Дуже складною була зимівля худоби в господарствах «Тваринпрому». Багато підприємств працюють на куплених кормах, ціни на які підвищилися раптово майже у 2 рази. Це призвело до зниження продуктивності тварин, тимчасового припинення осіменіння свиноматок, одержання меншої кількості поросят від приплоду, зменшення чисельності поголів’я. За таких умов свинарство не могло бути прибутковим. Але вдалося переконати керівників господарств у доцільності збереження маточного поголів’я. Мінагрополітики надало підтримку у виділенні свинарським комплексам висівок із зернопереробних підприємств ДАК «Хліб України» у І півріччі 2008 року для годівлі свиноматок.
Згодом настали сприятливі умови для розвитку галузі. В Україні одержано від нового урожаю більше фуражного зерна. Сільгосппідприємствам виділені пільгові кредити на придбання його для годівлі тварин. М’ясопереробні підприємства перебудували свою роботу в напрямку закупівлі сировини від вітчизняних виробників і підвищили закупівельні ціни до 15-16 гривень за 1 кг живої маси кондиційних свиней. Урядом виділені кошти на збільшення доплат за 1 кг реалізованих на забій свиней з 1 грн. 40 коп. до 2 грн. 15 копійок.
Такий комплекс заходів і природних факторів дав можливість подолати відставання галузі, а серпень став переломним у показниках роботи підприємств корпорації «Тваринпром», що видно із наведених нижче даних.
Стан свинарства на 1 вересня 2008 року
на 1. 09. 08 р. +,- до 1. 09. 07р.
Наявність поголів’я, тис. гол. 532,3 + 4,3
Одержано поросят від приплоду, тис. гол. 618,7 + 10,2
Вирощено свинини, тис. тонн 46,6 + 2,5
Реалізовано свинини, тис. тонн 43,4 + 0,3
Середньодобові прирости на вирощуванні
і відгодівлі, грамів 438 + 62
Прогноз показує, що тенденція прискорення темпів розвитку збережеться. Адже є підприємства, що не змогли подолати відставання в одержанні поросят, підвищенні продуктивності тварин, чисельності поголів’я свиней. У вересні - жовтні вони подолають кризу і нарощуватимуть обсяги виробництва і реалізації свинини. Попит на кондиційних свиней у м’ясопереробників завжди високий, бо тварини мають високий забійний вихід, а одержані від забою туші мають вищу м’ясність, ніж тварини, вирощені за традиційною технологією у дрібнотоварних виробників.