Аграрний тиждень. Україна
» » ЗАКЛАДЕНО ФУНДАМЕНТ ПІД УРОЖАЙ 2017 РОКУ
» » ЗАКЛАДЕНО ФУНДАМЕНТ ПІД УРОЖАЙ 2017 РОКУ

    ЗАКЛАДЕНО ФУНДАМЕНТ ПІД УРОЖАЙ 2017 РОКУ




    Національна агропромислова група Agricom Group відома постійним розвитком і ростом, запровадженням інноваційних технологій виробництва і високими показниками ефективності. В цій компанії вміють добиватися поставлених результатів, непохитно вірять у власні сили і, що дуже приємно, завжди готові поділитися досвідом.

    Структура посівів

    Чернігівський кластер Agricom Group обробляє 10 тис. га, з яких під озимі цієї осені виділили 4 тис. га. За словами директора кластеру Валентина Шкітюка, озима пшениця займає 2 тис. га і 2 тис. – озимий ріпак. «В структурі посівів, окрім озимих, заплановано відвести 3 тис. га під кукурудзу, 500 га – під овес, 1 тис. га - соняшник, а решта буде під льоном», - зазначає Валентин Володимирович.

    До речі, в 2017 році в кластері розраховують на
    збільшення врожайності льону вдвічі виключно за рахунок використання у
    виробництві нових сівалок Poöttinger. «Ми купили цього року дві таких сівалки. Ці комплекси мають унікальну
    структуру - спереду ідуть диски, потім проходить внесення добрив, закоткування
    і вирівнювання ґрунту, а далі відбувається посів і завдяки невеличким
    колісчаткам - утрамбування ґрунту, - розповідає Валентин
    Шкітюк. - Тобто за один прохід машина робить п’ять операцій. І до того ж
    сівалка може заходити і працювати в полі відразу після проведення лущення. Тому
    я справедливо називаю Pöttinger однією з найкращих сівалок у світі». 

    Також наступного року заплановане збільшення площі під кукурудзою. Сіятимуть гібриди компанії «Монсанто»  Цього виробничого сезону через посів у непідготовлений ґрунт в Чернігівському кластері мали середню врожайність 60 ц/га, але вже 2017-го розраховують на 80 ц/га. За словами керівника Департаменту виробництва і розвитку сільського господарства Agricom Group Тараса Корнієнка, хоч по затратній частині технологія вирощування кукурудзи дорога, та по результату - це одна із найрентабельніших культур.

    «Під кукурудзу і соняшник ми робимо глибоке розпушування до 40 см, адже через те, що на пісках маємо невеликий орний шар, не більше 20 см, оранку не застосовуємо, - розповідає Валентин Шкітюк. – Як правило, кукурудзі даємо 100-110 кг діючої речовини азоту, в залежності від полів. Ми вже виділили поля і розуміємо, де потрібно підживлювати інтенсивно, а де - помірно. Це дуже важливо, бо врожай рахується по найменшому показнику поживних речовин у ґрунті. Навіть якщо дати багато добрив, але при цьому там буде мало калію, це не дасть результатів».

    Єдиною культурою, яка вирощується виключно в Чернігівському кластері, є овес. Влітку 2017 року компанія Agricom Group планує запуск заводу з виробництва пластівців, і отриманий врожай буде сировиною для їх виготовлення.

    Агрономи компанії завжди відкриті до інновацій і цього року в якості експерименту на 100 га посіяли на зиму яру пшеницю твердого сорту Шірокко (компанія КВС). За такою технологією можна отримати врожайність на рівні 55 ц/га.

    Експериментальні демо-поля

    Цієї осені в Чернігівському кластері на площі 2 тис. га вперше посіяли озимий ріпак, і тепер ця культура вирощується в усіх трьох кластерах Agricom Group.

    «Ми маємо по кожній культурі основні компанії-виробники насіння соняшнику, кукурудзи, пшениці, ріпаку. Якщо ми говоримо про ріпак, то сьогодні еталоном продуктивності є компанія Lembke. З їхньої гібридної лінійки ми підібрали найбільш адаптовані до цієї зони, - розповідає Тарас Корнієнко. – Ці гібриди не мають схильності до вилягання. До того ж щороку компанія вдосконалює гібридний ряд, і останні чотири роки, де б ми не вирощували ріпак, від Ізмаїлу до Новгород-Сіверського району, ніде не проводили десикації».

    Для товарних посівів озимого ріпаку в Чернігівському кластері обрали гібриди Рохан і Абакус, Гару і Мерседес – два нових гібриди відLembke та Екстрон від «Монсанто».

    «З осені під оранку внесли по 120 кг діамофоски. Озимий ріпак посіяно 15-25 серпня з одночасним внесенням комплексного добриваYaraMilа від компанії Yara. Це добриво має в більш доступній і засвоюваній формі всі потрібні для рослини мікро- і макроелементи - все, що рослина потребує на старті.

    Восени поле обробили ґрунтовим гербіцидом, а потім протизлаковим і протидводольним - Галера Супер від Syngenta  Потім зробили півтори-дві рістрегуляції, спочатку обробили фунгіцидом, створеним спеціально для ріпаку - Карамба Турбо від BASF  Другу обробку провели системним фунгіцидом для захисту ріпаку та зернових культур від комплексу захворювань, що володіє властивостями регулятора росту при застосуванні на озимому ріпаку Folicur. Також здійснювали позакореневе підживлення посівів рідким добривом з високою концентрацією бору YaraVita BORTRAC. До речі, компанія Lembke завжди надсилає своїм клієнтам розсилку з чіткими рекомендаціями по догляду, захисту і системам підживлення, зважаючи на погодні умови. Цьогоріч, скажімо, порекомендували акцентувати увагу на внесенні бору через надмірні опади і низькі температури. За таких умов бор для рослин перебуває в недоступній формі».

    Весною ще заплановано підживлення посівів сульфатом амонію із розрахунку 100 кг/га і КАС-32 – 300 кг/га. І, звісно ж, є планова врожайність - 32 ц/га. «Якщо з осені коренева шийка рослин 12 мм і маємо 8-10 листків, то це свідчить про потенціал врожайності 40 ц/га. Наразі ми маємо такі показники майже по всіх посівах. Але результат залежатиме від перезимівлі посівів», - зазначає Валентин Шкітюк.

     

    Технологія вирощування озимого ріпаку від Agricom Group


    Посів

    Фаза 6-8 листків, осінь

    Фаза 8-10 листків, весна 

    Розвиток стебла

    Перед цвітінням

    Посіви озимого ріпаку

    Комплексне добривоYaraMilа

    7-20-28

    300-400 кг/га

    Перша рісторегуляція - фунгіцид Карамба Турбо (BASF).

    Друга - YaraVita Бортрак 1 л/га

    Сульфат амонію (100 кг/га) і КАС-32(300 кг/га)

    Каратезеон 0,15 л/га


    Фолікур 0,8 л/га

    YaraVita Бортрак 1 л/га

    Піктор 0,5 л/га

    Моспілан 0,15 л/га

      


    Ґрунтове застосування

    Листкове підживлення

    Ґрунтове застосування

    Листове

    Листове


    Крім товарних посівів озимого ріпаку в Чернігівському кластері заклали демо-поля з 27 гібридами різних компаній. На площі понад 6 га випробовуються 14 гібридів «Монсанто» і гібриди компаній «Лімагрейн», Lembke , Syngenta

    «Ми заклали дослідне поле, де висаджено 27 гібридів озимого ріпаку. Думаю, що це найбільше демо-поле на Поліссі. І вже зараз ми бачимо по посівам гібриди, які заходять в зиму в гарному стані, а які не підходять для вирощування в цьому регіоні. Результати досліджень цікаві не лише для нас, але й для компаній, які пропонують насіння», - каже Валентин Шкітюк.

    Виростити рентабельно

    Цього року найбільш рентабельною культурою в Чернігівському кластері став соняшник. Середня врожайність по культурі в господарстві складала 22 ц/га. «Піщані ґрунти підвели, там була найменша врожайність, - констатує Валентин Володимирович. - Але ми працювали перший рік на цих полях і не мали змоги зробити основний обробіток ґрунту і дотриматись повної технології по вирощуванню окремих культур. До того ж прийняли рішення не витрачатися цьогоріч на добрива, бо розуміли, що максимального врожаю за таких умов ми не отримаємо. Вже з цього року ми оптимізуємо витрати за рахунок використання точного землеробства. За допомогою системи Trimble комбайн фіксує, як по полю розподіляється врожайність, розробляється картограма, по якій можна орієнтуватися щодо внесення добрив для вирівнювання фону на полі».

     

    За цей рік у господарстві встигли зробити низку висновків по ефективному застосуванню технологій і вже в 2017 році в кластері налаштовані на отримання гарного врожаю. За словами Тараса Корнієнка, щоб культури мали рентабельність 30%, потрібно отримати врожайність: ріпак - 30 ц/га, льон – 20 ц/га, кукурудза – 80 ц/га.

    Ще одна константа підприємства - виключно оригінальні ЗЗР. «Ми використовуємо виключно оригінали препаратів і на цьому намагаємося не економити. Інколи лише Раундап можемо замінити генериками, бо це препарат для суцільного знищення, - розповідає Валентин Шкітюк. - Загалом якщо розраховувати на гарний результат, то варто брати якісне насіння, ЗЗР і мати потужну техніку».

    Щодо технічного забезпечення, то землі Чернігівського кластеру обробляють п’ять тракторів потужністю 350-500 к.с. і 4 комбайни. В сезон залучають ще 5-6 додатково орендованих машин для збору урожаю. Крім того, на Чернігівщині працюють два посівних комплекси Pöttinger, два причипні обприскувачі Berthoud та один самохідний Case Papriot

     

    Людмила ОГОРОДНІК

     





    Схожі новини
  • Ріпак підвів українських аграріїв
  • Посівна кампанія розпочалася у всіх без винятку регіонах, - Мінагрополітики
  • Аграрії вже відсіялися на зиму
  • «Агротрейд» збільшив посівну площу під озимі на 21,5%
  • Лише якісне насіння буде засіяно під урожай 2013

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

ЗАКЛАДЕНО ФУНДАМЕНТ ПІД УРОЖАЙ 2017 РОКУ




Національна агропромислова група Agricom Group відома постійним розвитком і ростом, запровадженням інноваційних технологій виробництва і високими показниками ефективності. В цій компанії вміють добиватися поставлених результатів, непохитно вірять у власні сили і, що дуже приємно, завжди готові поділитися досвідом.

Структура посівів

Чернігівський кластер Agricom Group обробляє 10 тис. га, з яких під озимі цієї осені виділили 4 тис. га. За словами директора кластеру Валентина Шкітюка, озима пшениця займає 2 тис. га і 2 тис. – озимий ріпак. «В структурі посівів, окрім озимих, заплановано відвести 3 тис. га під кукурудзу, 500 га – під овес, 1 тис. га - соняшник, а решта буде під льоном», - зазначає Валентин Володимирович.

До речі, в 2017 році в кластері розраховують на
збільшення врожайності льону вдвічі виключно за рахунок використання у
виробництві нових сівалок Poöttinger. «Ми купили цього року дві таких сівалки. Ці комплекси мають унікальну
структуру - спереду ідуть диски, потім проходить внесення добрив, закоткування
і вирівнювання ґрунту, а далі відбувається посів і завдяки невеличким
колісчаткам - утрамбування ґрунту, - розповідає Валентин
Шкітюк. - Тобто за один прохід машина робить п’ять операцій. І до того ж
сівалка може заходити і працювати в полі відразу після проведення лущення. Тому
я справедливо називаю Pöttinger однією з найкращих сівалок у світі». 

Також наступного року заплановане збільшення площі під кукурудзою. Сіятимуть гібриди компанії «Монсанто»  Цього виробничого сезону через посів у непідготовлений ґрунт в Чернігівському кластері мали середню врожайність 60 ц/га, але вже 2017-го розраховують на 80 ц/га. За словами керівника Департаменту виробництва і розвитку сільського господарства Agricom Group Тараса Корнієнка, хоч по затратній частині технологія вирощування кукурудзи дорога, та по результату - це одна із найрентабельніших культур.

«Під кукурудзу і соняшник ми робимо глибоке розпушування до 40 см, адже через те, що на пісках маємо невеликий орний шар, не більше 20 см, оранку не застосовуємо, - розповідає Валентин Шкітюк. – Як правило, кукурудзі даємо 100-110 кг діючої речовини азоту, в залежності від полів. Ми вже виділили поля і розуміємо, де потрібно підживлювати інтенсивно, а де - помірно. Це дуже важливо, бо врожай рахується по найменшому показнику поживних речовин у ґрунті. Навіть якщо дати багато добрив, але при цьому там буде мало калію, це не дасть результатів».

Єдиною культурою, яка вирощується виключно в Чернігівському кластері, є овес. Влітку 2017 року компанія Agricom Group планує запуск заводу з виробництва пластівців, і отриманий врожай буде сировиною для їх виготовлення.

Агрономи компанії завжди відкриті до інновацій і цього року в якості експерименту на 100 га посіяли на зиму яру пшеницю твердого сорту Шірокко (компанія КВС). За такою технологією можна отримати врожайність на рівні 55 ц/га.

Експериментальні демо-поля

Цієї осені в Чернігівському кластері на площі 2 тис. га вперше посіяли озимий ріпак, і тепер ця культура вирощується в усіх трьох кластерах Agricom Group.

«Ми маємо по кожній культурі основні компанії-виробники насіння соняшнику, кукурудзи, пшениці, ріпаку. Якщо ми говоримо про ріпак, то сьогодні еталоном продуктивності є компанія Lembke. З їхньої гібридної лінійки ми підібрали найбільш адаптовані до цієї зони, - розповідає Тарас Корнієнко. – Ці гібриди не мають схильності до вилягання. До того ж щороку компанія вдосконалює гібридний ряд, і останні чотири роки, де б ми не вирощували ріпак, від Ізмаїлу до Новгород-Сіверського району, ніде не проводили десикації».

Для товарних посівів озимого ріпаку в Чернігівському кластері обрали гібриди Рохан і Абакус, Гару і Мерседес – два нових гібриди відLembke та Екстрон від «Монсанто».

«З осені під оранку внесли по 120 кг діамофоски. Озимий ріпак посіяно 15-25 серпня з одночасним внесенням комплексного добриваYaraMilа від компанії Yara. Це добриво має в більш доступній і засвоюваній формі всі потрібні для рослини мікро- і макроелементи - все, що рослина потребує на старті.

Восени поле обробили ґрунтовим гербіцидом, а потім протизлаковим і протидводольним - Галера Супер від Syngenta  Потім зробили півтори-дві рістрегуляції, спочатку обробили фунгіцидом, створеним спеціально для ріпаку - Карамба Турбо від BASF  Другу обробку провели системним фунгіцидом для захисту ріпаку та зернових культур від комплексу захворювань, що володіє властивостями регулятора росту при застосуванні на озимому ріпаку Folicur. Також здійснювали позакореневе підживлення посівів рідким добривом з високою концентрацією бору YaraVita BORTRAC. До речі, компанія Lembke завжди надсилає своїм клієнтам розсилку з чіткими рекомендаціями по догляду, захисту і системам підживлення, зважаючи на погодні умови. Цьогоріч, скажімо, порекомендували акцентувати увагу на внесенні бору через надмірні опади і низькі температури. За таких умов бор для рослин перебуває в недоступній формі».

Весною ще заплановано підживлення посівів сульфатом амонію із розрахунку 100 кг/га і КАС-32 – 300 кг/га. І, звісно ж, є планова врожайність - 32 ц/га. «Якщо з осені коренева шийка рослин 12 мм і маємо 8-10 листків, то це свідчить про потенціал врожайності 40 ц/га. Наразі ми маємо такі показники майже по всіх посівах. Але результат залежатиме від перезимівлі посівів», - зазначає Валентин Шкітюк.

 

Технологія вирощування озимого ріпаку від Agricom Group


Посів

Фаза 6-8 листків, осінь

Фаза 8-10 листків, весна 

Розвиток стебла

Перед цвітінням

Посіви озимого ріпаку

Комплексне добривоYaraMilа

7-20-28

300-400 кг/га

Перша рісторегуляція - фунгіцид Карамба Турбо (BASF).

Друга - YaraVita Бортрак 1 л/га

Сульфат амонію (100 кг/га) і КАС-32(300 кг/га)

Каратезеон 0,15 л/га


Фолікур 0,8 л/га

YaraVita Бортрак 1 л/га

Піктор 0,5 л/га

Моспілан 0,15 л/га

  


Ґрунтове застосування

Листкове підживлення

Ґрунтове застосування

Листове

Листове


Крім товарних посівів озимого ріпаку в Чернігівському кластері заклали демо-поля з 27 гібридами різних компаній. На площі понад 6 га випробовуються 14 гібридів «Монсанто» і гібриди компаній «Лімагрейн», Lembke , Syngenta

«Ми заклали дослідне поле, де висаджено 27 гібридів озимого ріпаку. Думаю, що це найбільше демо-поле на Поліссі. І вже зараз ми бачимо по посівам гібриди, які заходять в зиму в гарному стані, а які не підходять для вирощування в цьому регіоні. Результати досліджень цікаві не лише для нас, але й для компаній, які пропонують насіння», - каже Валентин Шкітюк.

Виростити рентабельно

Цього року найбільш рентабельною культурою в Чернігівському кластері став соняшник. Середня врожайність по культурі в господарстві складала 22 ц/га. «Піщані ґрунти підвели, там була найменша врожайність, - констатує Валентин Володимирович. - Але ми працювали перший рік на цих полях і не мали змоги зробити основний обробіток ґрунту і дотриматись повної технології по вирощуванню окремих культур. До того ж прийняли рішення не витрачатися цьогоріч на добрива, бо розуміли, що максимального врожаю за таких умов ми не отримаємо. Вже з цього року ми оптимізуємо витрати за рахунок використання точного землеробства. За допомогою системи Trimble комбайн фіксує, як по полю розподіляється врожайність, розробляється картограма, по якій можна орієнтуватися щодо внесення добрив для вирівнювання фону на полі».

 

За цей рік у господарстві встигли зробити низку висновків по ефективному застосуванню технологій і вже в 2017 році в кластері налаштовані на отримання гарного врожаю. За словами Тараса Корнієнка, щоб культури мали рентабельність 30%, потрібно отримати врожайність: ріпак - 30 ц/га, льон – 20 ц/га, кукурудза – 80 ц/га.

Ще одна константа підприємства - виключно оригінальні ЗЗР. «Ми використовуємо виключно оригінали препаратів і на цьому намагаємося не економити. Інколи лише Раундап можемо замінити генериками, бо це препарат для суцільного знищення, - розповідає Валентин Шкітюк. - Загалом якщо розраховувати на гарний результат, то варто брати якісне насіння, ЗЗР і мати потужну техніку».

Щодо технічного забезпечення, то землі Чернігівського кластеру обробляють п’ять тракторів потужністю 350-500 к.с. і 4 комбайни. В сезон залучають ще 5-6 додатково орендованих машин для збору урожаю. Крім того, на Чернігівщині працюють два посівних комплекси Pöttinger, два причипні обприскувачі Berthoud та один самохідний Case Papriot

 

Людмила ОГОРОДНІК

 





Схожі новини
  • Ріпак підвів українських аграріїв
  • Посівна кампанія розпочалася у всіх без винятку регіонах, - Мінагрополітики
  • Аграрії вже відсіялися на зиму
  • «Агротрейд» збільшив посівну площу під озимі на 21,5%
  • Лише якісне насіння буде засіяно під урожай 2013

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

    Аграрний тиждень. Україна

    Всеукраїнський діловий портал «Аграрний тиждень. Україна» створений з метою достовірного і своєчасного висвітлення об’єктивної інформації про реальний стан і роботу аграрного сектору України.


    Розрахований на власників, керівників і фахівців господарств і переробних підприємств; обласні та районні адміністрації, головні управління агропромислового розвитку; вищі учбові заклади аграрного напрямку I-IV ступенів акредитації, представників галузевих об’єднань і організацій, фермерів, і виходитиме за їх інформаційної підтримки.



    © 2006-2024 "Аграрний тиждень. Україна"

    МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов
    «    March 2024    »
    MonTueWedThuFriSatSun
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031