Аграрний тиждень. Україна
» » Розвиток свинарства: здобутки та завдання
» » Розвиток свинарства: здобутки та завдання

    Розвиток свинарства: здобутки та завдання


    Свинарство завжди було і залишається однією з провідних галузей тваринництва. Та в роки реформування аграрного сектора воно надто постраждало від тривалої кризи в національній економіці. Нині, вважають експерти галузі, цей кризовий стан нарешті подолано, і підприємства з вирощування свиней можуть радіти першим успішним досягненням.

          Так, у другій половині поточного року в більшості областей України створилися сприятливі умови для відродження галузі свинарства. Сільськогосподарські підприємства виростили і зібрали високий урожай зернових і кормових культур, зокрема фуражного зерна. Вперше за роки незалежності України встановився паритет цін між кормами і виробленою тваринницькою продукцією. Уряд відшукав можливість для збільшення дотацій за реалізованих кондиційних свиней з 1 грн. 40 коп. до 2 грн. 15 коп. за 1 кг живої ваги. Все це разом дає можливість виробникам рентабельно вести галузь і водночас стимулювати їх у активізації роботи з розвитку свинарства.

           Нещодавно Урядом прийнята постанова Кабінету Міністрів №729 (від 20 серпня 2008 р.) «Про заходи щодо активізації роботи з розвитку тваринництва». Згаданий документ має важливе значення, а тому з цікавістю обговорюється в трудових колективах агропідприємств, на нарадах і семінарах керівників і спеціалістів господарств.

         Згадувана постанова стала також поштовхом для широкого розгляду питання сучасного свинарства на Міжнародному семінарі вчених свинологів, керівників і зоотехніків підприємств з виробництва свинини, який відбувся на базі ТОВ «Фрідом Фарм Бекон» Херсонської області.

        Учасники семінару ознайомилися з технологією вирощування і розведення свиней вітчизняної червоної білопоясої породи м’ясного типу продуктивності, комп’ютеризацією селекційного процесу і відтворення стада, ведення племінного обліку, оглянули виставку племінного поголів’я свиней.

        З основною доповіддю на семінарі виступив генеральний директор Української корпорації по виробництву м’яса на промисловій основі «Тваринпром» Сергій Гнатюк. Він, зокрема, проаналізував стан ведення галузі, розкрив причини відставання у показниках, вказав шляхи подолання їх. Сергій Андрійович детально поінформував спеціалістів про роботу, яка проводиться керівниками підприємств з виробництва свинини, про реальну підтримку великотоварних виробників сільгосппродукції з боку Міністерства аграрної політики і Уряду України.

        Керівник «Тваринпрому» звернув особисту увагу керівників підприємств на пожвавлення роботи по закупівлі фуражного зерна безпосередньо у виробників за рахунок залучення кредитних ресурсів комерційних банків, які здешевлюються Національним банком у розмірі півтори процентні ставки (18%).

        Учасникам семінару, особливо вченим із Росії і Білорусі, було цікаво почути, що 45 підприємств корпорації «Тваринпром» утримують 19,3% поголів’я свиней та виро***ють і реалізовують свинини 23% від загальних обсягів усіх сільгосппідприємств України. У спеціалізованих господарствах вирощування поголів’я ведеться інтенсивно. Середньодобові прирости свиней на вирощуванні й відгодівлі становлять 430-450 грамів. В середньому на 1 голову свиней, наявних на початок року, вирощується по 130 кг свинини в живій масі. Затрати кормів на 1 ц продукції вирощування складають 5 ц кормових одиниць. При цьому в кожному третьому підприємстві вони становлять 3,5-4 центнери.

        Найпотужнішими виробниками свинини є СВАТ «Агрокомбінат «Калита» Київської, ТОВ «Агропромислова компанія» Запорізької, ЗАТ «Бахмутський аграрний союз» Донецької та ТОВ «Агро-Овен» Дніпропетровської областей, де зараз утримується від 39 до 78 тисяч свиней.

         Підприємства корпорації не лише виро***ють товарну свинину, вони є також основними постачальниками племінного молодняка свиней товарним господарствам. В корпорації створено і ефективно працюють 35 племзаводів з розведення основних порід свиней. В середньому на 1 племзавод припадає по 353 голови основних свиноматок.

        В умовах великотоварного виробництва свинини важливу роль відіграє міжпорідне схрещування і гібридизація. За рахунок цього заходу підприємства корпорації додатково виро***ють від 6 до 8% свинини. До того ж досягається значне підвищення м’ясності туш.

        Для підвищення м’ясності свиней в Україні авторським колективом вчених і виробничників під керівництвом академіка Рибалко В. П. створено нову м’ясну породу – червону білопоясу. Високої продуктивності ці свині досягають в таких підприємствах корпорації: ТОВ «Фрідом Фарм Бекон» Херсонської і АКПП «Україна» Вінницької областей.

        Найкращі показники м’ясності свиней досягаються також завдяки міжпорідному схрещуванню свиноматок великої білої породи з кнурами дюрок. У «Тваринпромі» базовими племзаводами по розведенню дюрків є ВАТ «Племзавод «Степной» Запорізької і агрофірма «Миг-Сервіс-Агро» Миколаївської областей. Нещодавно тут виведено новий заводський тип свиней (ДУС – «Степной»), який за своїми характеристиками аж ніяк не поступається закордонним генотипам свиней цієї породи.

        Варто відзначити, що генеральний директор корпорації наголосив і на  необхідності поширення досвіду ТОВ «Агропромислова компанія» по внутрігосподарській інтеграції. Щоб свинарство було стабільно ефективною галуззю, підкреслив він, потрібно в кожному великотоварному підприємстві відкрити власні цехи по приготуванню комбікормів, забою тварин, а також – торговельну мережу. Лише при такій організації виробництва свинини прибутки від реалізації продукції залишатимуться безпосередньо в господарстві.

                                                                                                   


    Олеся ЛИХІТЬКО,

                                                                                                   Херсонська область





    Схожі новини
  • Обміняються досвідом
  • Виробники свинини потребують підтримки
  • Свинарство на «Агро-2009»
  • Галузь свинарства прискорює темпи розвитку
  • Промислове свинарство: реалії та перспективи

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Розвиток свинарства: здобутки та завдання


Свинарство завжди було і залишається однією з провідних галузей тваринництва. Та в роки реформування аграрного сектора воно надто постраждало від тривалої кризи в національній економіці. Нині, вважають експерти галузі, цей кризовий стан нарешті подолано, і підприємства з вирощування свиней можуть радіти першим успішним досягненням.

      Так, у другій половині поточного року в більшості областей України створилися сприятливі умови для відродження галузі свинарства. Сільськогосподарські підприємства виростили і зібрали високий урожай зернових і кормових культур, зокрема фуражного зерна. Вперше за роки незалежності України встановився паритет цін між кормами і виробленою тваринницькою продукцією. Уряд відшукав можливість для збільшення дотацій за реалізованих кондиційних свиней з 1 грн. 40 коп. до 2 грн. 15 коп. за 1 кг живої ваги. Все це разом дає можливість виробникам рентабельно вести галузь і водночас стимулювати їх у активізації роботи з розвитку свинарства.

       Нещодавно Урядом прийнята постанова Кабінету Міністрів №729 (від 20 серпня 2008 р.) «Про заходи щодо активізації роботи з розвитку тваринництва». Згаданий документ має важливе значення, а тому з цікавістю обговорюється в трудових колективах агропідприємств, на нарадах і семінарах керівників і спеціалістів господарств.

     Згадувана постанова стала також поштовхом для широкого розгляду питання сучасного свинарства на Міжнародному семінарі вчених свинологів, керівників і зоотехніків підприємств з виробництва свинини, який відбувся на базі ТОВ «Фрідом Фарм Бекон» Херсонської області.

    Учасники семінару ознайомилися з технологією вирощування і розведення свиней вітчизняної червоної білопоясої породи м’ясного типу продуктивності, комп’ютеризацією селекційного процесу і відтворення стада, ведення племінного обліку, оглянули виставку племінного поголів’я свиней.

    З основною доповіддю на семінарі виступив генеральний директор Української корпорації по виробництву м’яса на промисловій основі «Тваринпром» Сергій Гнатюк. Він, зокрема, проаналізував стан ведення галузі, розкрив причини відставання у показниках, вказав шляхи подолання їх. Сергій Андрійович детально поінформував спеціалістів про роботу, яка проводиться керівниками підприємств з виробництва свинини, про реальну підтримку великотоварних виробників сільгосппродукції з боку Міністерства аграрної політики і Уряду України.

    Керівник «Тваринпрому» звернув особисту увагу керівників підприємств на пожвавлення роботи по закупівлі фуражного зерна безпосередньо у виробників за рахунок залучення кредитних ресурсів комерційних банків, які здешевлюються Національним банком у розмірі півтори процентні ставки (18%).

    Учасникам семінару, особливо вченим із Росії і Білорусі, було цікаво почути, що 45 підприємств корпорації «Тваринпром» утримують 19,3% поголів’я свиней та виро***ють і реалізовують свинини 23% від загальних обсягів усіх сільгосппідприємств України. У спеціалізованих господарствах вирощування поголів’я ведеться інтенсивно. Середньодобові прирости свиней на вирощуванні й відгодівлі становлять 430-450 грамів. В середньому на 1 голову свиней, наявних на початок року, вирощується по 130 кг свинини в живій масі. Затрати кормів на 1 ц продукції вирощування складають 5 ц кормових одиниць. При цьому в кожному третьому підприємстві вони становлять 3,5-4 центнери.

    Найпотужнішими виробниками свинини є СВАТ «Агрокомбінат «Калита» Київської, ТОВ «Агропромислова компанія» Запорізької, ЗАТ «Бахмутський аграрний союз» Донецької та ТОВ «Агро-Овен» Дніпропетровської областей, де зараз утримується від 39 до 78 тисяч свиней.

     Підприємства корпорації не лише виро***ють товарну свинину, вони є також основними постачальниками племінного молодняка свиней товарним господарствам. В корпорації створено і ефективно працюють 35 племзаводів з розведення основних порід свиней. В середньому на 1 племзавод припадає по 353 голови основних свиноматок.

    В умовах великотоварного виробництва свинини важливу роль відіграє міжпорідне схрещування і гібридизація. За рахунок цього заходу підприємства корпорації додатково виро***ють від 6 до 8% свинини. До того ж досягається значне підвищення м’ясності туш.

    Для підвищення м’ясності свиней в Україні авторським колективом вчених і виробничників під керівництвом академіка Рибалко В. П. створено нову м’ясну породу – червону білопоясу. Високої продуктивності ці свині досягають в таких підприємствах корпорації: ТОВ «Фрідом Фарм Бекон» Херсонської і АКПП «Україна» Вінницької областей.

    Найкращі показники м’ясності свиней досягаються також завдяки міжпорідному схрещуванню свиноматок великої білої породи з кнурами дюрок. У «Тваринпромі» базовими племзаводами по розведенню дюрків є ВАТ «Племзавод «Степной» Запорізької і агрофірма «Миг-Сервіс-Агро» Миколаївської областей. Нещодавно тут виведено новий заводський тип свиней (ДУС – «Степной»), який за своїми характеристиками аж ніяк не поступається закордонним генотипам свиней цієї породи.

    Варто відзначити, що генеральний директор корпорації наголосив і на  необхідності поширення досвіду ТОВ «Агропромислова компанія» по внутрігосподарській інтеграції. Щоб свинарство було стабільно ефективною галуззю, підкреслив він, потрібно в кожному великотоварному підприємстві відкрити власні цехи по приготуванню комбікормів, забою тварин, а також – торговельну мережу. Лише при такій організації виробництва свинини прибутки від реалізації продукції залишатимуться безпосередньо в господарстві.

                                                                                               


Олеся ЛИХІТЬКО,

                                                                                               Херсонська область





Схожі новини
  • Обміняються досвідом
  • Виробники свинини потребують підтримки
  • Свинарство на «Агро-2009»
  • Галузь свинарства прискорює темпи розвитку
  • Промислове свинарство: реалії та перспективи

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.