Аграрний тиждень. Україна
» » Права та грошей на помилку немає
» » Права та грошей на помилку немає

    Права та грошей на помилку немає


    Сьогодні фахівцям досить складно прогнозувати ринок добового бройлера за ціною, обсягом та якістю. Можна констатувати тільки той факт, що в умовах складних економічних реалій у даному сегменті ціни на корми та супутні складові зростатимуть. А враховуючи відсутність альтернативи бройлерному м’ясу, підхід до вирощування поголівя у власників виробництв і дрібних фермерів повинен бути максимально правильним.

    Перші ризики

    Найважливішим періодом при вирощуванні будь-якої птиці є перші шість днів. Саме в цей проміжок часу в організмі курчат запускаються процеси обміну речовин, формується імунна система, в достатній кількості починають вироблятися всі ферменти шлунково-кишкового тракту. На 7-й день пташеня повинно набрати як мінімум 160 г (тобто, збільшити свою вагу в 4 рази).

    Основне завдання першого тижня – «вигріти» курча, що дасть можливість використати жовток, який залишається в його черевці після інкубації. Жовток є основним резервним джерелом поживних речовин у перші дні життя при повному та ефективному використанні з температурою підстилки не менше 28°С. Тільки тоді можливо отримати максимальний прояв пасивного (материнського) імунітету. Критичним є недопущення протягів (особливо при клітковому утриманні), що може призвести до перитоніту жовтка та як результат – падіння молодняка.

    Що стосується стартових комбікормів, то їх якість відіграє суттєву роль. Якісний стартовий комбікорм повинен бути жовтого кольору (ні в якому випадку не темним), у вигляді дрібної крупки з вмістом сирого протеїну (білка) не менше 21%.

     

    Кроси КОББ, РОСС – що краще?

    Ще один важливий фактор – придбання добових бройлерів. Важлива рекомендація: птицю потрібно купувати тільки у перевірених підприємств, які мають рекомендації.

    Як показує досвід, визначити КОББ, РОСС або яєчну птицю білого кольору в добовому віці практично неможливо (незважаючи на заяви певних фахівців про протилежне). Чорна цятка, що є рецесивною (необов’язковою) ознакою кросу КОББ, проявляється не більше ніж у 1% курчат, а крапочка чорнила на яєчному курчаті може бути в 100% поголів’я.

     

    Для порівняння наведемо цільові показники таких кросів:

    КОББ РОСС

    жива вага на 42 дні, кг 2,62 2,65

    збереженість за 42 дні, % 98 98

    вихід білого м’яса, % 14,5 19,6

    вихід тушки, % 75 72

    витрати корму за 42 дні, 4,6 4,6

    кг на голову

     

    Як бачимо, показники кросів майже ідентичні. Тож при виборі потрібно брати до уваги як власний досвід, так і рекомендації фахівців.

    Етап вибору бройлера наслідує не менш важливий процес, такий як «посадка». Тут постають прості, але досить практичні та слушні запитання: в яку пору року краще «садити»? Насправді, це не має значення. Головне – температурний режим, про який йшла мова вище.

    Друге запитання: де та куди «садити»? Моя відповідь: не існує певних правил, головне - виконати перераховані перед цим умови.

    Третє запитання: на що «садити»? Моя відповідь: є кілька варіантів – можна «садити» на підлогу з підстилкою або в клітку.

     

    Заходи в перші дні життя

    Перед тим, як почати «садити», слід здійснити розрахунки та підготовчу роботу, що є ключовою для подальшого успішного вирощування.

    Розрахунок площі та підготовка місця

    1. На 1 м ² площі (при умові утримання 42 дні) можна «садити» максимум 20 голів. При цьому для економії ресурсів до десятого дня життя курчат можна використовувати 1/3 всієї відведеної площі.

    2. Шар підстилки (тирса, солома, лузга) повинен бути товщиною не менше 5 сантиметрів.
    3. Фронт годівлі універсальний для різних типів годівниць – 1 см на одну голову.

    4. Фронт поїння також універсальний для будь-яких типів напувалок – 3 см на одну голову.

    Контроль температурного режиму

    1. Температура повітря під лампою має становити 32-33°С, а в самому приміщенні - не нижче 28°С.

    2. Температура води у напувалці – 20-25°С (в подальшому її можна знизити до 10-14°С).

    Розрахунок домішок для води та кормів

    1. У воду слід додавати глюкозу (не цукор) з розрахунку 1 г на 1 л води. Таку операцію потрібно проводити протягом перших трьох днів.

    2. Годівниці наповнювати комбікормом на 70-80%. Для збільшення фронту годівлі слушно використовувати папір, поклавши його на підстилку та насипавши на нього певну кількість комбікорму. Але така необхідність існує тільки у перші три дні. Далі додатковий корм слід прибрати.

     

    Налаштування освітлення

    Тривалість світлового дня перші 3 дні повинно бути 24 годин. Використовуйте для основного освітлення лампочку потужністю 60 Вт. на 4 м² площі. З 4-го дня відключайте світло на 1 годину. В подальшому при нормативному наборі живої ваги птицею можливо використання світлових програм ( відключення світла на 4,6,9 годин).

    Створення мікроклімату

    Мікроклімат (не плутати з температурою) є однією з найважливіших складових при догляді за бройлерами. Це цілий комплекс показників: температура, вологість, вентиляція. Для контролю за вологістю потрібно використовувати психрометри. Оптимальний показник – 70%.

    На відміну від температури та вологості, контролювати повітрообмін (якість повітря) у домашніх умовах досить складно. В такому разі повинно бути застосоване просте провітрювання приміщення або примусова вентиляція, яка працює в певному періодичному режимі. Інтервали роботи виставляються в індивідуальному порядку, в залежності від особистого відчуття свіжості повітря.

     

    Вирощування

    Активний ростовий період починається приблизно з 10-го дня. Температура умов, у яких перебуває птиця, повинна становити 30-31°С і поступово знижуватись приблизно на 0,2°С в день, аби досягти відмітки 19°С на 45-й день життя. Для економії електроенергії (не тепла) на даному етапі слід запровадити режим відключення світла на 6-9 годин на добу (тільки у нічний час).

    Що стосується кормів, то взагалі можна перейти на гроуерний (професійна назва ростового) комбікорм. Але знаючи реалії нашого ринку кормів, радимо: до 21-го дня використовувати стартовий комбікорм. Це оптимальний варіант.

    На даному етапі відгодівлі може з’явитися ризик зіштовхнутися з першими серйозними захворюваннями птиці. Аби виявити їх – зверніть увагу на поведінку поголів’я.

     

    Вирішальний момент вибору

    Коли вигодувані курчата досягли 22-денного віку, слід провести їх зважування. Якщо вага складає 750-850 г – це дуже добрий результат. І тепер господарю потрібно прийняти рішення: відгодовувати далі чи ні? Якщо відгодовувати, то до якої межі?

    Варіантів вибору існує три:

    1. Догодувати курча ще тиждень до 28-го дня на фінішному комбікормі до ваги 1300 г і тоді провести забій. За класифікацією «отримаєте» курча табака (або, як тепер кажуть, – «кукле») з вагою тушки приблизно 900 г і дієтичним м'ясом (за стандартом). Наголошуємо: за 5 днів до забою слід використовувати комбікорм без кокцидіостатиків.

    2. Продовжити годування гроуерним комбікормом до 35-го дня, потім перейти на фінішний. У віці 42-45 днів при живій вазі 2400-2600 г провести забій (як варіант – усього поголів’я). Вага тушки на «виході» складатиме до 1900 грамів. М'ясо за стандартом також буде відноситися до дієтичного.

    3. Перейти на «пасивну» відгодівлю (у промисловому птахівництві вона має назву «лабель»). Така методика в сільських умовах передбачає використання будь-яких кормів без урахування їх якості та поживності: пшениця, кукурудза, ячмінь, овес, висівки, шроти, макуха та інші. Даний період складає 40-50 днів, після якого можна зробити забій (перед забоєм птицю не годують 6-8 годин). Жива вага такого бройлера – 4-6 кілограмів. За стандартом м'ясо має високі смакові якості, які йому надає підшкірний жир.

    Основна проблема такого варіанту – птиця набирає вагу, яку фізично не може тримати. Вона постійно сидить, їй важко пересуватися. У цей період є ризик падіння поголів’я (особливо при високих температурах навколишнього середовища). Тому ми радимо проводити забій птиці при живій вазі не більше 4 кілограмів.

    Перші два варіанти дають можливість отримати вал пісного м’яса (за рахунок обороту), а третій – звичайного «домашнього» з високими смаковими властивостями.

    Комбікорми для ростового та фінішного періодів виготовляються у вигляді гранул Ø 3-3,5 мм.

     

    Вигідна альтернатива

    Проте існує ще один варіант відгодівлі – розсипний комбікорм із використанням БМВД (білково-мінеральні-вітамінні добавки). Лінійка БМВД є в арсеналі продуктів ГК «Агровет Атлантик» і представлена номенклатурною групою ProtPlex з нормою введення 35-40%. Великий відсоток введення дає можливість використовувати найпростіші змішувачі.

    Слід зазначити, що при зміні корму (особливо в стартерний та ростовий період) можливе зменшення споживання, що призводить до зниження приростів. Запобігти цьому можна завдяки використанню підкислювачів (органічні кислоти). Підкислювач стимулює споживання, приріст і збереження птиці. Оптимальніше рекомендувати для використання підкислювач FEEDACID MAX L. Випоювати його потрібно із розрахунку 0,5 мл на 1 л води. Періоди використання: 10-15-й дні, 20-25-й та 30-35-й дні.

    Фахівці ГК «Агровет Атлантик» розробили лінійку комбікормів для птиці «MegaChick» та передстартовий комбікорм «Feedex G». Їх застосування дасть можливість у повній мірі реалізувати генетичний потенціал птиці будь-яких кросів.

    Орієнтовні норми споживання комбікормів лінійки «MegaChick» на одну голову складають:

    старт: 1-21-й день – 1 кг;

    ріст: 22-35-й день – 2,2 кг;

    фініш: 36-42-й день – 1,4 кг;

    всього: 4,6 кг.

     

    Олексій РЕВА,

    консультант з напрямку «Птахівництво» ГК «Агровет Атлантик»





    Схожі новини
  • Відлучення поросят: нові підходи для зменшення стресу
  • Ціле зерно в годівлі птиці – це раціонально
  • Сучасна стратегія вирощування молочних тварин
  • Чікбуст – підтримка з першого дня життя
  • ЯК ВИБРАТИ ТА ВИРОСТИТИ ПОРОСЯ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Права та грошей на помилку немає


Сьогодні фахівцям досить складно прогнозувати ринок добового бройлера за ціною, обсягом та якістю. Можна констатувати тільки той факт, що в умовах складних економічних реалій у даному сегменті ціни на корми та супутні складові зростатимуть. А враховуючи відсутність альтернативи бройлерному м’ясу, підхід до вирощування поголівя у власників виробництв і дрібних фермерів повинен бути максимально правильним.

Перші ризики

Найважливішим періодом при вирощуванні будь-якої птиці є перші шість днів. Саме в цей проміжок часу в організмі курчат запускаються процеси обміну речовин, формується імунна система, в достатній кількості починають вироблятися всі ферменти шлунково-кишкового тракту. На 7-й день пташеня повинно набрати як мінімум 160 г (тобто, збільшити свою вагу в 4 рази).

Основне завдання першого тижня – «вигріти» курча, що дасть можливість використати жовток, який залишається в його черевці після інкубації. Жовток є основним резервним джерелом поживних речовин у перші дні життя при повному та ефективному використанні з температурою підстилки не менше 28°С. Тільки тоді можливо отримати максимальний прояв пасивного (материнського) імунітету. Критичним є недопущення протягів (особливо при клітковому утриманні), що може призвести до перитоніту жовтка та як результат – падіння молодняка.

Що стосується стартових комбікормів, то їх якість відіграє суттєву роль. Якісний стартовий комбікорм повинен бути жовтого кольору (ні в якому випадку не темним), у вигляді дрібної крупки з вмістом сирого протеїну (білка) не менше 21%.

 

Кроси КОББ, РОСС – що краще?

Ще один важливий фактор – придбання добових бройлерів. Важлива рекомендація: птицю потрібно купувати тільки у перевірених підприємств, які мають рекомендації.

Як показує досвід, визначити КОББ, РОСС або яєчну птицю білого кольору в добовому віці практично неможливо (незважаючи на заяви певних фахівців про протилежне). Чорна цятка, що є рецесивною (необов’язковою) ознакою кросу КОББ, проявляється не більше ніж у 1% курчат, а крапочка чорнила на яєчному курчаті може бути в 100% поголів’я.

 

Для порівняння наведемо цільові показники таких кросів:

КОББ РОСС

жива вага на 42 дні, кг 2,62 2,65

збереженість за 42 дні, % 98 98

вихід білого м’яса, % 14,5 19,6

вихід тушки, % 75 72

витрати корму за 42 дні, 4,6 4,6

кг на голову

 

Як бачимо, показники кросів майже ідентичні. Тож при виборі потрібно брати до уваги як власний досвід, так і рекомендації фахівців.

Етап вибору бройлера наслідує не менш важливий процес, такий як «посадка». Тут постають прості, але досить практичні та слушні запитання: в яку пору року краще «садити»? Насправді, це не має значення. Головне – температурний режим, про який йшла мова вище.

Друге запитання: де та куди «садити»? Моя відповідь: не існує певних правил, головне - виконати перераховані перед цим умови.

Третє запитання: на що «садити»? Моя відповідь: є кілька варіантів – можна «садити» на підлогу з підстилкою або в клітку.

 

Заходи в перші дні життя

Перед тим, як почати «садити», слід здійснити розрахунки та підготовчу роботу, що є ключовою для подальшого успішного вирощування.

Розрахунок площі та підготовка місця

1. На 1 м ² площі (при умові утримання 42 дні) можна «садити» максимум 20 голів. При цьому для економії ресурсів до десятого дня життя курчат можна використовувати 1/3 всієї відведеної площі.

2. Шар підстилки (тирса, солома, лузга) повинен бути товщиною не менше 5 сантиметрів.
3. Фронт годівлі універсальний для різних типів годівниць – 1 см на одну голову.

4. Фронт поїння також універсальний для будь-яких типів напувалок – 3 см на одну голову.

Контроль температурного режиму

1. Температура повітря під лампою має становити 32-33°С, а в самому приміщенні - не нижче 28°С.

2. Температура води у напувалці – 20-25°С (в подальшому її можна знизити до 10-14°С).

Розрахунок домішок для води та кормів

1. У воду слід додавати глюкозу (не цукор) з розрахунку 1 г на 1 л води. Таку операцію потрібно проводити протягом перших трьох днів.

2. Годівниці наповнювати комбікормом на 70-80%. Для збільшення фронту годівлі слушно використовувати папір, поклавши його на підстилку та насипавши на нього певну кількість комбікорму. Але така необхідність існує тільки у перші три дні. Далі додатковий корм слід прибрати.

 

Налаштування освітлення

Тривалість світлового дня перші 3 дні повинно бути 24 годин. Використовуйте для основного освітлення лампочку потужністю 60 Вт. на 4 м² площі. З 4-го дня відключайте світло на 1 годину. В подальшому при нормативному наборі живої ваги птицею можливо використання світлових програм ( відключення світла на 4,6,9 годин).

Створення мікроклімату

Мікроклімат (не плутати з температурою) є однією з найважливіших складових при догляді за бройлерами. Це цілий комплекс показників: температура, вологість, вентиляція. Для контролю за вологістю потрібно використовувати психрометри. Оптимальний показник – 70%.

На відміну від температури та вологості, контролювати повітрообмін (якість повітря) у домашніх умовах досить складно. В такому разі повинно бути застосоване просте провітрювання приміщення або примусова вентиляція, яка працює в певному періодичному режимі. Інтервали роботи виставляються в індивідуальному порядку, в залежності від особистого відчуття свіжості повітря.

 

Вирощування

Активний ростовий період починається приблизно з 10-го дня. Температура умов, у яких перебуває птиця, повинна становити 30-31°С і поступово знижуватись приблизно на 0,2°С в день, аби досягти відмітки 19°С на 45-й день життя. Для економії електроенергії (не тепла) на даному етапі слід запровадити режим відключення світла на 6-9 годин на добу (тільки у нічний час).

Що стосується кормів, то взагалі можна перейти на гроуерний (професійна назва ростового) комбікорм. Але знаючи реалії нашого ринку кормів, радимо: до 21-го дня використовувати стартовий комбікорм. Це оптимальний варіант.

На даному етапі відгодівлі може з’явитися ризик зіштовхнутися з першими серйозними захворюваннями птиці. Аби виявити їх – зверніть увагу на поведінку поголів’я.

 

Вирішальний момент вибору

Коли вигодувані курчата досягли 22-денного віку, слід провести їх зважування. Якщо вага складає 750-850 г – це дуже добрий результат. І тепер господарю потрібно прийняти рішення: відгодовувати далі чи ні? Якщо відгодовувати, то до якої межі?

Варіантів вибору існує три:

1. Догодувати курча ще тиждень до 28-го дня на фінішному комбікормі до ваги 1300 г і тоді провести забій. За класифікацією «отримаєте» курча табака (або, як тепер кажуть, – «кукле») з вагою тушки приблизно 900 г і дієтичним м'ясом (за стандартом). Наголошуємо: за 5 днів до забою слід використовувати комбікорм без кокцидіостатиків.

2. Продовжити годування гроуерним комбікормом до 35-го дня, потім перейти на фінішний. У віці 42-45 днів при живій вазі 2400-2600 г провести забій (як варіант – усього поголів’я). Вага тушки на «виході» складатиме до 1900 грамів. М'ясо за стандартом також буде відноситися до дієтичного.

3. Перейти на «пасивну» відгодівлю (у промисловому птахівництві вона має назву «лабель»). Така методика в сільських умовах передбачає використання будь-яких кормів без урахування їх якості та поживності: пшениця, кукурудза, ячмінь, овес, висівки, шроти, макуха та інші. Даний період складає 40-50 днів, після якого можна зробити забій (перед забоєм птицю не годують 6-8 годин). Жива вага такого бройлера – 4-6 кілограмів. За стандартом м'ясо має високі смакові якості, які йому надає підшкірний жир.

Основна проблема такого варіанту – птиця набирає вагу, яку фізично не може тримати. Вона постійно сидить, їй важко пересуватися. У цей період є ризик падіння поголів’я (особливо при високих температурах навколишнього середовища). Тому ми радимо проводити забій птиці при живій вазі не більше 4 кілограмів.

Перші два варіанти дають можливість отримати вал пісного м’яса (за рахунок обороту), а третій – звичайного «домашнього» з високими смаковими властивостями.

Комбікорми для ростового та фінішного періодів виготовляються у вигляді гранул Ø 3-3,5 мм.

 

Вигідна альтернатива

Проте існує ще один варіант відгодівлі – розсипний комбікорм із використанням БМВД (білково-мінеральні-вітамінні добавки). Лінійка БМВД є в арсеналі продуктів ГК «Агровет Атлантик» і представлена номенклатурною групою ProtPlex з нормою введення 35-40%. Великий відсоток введення дає можливість використовувати найпростіші змішувачі.

Слід зазначити, що при зміні корму (особливо в стартерний та ростовий період) можливе зменшення споживання, що призводить до зниження приростів. Запобігти цьому можна завдяки використанню підкислювачів (органічні кислоти). Підкислювач стимулює споживання, приріст і збереження птиці. Оптимальніше рекомендувати для використання підкислювач FEEDACID MAX L. Випоювати його потрібно із розрахунку 0,5 мл на 1 л води. Періоди використання: 10-15-й дні, 20-25-й та 30-35-й дні.

Фахівці ГК «Агровет Атлантик» розробили лінійку комбікормів для птиці «MegaChick» та передстартовий комбікорм «Feedex G». Їх застосування дасть можливість у повній мірі реалізувати генетичний потенціал птиці будь-яких кросів.

Орієнтовні норми споживання комбікормів лінійки «MegaChick» на одну голову складають:

старт: 1-21-й день – 1 кг;

ріст: 22-35-й день – 2,2 кг;

фініш: 36-42-й день – 1,4 кг;

всього: 4,6 кг.

 

Олексій РЕВА,

консультант з напрямку «Птахівництво» ГК «Агровет Атлантик»





Схожі новини
  • Відлучення поросят: нові підходи для зменшення стресу
  • Ціле зерно в годівлі птиці – це раціонально
  • Сучасна стратегія вирощування молочних тварин
  • Чікбуст – підтримка з першого дня життя
  • ЯК ВИБРАТИ ТА ВИРОСТИТИ ПОРОСЯ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.