За даними Державної служби статистики України, експорт
агропродовольчої продукції у січні-червні 2018 року залишився майже на
рівні минулорічних показників за відповідний період і склав близько
13 млрд дол. США, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, частка експорту агропродовольчої продукції в загальному експорті України за результатами 9 місяців 2018 року продовжує перевищувати 37%.
Визначальні позиції у товарній структурі вітчизняного агропродовольчого експорту традиційно посідають кілька груп сільськогосподарської продукції.
Найбільші за вартісними обсягами – 4797 млн дол. США – зарубіжні поставки зернових культур.
Експорт олії, в основному, соняшникової, склав 3130 млн дол. США.
Насіння олійних, в основному завдяки ріпаку та сої, на ринку країн світу було продано на суму 1339 млн дол. США.
Макухи вітчизняні аграрії експортували на 594 млн дол. США, а м’ясопродуктів, переважно за рахунок м’яса птиці – на 479 млн дол. США.
Сукупна частка цих видів продукції становить близько 80% вартісних обсягів вітчизняного аграрного експорту, зауважив науковець.
Водночас, за його словами, за січень-вересень 2018 року проти торішніх показників за відповідний період зросли обсяги експорту в натуральному виразі цілої низки продуктів харчування.
Зокрема, майже на третину (+28%) – з 64 тис. т до 82 тис. т – збільшилися зарубіжні поставки яєць.
Обсяги експорту яблук і груш зросли більш, ніж утричі проти показників за січень-вересень 2017 року – з 9 тис. т до 29 тис. т.
Ріпакової олії експортували 101 тис. т проти 53 тис. т за дев’ять місяців торік.
Поставки вітчизняних вин на ринки країн світу зросли з 33 тис. т до 48 тис. т.
Це забезпечило відчутне зростання вартості цих продуктів у загальній структурі українського агропродовольчого експорту, повідомив експерт.
У січні-вересні 2018 року зросла вартість експортних поставок м’яса птиці – з 295 млн дол. США до 381 млн дол. США, а також волоських горіхів – з 39 млн дол. США до 69 млн дол. США. Це зумовлено переважно зростанням цін на згадані види агропродукції, пояснив Микола Пугачов.
Подальший розвиток АПК потребує створення інноваційних технологій виробництва, післязбиральної обробки та зберігання
Докладніше