Й на лікарських рослинах, як переконані науковці Полтавської державної аграрної академії.
За даними Всесвітньої організації здоров'я, ураження печінки – третя серед п'яти головних хвороб людства. Статистика цієї поважної інституції свідчить: від недуги печінки потерпає 25 мільйонів громадян світу. При цьому щороку хвороба забирає життя у 50 тисяч людей. Тому лікування, а головне – ефективна профілактика цієї підступної хвороби – справа нагальна.
Для цього людство використовувало та й використовує різні засоби. Один із них – фітотерапія. Отже, вирощування трав може стати доволі прибутковим аграрним бізнесом. Втім, міркуємо, не поспішаючи...
Старовинні травознаї з покоління в покоління переказували, як один хворий римлянин кожного дня молив Бога, щоб Він дарував йому зцілення. Повертаючись додому з храму Божого, чоловік зазвичай наступав на колючу рослину з шкірястим темно-зеленим листям з білими плямами, дряпав об неї ноги і сердився за те, що вона росте на його шляху. Коли ж хвороба довела римлянина майже до повного відчаю, однієї ночі уві сні він побачив Діву Марію. Вона сповістила чоловікові про те, що саме ця рослина – його надія і тільки вона врятує його. Хворий почав робити відвари з колюха, який обминав, і видужав.
То ж не дивно, що ботаніки увіковічнили цю рослину в її міжнародній назві. Адже в перекладі з латини це «Дарунок Божої Матері». Наукова назва рослини, яка належить до сімейства складноцвітих або айстрових – розторопша плямиста. В деяких країнах світу її називають: священний будяк, молочний будяк, серце Марії, лягушечник, гостре-плямисте.
Не панацея. Та все ж...
- Використання розторопші плямистої починається з часів славнозвісного Клавдія Галена, - розповідає голова Полтавського відділення Українського ботанічного товариства, заслужений винахідник України, доцент Полтавської державної аграрної академії Віктор Самородок. - У першому столітті нової ери римський лікар Діоскорид Педаній призначив розтовчений корінь розторопші, змішаний з медом, який перебродив, як ефективний засіб при отруєнні.
У ранньому Середньовіччі відома пророчиця свята Хільдегарда, настоятелька Католицького монастиря Рупетсберг, листям розторопші виліковувала страшну для тих часів хворобу – опоясуючий лишай. Та тільки у ХVIII столітті стараннями швейцарського природодослідника Альбрехта фон Галлера була доведена клінічна ефективність використання розторопші при захворюванні печінки. Саме ці дослідження лягли в основу її практичного використання в сучасній медицині.
Нині з усієї зеленої аптеки нашої планети ця рослина чи не першою стоїть у лікуванні таких небезпечних хвороб печінки як гепатит, жовтуха, цироз. У всьому світі ліки з неї – головна допомога при отруєннях печінки: хімічному, алкогольному, наркотичному, мікологічному, радіаційному. Розторопша прислужується хворим на панкреатит, холецистит, жовчнокам'яну хворобу, запалення жовчних протоків і навіть... рак.
І це не дань моді, а реальна дійсність. Адже саме з насіння розторопші іноземні фірми виготовляють такі перевірені часом препарати як Карсил, Легалон, Галстена, Гепатофальк, Дарсил, Лів-Гард, Сілібор, Сілібохол, Сібектан, Марікон, Холелітин і дуже рекламований Гепабене.
- І далеко не всім хворим по кишені лікуватися цими препаратами...
- Справді. А тому їх можна замінити вживанням трави, а ще краще – плодів розторопші. У них міститься біологічно активна речовина – сілімарин. Саме з дією цієї поліфенольної сполуки пов'язують лікувальний ефект рослини.
Сілімарин має унікальну властивість: він уповільнює ураження клітин печінки, зупиняє внутрішню кровотечу «хімічної лабораторії» організму. Перешкоджає проникненню отруйних речовин у клітини печінки, захищаючи її зовнішню оболонку. А між іншим, печінка дорослої людини за рік, в середньому, утилізує близько 2,5 кг ксенобіотиків.
Безумовно, всього цього може й не знав давньогрецький лікар Діоскорид. Але саме він одним із перших чудово лікував розторопшею людей, яких вкусила гадюка, які отруїлися грибами чи невідомими рослинами.
Цікавий досвід використання розторопші є і в наших травознаїв. Зокрема, завідуючий фітоцентром, що в Гадячі, - Володимир Калашник – використовує сік із надземної маси рослини, яку заготовляє під час її цвітіння. Клінічні випробування соку показали, що, вживаючи його протягом 2-3 тижнів у дозі: одна чайна ложка за прийом тричі на добу, можна вилікувати низку захворювань шлунку й кишечнику.
- Чи зустрічається розторопша в Україні в дикій природі?
- Ні, на жаль, не зустрічається. Та своїм оригінальним шкірястим листям – темно-зеленим, з мармурово-білим малюнком на поверхні – і великим малиновим суцвіттям-кошиками розторопша прикрасить присадибну або дачну ділянку.
В наших умовах розторопшу слід тільки вирощувати. Це слід робити прямим посівом з 5-10 квітня до 20 травня, неглибоко загортаючи насінини у ґрунт на відстані 35-45 см одна від одної. Адже рослини розторопші можуть бути досить великими. Оце практично і вся технологія вирощування.
А заготовляють плоди-кошики після того, як вони стануть жовто-білуватими. Їх зрізають, підсушують, а згодом обмолочують. Але бережіть насіння від мишей, для них це – ласощі.
Після того, як суцвіття зібрані, можна зрізати і саму рослину. Робити це треба обережно, адже рослина колюча, особливо її листя. Звичайно, це краще здійснювати під час цвітіння. Та будете робити це тоді, коли розведете бодай 10 рослин, адже з 6-7 з них можна зібрати майже кілограм плодів. Вага однієї тисячі насінин коливається в межах 19-28 г.
Слід пам'ятати і те, що розторопша може давати гарний самосів. З урахуванням цього її можна висівати і під зиму.
Розторопша – чудовий медонос і прекрасна олійна культура
- Що ро***ть із зеленою масою розторопші, коли її зібрано?
- Iї сушать як звичайну лікарську сировину, подрібнюють і зберігають у сухому місці. Згодом використовувати таку сировину можна для лікування у формі відвару. Особливо ефективно поєднувати її з висушеною травою рутки лікарської. Отже, самим можна зробити препарат на зразок Гепабене.
Не слід забувати, що розторопша – чудовий медонос і прекрасна олійна культура. В її насінні міститься майже 32% олії. Встановлено, що за фізико-хімічними властивостями її можна відносити як до харчових, так і до медичних олій. Про це свідчить наявність в рослині ессенціальних активних компонентів. Важливо знати, що розторопшева олія сприяє розгладжуванню зморщок біля очей, ефективна при лікуванні опіків, виразок, стимулює репродуктивні сили чоловіка й жінки. Дуже допомагає тим, хто хворіє на цукровий діабет.
Олександр ДАНИЛЕЦЬ
Полтава
Продовження – в наступному номері.