Аграрний тиждень. Україна
АТУ»Тваринництво»Основа продуктивності
АТУ»Тваринництво»Основа продуктивності

    Основа продуктивності


    Важливе значення для підвищення молочної продуктивності корів має протеїнова поживність раціонів. Детальніше про «протеїнову» годівлю ВРХ під час виставки Agro Animal Show 2015 розповів провідний експерт з годівлі, представник Міжнародної ГК FeedLanse та ГК «Агровет Атлантик» Пітер ван Дорен.

    Протеїнову поживність раціонів оцінюють за кількістю сирого та метаболічного протеїну, співвідношенням розщеплюваного і нерозщеплюваного в рубці протеїну. За словами експерта, для високопродуктивних корів має значення не тільки загальний вміст протеїну в кормах раціону, а і його амінокислотний склад. «Молочні корови з високими надоями мають особливу потребу в амінокислотах, і це необхідно враховувати при складанні раціонів, адже з протеїну тваринам потрібні саме амінокислоти. Протеїн – це комбінація амінокислот, які використовуються для «будівництва» організму», - зазначає Пітер ван Дорен.

    За словами експерта, лімітуючими амінокислотами для дійних корів є метіонін, лізин та аргінін, які мають постачатися з кормами або вироблятися в рубці.

     

    Розчинність і засвоюваність протеїну

    Розчинність протеїну - це здатність білкових і небілкових азотистих речовин корму розчинятись у рідині рубця. Пітер ван Дорен зазначає, що чим краща розчинність протеїну, тим більша його розщеплюваність у рубці. Також експерт наголошує, щокількість білка, яку тварина спожила з кормом, не відображаєреальне забезпечення її протеїном.

    Одиницею визначення потреби корів у протеїні, а також показником, що характеризує забезпеченість ним раціону, є засвоєний у кишечнику протеїн. Він складається з протеїну, не розщепленого в рубці, а також з мікробного протеїну, який утворився в рубці й потім потрапив до кишечника.

    Щоб раціонально використовувати білкові корми у раціоні корів, потрібно враховувати співвідношення розщеплюваного і нерозщеплюваного в рубці протеїну. «Коли ви знаєте дану характеристику протеїну у кормах, то можна підібрати корм, у якому не буде надлишкової кількості розщеплюваного протеїну в рубці корови», - зазначає експерт.

     

    «Завод» з переробки протеїну

    «Рубець – це «завод», який виробляє мікробіальний протеїн, - пояснює експерт. – У жуйних тварин 60-80% протеїну, який надходить у кишечник, виробляється в рубці. Це є відмінністю жуйних від інших тварин у процесі переробки протеїну».

    Протеїн, що розщеплюється в рубці,є частиною сирого протеїну корму, який розщеплюється в передшлунку жуйних під впливом ферментів, виділених мікроорганізмами. У рубці протеїни розщеплюються до аміаку й летких жирних кислот. Жуйні тварини засвоюють 60-80% азоту саме в рубці. При цьому важливу роль відіграє рубцева мікрофлора, внаслідок чого тварини забезпечуються високоперетравними джерелами протеїнів. У середньому зі 1000 г ферментативної органічної маси утворюється близько 150 г мікробіального білка, який містить усі необхідні незамінні амінокислоти.

    Пітер ван Дорен також звернув увагу, що байпасний протеїн не розщеплюється в рубці (UDP) і майже без змін переміщується до кишечника, розпадаючись там на амінокислоти. Завдяки спеціальній обробці сировини можна успішно вплинути на розщеплюваністьбілка в рубці, щоби більша його частка потрапляла до кишечника. Бо збільшення вмісту амінокислот у тонкому кишечнику збільшитьнадої.

    Рекомендації експерта

    «Для збільшення продуктивності та молочності корів ми маємо максимізувати виробництво протеїну в рубці тварини. А також додавати байпаспротеїн для максимізації виробництва молока», - радить Пітер ван Дорен.

    Крім того, експерт розповів про особливості джерел протеїну.

    Люцерновий сінаж дає 45 г метаболічного протеїну, з яких потенційно може виробитися 0,8 л молока. Кукурудзяний силос постачає велику кількість ферментинної енергії в рубець, але, незважаючи на цей показник, в результаті отримаємо теж 0,8 л молока. А от трав’яний сінаж забезпечує більше енергії в рубці, ніж люцерна. Якщо в необхідний час у рубці буде достатньо енергії, то велика кількість мікробіального протеїну дасть можливість отримувати високоякісне молоко.

    Пшениця містить 13% протеїну на 1 кг сухої речовини, що дозволяє виробити 2 л молока, кукурудза має 9% протеїну і забезпечує виробництво 1,9 л молока.

    «Сою економічно вигідніше використовувати за соняшниковий шрот, навіть незважаючи на те, що соя вдвічі дорожча, - ділиться спостереженнями Пітер ван Дорен. – Але ці корми варто використовувати тим, хто утримує високопродуктивних корів, аби стимулювати їхню молочну продуктивність».

    Людмила ЛЕБІДЬ

    Контакти

    Центральний офіс

    тел.: +380 (044) 391-41-20

    тел.: +380 (067) 404-63-85

    e-mail:info@avatlantik.com.ua

    Відділ роздрібнихпродажів

    тел.: +380 (67) 506 49 77
    e-mail:a.malynovskyi@avatlantik.com.ua

    Відділ прямих продажів по напрямку «Птиця»

    тел.: +380 (067) 404-63-85

    e-mail:info@avatlantik.com.ua

    Відділ продажів ветпрепаратів

    тел.: +380 (67) 506 94 82

    тел.: +380 (67) 433-78-32

    e-mail:s.pidlisniak@avatlantik.com.ua

    Відділ надання послуг лабораторії BLGG

    тел.:+38 (067) 467-21-65

    e-mail:e.muratov@avatlantik.com.ua

     





    Схожі новини
  • Досягти максимальної ефективності
  • Організація повноцінної годівлі високопродуктивних корів
  • Екологічна загроза чи зниження продуктивності тварин?
  • Сучасна стратегія вирощування молочних тварин
  • Особливості годівлі і утримання корів-первісток

  • Додати комментар
    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Основа продуктивності

06 квітень, Розділ Тваринництво/ВРХ, переглядів 9 952

Важливе значення для підвищення молочної продуктивності корів має протеїнова поживність раціонів. Детальніше про «протеїнову» годівлю ВРХ під час виставки Agro Animal Show 2015 розповів провідний експерт з годівлі, представник Міжнародної ГК FeedLanse та ГК «Агровет Атлантик» Пітер ван Дорен.

Протеїнову поживність раціонів оцінюють за кількістю сирого та метаболічного протеїну, співвідношенням розщеплюваного і нерозщеплюваного в рубці протеїну. За словами експерта, для високопродуктивних корів має значення не тільки загальний вміст протеїну в кормах раціону, а і його амінокислотний склад. «Молочні корови з високими надоями мають особливу потребу в амінокислотах, і це необхідно враховувати при складанні раціонів, адже з протеїну тваринам потрібні саме амінокислоти. Протеїн – це комбінація амінокислот, які використовуються для «будівництва» організму», - зазначає Пітер ван Дорен.

За словами експерта, лімітуючими амінокислотами для дійних корів є метіонін, лізин та аргінін, які мають постачатися з кормами або вироблятися в рубці.

 

Розчинність і засвоюваність протеїну

Розчинність протеїну - це здатність білкових і небілкових азотистих речовин корму розчинятись у рідині рубця. Пітер ван Дорен зазначає, що чим краща розчинність протеїну, тим більша його розщеплюваність у рубці. Також експерт наголошує, щокількість білка, яку тварина спожила з кормом, не відображаєреальне забезпечення її протеїном.

Одиницею визначення потреби корів у протеїні, а також показником, що характеризує забезпеченість ним раціону, є засвоєний у кишечнику протеїн. Він складається з протеїну, не розщепленого в рубці, а також з мікробного протеїну, який утворився в рубці й потім потрапив до кишечника.

Щоб раціонально використовувати білкові корми у раціоні корів, потрібно враховувати співвідношення розщеплюваного і нерозщеплюваного в рубці протеїну. «Коли ви знаєте дану характеристику протеїну у кормах, то можна підібрати корм, у якому не буде надлишкової кількості розщеплюваного протеїну в рубці корови», - зазначає експерт.

 

«Завод» з переробки протеїну

«Рубець – це «завод», який виробляє мікробіальний протеїн, - пояснює експерт. – У жуйних тварин 60-80% протеїну, який надходить у кишечник, виробляється в рубці. Це є відмінністю жуйних від інших тварин у процесі переробки протеїну».

Протеїн, що розщеплюється в рубці,є частиною сирого протеїну корму, який розщеплюється в передшлунку жуйних під впливом ферментів, виділених мікроорганізмами. У рубці протеїни розщеплюються до аміаку й летких жирних кислот. Жуйні тварини засвоюють 60-80% азоту саме в рубці. При цьому важливу роль відіграє рубцева мікрофлора, внаслідок чого тварини забезпечуються високоперетравними джерелами протеїнів. У середньому зі 1000 г ферментативної органічної маси утворюється близько 150 г мікробіального білка, який містить усі необхідні незамінні амінокислоти.

Пітер ван Дорен також звернув увагу, що байпасний протеїн не розщеплюється в рубці (UDP) і майже без змін переміщується до кишечника, розпадаючись там на амінокислоти. Завдяки спеціальній обробці сировини можна успішно вплинути на розщеплюваністьбілка в рубці, щоби більша його частка потрапляла до кишечника. Бо збільшення вмісту амінокислот у тонкому кишечнику збільшитьнадої.

Рекомендації експерта

«Для збільшення продуктивності та молочності корів ми маємо максимізувати виробництво протеїну в рубці тварини. А також додавати байпаспротеїн для максимізації виробництва молока», - радить Пітер ван Дорен.

Крім того, експерт розповів про особливості джерел протеїну.

Люцерновий сінаж дає 45 г метаболічного протеїну, з яких потенційно може виробитися 0,8 л молока. Кукурудзяний силос постачає велику кількість ферментинної енергії в рубець, але, незважаючи на цей показник, в результаті отримаємо теж 0,8 л молока. А от трав’яний сінаж забезпечує більше енергії в рубці, ніж люцерна. Якщо в необхідний час у рубці буде достатньо енергії, то велика кількість мікробіального протеїну дасть можливість отримувати високоякісне молоко.

Пшениця містить 13% протеїну на 1 кг сухої речовини, що дозволяє виробити 2 л молока, кукурудза має 9% протеїну і забезпечує виробництво 1,9 л молока.

«Сою економічно вигідніше використовувати за соняшниковий шрот, навіть незважаючи на те, що соя вдвічі дорожча, - ділиться спостереженнями Пітер ван Дорен. – Але ці корми варто використовувати тим, хто утримує високопродуктивних корів, аби стимулювати їхню молочну продуктивність».

Людмила ЛЕБІДЬ

Контакти

Центральний офіс

тел.: +380 (044) 391-41-20

тел.: +380 (067) 404-63-85

e-mail:info@avatlantik.com.ua

Відділ роздрібнихпродажів

тел.: +380 (67) 506 49 77
e-mail:a.malynovskyi@avatlantik.com.ua

Відділ прямих продажів по напрямку «Птиця»

тел.: +380 (067) 404-63-85

e-mail:info@avatlantik.com.ua

Відділ продажів ветпрепаратів

тел.: +380 (67) 506 94 82

тел.: +380 (67) 433-78-32

e-mail:s.pidlisniak@avatlantik.com.ua

Відділ надання послуг лабораторії BLGG

тел.:+38 (067) 467-21-65

e-mail:e.muratov@avatlantik.com.ua

 





Схожі новини
  • Досягти максимальної ефективності
  • Організація повноцінної годівлі високопродуктивних корів
  • Екологічна загроза чи зниження продуктивності тварин?
  • Сучасна стратегія вирощування молочних тварин
  • Особливості годівлі і утримання корів-первісток

  • Додати комментар
    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.