Аграрний тиждень. Україна
» » Ненаркотичні коноплі: перспективи застосування
» » Ненаркотичні коноплі: перспективи застосування

    Ненаркотичні коноплі: перспективи застосування


    Відомо, що законодавча база різних країн світу спрямована на підтримку виробника конопель без додаткових охоронних заходів, які вимагають значних фінансових витрат. У 2012 р. Постановою КМУ від 22 серпня 2012 р. №800 визначено поняття «технічні коноплі», а з серпня цього року, за умови дотримання ліцензійних умов вирощування конопель, посіви не підлягають обов’язковій охороні.

    У середині вересня 2013 р. Дослідна станція луб’яних культур разом із Асоціацією «Українські технічні коноплі» в рамках проекту «Конопляний університет» провели Всеукраїнський галузевий майстер-клас із вирощування, переробки та використання технічних конопель.

    На майстер-клас до Глухова приїхали представники різних регіонів України та зарубіжжя, зокрема, делегації з Харківського канатного заводу (м. Харків), Коровинського коноплезаводу (с. Коровинці, Сумська обл.), переробного господарства «Агро-Ханф» (с. Лютенки, Полтавська обл.), Городнянського льонозаводу (м. Городня, Чернігівська обл.), ТОВ «Еко-Плантація» (м. Житомир), підприємства «Горизонт» (м. Набережні Челни, РФ), Сумського національного аграрного університету (м. Суми) та ТОВ «Еліфібр» (м. Глухів, Сумська обл.).

    Провідні науковці нашої станції підготували доповіді по найбільш актуальним питанням: вибір сорту конопель, підготовка ґрунту, посів та догляд за посівами промислових конопель (д. с.-г. н. Лайко І.М.); сучасні тенденції розвитку коноплярства (д. т. н. Гілязетдінов Р.Н.); коноплі як монокультура (м. н.с. Бірюкова Т.С.), особливості збирання конопель (к. т. н., Коропченко С.П. та к. т. н. Примаков О.А.); юридичний супровід вирощування промислових конопель (президент асоціації «Українські технічні коноплі» Ігнатюк О.Л.); ефективність вирощування промислових конопель (завідувач відділу Маринченко І.О.).

    Науковці та виробники обговорили чимало проблем, побачили в полі посіви конопель після першого етапу збирання зернозбиральними комбайнами, відвідали зерносушильний тік, де насіннєвий матеріал висушувався альтернативними видами палива (рулонами конопляної трести). Цікаво було всім і в цеху переробки конопляного волокна, де бажаючим показали процес виділення довгого та короткого конопляного волокна на різному технологічному обладнанні. Завершився майстер-клас підведенням підсумків заходу та врученням сертифікатів його учасникам.

    Як відомо, загальна стратегія розвитку галузі коноплярства передбачає розширення сфер використання культури в трьох напрямках: насіннєвому, виробництва волокна та стеблової біомаси (на енергетичні цілі). І місце Дослідної станції луб’яних культур Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН у цій стратегії – оригінатор елітного насіння та ресурсозберігаючих технологій вирощування культури і поглибленої переробки. Насінням дослідна станція забезпечує підприємства, що мають ліцензію на вирощування та розмноження насіння промислових конопель, та країни, які вирощують коноплі української селекції (Росія, країни ЕС, Китай та інші).

     

    Довідка. Вимоги до вмісту ТГК (тетрагідроканабінолу) в коноплях в нашій країні одні з найбільш жорстких (до 0,08%). Суттєво впливають на економічну привабливість вирощування конопель заходи щодо організації супутніх виробництв із переробки коноплепродукції. Для успішного та ефективного розвитку галузі коноплярства Україна повинна врахувати досвід закордонного законодавства та адаптувати власне в сучасні українські реалії. Нині триває вивчення попереднього проекту змін у діюче законодавство України, зокрема зміни пов’язані із додатковим спрощенням оформлення ліцензійних дозволів та умов вирощування посівів конопель.

     

    Промислові коноплі - однорічна лубоволокниста рослина родини Cannabis із вмістом ТГК не більше 0,08%, яку вирощують для одержання волокна і насіння. З усіх частин рослини найбільш цінною є стебло, яке складає 60-70% від загальної сухої маси. Стебло - джерело одержання волокна. Його довжина варіює від 0,8 до 4,0 м, залежно від сортів і умов вирощування. Діаметр стебел конопель мінливий і змінюється в межах 2-25 міліметрів.

    Із рослини конопель одержують насіння, волокно та деревину (рис.1).


    Рис. 1. Морфологічний склад рослини конопель

     

    Із волокна конопель виробляють побутові та технічні тканини, неткані матеріали та різні кручені вироби, які широко застосовуються в різних галузях виробництва. Із насіння конопель виробляють олію, що використовується в харчовій, хімічній і фармацевтичній промисловості. Деревина конопель широко застосовується при виготовленні меблів, у будівництві та для виробництва костробетону, а також для опалення побутових і виробничих приміщень.

    Цікавість підприємців до розвитку галузі як в Україні, так і за кордоном стрімко зростає. Необмеженим попитом користується насіння посівних конопель, продукти харчування, волокно, паливні брикети. В Європі поширюється будівництво екологічно чистих будинків із конопель, виробництво тканин, пелетів. Останні використовуються як енергетичний засіб і є актуальними для України, Польщі, Прибалтики.

    В результаті кропіткої роботи науковці Дослідної станції луб’яних культур створили сорти конопель з повною відсутністю наркотичних властивостей. Вони занесені до Реєстру сортів рослин України, Росії, країн ЄС і Канади. Ці коноплі не можуть бути використані як сировина для виготовлення наркотичних препаратів, вирощування їх не становить жодної соціальної небезпеки. Хіба що умовно, бо вони зберегли назву «коноплі», тож їх відносять до категорії рослин, що містять наркотичні засоби.

    Останні розробки селекціонерів дослідної станції - це сорти ненаркотичних конопель Вікторія, Гляна та Ніка (табл. 1).

     

    Таблиця 1. Нові сорти ненаркотичних конопель

    Сорт

    Вегетаційний період, діб

    Висота стебел, см

    Урожай соломи т/га

    Урожай насіння, т/га

    ЮСО-31

    115-120

    220-250

    7,0

    0,8-1,0

    Вікторія

    115-120

    220-250

    7,0-7,5

    1,0-1,3

    Гляна

    115-120

    230-270

    7,5-8,0

    1,0-1,2

    Ніка

    130-135

    280-300

    9,5-11,5

    0,8-0,7

     

    Розвиток галузі коноплярства - не тільки розвиток сільського господарства, а й відповідний розвиток переробної, легкої промисловості, харчової та інших галузей економіки.

    Можна виділити кілька основних напрямів виробництва продукції з конопель.



    Харчовий напрям – виробництво олії та супутніх їй продуктів. Конопляне насіння й олія містять бактерицидні речовини, цінні ненасичені кислоти, гліцериди, амінокислоти, мікроелементи.

     

     

    Насіння конопель містить 30-39% олії. Високий вміст ненасичених жирних кислот Omega-6 (56%) і Omega-3 (19%) в ідеальному для організму людини співвідношенні 3:1 вигідно відрізняють олію з насіння конопель поміж інших видів олій. Виділяючи олію з насіння, ми отримуємо ще один цінний продукт – макуху (корм для худоби), до складу якої входить понад 30% сирого протеїну, 30% білків, 25% клітковини, 3% жирів й інших елементів.

    Олія конопель використовується і як консервант для харчових продуктів, і як самостійний продукт харчування в натуральному вигляді, є сировиною для виготовлення лаків, фарб, оліфи, лінолеуму, маргарину, мила дитячого й антиалергенного, медичних препаратів, азбестотехнічних виробів, гальмівних стрічок, накладок і дисків.


    У будівництві продукція конопель може бути достатньо широко представлена як основа для створення фундаментних, стінових і покрівельних технологій: як утеплюючі та ізолюючі матеріали різного функціонального призначення; як наповнювачі для будівельних виробів тощо.

    Властивості конопель дозволяють ефективно їх використовувати для звуко-, паро- та теплоізоляційних матеріалів, що створює особливий мікроклімат у приміщенні, пригнічуючи хвороботворні мікроорганізми, грибки та бактерії, водночас благотворно впливаючи на організм людини. Низька собівартість і можливість повної утилізації без шкоди для оточуючого середовища дають додаткові переваги матеріалам на основі конопель.


    Текстильний напрямок – традиційний у використанні коноплесировини для нашої країни. Це і текстильні вироби, і одяг, і взуття тощо. Під час механічної обробки конопляної соломи або трести отримують волокнистий матеріал раціональною механічною обробкою, при якій досягається повне відділення неволокнистих тканин стебла від волокна: деревини, залишків паренхіми, епідермісу й неорганічних включень. При цьому потрібно зберігати природну структуру та міцність волокна, мінімально його пошкоджувати.


    Целюлозна промисловість – це виготовлення із конопель широкого спектру паперу у залежності від його призначення, а саме: високоякісного офісного паперу, картону, паперу для цигарок тощо.

    Попит на целюлозу з волокна у Європі та США вже сягає більше 6 млн. т за рік. Для задоволення цього попиту площі посіву конопель повинні становити 1 млн. гектарів. В Америці, як і в Європі, існують обмеження на вирубку лісу. А коноплі є альтернативою дереву для виробництва целюлози і паперу, меблів, автомобільної та текстильної промисловості.


     

    Олег ПРИМАКОВ,

    к. т. н., с. н. с. відділу наукових досліджень з питань інтелектуальної власності та маркетингу інновацій

    Дослідна станція луб’яних культур Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України

     

    Продовження – в наступних номерах.





    Схожі новини
  • Технічні культури в умовах сучасного аграрного виробництва
  • Льон-довгунець української селекції
  • Парламент Литви легалізував промислову коноплю
  • Амністія для коноплі
  • Дикоростучу коноплю на 2 млн грн міліціонери знищили на Одещині

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Ненаркотичні коноплі: перспективи застосування


Відомо, що законодавча база різних країн світу спрямована на підтримку виробника конопель без додаткових охоронних заходів, які вимагають значних фінансових витрат. У 2012 р. Постановою КМУ від 22 серпня 2012 р. №800 визначено поняття «технічні коноплі», а з серпня цього року, за умови дотримання ліцензійних умов вирощування конопель, посіви не підлягають обов’язковій охороні.

У середині вересня 2013 р. Дослідна станція луб’яних культур разом із Асоціацією «Українські технічні коноплі» в рамках проекту «Конопляний університет» провели Всеукраїнський галузевий майстер-клас із вирощування, переробки та використання технічних конопель.

На майстер-клас до Глухова приїхали представники різних регіонів України та зарубіжжя, зокрема, делегації з Харківського канатного заводу (м. Харків), Коровинського коноплезаводу (с. Коровинці, Сумська обл.), переробного господарства «Агро-Ханф» (с. Лютенки, Полтавська обл.), Городнянського льонозаводу (м. Городня, Чернігівська обл.), ТОВ «Еко-Плантація» (м. Житомир), підприємства «Горизонт» (м. Набережні Челни, РФ), Сумського національного аграрного університету (м. Суми) та ТОВ «Еліфібр» (м. Глухів, Сумська обл.).

Провідні науковці нашої станції підготували доповіді по найбільш актуальним питанням: вибір сорту конопель, підготовка ґрунту, посів та догляд за посівами промислових конопель (д. с.-г. н. Лайко І.М.); сучасні тенденції розвитку коноплярства (д. т. н. Гілязетдінов Р.Н.); коноплі як монокультура (м. н.с. Бірюкова Т.С.), особливості збирання конопель (к. т. н., Коропченко С.П. та к. т. н. Примаков О.А.); юридичний супровід вирощування промислових конопель (президент асоціації «Українські технічні коноплі» Ігнатюк О.Л.); ефективність вирощування промислових конопель (завідувач відділу Маринченко І.О.).

Науковці та виробники обговорили чимало проблем, побачили в полі посіви конопель після першого етапу збирання зернозбиральними комбайнами, відвідали зерносушильний тік, де насіннєвий матеріал висушувався альтернативними видами палива (рулонами конопляної трести). Цікаво було всім і в цеху переробки конопляного волокна, де бажаючим показали процес виділення довгого та короткого конопляного волокна на різному технологічному обладнанні. Завершився майстер-клас підведенням підсумків заходу та врученням сертифікатів його учасникам.

Як відомо, загальна стратегія розвитку галузі коноплярства передбачає розширення сфер використання культури в трьох напрямках: насіннєвому, виробництва волокна та стеблової біомаси (на енергетичні цілі). І місце Дослідної станції луб’яних культур Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН у цій стратегії – оригінатор елітного насіння та ресурсозберігаючих технологій вирощування культури і поглибленої переробки. Насінням дослідна станція забезпечує підприємства, що мають ліцензію на вирощування та розмноження насіння промислових конопель, та країни, які вирощують коноплі української селекції (Росія, країни ЕС, Китай та інші).

 

Довідка. Вимоги до вмісту ТГК (тетрагідроканабінолу) в коноплях в нашій країні одні з найбільш жорстких (до 0,08%). Суттєво впливають на економічну привабливість вирощування конопель заходи щодо організації супутніх виробництв із переробки коноплепродукції. Для успішного та ефективного розвитку галузі коноплярства Україна повинна врахувати досвід закордонного законодавства та адаптувати власне в сучасні українські реалії. Нині триває вивчення попереднього проекту змін у діюче законодавство України, зокрема зміни пов’язані із додатковим спрощенням оформлення ліцензійних дозволів та умов вирощування посівів конопель.

 

Промислові коноплі - однорічна лубоволокниста рослина родини Cannabis із вмістом ТГК не більше 0,08%, яку вирощують для одержання волокна і насіння. З усіх частин рослини найбільш цінною є стебло, яке складає 60-70% від загальної сухої маси. Стебло - джерело одержання волокна. Його довжина варіює від 0,8 до 4,0 м, залежно від сортів і умов вирощування. Діаметр стебел конопель мінливий і змінюється в межах 2-25 міліметрів.

Із рослини конопель одержують насіння, волокно та деревину (рис.1).


Рис. 1. Морфологічний склад рослини конопель

 

Із волокна конопель виробляють побутові та технічні тканини, неткані матеріали та різні кручені вироби, які широко застосовуються в різних галузях виробництва. Із насіння конопель виробляють олію, що використовується в харчовій, хімічній і фармацевтичній промисловості. Деревина конопель широко застосовується при виготовленні меблів, у будівництві та для виробництва костробетону, а також для опалення побутових і виробничих приміщень.

Цікавість підприємців до розвитку галузі як в Україні, так і за кордоном стрімко зростає. Необмеженим попитом користується насіння посівних конопель, продукти харчування, волокно, паливні брикети. В Європі поширюється будівництво екологічно чистих будинків із конопель, виробництво тканин, пелетів. Останні використовуються як енергетичний засіб і є актуальними для України, Польщі, Прибалтики.

В результаті кропіткої роботи науковці Дослідної станції луб’яних культур створили сорти конопель з повною відсутністю наркотичних властивостей. Вони занесені до Реєстру сортів рослин України, Росії, країн ЄС і Канади. Ці коноплі не можуть бути використані як сировина для виготовлення наркотичних препаратів, вирощування їх не становить жодної соціальної небезпеки. Хіба що умовно, бо вони зберегли назву «коноплі», тож їх відносять до категорії рослин, що містять наркотичні засоби.

Останні розробки селекціонерів дослідної станції - це сорти ненаркотичних конопель Вікторія, Гляна та Ніка (табл. 1).

 

Таблиця 1. Нові сорти ненаркотичних конопель

Сорт

Вегетаційний період, діб

Висота стебел, см

Урожай соломи т/га

Урожай насіння, т/га

ЮСО-31

115-120

220-250

7,0

0,8-1,0

Вікторія

115-120

220-250

7,0-7,5

1,0-1,3

Гляна

115-120

230-270

7,5-8,0

1,0-1,2

Ніка

130-135

280-300

9,5-11,5

0,8-0,7

 

Розвиток галузі коноплярства - не тільки розвиток сільського господарства, а й відповідний розвиток переробної, легкої промисловості, харчової та інших галузей економіки.

Можна виділити кілька основних напрямів виробництва продукції з конопель.



Харчовий напрям – виробництво олії та супутніх їй продуктів. Конопляне насіння й олія містять бактерицидні речовини, цінні ненасичені кислоти, гліцериди, амінокислоти, мікроелементи.

 

 

Насіння конопель містить 30-39% олії. Високий вміст ненасичених жирних кислот Omega-6 (56%) і Omega-3 (19%) в ідеальному для організму людини співвідношенні 3:1 вигідно відрізняють олію з насіння конопель поміж інших видів олій. Виділяючи олію з насіння, ми отримуємо ще один цінний продукт – макуху (корм для худоби), до складу якої входить понад 30% сирого протеїну, 30% білків, 25% клітковини, 3% жирів й інших елементів.

Олія конопель використовується і як консервант для харчових продуктів, і як самостійний продукт харчування в натуральному вигляді, є сировиною для виготовлення лаків, фарб, оліфи, лінолеуму, маргарину, мила дитячого й антиалергенного, медичних препаратів, азбестотехнічних виробів, гальмівних стрічок, накладок і дисків.


У будівництві продукція конопель може бути достатньо широко представлена як основа для створення фундаментних, стінових і покрівельних технологій: як утеплюючі та ізолюючі матеріали різного функціонального призначення; як наповнювачі для будівельних виробів тощо.

Властивості конопель дозволяють ефективно їх використовувати для звуко-, паро- та теплоізоляційних матеріалів, що створює особливий мікроклімат у приміщенні, пригнічуючи хвороботворні мікроорганізми, грибки та бактерії, водночас благотворно впливаючи на організм людини. Низька собівартість і можливість повної утилізації без шкоди для оточуючого середовища дають додаткові переваги матеріалам на основі конопель.


Текстильний напрямок – традиційний у використанні коноплесировини для нашої країни. Це і текстильні вироби, і одяг, і взуття тощо. Під час механічної обробки конопляної соломи або трести отримують волокнистий матеріал раціональною механічною обробкою, при якій досягається повне відділення неволокнистих тканин стебла від волокна: деревини, залишків паренхіми, епідермісу й неорганічних включень. При цьому потрібно зберігати природну структуру та міцність волокна, мінімально його пошкоджувати.


Целюлозна промисловість – це виготовлення із конопель широкого спектру паперу у залежності від його призначення, а саме: високоякісного офісного паперу, картону, паперу для цигарок тощо.

Попит на целюлозу з волокна у Європі та США вже сягає більше 6 млн. т за рік. Для задоволення цього попиту площі посіву конопель повинні становити 1 млн. гектарів. В Америці, як і в Європі, існують обмеження на вирубку лісу. А коноплі є альтернативою дереву для виробництва целюлози і паперу, меблів, автомобільної та текстильної промисловості.


 

Олег ПРИМАКОВ,

к. т. н., с. н. с. відділу наукових досліджень з питань інтелектуальної власності та маркетингу інновацій

Дослідна станція луб’яних культур Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України

 

Продовження – в наступних номерах.





Схожі новини
  • Технічні культури в умовах сучасного аграрного виробництва
  • Льон-довгунець української селекції
  • Парламент Литви легалізував промислову коноплю
  • Амністія для коноплі
  • Дикоростучу коноплю на 2 млн грн міліціонери знищили на Одещині

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.