Аграрний тиждень. Україна
» » Правила аграрної ефективності
» » Правила аграрної ефективності

    Правила аграрної ефективності


    Експерти і аналітики зазначають, що в основі ведення аграрного бізнесу все залежить від двох головних чинників: технологій виробництва і управлінської майстерності. І якщо у випадку з технологіями є можливість ознайомитись зі світовими напрацюваннями та перейняти досвід, то коли постає питання підвищення ефективності управління, кожен сам повинен вибудувати власну систему. Завважте, що управлінські витрати займають в структурі собівартості агропродукції, виробленої агрохолдингами, до 30%.
    За словами директора Лейбніц-Інституту аграрного розвитку в країнах з перехідною економікою Альфонса Бальмана, нині в Україні ведуться розмови з приводу регулювання або обмеження розмірів агрохолдингів, і на його думку, такі обмеження можуть нівелювати значний вклад агрохолдингів в українську економіку. «Аграрна політика по відношенню до агрохолдингів не повинна створювати ні бар’єрів, ні сприяти їх діяльності. Насамперед політика має усунути корупційну складову і дбати про сільське населення», - переконаний експерт. До того ж ми мусимо пам’ятати: добрива мають потрапляти до рослин, тому ми пропонуємо систему точного внесення добрив, що значно економить кошти на цьому процесі».

     

    Про основні аспекти та проблеми управління агробізнесом говорили в рамках V Міжнародної конференції «Ефективне управління агрокомпаніями: постійна оптимізація витрат», організованої асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ). На форумі, який зібрав понад 300 представників найбільших аграрних компаній, йшлося про найактуальніші проблеми менеджменту: управління 

    агрокомпаніями та способи мінімізації непрямих виробничих витрат, використання інноваційних технологій для зменшення витрат, секрети управління персоналом і шляхи досягнення максимальної віддачі від кожної виплаченої копійки.

    «Україна переживає непрості часи, і навіть у відносно стабільному аграрному секторі ситуація ускладнюється. Проблеми з фінансуванням, неприваблива кон’юнктура світових ринків, ускладнення з експортом продукції на ринки Митного союзу стали характерною ознакою часу, - зазначив генеральний директор УКАБ Володимир Лапа. - Незважаючи на це, розрахунки УКАБ засвідчують наявність резервів з підвищення ефективності агровиробництва, адже зараз у багатьох випадках – це питання виживання бізнесу».

    Розмір має значення

    Як розповів представник Університету Міссурі з факультету аграрної та прикладної економіки Др. Фабіо Чадад, в Бразилії - країні, де активно розвивається сільське господарство, домінують сімейні ферми. Але й там існують великі агрохолдинги, як наприклад «БразилАгро», землі якого розкидані на тисячі кілометрів. Спираючись на досвід управління цієї компанії, Др. Фабіо Чадад зазначає, що впровадження новітніх технологій у виробництві недостатньо, для ефективного ведення бізнесу важлива також організаційна структура. «Агрохолдинги повинні мати корпоративне управління, це коли рада директорів відокремлена від менеджменту, - зазначає експерт. – Чітко вибудувана система планування і контролю. Планування прив’язане до бюджету. І головне, що кожен напрям у цій компанії має свій центр дохідності. При цьому зарплата працівників прив’язана до ефективності їх роботи».

    Щодо останніх тенденцій в діяльності агрохолдингів, то Альфонс Бальман відмітив збільшення земельного банку та інвестицій, а також зміну виробничої структури, особливо в зернових. «Також варто відмітити зміну системи собівартості продукції, бо останніми роками плата за оренду землі переважає витрати на оплату праці в структурі собівартості», - зазначив він.

    Експерти AgriSurveyпровели розрахунки, що засвідчили: за результатами 2013 року рентабельність виробництва, приміром, пшениці в агрохолдингах була від’ємною і склала 5,2%, тоді як даний показник по підприємствах, що не входять в холдингові структури, склав 7%. При цьому середня врожайність пшениці у холдингах становила 41,4 ц/га, а в «незалежних»підприємствах – 33,9 ц/га. Виникає запитання: чому ж при вищій продуктивності економічний показник від’ємний? Бо, щобизабезпечити вищу врожайність, доводиться постійно інвестувати в технології.

     

    Зменшення витрат

    За словами генерального директора компанії Horsch Maschinen GmbH Філіпа Хорша, спосіб збільшення ефективності – це скорочення витрат. Філіп Хорш пропонує скорочувати витрати на внесення добрив. «Протягом останніх п’яти років зростають витрати на добрива через їх подорожчання, - зазначає він. –

    Експерт рекомендує не розкидати, а точно вносити добрива культиватором під корінь рослин або ж використовувати стрічковий обробіток.

    Великою проблемою, за словами фахівців, є якість персоналу в сільській місцевості. «Основна проблема в управлінні персоналом в агросекторі Казахстану - це відсутність довгострокових планів розвитку. Як результат, компанії не готові інвестувати в персонал, навчати своїх працівників і підвищувати їх ефективність. Корумпованість агросектору всвою чергу призвела до того, що в селі заробітні плати найнижчі», - повідомив керівник відділу підбору персоналу Smart Solutions (Казахстан) Костянтин Головін.

     

    Технологічні інновації

    Корпорація «Сварог Вест Груп» у серпні 2014-го представила технологічні інновації в управлінні агрохолдингом у режимі реального часу, розроблені в рамках власної повномасштабної програми Precision Agriculture Technology. Цей підрозділ компанії спеціалізується на розробці продуктів, які дозволяють максимізувати прибуток агрокомпаній за допомогою контролю виробничих процесів, обліку ресурсів і кінцевого продукту в реальному часі. Дані продукти дають можливість відслідковувати всі бізнес-процеси і приймати оперативні рішення в режимі онлайн.

    В рамках корпорації Precision Agriculture Technology відповідає за впровадження елементів точного землеробства (GPS-контрольований відбір проб ґрунту і онлайн контроль стану полів за допомогою метеостанцій і безпілотників, аналіз ґрунтів), завдяки яким є можливість здійснювати агротехнічні операції в точній відповідності з агрохімічними характеристиками і рельєфом полів. «На основі отриманих даних створюється паспорт і технологічна карта поля, здійснюється планування сівозмін і структур посівних площ. В результаті вдається підвищити середню врожайність культур на 4,5-9%, досягти економії у використанні добрив у межах 10-26%», - розповів директор Precision Agriculture Technology Максим Маярчук.

    Розроблені інформаційно-аналітичні системи, програмне забезпечення і досвід впровадження є унікальними, оскільки це єдині доступні сьогодні на ринку України системи, розраховані на управління в реальному часі. «Впровадження технологічних інновацій на базі агрохолдингів має свою специфіку, адже робота на полі передбачає деякі нюанси. Насамперед, необхідність збору даних з великих площ. По-друге, на полях відсутня інфраструктура. Єдиний вихід на сьогоднішній день у галузі передачі даних - це аналог GPRS, який надають оператори мобільного зв'язку. Відповідно, ми проаналізували всі бізнес-процеси нашої компанії і, враховуючи особливості ведення агробізнесу в Україні, розробили систему обліку та управління, яка дозволяє відслідковувати ці процеси і керувати ними в реальному часі», - пояснив Максим Маярчук.

     

    Кредитне фінансування

    За словами члена правління «Креді Агріколь Банк» Лариси Бондарєвої, в Україні погіршується ліквідність банків і якість кредитного портфелю. «Сьогодні агросектор кредитує лише 3-5 банків, - уточнила Лариса Бондарєва. - Проблемою кредитування нині є відсутність у клієнта застави відповідного розміру. Це питання ми намагаємося вирішити завдяки впровадженню партнерських програм з компаніями-виробниками, які беруть на себе частину ризиків. Активно працюємо з такими компаніями як «Байєр», «Басф», «Сингента», «Піонер», які, незважаючи на економічні труднощі, не змінювали умови кредитних програм, а деякі навіть фіксували курс долара для своїх клієнтів».

    За словами радника голови ПАТ «Креді Агріколь Банк» Жан-Жака Ерве, кредити в Україні ще більше подорожчають. «Коли грошей немає, їх вартість росте. В Україні зараз саме така ситуація», - зазначив він.

    Пан Ерве наголосив: щоб можна було фінансувати агропроекти, банки повинні залучати гроші клієнтів за нижчими ставками. Але зараз депозит в Україні коштує 20%, і обіцяють, що він виросте до 23-25%. Якщо врахувати, що вартість роботи банку (зарплата персоналу, оренда приміщень, податки тощо) обходиться ще в 3%, то кредит буде коштувати 26-30%. Тож очікувати дешевих кредитів не варто.

     





    Схожі новини
  • Продовольственный кризис в США отступил. Так ли всё безоблачно?
  • V Міжнародна конференція «Ефективне управління агрокомпаніями: постійна оптимізація витрат»
  • Розумне землеробство
  • ТЕРИТОРІЯ ЯКОСТІ Й ТОЧНОСТІ
  • «Сварог Вест Груп» запровадить технології точного землеробства

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Правила аграрної ефективності


Експерти і аналітики зазначають, що в основі ведення аграрного бізнесу все залежить від двох головних чинників: технологій виробництва і управлінської майстерності. І якщо у випадку з технологіями є можливість ознайомитись зі світовими напрацюваннями та перейняти досвід, то коли постає питання підвищення ефективності управління, кожен сам повинен вибудувати власну систему. Завважте, що управлінські витрати займають в структурі собівартості агропродукції, виробленої агрохолдингами, до 30%.
За словами директора Лейбніц-Інституту аграрного розвитку в країнах з перехідною економікою Альфонса Бальмана, нині в Україні ведуться розмови з приводу регулювання або обмеження розмірів агрохолдингів, і на його думку, такі обмеження можуть нівелювати значний вклад агрохолдингів в українську економіку. «Аграрна політика по відношенню до агрохолдингів не повинна створювати ні бар’єрів, ні сприяти їх діяльності. Насамперед політика має усунути корупційну складову і дбати про сільське населення», - переконаний експерт. До того ж ми мусимо пам’ятати: добрива мають потрапляти до рослин, тому ми пропонуємо систему точного внесення добрив, що значно економить кошти на цьому процесі».

 

Про основні аспекти та проблеми управління агробізнесом говорили в рамках V Міжнародної конференції «Ефективне управління агрокомпаніями: постійна оптимізація витрат», організованої асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ). На форумі, який зібрав понад 300 представників найбільших аграрних компаній, йшлося про найактуальніші проблеми менеджменту: управління 

агрокомпаніями та способи мінімізації непрямих виробничих витрат, використання інноваційних технологій для зменшення витрат, секрети управління персоналом і шляхи досягнення максимальної віддачі від кожної виплаченої копійки.

«Україна переживає непрості часи, і навіть у відносно стабільному аграрному секторі ситуація ускладнюється. Проблеми з фінансуванням, неприваблива кон’юнктура світових ринків, ускладнення з експортом продукції на ринки Митного союзу стали характерною ознакою часу, - зазначив генеральний директор УКАБ Володимир Лапа. - Незважаючи на це, розрахунки УКАБ засвідчують наявність резервів з підвищення ефективності агровиробництва, адже зараз у багатьох випадках – це питання виживання бізнесу».

Розмір має значення

Як розповів представник Університету Міссурі з факультету аграрної та прикладної економіки Др. Фабіо Чадад, в Бразилії - країні, де активно розвивається сільське господарство, домінують сімейні ферми. Але й там існують великі агрохолдинги, як наприклад «БразилАгро», землі якого розкидані на тисячі кілометрів. Спираючись на досвід управління цієї компанії, Др. Фабіо Чадад зазначає, що впровадження новітніх технологій у виробництві недостатньо, для ефективного ведення бізнесу важлива також організаційна структура. «Агрохолдинги повинні мати корпоративне управління, це коли рада директорів відокремлена від менеджменту, - зазначає експерт. – Чітко вибудувана система планування і контролю. Планування прив’язане до бюджету. І головне, що кожен напрям у цій компанії має свій центр дохідності. При цьому зарплата працівників прив’язана до ефективності їх роботи».

Щодо останніх тенденцій в діяльності агрохолдингів, то Альфонс Бальман відмітив збільшення земельного банку та інвестицій, а також зміну виробничої структури, особливо в зернових. «Також варто відмітити зміну системи собівартості продукції, бо останніми роками плата за оренду землі переважає витрати на оплату праці в структурі собівартості», - зазначив він.

Експерти AgriSurveyпровели розрахунки, що засвідчили: за результатами 2013 року рентабельність виробництва, приміром, пшениці в агрохолдингах була від’ємною і склала 5,2%, тоді як даний показник по підприємствах, що не входять в холдингові структури, склав 7%. При цьому середня врожайність пшениці у холдингах становила 41,4 ц/га, а в «незалежних»підприємствах – 33,9 ц/га. Виникає запитання: чому ж при вищій продуктивності економічний показник від’ємний? Бо, щобизабезпечити вищу врожайність, доводиться постійно інвестувати в технології.

 

Зменшення витрат

За словами генерального директора компанії Horsch Maschinen GmbH Філіпа Хорша, спосіб збільшення ефективності – це скорочення витрат. Філіп Хорш пропонує скорочувати витрати на внесення добрив. «Протягом останніх п’яти років зростають витрати на добрива через їх подорожчання, - зазначає він. –

Експерт рекомендує не розкидати, а точно вносити добрива культиватором під корінь рослин або ж використовувати стрічковий обробіток.

Великою проблемою, за словами фахівців, є якість персоналу в сільській місцевості. «Основна проблема в управлінні персоналом в агросекторі Казахстану - це відсутність довгострокових планів розвитку. Як результат, компанії не готові інвестувати в персонал, навчати своїх працівників і підвищувати їх ефективність. Корумпованість агросектору всвою чергу призвела до того, що в селі заробітні плати найнижчі», - повідомив керівник відділу підбору персоналу Smart Solutions (Казахстан) Костянтин Головін.

 

Технологічні інновації

Корпорація «Сварог Вест Груп» у серпні 2014-го представила технологічні інновації в управлінні агрохолдингом у режимі реального часу, розроблені в рамках власної повномасштабної програми Precision Agriculture Technology. Цей підрозділ компанії спеціалізується на розробці продуктів, які дозволяють максимізувати прибуток агрокомпаній за допомогою контролю виробничих процесів, обліку ресурсів і кінцевого продукту в реальному часі. Дані продукти дають можливість відслідковувати всі бізнес-процеси і приймати оперативні рішення в режимі онлайн.

В рамках корпорації Precision Agriculture Technology відповідає за впровадження елементів точного землеробства (GPS-контрольований відбір проб ґрунту і онлайн контроль стану полів за допомогою метеостанцій і безпілотників, аналіз ґрунтів), завдяки яким є можливість здійснювати агротехнічні операції в точній відповідності з агрохімічними характеристиками і рельєфом полів. «На основі отриманих даних створюється паспорт і технологічна карта поля, здійснюється планування сівозмін і структур посівних площ. В результаті вдається підвищити середню врожайність культур на 4,5-9%, досягти економії у використанні добрив у межах 10-26%», - розповів директор Precision Agriculture Technology Максим Маярчук.

Розроблені інформаційно-аналітичні системи, програмне забезпечення і досвід впровадження є унікальними, оскільки це єдині доступні сьогодні на ринку України системи, розраховані на управління в реальному часі. «Впровадження технологічних інновацій на базі агрохолдингів має свою специфіку, адже робота на полі передбачає деякі нюанси. Насамперед, необхідність збору даних з великих площ. По-друге, на полях відсутня інфраструктура. Єдиний вихід на сьогоднішній день у галузі передачі даних - це аналог GPRS, який надають оператори мобільного зв'язку. Відповідно, ми проаналізували всі бізнес-процеси нашої компанії і, враховуючи особливості ведення агробізнесу в Україні, розробили систему обліку та управління, яка дозволяє відслідковувати ці процеси і керувати ними в реальному часі», - пояснив Максим Маярчук.

 

Кредитне фінансування

За словами члена правління «Креді Агріколь Банк» Лариси Бондарєвої, в Україні погіршується ліквідність банків і якість кредитного портфелю. «Сьогодні агросектор кредитує лише 3-5 банків, - уточнила Лариса Бондарєва. - Проблемою кредитування нині є відсутність у клієнта застави відповідного розміру. Це питання ми намагаємося вирішити завдяки впровадженню партнерських програм з компаніями-виробниками, які беруть на себе частину ризиків. Активно працюємо з такими компаніями як «Байєр», «Басф», «Сингента», «Піонер», які, незважаючи на економічні труднощі, не змінювали умови кредитних програм, а деякі навіть фіксували курс долара для своїх клієнтів».

За словами радника голови ПАТ «Креді Агріколь Банк» Жан-Жака Ерве, кредити в Україні ще більше подорожчають. «Коли грошей немає, їх вартість росте. В Україні зараз саме така ситуація», - зазначив він.

Пан Ерве наголосив: щоб можна було фінансувати агропроекти, банки повинні залучати гроші клієнтів за нижчими ставками. Але зараз депозит в Україні коштує 20%, і обіцяють, що він виросте до 23-25%. Якщо врахувати, що вартість роботи банку (зарплата персоналу, оренда приміщень, податки тощо) обходиться ще в 3%, то кредит буде коштувати 26-30%. Тож очікувати дешевих кредитів не варто.

 





Схожі новини
  • Продовольственный кризис в США отступил. Так ли всё безоблачно?
  • V Міжнародна конференція «Ефективне управління агрокомпаніями: постійна оптимізація витрат»
  • Розумне землеробство
  • ТЕРИТОРІЯ ЯКОСТІ Й ТОЧНОСТІ
  • «Сварог Вест Груп» запровадить технології точного землеробства

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.