Аграрний тиждень. Україна
» » ТЕХНОЛОГІЇ ТЕПЛИЧНОГО ОВОЧІВНИЦТВА: ТОМАТИ
» » ТЕХНОЛОГІЇ ТЕПЛИЧНОГО ОВОЧІВНИЦТВА: ТОМАТИ

    ТЕХНОЛОГІЇ ТЕПЛИЧНОГО ОВОЧІВНИЦТВА: ТОМАТИ


    Протягом багатьох століть людина, щоб вижити, удосконалювала технології вирощування сільськогосподарських культур. Зокрема, таких потрібних для нашого здоров'я – овочів.

    Овочі відіграють надзвичайно важливу роль у харчуванні людини, тому що мають у своєму складі фізіологічно активні речовини, котрі в свою чергу беруть участь у всіх обмінних процесах. Вони також постачають вітаміни, мінеральні солі, клітковину, органічні кислоти, які засвоюються з їжею. Найбільшу цінність мають овочі, які споживаються у свіжому вигляді, наприклад, у салатах, натуральних соках.

    Довідково: Науково-дослідний інститут харчування Академії медичних наук рекомендує щоденне споживання близько 400 г овочів та баштанних, щорічна норма має становити не менше 161 кг на душу населення, зокрема: капусти – до 55 кг, томатів – до 32 кг, огірків – до 13 кг, моркви – до 10 кг, буряків – до 10 кг, цибулі – до 10 кг, баклажанів – до 5 кг, перцю солодкого – до 3 кг, горошку солодкого – до 8 кг, баштанних – до 30 кг, інших овочів – до 7 кг

    ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ ТОМАТІВ
    Тепличне овочівництво – це індустріальне виробництво, що поєднує в собі високий рівень агротехнологій та їхнє технічне забезпечення.
    У вирощуванні томатів важливо дотримуватися наступних фаз.

    Висів-пророщення:
    – насіння перед висівом обробляють послідовно превікуром і фітолавіном. Касети з мінераловатними пробками просочують поживним розчином з t° +18-20°С, ЄС – 1,6-1,8; рН 6,0-6,5;
    – формула поживного розчину для ЄС – 1,8 -N125 P30 К100 Са150 Мg35 мг/л; + мікродобрива;
    – висів проводять протягом дня за температури в розсадному відділенні +18-20°С і температури пробок у касетах також +18-20°С;
    – насіння вкривають шаром вермікуліту – 3-5 мм, фракції – 1,25-2,5 мм.
    Для гарантованого рівномірного зволоження всіх мінераловатних пробок і вермикуліту легко зволожують поверхню вермикуліту через дрібнодисперсний розпилювач з ЄС – 1,5 мСм/см, рН – 6,5 поживним розчином.
    Касети після висіву вкривають поліетиленовою плівкою 40 мк.
    Протягом шести годин після закінчення висіву встановлюють температуру субстрату +20-22°С – оптимальну для набрякання насінин. Протягом наступних двох діб насіння фізіологічно «відпочиває», а потім починає проростати. У цей час бажано довести температуру субстрату до +24-25°С.
    Активні сходи починають з'являтися на 4-5 день, а за 6-7 днів маємо схожість насіння 90-95% – залежно від виду гібрида й дотримання оптимальних умов мікроклімату середовища. Після появи 20-25% сходів плівку знімають, включають безупинне (24 години) досвічування до появи 80-85% сходів. Далі – фотоперіод 18 годин. Досвічування з 22°С до 16°С, освітленість – 10-12 тисяч люкс. Удень за природного освітлення вище 8000 люкс досвічування припиняють.
    Температурний режим до моменту пікіровки +22-23°С, ОВВ – 75-80%. Вологість повітря підтримують систематичними зволоженнями доріжок і бетонної підлоги під столами розсадного відділення. Зрошення сіянців проводять щодня через душові насадки поживним розчином з ЄС – 1,8 мСм/см і рН – 6,2.

    Пікіровка:
    За два дні до пікіровки мінераловатні кубики, встановлені на столах, заправляють поживним розчином з ЄС – 5,5 і рН ~ 5,5. Поживним розчином заповнюють столи до верхнього рівня і витримують мінераловатні кубики до повного насичення – протягом 10-12 годин. Вага максимально насиченого кубика (МВК) має бути 500-550 г. Формула поживного розчину для ЄС ~ 5,5 мСм/см:
    N250 P110 K750 Mg150 Ca380 Fe – 2 мг/л.

    Оптимальні параметри сіянців для пікіровки методом «петля»:
    – вік 12-14 днів;
    – 2 сформовані справжні листочки;
    – висота сіянця – 5-5,5 см;
    – товщина стебла – 1,8-2,2 мм.

    Умови одержання сіянців з такими параметрами:
    – від сходів до пікіровки температура при досвічуванні +22-23°С, без нього – фаза ночі +20-21°С.
    Пікірують сіянці томата, перевертаючи пробки на 180° (метод – «петля»). Цей прийом сприяє розвитку сильної кореневої системи й одержанню компактної розсади. Після пікіровки перші 5 днів варто підтримувати спокійний режим температур у межах:
    – досвічування +21-22°С;
    – ніч + 20-21°С;
    – субстрат + 19-20°С.
    – вологість повітря не перевищує 70%.
    Протягом останніх 5-6 днів до вивозу розсади (у віці 18-19 днів) знижують температури до рівня:
    – досвічування +17-18°С;
    – ніч +15-16°С;
    – субстрат не більше +16-17°С;
    Фотоперіод – перші 5 днів після пікіровки:
    – досвічування – 2330-1630 (17 годин);
    – ніч – 1630-2330 (7 годин).
    Наступні 5 днів до вивозу розсади:
    – досвічування – 0030-1630 (16 годин);
    – ніч – 1630-0030 (8 годин).
    Рівень освітленості ~ 6-8 тисяч люкс. У денний час в умовах природного освітлення вище 5000 люкс досвічування відключають.

    Зрошення:
    Від моменту пікіровки до вивозу розсади у віці 23-26 днів ця технологія передбачає два зрошення: перший – через 10 днів після пікіровки і другий – за два дні до висадки на постійне місце.

    Велика щільність розміщення розсади потребує :
    – високої освітленості: для сіянців – 10-12 тисяч люкс; для розсади – 7-9 тисяч люкс;
    – нижчих середньодобових температур, починаючи з віку розсади 15-18 днів, +15-18°С;
    – високих концентрацій зрошувального розчину – 5,6-6,0 мСм/см при співвідношенні N:K – 1:3.
    Технологія дозволяє одержати на 23-26 день вирощування добре розвинуту, сильну і компактну за габітусом розсаду.

    Оптимальні параметри розсади:
    – кількість листків – 6-7 шт.;
    – діаметр стебла біля основи – 0,8-1,0 см;
    – висота розсади – 22-25 см;
    – перша кисть під 8-9 листком у залежності від гібрида.
    Мінераловатні кубики з розсадою за 1-2 доби до вивозу на гектари максимально заправляють розчином для запобігання можливому зів'яненню розсади у сонячний день.

    Анатолій ПАШКОВСЬКОГО, академік, д. с. н., к. б. н.
    Продовження у наступних випусках





    Схожі новини
  • Миколаївщина. Слід подумати про ринки збуту продукції
  • Лідер за врожайністю
  • Томати: ніби з грядки круглий рік
  • Травневі поради городникам
  • Улюблені кавуни: цілий рік у смаку

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

ТЕХНОЛОГІЇ ТЕПЛИЧНОГО ОВОЧІВНИЦТВА: ТОМАТИ


Протягом багатьох століть людина, щоб вижити, удосконалювала технології вирощування сільськогосподарських культур. Зокрема, таких потрібних для нашого здоров'я – овочів.

Овочі відіграють надзвичайно важливу роль у харчуванні людини, тому що мають у своєму складі фізіологічно активні речовини, котрі в свою чергу беруть участь у всіх обмінних процесах. Вони також постачають вітаміни, мінеральні солі, клітковину, органічні кислоти, які засвоюються з їжею. Найбільшу цінність мають овочі, які споживаються у свіжому вигляді, наприклад, у салатах, натуральних соках.

Довідково: Науково-дослідний інститут харчування Академії медичних наук рекомендує щоденне споживання близько 400 г овочів та баштанних, щорічна норма має становити не менше 161 кг на душу населення, зокрема: капусти – до 55 кг, томатів – до 32 кг, огірків – до 13 кг, моркви – до 10 кг, буряків – до 10 кг, цибулі – до 10 кг, баклажанів – до 5 кг, перцю солодкого – до 3 кг, горошку солодкого – до 8 кг, баштанних – до 30 кг, інших овочів – до 7 кг

ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ ТОМАТІВ
Тепличне овочівництво – це індустріальне виробництво, що поєднує в собі високий рівень агротехнологій та їхнє технічне забезпечення.
У вирощуванні томатів важливо дотримуватися наступних фаз.

Висів-пророщення:
– насіння перед висівом обробляють послідовно превікуром і фітолавіном. Касети з мінераловатними пробками просочують поживним розчином з t° +18-20°С, ЄС – 1,6-1,8; рН 6,0-6,5;
– формула поживного розчину для ЄС – 1,8 -N125 P30 К100 Са150 Мg35 мг/л; + мікродобрива;
– висів проводять протягом дня за температури в розсадному відділенні +18-20°С і температури пробок у касетах також +18-20°С;
– насіння вкривають шаром вермікуліту – 3-5 мм, фракції – 1,25-2,5 мм.
Для гарантованого рівномірного зволоження всіх мінераловатних пробок і вермикуліту легко зволожують поверхню вермикуліту через дрібнодисперсний розпилювач з ЄС – 1,5 мСм/см, рН – 6,5 поживним розчином.
Касети після висіву вкривають поліетиленовою плівкою 40 мк.
Протягом шести годин після закінчення висіву встановлюють температуру субстрату +20-22°С – оптимальну для набрякання насінин. Протягом наступних двох діб насіння фізіологічно «відпочиває», а потім починає проростати. У цей час бажано довести температуру субстрату до +24-25°С.
Активні сходи починають з'являтися на 4-5 день, а за 6-7 днів маємо схожість насіння 90-95% – залежно від виду гібрида й дотримання оптимальних умов мікроклімату середовища. Після появи 20-25% сходів плівку знімають, включають безупинне (24 години) досвічування до появи 80-85% сходів. Далі – фотоперіод 18 годин. Досвічування з 22°С до 16°С, освітленість – 10-12 тисяч люкс. Удень за природного освітлення вище 8000 люкс досвічування припиняють.
Температурний режим до моменту пікіровки +22-23°С, ОВВ – 75-80%. Вологість повітря підтримують систематичними зволоженнями доріжок і бетонної підлоги під столами розсадного відділення. Зрошення сіянців проводять щодня через душові насадки поживним розчином з ЄС – 1,8 мСм/см і рН – 6,2.

Пікіровка:
За два дні до пікіровки мінераловатні кубики, встановлені на столах, заправляють поживним розчином з ЄС – 5,5 і рН ~ 5,5. Поживним розчином заповнюють столи до верхнього рівня і витримують мінераловатні кубики до повного насичення – протягом 10-12 годин. Вага максимально насиченого кубика (МВК) має бути 500-550 г. Формула поживного розчину для ЄС ~ 5,5 мСм/см:
N250 P110 K750 Mg150 Ca380 Fe – 2 мг/л.

Оптимальні параметри сіянців для пікіровки методом «петля»:
– вік 12-14 днів;
– 2 сформовані справжні листочки;
– висота сіянця – 5-5,5 см;
– товщина стебла – 1,8-2,2 мм.

Умови одержання сіянців з такими параметрами:
– від сходів до пікіровки температура при досвічуванні +22-23°С, без нього – фаза ночі +20-21°С.
Пікірують сіянці томата, перевертаючи пробки на 180° (метод – «петля»). Цей прийом сприяє розвитку сильної кореневої системи й одержанню компактної розсади. Після пікіровки перші 5 днів варто підтримувати спокійний режим температур у межах:
– досвічування +21-22°С;
– ніч + 20-21°С;
– субстрат + 19-20°С.
– вологість повітря не перевищує 70%.
Протягом останніх 5-6 днів до вивозу розсади (у віці 18-19 днів) знижують температури до рівня:
– досвічування +17-18°С;
– ніч +15-16°С;
– субстрат не більше +16-17°С;
Фотоперіод – перші 5 днів після пікіровки:
– досвічування – 2330-1630 (17 годин);
– ніч – 1630-2330 (7 годин).
Наступні 5 днів до вивозу розсади:
– досвічування – 0030-1630 (16 годин);
– ніч – 1630-0030 (8 годин).
Рівень освітленості ~ 6-8 тисяч люкс. У денний час в умовах природного освітлення вище 5000 люкс досвічування відключають.

Зрошення:
Від моменту пікіровки до вивозу розсади у віці 23-26 днів ця технологія передбачає два зрошення: перший – через 10 днів після пікіровки і другий – за два дні до висадки на постійне місце.

Велика щільність розміщення розсади потребує :
– високої освітленості: для сіянців – 10-12 тисяч люкс; для розсади – 7-9 тисяч люкс;
– нижчих середньодобових температур, починаючи з віку розсади 15-18 днів, +15-18°С;
– високих концентрацій зрошувального розчину – 5,6-6,0 мСм/см при співвідношенні N:K – 1:3.
Технологія дозволяє одержати на 23-26 день вирощування добре розвинуту, сильну і компактну за габітусом розсаду.

Оптимальні параметри розсади:
– кількість листків – 6-7 шт.;
– діаметр стебла біля основи – 0,8-1,0 см;
– висота розсади – 22-25 см;
– перша кисть під 8-9 листком у залежності від гібрида.
Мінераловатні кубики з розсадою за 1-2 доби до вивозу на гектари максимально заправляють розчином для запобігання можливому зів'яненню розсади у сонячний день.

Анатолій ПАШКОВСЬКОГО, академік, д. с. н., к. б. н.
Продовження у наступних випусках





Схожі новини
  • Миколаївщина. Слід подумати про ринки збуту продукції
  • Лідер за врожайністю
  • Томати: ніби з грядки круглий рік
  • Травневі поради городникам
  • Улюблені кавуни: цілий рік у смаку

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.