Останнім часом посилюється проблема забезпечення українського споживача яловичиною, вважають експерти УАК. Якщо у 2003 році у структурі виробництва м’яса яловичина займала 51%, то за вісім місяців 2011-го – лише 7%. Такі структурні зміни відбулися не тільки за рахунок збільшення виробництва свинини та м’яса птиці, а й через катастрофічне зниження обсягів виробництва яловичини.
За сім останніх років її виробництво знизилося на 60%, з 284 тис. т у 2003 р. до 112 тис. т у 2010 р., стверджує заступник гендиректора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський. Щоправда, в останні роки Україна знижує імпортозалежність по м’ясу. Поступово нарощуються обсяги виробництва та експорту м’яса птиці й свинини. У січні - серпні 2011 року обсяги експорту птиці збільшились у 1,5 рази (у порівнянні з аналогічним періодом 2010 р.), склавши 35,1 тис. т і майже зрівнявшись з обсягами його імпорту (знизились за вказаний період на 70% і складали 37,1 тис. т). Активний експорт, темпи нарощування якого перевищували темпи зростання виробництва, зумовлений підвищенням експортної ціни на 20% від минулорічного рівня.
Свинини експортовано 7,2 тис. т, що майже у 94 рази перевищує минулорічний показник. Обсяги імпорту знизились на 30%, склавши 46,9 тис. тонн. Рівень експортної ціни свинини знизився на 16%, імпортної – зріс на 6%.
Експорт яловичини знизився на 18% - до 9,1 тис. т, обсяги імпорту залишились на рівні попереднього року і складали 2 тис. тонн. Особливість 2011-го - 11-ти разове збільшення експорту охолодженої яловичини з 0,2 до 2,2 тис. т й зменшення обсягів експорту мороженої яловичини з 10,9 до 6,9 тис. тонн. Ціни імпортованої мороженої яловичини зросли більш як удвічі, експортної – на 40%.
З урахуванням обсягів виробництва, експорту та імпорту, загальна пропозиція м’яса на внутрішньому ринку протягом січня - серпня складала 743 тис. т, знизившись на 6% у порівнянні з аналогічним показником 2010 р., у т.ч. за рахунок зменшення пропозиції яловичини на 26%, м’яса птиці – на 6% та збільшення пропозиції свинини на 2%.
Вказані фактори, з урахуванням поступового зменшення поголів’я ВРХ (на 01.09. 2011 р. - 5,2 млн. голів, що на 3,2% менше ніж на вказану дату 2010 р.), дають усі підстави очікувати подальше зростання ціни на яловичину. Перевищення темпів зростання експорту м’яса птиці у порівнянні із темпами його виробництва теж говорить про можливість подальшого зростання ціни. А от на ринку свинини, вважає експерт, можлива стабілізація ціни, а можливо й її зниження.
Тож, підсумовує Ярославський, в країні складається катастрофічна ситуація із забезпечення населення яловичиною – вкрай необхідного продукту у раціоні харчування людей. Адже його калорійність і вміст у ньому білків найвищий у порівнянні зі свининою та курятиною.
Вміст поживних речовин у 100 г основних видів м’яса
Згідно із рекомендованими нормами споживання продуктів харчування, необхідні для підтримання нормальної життєдіяльності населення (Постанова КМУ №656 від 14.04.2000 р.) на одну особу у працездатному віці - не менше 14 кг яловичини та телятини на рік. Фактичні ж дані невтішні. Торік кожен українець спожив лише 9,8 кг яловичини. Нині цей показник нижчий, а виходячи із тенденцій, ще й погіршиться. Погіршиться й ситуація з виробництвом молока, якого українці споживають на 50% менше від рекомендованої норми.
На це варто звернути увагу уряду. Саме зараз, коли триває активна робота над проектом Держбюджету-2012, необхідно врахувати максимальну підтримку виробників молока та м’яса ВРХ, якої цього року майже не було.
Аналітичний департамент УАК
Подальший розвиток АПК потребує створення інноваційних технологій виробництва, післязбиральної обробки та зберігання
Докладніше