Колиска тавричанського виноробства та батьківщина кримського шампанського, вишуканого і хвилюючого, розташувалася у підніжжя Генуезької фортеці, між трьох живописних бухт – Зеленої, Синьої та Блакитної. Це славнозвісний Дім шампанських вин «Новий Світ».
У вересні підприємство святкувало 130 років з дня його створення князем Львом Голіциним. За ці роки Дім шампанських вин пережив і злети, і падіння, адже його історія тісно пов’язана з історією усього кримського регіону. Єдине, що завжди залишалось незмінним – якість витончених і хвилюючих вин «Нового Світу». Зберігаючи традиції кримського класичного виноробства, підприємство не тільки стало одним із лідерів галузі, але й гордістю вітчизняного виноробства за межами нашої країни.
З липня 2005 року Дім шампанських вин успішно очолює молодий, енергійний та цілеспрямований керівник – Яніна Павленко.
Шампанське, достойне королів
Саме з «Нового Світу» Лев Голіцин розпочав свій шлях у виноробстві, заклавши основи шампанського виробництва країни. У своєму маєтку Новий Світ він побудував трьохкілометрові погреби для витримки вин і заклав колекцію виноградних лоз. Починаючи з 1882 року, Голіцин впродовж майже десятиліття проводив досліди промислового виробництва шампанських вин за старовинною класичною технологією: витримуючи їх у погребах впродовж трьох років при постійній температурі 10-12 градусів.
Лев Сергійович вивчив понад сто сортів винограду, створивши склад шампанського з неперевершеними смаковими якостями. Сьогодні, щоб отримати витончене та легке вино, фахівці заводу використовують виноматеріали та сорти, визначені талановитим князем. Аби передати все багатство смакової палітри вина, використовуються п’ять сортів винограду – Шардоне, Піно Нуар, Піно Гри, Рислінг Рейнський та Аліготе, що зростають у Севастопольській зоні та в передгірному Криму. Ці сорти визнали найкращими покоління досвідчених виноробів.
Цікаво те, що князь Голіцин залишив у спадок не тільки чудові рецепти вин, але й взірець того, як ефективно пропагувати свою продукцію. Відомо, що він завдяки своїй наполегливості та цілеспрямованості добився визнання і широкої популярності вже перших партій шампанського, випущеного у 1890 році під марками «Парадізіо» та «Новий Світ». Останньому найближчим часом було присвоєно звання «Коронаційне». Адже його смакували у Москві на урочистому обіді з приводу коронації царя Миколи II у 1896 році. Всього через кілька років відзначилося шампанське і в Парижі. На всесвітній виставці в столиці Франції цей благородний напій був удостоєний найвищої нагороди – Кубка Гран-Прі, як найкраще шампанське у світі.
Саме завдяки зусиллям князя Голіцина досягнуто визнання кримських вин у провідних виноробних країнах: Франції, Італії, Німеччині.
Найкращі вина створюють професіонали
Нині майстри «Нового Світу» успішно відродили рецептуру декотрих шампанських вин Льва Голіцина.
- У 2005 році ми знову розпочали випуск унікальних сортів шампанського «Парадізіо» і «Коронаційне» за старовинною рецептурою князя Галіцина, - розповідає Яніна Павленко. - Всього ж за останні 3 роки підприємство випустило 9 відроджених і нових марок шампанського.
Яніна Петрівна переконана, що ці здобутки стали можливими лише завдяки злагодженій роботі молодого дружного колективу підприємства, справжнім професіоналам, вірним своїй справі. Такою ж була позиція і самого князя Голіцина. Лев Сергійович вважав головним у своєму житті не створювати вино, а відкривати і допомагати сформуватися талановитим особистостям. «Як ви цінуватимете людину, стільки ж коштуватиме і вино», - повторював князь.
Саме для того, щоб виховати справжніх патріотів виноробства і сприяти підвищенню культури споживання вина, в «Новому світі» створено заводську енотеку, що знаходиться в тому ж тунелі, де в ХIХ столітті зберігалася знаменита енотека князя Голіцина, яка нараховувала понад 40 тисяч пляшок вина з усього світу.
Також на заводі відроджено голіцинський «Клуб Брютеріанців», призваний об’єднувати шанувальників кримського класичного шампанського брют. Голіцин був переконаний: брют здатен достойно конкурувати з відомими марками французького шампанського.
Складний шлях до святкового столу
В основі виробництва новосвітівського шампанського лежить класична технологія, розроблена Львом Сергійовичем.
Сировина, що поступає на підприємство, проходить повний цикл технологічної обробки: висвітлення шляхом фільтрування, обробку холодом, обклейку, купажировку, виготовлення тиражної суміші, розлив тиражу і укладка його в тунелі на 3-х річне вистоювання. Варто відзначити, що впродовж цих трьох років здійснюють чотири перекладки зі збовтуванням, аби уникнути приклеювання осаду до стінок пляшок. І робиться це вручну.
Також вручну виконуються ремюаж і дегоржаж шампанського. За один день робітники-дергоржери обро***ють понад 40 тисяч пляшок! Потім пляшка ставиться на лінію, в неї дозується експедиційний лікер в залежності від марки шампанського і закупорюється корковою пробкою, що постачається з Португалії. На пробку одягають спеціальний металевий ковпачок з маркуванням. Після цього пляшки відправляють на контрольне вистоювання – на 10 днів. І тільки потім шампанське потрапляє на оформлення, де на пляшку клеяться етикетки, кольєретки, контретикетки. Такий складний і тривалий шлях долає шампанське, щоб заіскритися на нашому святковому столі.
До успіху через оновлення
«Новий Світ» має потужність 2,5 млн. пляшок на рік. З них 1,2 мільйони – колекційне шампанське марок брют, сухе, напівсухе.
Класичне шампанське внаслідок високих вимог до якості сировини та складності технологічного процесу, що вимагає спеціалізованих виробничих територій, не може виготовлятися у великих обсягах. Тому з недавніх пір «Новий Світ» практикує також випуск шампанського прискореного виготовлення, яке також користується популярністю у любителів. Та все ж перевага надається класичним технологіям.
Особлива увага приділяється і пошуку споживача. Фахівці підприємства кардинально змінили політику ціноутворення, ставки зроблено на сучасні маркетингові технології.
У 2005 році Міністерством аграрної політики створено агрооб’єднання «Новий Світ», куди крім самого заводу увійшли виноробні господарства Криму «ім. Поліни Осипенко», «Садовод», «Плодове». Завдячуючи цим господарствам, забезпечується замкнуте коло виробництва шампанського – «від лози до бокалу». Тож прибуток від реалізації продукції істотно збільшився. Якщо в 2005 році річний обіг підприємства складав 29744 тис. грн., то за минулий рік – 41929,1 тис. гривень.
На підприємстві постійно створюють нові робочі місця, рівень зарплатні найвищий у регіоні, завод є одним із найбільших платників податків Криму – торік, зокрема, ним перераховано у бюджети різних рівнів близько 10 млн. гривень.
Ще одним здобутком «Нового Світу» є спеціалізований Міжнародний конкурс шампанських та ігристих вин ім. Льва Голіцина, що стартував саме у вересні цього року, - «Новий світ-2008». Цим конкурсом завод відзначив свій 130-й день народження. А ще – виграними нагородами. Адже з 17 підприємств-виробників з України, Росії, Німеччини, Словакії, Литви, Туреччини та Молдови Кубок Гран-Прі здобуло шампанське «Новий Світ Піно Нуар». Зорепад золотих і срібних нагород зібрали інші вина цього ж підприємства.
А на знак вдячності винороби відкрили біля входу на територію заводу пам’ятник князю Льву Сергійовичу Голіцину.
Оксана ШАПОВАЛ