Аграрний тиждень. Україна
» » Генетичні ключі прибуткового свинарства
» » Генетичні ключі прибуткового свинарства

    Генетичні ключі прибуткового свинарства


    Сучасна високопродуктивна генетика свиней для успішного розкриття потенціалу та максимального прояву своїх можливостей потребує дотримання технології утримання, годування та управління. Впродовж кількох номерів «Аграрного тижня. Україна» ми спробуємо висвітлити всі ключові моменти технології роботи з високопродуктивним генетичним матеріалом.  

     

                                                                                              

    Ключові моменти для успішного осіменіння

     

    Успіх парування у великій мірі залежить від того, наскільки добре свиноматка утримувалась при попередній супоросності та лактації. Саме тут закладаються основи наступного циклу.

     

    Період супоросності

     

    Що важливо для цього періоду? На що потрібно звернути увагу? 

     

    • Дотримуйтесь раціону з високим вмістом клітковини, що дасть вам можливість не перекормлювати свиноматок у період супоросності (див. мал. №1). Дотримуйтесь узгодженого графіка годування тварин.

     

    • Перевіряйте регулярність проведення очищення бункерів для кормів, а також водопроводів. Мікотоксини та інші грибки можуть негативно відобразитись на багатоплідності у вашому господарстві.

     

    • Скануйте свиноматок з 28 по 35 день супоросності для підтвердження вагітності.

     

    • Підтримуйте необхідну температуру (+18°С), а також інтенсивність вентиляції для притоку свіжого повітря. Використовуйте термометр з можливістю показу max/min температури протягом доби. Дуже важливо оберігати свиноматок від прямих протягів.

     

    • Ведіть записи по всіх свиноматках під час супоросного періоду. Дуже важливо, щоб кожна з них мала карточку, адже без точної інформації по тварині неможливо досягнути хорошого розвитку. Поквартальні виробничі звіти, які варто висвітлювати на дошці в офісі, допоможуть персоналу і управлінцям бути в курсі справ підприємства і зосередитись на проблемних моментах.

     

    Цех опоросу

     

    • Годуйте свинок спеціальним раціоном для лактуючих свиноматок.

     

    • У період лактації поступово збільшуйте кількість корму, що поїдається, намагаючись досягнути позначки в середньому більше 6,5 кг на день на свиноматку за весь згадуваний період. Збільшення повинно бути кожного дня і аж до кінця періоду лактації (див. мал. №2). Свиноматка сама покаже вам, коли вже їй досить. Годувати потрібно кілька разів на день.

     

    • Забезпечте подачу свіжої води через соскові поїлки. Рівень тиску повинен бути більше 2 л на одну хвилину.

     

    • Підртимуйте температуру в приміщенні не більше +20°С для свиноматок, при цьому для тільки народжених поросят температура повинна бути більше +30°C. Для цього використовують килимки для підігріву (до +35°С) та спеціальні лампи.

     

    • Плануйте мінімальний період лактації в 28 днів. Це забезпечить хорошу фізічну кондицію на відлучці як поросятам, так і свиноматкам. Слідкуйте, щоб всі свиноматки працювали рівномірно, що забезпечується практикою підсадки поросят для вирівнювання гнізд.

     

    • Введіть у раціон поросят підкормку тільки з 10 дня після народження (10-12 день). Потрібно дати їм можливість розсмоктати свиноматку. Підтримуйте підкормку та годівниці в свіжості та чистоті. Секрет успішного використання підкормки в тому, щоб роздавати корм менше і частіше.

     

    • Вибраковуйте старших (6-е і більше гніздо), проблемних, менш продуктивних свиноматок. Сміливо вводьте до стада ремонтний молодняк, бо молоде стадо більш продуктивне та легше в управлінні. Для його повноцінного інтенсивного розвитку потрібно розраховувати на 40-45% заміни стада в рік.

     

    • Пам’ятайте, що потенційна продуктивність матки в наступному гнізді на гормональному рівні «програмується» при відлучці. Чим більше виділяється молока, тим більше яйцеклітин будуть готові до відтворення потомства при овуляції, тим самим підвищуючи потенціал збільшення наступного гнізда.

     

    Наступного разу ми зосередимо увагу на технологічних процесах відлучки та осіменіння.

     

    Мал. №1. Система градації кондиції тіла свиноматок

     

     

    Градація

    Стан

    Визначення ребер та кісток хребта

    1

    Виснажена

    Очевидне

    2

    Худа

    Легко знаходите при натискуванні

    3

    Ідеальна

    Ледь відчутне при сильному натиску долоні

    4

    Розкормлена

    Не визначається

    5

    Перекормлена

    Не визначається

     

     

     

    Мал. №2. Приклад графіку годівлі свиноматок на лактації для сухого (кг/свиноматку/день) і рідкого (МДж перетравної енергії/свиноматку/день) типу годівлі

    Дні

    вказівки1

    Повноцінне годування кожного дня 2

     

     

    Сухе  (kg)

    М3 (MJ)

    112

    Перед опоросом

    2

    28

    115

    Опорос

    2

    28

    1

     

    2.9

    40

    2

     

    3.2

    45

    3

     

    3.7

    52

    4

     

    4.3

    60

    5

     

    4.6

    65

    6

     

    5

    70

    7

     

    5.4

    75

    8

     

    5.7

    80

    9

     

    6.1

    85

    10

     

    6.4

    90

    11

     

    6.6

    92

    12

     

    6.8

    95

    13

     

    6.9

    97

    14

     

    7.1

    100

    15

     

    7.4

    104

    16

     

    7.6

    106

    17

     

    7.7

    108

    18

     

    7.9

    110

    19

     

    8

    112

    20

     

    8.1

    114

    21 – Відлучка

    Збільшувати відповідно до поїдаємості

     

     

    1 Рекомендовано годувати ремонтних свинок на 10% менше від даного графіка годівлі.

    2 Графік годівлі свиноматок змінюєтся від підприємства до підприємства. 

    3 Рекомендовано використовувати воду для раціона рідкої годівлі в пропорції приблизно 3.8:1 

     

    Графік значно змінюватиметься від ферми до ферми у залежності від кількості народжених поросят, стану їх здоров'я і температури в приміщенні. Графік годування на мал. №2 представлений як приклад. Він коригуватиметься на кожній індивідуальній фермі в залежності від чинників, позначених вище.






    Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.