Аграрний тиждень. Україна
» » Основа продуктивності
» » Основа продуктивності

    Основа продуктивності


    Важливе значення для підвищення молочної продуктивності корів має протеїнова поживність раціонів. Детальніше про «протеїнову» годівлю ВРХ під час виставки Agro Animal Show 2015 розповів провідний експерт з годівлі, представник Міжнародної ГК FeedLanse та ГК «Агровет Атлантик» Пітер ван Дорен.

    Протеїнову поживність раціонів оцінюють за кількістю сирого та метаболічного протеїну, співвідношенням розщеплюваного і нерозщеплюваного в рубці протеїну. За словами експерта, для високопродуктивних корів має значення не тільки загальний вміст протеїну в кормах раціону, а і його амінокислотний склад. «Молочні корови з високими надоями мають особливу потребу в амінокислотах, і це необхідно враховувати при складанні раціонів, адже з протеїну тваринам потрібні саме амінокислоти. Протеїн – це комбінація амінокислот, які використовуються для «будівництва» організму», - зазначає Пітер ван Дорен.

    За словами експерта, лімітуючими амінокислотами для дійних корів є метіонін, лізин та аргінін, які мають постачатися з кормами або вироблятися в рубці.

     

    Розчинність і засвоюваність протеїну

    Розчинність протеїну - це здатність білкових і небілкових азотистих речовин корму розчинятись у рідині рубця. Пітер ван Дорен зазначає, що чим краща розчинність протеїну, тим більша його розщеплюваність у рубці. Також експерт наголошує, щокількість білка, яку тварина спожила з кормом, не відображаєреальне забезпечення її протеїном.

    Одиницею визначення потреби корів у протеїні, а також показником, що характеризує забезпеченість ним раціону, є засвоєний у кишечнику протеїн. Він складається з протеїну, не розщепленого в рубці, а також з мікробного протеїну, який утворився в рубці й потім потрапив до кишечника.

    Щоб раціонально використовувати білкові корми у раціоні корів, потрібно враховувати співвідношення розщеплюваного і нерозщеплюваного в рубці протеїну. «Коли ви знаєте дану характеристику протеїну у кормах, то можна підібрати корм, у якому не буде надлишкової кількості розщеплюваного протеїну в рубці корови», - зазначає експерт.

     

    «Завод» з переробки протеїну

    «Рубець – це «завод», який виробляє мікробіальний протеїн, - пояснює експерт. – У жуйних тварин 60-80% протеїну, який надходить у кишечник, виробляється в рубці. Це є відмінністю жуйних від інших тварин у процесі переробки протеїну».

    Протеїн, що розщеплюється в рубці,є частиною сирого протеїну корму, який розщеплюється в передшлунку жуйних під впливом ферментів, виділених мікроорганізмами. У рубці протеїни розщеплюються до аміаку й летких жирних кислот. Жуйні тварини засвоюють 60-80% азоту саме в рубці. При цьому важливу роль відіграє рубцева мікрофлора, внаслідок чого тварини забезпечуються високоперетравними джерелами протеїнів. У середньому зі 1000 г ферментативної органічної маси утворюється близько 150 г мікробіального білка, який містить усі необхідні незамінні амінокислоти.

    Пітер ван Дорен також звернув увагу, що байпасний протеїн не розщеплюється в рубці (UDP) і майже без змін переміщується до кишечника, розпадаючись там на амінокислоти. Завдяки спеціальній обробці сировини можна успішно вплинути на розщеплюваністьбілка в рубці, щоби більша його частка потрапляла до кишечника. Бо збільшення вмісту амінокислот у тонкому кишечнику збільшитьнадої.

    Рекомендації експерта

    «Для збільшення продуктивності та молочності корів ми маємо максимізувати виробництво протеїну в рубці тварини. А також додавати байпаспротеїн для максимізації виробництва молока», - радить Пітер ван Дорен.

    Крім того, експерт розповів про особливості джерел протеїну.

    Люцерновий сінаж дає 45 г метаболічного протеїну, з яких потенційно може виробитися 0,8 л молока. Кукурудзяний силос постачає велику кількість ферментинної енергії в рубець, але, незважаючи на цей показник, в результаті отримаємо теж 0,8 л молока. А от трав’яний сінаж забезпечує більше енергії в рубці, ніж люцерна. Якщо в необхідний час у рубці буде достатньо енергії, то велика кількість мікробіального протеїну дасть можливість отримувати високоякісне молоко.

    Пшениця містить 13% протеїну на 1 кг сухої речовини, що дозволяє виробити 2 л молока, кукурудза має 9% протеїну і забезпечує виробництво 1,9 л молока.

    «Сою економічно вигідніше використовувати за соняшниковий шрот, навіть незважаючи на те, що соя вдвічі дорожча, - ділиться спостереженнями Пітер ван Дорен. – Але ці корми варто використовувати тим, хто утримує високопродуктивних корів, аби стимулювати їхню молочну продуктивність».

    Людмила ЛЕБІДЬ

    Контакти

    Центральний офіс

    тел.: +380 (044) 391-41-20

    тел.: +380 (067) 404-63-85

    e-mail:info@avatlantik.com.ua

    Відділ роздрібнихпродажів

    тел.: +380 (67) 506 49 77
    e-mail:a.malynovskyi@avatlantik.com.ua

    Відділ прямих продажів по напрямку «Птиця»

    тел.: +380 (067) 404-63-85

    e-mail:info@avatlantik.com.ua

    Відділ продажів ветпрепаратів

    тел.: +380 (67) 506 94 82

    тел.: +380 (67) 433-78-32

    e-mail:s.pidlisniak@avatlantik.com.ua

    Відділ надання послуг лабораторії BLGG

    тел.:+38 (067) 467-21-65

    e-mail:e.muratov@avatlantik.com.ua

     





    Схожі новини
  • Досягти максимальної ефективності
  • Екологічна загроза чи зниження продуктивності тварин?
  • Особливості годівлі і утримання корів-первісток
  • Організація повноцінної годівлі високопродуктивних корів
  • Сучасна стратегія вирощування молочних тварин

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Основа продуктивності


Важливе значення для підвищення молочної продуктивності корів має протеїнова поживність раціонів. Детальніше про «протеїнову» годівлю ВРХ під час виставки Agro Animal Show 2015 розповів провідний експерт з годівлі, представник Міжнародної ГК FeedLanse та ГК «Агровет Атлантик» Пітер ван Дорен.

Протеїнову поживність раціонів оцінюють за кількістю сирого та метаболічного протеїну, співвідношенням розщеплюваного і нерозщеплюваного в рубці протеїну. За словами експерта, для високопродуктивних корів має значення не тільки загальний вміст протеїну в кормах раціону, а і його амінокислотний склад. «Молочні корови з високими надоями мають особливу потребу в амінокислотах, і це необхідно враховувати при складанні раціонів, адже з протеїну тваринам потрібні саме амінокислоти. Протеїн – це комбінація амінокислот, які використовуються для «будівництва» організму», - зазначає Пітер ван Дорен.

За словами експерта, лімітуючими амінокислотами для дійних корів є метіонін, лізин та аргінін, які мають постачатися з кормами або вироблятися в рубці.

 

Розчинність і засвоюваність протеїну

Розчинність протеїну - це здатність білкових і небілкових азотистих речовин корму розчинятись у рідині рубця. Пітер ван Дорен зазначає, що чим краща розчинність протеїну, тим більша його розщеплюваність у рубці. Також експерт наголошує, щокількість білка, яку тварина спожила з кормом, не відображаєреальне забезпечення її протеїном.

Одиницею визначення потреби корів у протеїні, а також показником, що характеризує забезпеченість ним раціону, є засвоєний у кишечнику протеїн. Він складається з протеїну, не розщепленого в рубці, а також з мікробного протеїну, який утворився в рубці й потім потрапив до кишечника.

Щоб раціонально використовувати білкові корми у раціоні корів, потрібно враховувати співвідношення розщеплюваного і нерозщеплюваного в рубці протеїну. «Коли ви знаєте дану характеристику протеїну у кормах, то можна підібрати корм, у якому не буде надлишкової кількості розщеплюваного протеїну в рубці корови», - зазначає експерт.

 

«Завод» з переробки протеїну

«Рубець – це «завод», який виробляє мікробіальний протеїн, - пояснює експерт. – У жуйних тварин 60-80% протеїну, який надходить у кишечник, виробляється в рубці. Це є відмінністю жуйних від інших тварин у процесі переробки протеїну».

Протеїн, що розщеплюється в рубці,є частиною сирого протеїну корму, який розщеплюється в передшлунку жуйних під впливом ферментів, виділених мікроорганізмами. У рубці протеїни розщеплюються до аміаку й летких жирних кислот. Жуйні тварини засвоюють 60-80% азоту саме в рубці. При цьому важливу роль відіграє рубцева мікрофлора, внаслідок чого тварини забезпечуються високоперетравними джерелами протеїнів. У середньому зі 1000 г ферментативної органічної маси утворюється близько 150 г мікробіального білка, який містить усі необхідні незамінні амінокислоти.

Пітер ван Дорен також звернув увагу, що байпасний протеїн не розщеплюється в рубці (UDP) і майже без змін переміщується до кишечника, розпадаючись там на амінокислоти. Завдяки спеціальній обробці сировини можна успішно вплинути на розщеплюваністьбілка в рубці, щоби більша його частка потрапляла до кишечника. Бо збільшення вмісту амінокислот у тонкому кишечнику збільшитьнадої.

Рекомендації експерта

«Для збільшення продуктивності та молочності корів ми маємо максимізувати виробництво протеїну в рубці тварини. А також додавати байпаспротеїн для максимізації виробництва молока», - радить Пітер ван Дорен.

Крім того, експерт розповів про особливості джерел протеїну.

Люцерновий сінаж дає 45 г метаболічного протеїну, з яких потенційно може виробитися 0,8 л молока. Кукурудзяний силос постачає велику кількість ферментинної енергії в рубець, але, незважаючи на цей показник, в результаті отримаємо теж 0,8 л молока. А от трав’яний сінаж забезпечує більше енергії в рубці, ніж люцерна. Якщо в необхідний час у рубці буде достатньо енергії, то велика кількість мікробіального протеїну дасть можливість отримувати високоякісне молоко.

Пшениця містить 13% протеїну на 1 кг сухої речовини, що дозволяє виробити 2 л молока, кукурудза має 9% протеїну і забезпечує виробництво 1,9 л молока.

«Сою економічно вигідніше використовувати за соняшниковий шрот, навіть незважаючи на те, що соя вдвічі дорожча, - ділиться спостереженнями Пітер ван Дорен. – Але ці корми варто використовувати тим, хто утримує високопродуктивних корів, аби стимулювати їхню молочну продуктивність».

Людмила ЛЕБІДЬ

Контакти

Центральний офіс

тел.: +380 (044) 391-41-20

тел.: +380 (067) 404-63-85

e-mail:info@avatlantik.com.ua

Відділ роздрібнихпродажів

тел.: +380 (67) 506 49 77
e-mail:a.malynovskyi@avatlantik.com.ua

Відділ прямих продажів по напрямку «Птиця»

тел.: +380 (067) 404-63-85

e-mail:info@avatlantik.com.ua

Відділ продажів ветпрепаратів

тел.: +380 (67) 506 94 82

тел.: +380 (67) 433-78-32

e-mail:s.pidlisniak@avatlantik.com.ua

Відділ надання послуг лабораторії BLGG

тел.:+38 (067) 467-21-65

e-mail:e.muratov@avatlantik.com.ua

 





Схожі новини
  • Досягти максимальної ефективності
  • Екологічна загроза чи зниження продуктивності тварин?
  • Особливості годівлі і утримання корів-первісток
  • Організація повноцінної годівлі високопродуктивних корів
  • Сучасна стратегія вирощування молочних тварин

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.