Аграрний тиждень. Україна
» » Повертаються страуси в українські степи
» » Повертаються страуси в українські степи

    Повертаються страуси в українські степи


    Не дивуйтеся, любі читачі, якщо через кілька років у наших селах на селянських обійстях разом із качками, гусьми та індиками ви побачите екзотичного заморського птаха, який, до речі, у стародавні часи жив у наших степах. Птах дещо схожий на істот із фільму «Парк Юрського періоду». Це - африканський страус.

     

    altМожливо, станеться так, що наші селяни «зрадять» споконвічній традиції і замість різдвяного кабанчика колотимуть, чи, вірніше, забиватимуть екзотичну птицю. Чи відмовляться українці від сала - покаже час, а от скуштувавши дієтичне м'ясо страуса, безперечно, вони захочуть вирощувати цих птахів.

    Піонерами з поширення цих екзотичних страусів, як і інших передових світових агротехнологій на теренах Дніпропетровщини, всієї України та країн СНД, є відома корпорація «Агро-Союз», очолювана новаторами, пропагандистами передового світового досвіду - Володимиром Хорішком і Сергієм Прокаєвим. Якщо Петро І прорубав для Росії лише вікно в Європу, то Володимир Дмитрович, Сергій Федорович і їхня команда широко відкрили двері до всіх континентів і в різноманітні галузі сільгоспвиробництва, впроваджуючи досвід передових аграрних країн, надбання світової аграрної науки не лише у власному господарстві, а й серед аграріїв України.

    Перше, що впадає в око, коли потрапляєш до господарства корпорації, що знаходиться в селі Майському, - це повна прозорість. Вона - в усьому: ви не побачите тут високих «китайських мурів», які, здавалося б, повинні огороджувати господарський комплекс. Господарчі об'єкти огороджені прозорою металевою сіткою. Незвичайно бачити таку досить екзотичну картину: за кілька десятків метрів від вольєра для вигулу страусів на прив'язу пасеться корова місцевого жителя. Головну садибу господарства корпорації від городів мешканців Майського відділяють лічені метри.

    У спілкуванні зі спеціалістами господарства, а це відчуваєш з першої хвилини, - цілковита довіра. Вони приязно відповідають на всі ваші запитання, розкажуть навіть більше, ніж ви хочете почути.

    Вперше про страусів я докладно довідався на міжнародній конференції з розвитку промислового страусівництва, яка проходила в корпорації, від керівника зі страусівництва «Агро-Союзу» Анатолія Брузницького. Виявляється, світовим лідером з розведення страусів є Південно-Африканська Республіка. Розводити їх там розпочали з 1894 року. За понад 100-річну історію розведення екзотичного птаха страусині ферми з'явилися на всіх континентах. В Азії їх найбільше у Китаї, в Європі лідирують Італія, Іспанія, Польща. Останнім часом займаються страусівництвом і в Україні, Росії, Латвії та Литві.

    В Україні екзотичний птах з'явився наприкінці ХІХ століття, коли барон Фрідріх Фальц-Фейн завіз до Асканії Нової кілька сомалійських страусів. У цьому заповіднику в невеликій кількості живуть страуси і донині.

    Чому ж виник такий великий інтерес до розведення страусів? Бо вони невибагливі до кормів: їдять траву на пасовищах, листя кущів, можуть споживати комах і дрібних хребетних.

    Живуть страуси до 80 років. Репродуктивний період починається з трирічного віку і триває чотири десятиліття. В інтенсивних господарствах птахів використовують до 17 років. Страуси - найбільші птахи на Землі. Їхня висота сягає 2,7 метри, вага - 160 кілограмів.

    Від однієї самки за рік можна отримати від 60 до 100 яєць. Сім'я страусів за рік виводить як мінімум 40 страусят, що дозволяє одержати до 600 кг м'яса, а також 450 кг субпродуктів, 40 кв. м шкіри та 30 кг пера.

    У промисловому страусівництві використовують породу південно-африканського чорношийого страуса, найбільш пристосованого до сучасних технологій розведення та утримання. Історія цієї породи налічує понад півтори сотні років.

    Яйця страусів сягають ваги від одного до двох кілограмів. Шкаралупа завтовшки від 1 до 3 мм (!) така міцна, що може витримати вагу людини. Для інкубації відбирають яйця вагою від 1,1 до 1,8 кг зі шкаралупою завтовшки 2-2,5 міліметра. Інкубаційний період триває 42 дні. Підростає молодняк 120 діб, набираючи за цей час до 45 кг ваги. Дорощування птиці, що йде на забій, триває протягом року. У десятимісячному віці страуси набирають ваги до 100 кг і йдуть на забій.

    altЗа словами Анатолія Брузницького, на відгодівлю одного страуса відгодівельного періоду, а він триває 10-12 місяців, витрачається 500 кг кормів. Половина цього раціону - грубі корми: трава, силос, сінаж, люцерна, а 250-300 кг - висококалорійні: соєвий шрот, кукурудза, пшениця. До раціону також додають вітаміни, мікроелементи, мінерали. Влітку впродовж доби дорослий страус споживає 2,5 кг корму в перерахуванні на суху речовину, а взимку - 3 кілограми. Вартість кормів на страусиній фермі «Агро-Союзу» коливається від 60 до 120 доларів на оду птицю за період її відгодівлі.

    Зрозуміло, основний продукт страусівництва - м'ясо. Завдяки своїм дієтичним якостям воно поступово завойовує світовий ринок. До речі, поширенню розведення страусів у Європі сприяло й захворювання корів на сказ. Попит на яловичину в Старому Світі зменшився, а от споживання м'яса африканської птиці за цей період значно зросло.

    Витрати на вирощування страусів до забою в різних країнах неоднакові. Найнижчі вони в Польщі, а найбільші - у Великобританії. Україна, за свідченням експертів, має великий потенціал для промислового розведення страусів. Це пояснюється тим, що ціни на корми, а також витрати на робочу силу в нашій країні невисокі. Тож ми маємо всі можливості стати вагомим гравцем на ринках м'яса Європи.

    Ще один цінний продукт страусівництва - шкіра. Вона значно якісніша і стійкіша до води за шкіру крокодилів. Вироби зі страусячої шкіри добре носяться. З неї виготовляють взуття, шкірогалентерейні вироби, обтягують меблі.

    Яйця страусів цілком придатні до вживання. Щоправда, аби зварити яйце вкруту, його треба кип'ятити протягом 45 хвилин. Використовують їх і в пекарській справі. А ще - для виготовлення сувенірів. Такі вироби користуються попитом у колекціонерів предметів мистецтва.

    Великою популярністю у країнах Європи, США та Бразилії користуються страуси не перо. Наприклад, у 2000-му році Бразилія імпортувала 16 тонн страусиного пера для... карнавальних костюмів.

    Анатолій Брузницький впевнений: в Україні, де сьогодні налічується до 50 страусиних ферм із загальним поголів'ям до 10 тисяч особин, без сумніву, є великі можливості розвитку цього екзотичного бізнесу. Цим напрямком птахівництва могли б займатися фермерські господарства, які мають зерно і кормові трави.

    Для утримання страусів досить легко переобладнати старі корівники, яких багато стоїть порожніх на просторах України. Для 200-250 голів страусів досить площі у 800 квадратних метрів. На одного птаха необхідно 4 метри приміщення. До речі, у нас уже налагоджено виробництво страусиних інкубаторів на 64 яйця.

    А за досвідом з розведення страусів можна приїхати і до Майського. Навчатися цієї премудрості в корпорацію приїздять з багатьох країн, що утворилися на теренах колишнього СРСР. Для всіх, хто прагне займатися цією справою, в корпорації відкрили школу промислового страусівництва. Теоретичний і практичний курс «неофіти» цієї екзотичної професії освоять за 7 днів.

    Не завжди варто їхати за кордон по досвід ведення сільського господарства. Його можна отримати на Дніпропетровщині, в «Агро-Союзі». Приїздіть до Майського, адже тут є чому повчитися. І якщо ви бажаєте працювтаи ефективно, запроваджуйте досвід корпорації у своїх господарствах і поширюйте його серед людей, які не байдужі до землі, на якій ми живемо!

     

    Юрій ПШЕНИЧНИЙ

    Дніпропетровськ





    Схожі новини
  • Київщина: тенденція відродження великих птахофабрик
  • Бізнес – ідеї для початківців
  • На Львівщині фермер вирощує буйволів та страусів
  • Пригоди вихідного дня
  • Казка, що стала дійсністю

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Повертаються страуси в українські степи


Не дивуйтеся, любі читачі, якщо через кілька років у наших селах на селянських обійстях разом із качками, гусьми та індиками ви побачите екзотичного заморського птаха, який, до речі, у стародавні часи жив у наших степах. Птах дещо схожий на істот із фільму «Парк Юрського періоду». Це - африканський страус.

 

altМожливо, станеться так, що наші селяни «зрадять» споконвічній традиції і замість різдвяного кабанчика колотимуть, чи, вірніше, забиватимуть екзотичну птицю. Чи відмовляться українці від сала - покаже час, а от скуштувавши дієтичне м'ясо страуса, безперечно, вони захочуть вирощувати цих птахів.

Піонерами з поширення цих екзотичних страусів, як і інших передових світових агротехнологій на теренах Дніпропетровщини, всієї України та країн СНД, є відома корпорація «Агро-Союз», очолювана новаторами, пропагандистами передового світового досвіду - Володимиром Хорішком і Сергієм Прокаєвим. Якщо Петро І прорубав для Росії лише вікно в Європу, то Володимир Дмитрович, Сергій Федорович і їхня команда широко відкрили двері до всіх континентів і в різноманітні галузі сільгоспвиробництва, впроваджуючи досвід передових аграрних країн, надбання світової аграрної науки не лише у власному господарстві, а й серед аграріїв України.

Перше, що впадає в око, коли потрапляєш до господарства корпорації, що знаходиться в селі Майському, - це повна прозорість. Вона - в усьому: ви не побачите тут високих «китайських мурів», які, здавалося б, повинні огороджувати господарський комплекс. Господарчі об'єкти огороджені прозорою металевою сіткою. Незвичайно бачити таку досить екзотичну картину: за кілька десятків метрів від вольєра для вигулу страусів на прив'язу пасеться корова місцевого жителя. Головну садибу господарства корпорації від городів мешканців Майського відділяють лічені метри.

У спілкуванні зі спеціалістами господарства, а це відчуваєш з першої хвилини, - цілковита довіра. Вони приязно відповідають на всі ваші запитання, розкажуть навіть більше, ніж ви хочете почути.

Вперше про страусів я докладно довідався на міжнародній конференції з розвитку промислового страусівництва, яка проходила в корпорації, від керівника зі страусівництва «Агро-Союзу» Анатолія Брузницького. Виявляється, світовим лідером з розведення страусів є Південно-Африканська Республіка. Розводити їх там розпочали з 1894 року. За понад 100-річну історію розведення екзотичного птаха страусині ферми з'явилися на всіх континентах. В Азії їх найбільше у Китаї, в Європі лідирують Італія, Іспанія, Польща. Останнім часом займаються страусівництвом і в Україні, Росії, Латвії та Литві.

В Україні екзотичний птах з'явився наприкінці ХІХ століття, коли барон Фрідріх Фальц-Фейн завіз до Асканії Нової кілька сомалійських страусів. У цьому заповіднику в невеликій кількості живуть страуси і донині.

Чому ж виник такий великий інтерес до розведення страусів? Бо вони невибагливі до кормів: їдять траву на пасовищах, листя кущів, можуть споживати комах і дрібних хребетних.

Живуть страуси до 80 років. Репродуктивний період починається з трирічного віку і триває чотири десятиліття. В інтенсивних господарствах птахів використовують до 17 років. Страуси - найбільші птахи на Землі. Їхня висота сягає 2,7 метри, вага - 160 кілограмів.

Від однієї самки за рік можна отримати від 60 до 100 яєць. Сім'я страусів за рік виводить як мінімум 40 страусят, що дозволяє одержати до 600 кг м'яса, а також 450 кг субпродуктів, 40 кв. м шкіри та 30 кг пера.

У промисловому страусівництві використовують породу південно-африканського чорношийого страуса, найбільш пристосованого до сучасних технологій розведення та утримання. Історія цієї породи налічує понад півтори сотні років.

Яйця страусів сягають ваги від одного до двох кілограмів. Шкаралупа завтовшки від 1 до 3 мм (!) така міцна, що може витримати вагу людини. Для інкубації відбирають яйця вагою від 1,1 до 1,8 кг зі шкаралупою завтовшки 2-2,5 міліметра. Інкубаційний період триває 42 дні. Підростає молодняк 120 діб, набираючи за цей час до 45 кг ваги. Дорощування птиці, що йде на забій, триває протягом року. У десятимісячному віці страуси набирають ваги до 100 кг і йдуть на забій.

altЗа словами Анатолія Брузницького, на відгодівлю одного страуса відгодівельного періоду, а він триває 10-12 місяців, витрачається 500 кг кормів. Половина цього раціону - грубі корми: трава, силос, сінаж, люцерна, а 250-300 кг - висококалорійні: соєвий шрот, кукурудза, пшениця. До раціону також додають вітаміни, мікроелементи, мінерали. Влітку впродовж доби дорослий страус споживає 2,5 кг корму в перерахуванні на суху речовину, а взимку - 3 кілограми. Вартість кормів на страусиній фермі «Агро-Союзу» коливається від 60 до 120 доларів на оду птицю за період її відгодівлі.

Зрозуміло, основний продукт страусівництва - м'ясо. Завдяки своїм дієтичним якостям воно поступово завойовує світовий ринок. До речі, поширенню розведення страусів у Європі сприяло й захворювання корів на сказ. Попит на яловичину в Старому Світі зменшився, а от споживання м'яса африканської птиці за цей період значно зросло.

Витрати на вирощування страусів до забою в різних країнах неоднакові. Найнижчі вони в Польщі, а найбільші - у Великобританії. Україна, за свідченням експертів, має великий потенціал для промислового розведення страусів. Це пояснюється тим, що ціни на корми, а також витрати на робочу силу в нашій країні невисокі. Тож ми маємо всі можливості стати вагомим гравцем на ринках м'яса Європи.

Ще один цінний продукт страусівництва - шкіра. Вона значно якісніша і стійкіша до води за шкіру крокодилів. Вироби зі страусячої шкіри добре носяться. З неї виготовляють взуття, шкірогалентерейні вироби, обтягують меблі.

Яйця страусів цілком придатні до вживання. Щоправда, аби зварити яйце вкруту, його треба кип'ятити протягом 45 хвилин. Використовують їх і в пекарській справі. А ще - для виготовлення сувенірів. Такі вироби користуються попитом у колекціонерів предметів мистецтва.

Великою популярністю у країнах Європи, США та Бразилії користуються страуси не перо. Наприклад, у 2000-му році Бразилія імпортувала 16 тонн страусиного пера для... карнавальних костюмів.

Анатолій Брузницький впевнений: в Україні, де сьогодні налічується до 50 страусиних ферм із загальним поголів'ям до 10 тисяч особин, без сумніву, є великі можливості розвитку цього екзотичного бізнесу. Цим напрямком птахівництва могли б займатися фермерські господарства, які мають зерно і кормові трави.

Для утримання страусів досить легко переобладнати старі корівники, яких багато стоїть порожніх на просторах України. Для 200-250 голів страусів досить площі у 800 квадратних метрів. На одного птаха необхідно 4 метри приміщення. До речі, у нас уже налагоджено виробництво страусиних інкубаторів на 64 яйця.

А за досвідом з розведення страусів можна приїхати і до Майського. Навчатися цієї премудрості в корпорацію приїздять з багатьох країн, що утворилися на теренах колишнього СРСР. Для всіх, хто прагне займатися цією справою, в корпорації відкрили школу промислового страусівництва. Теоретичний і практичний курс «неофіти» цієї екзотичної професії освоять за 7 днів.

Не завжди варто їхати за кордон по досвід ведення сільського господарства. Його можна отримати на Дніпропетровщині, в «Агро-Союзі». Приїздіть до Майського, адже тут є чому повчитися. І якщо ви бажаєте працювтаи ефективно, запроваджуйте досвід корпорації у своїх господарствах і поширюйте його серед людей, які не байдужі до землі, на якій ми живемо!

 

Юрій ПШЕНИЧНИЙ

Дніпропетровськ





Схожі новини
  • Київщина: тенденція відродження великих птахофабрик
  • Бізнес – ідеї для початківців
  • На Львівщині фермер вирощує буйволів та страусів
  • Пригоди вихідного дня
  • Казка, що стала дійсністю

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.