Аграрний тиждень. Україна
» » Актуальна ситуація світового ринку бобових
» » Актуальна ситуація світового ринку бобових

    Актуальна ситуація світового ринку бобових


    Цей матеріал про бобові було підготовано виданням Pulse Australia, а також Форумом доступу до ринку збуту зерна (GIMAF), за підтримки Австралійсько – Індійської Ради, щоб повідомити про тенденції та події на світовому ринку бобових. Наша мета полягає в тому, щоб створити якісний інформаційний простір,  допомогти  виробникам бобових  впевнено приймати правильні рішення, та краще планувати  свої дії на наступний рік.
    Ключові моменти:

    • Результати виборів в Індії повинні призвести до зменшення надмірного втручання до торгівлі бобовими урядом Моді, незважаючи на те, що фермери висловили невдоволення низькими цінами;
    • Перспективи сезону мусонів 2019 року та інфляція цін на бобові можуть стати причиною для послаблення Індією торгових обмежень;
    • Геополітична ситуація залишається невизначеною, що впливає на світові ринки;
    • На данний момент кількість пшениці та бобових у світі є більш ніж достатньою, що свідчить про більш м'яку перспективу ціноутворення у сфері торгівлі бобовими культурами.
    Вибори в Індії
    900 мільйонів людей проголосували на виборах в Індії, і результатом є гучна перемога нинішнього прем'єр-міністра Індії, Нарендри Моді, та його «Народної партії Індії» (BJP).  На найбільших демократичних виборах в історії планети, що тривали 5 тижнів, близько 900 мільйонів людей обирали з більш ніж 8000 кандидатів на 545 місць у Лок Сабха, нижню палату індійського парламенту.
    Важливість цього процесу не повинна бути недооцінена Австралією, яка історично покладалася на Індію як на основний ринок збуту австралійських бобових.
    Але що означає перемога прем'єр-міністра Моді  для австралійських виробників бобових? Наступні вибори відбудуться за п'ять років, тому актуальність вирішення питань, які опозиційна партія назвала «аграрним лихом», послабилася.
    Питання, з яким стикається новий уряд - це інфляція продовольства. Бобові, як основний продукт, є частиною рушійної сили з інфляцією продуктів. Як повідомляється, нинішній врожай голубиного гороху становить приблизно 20% від очікуваного об’єму, а ціни на нього протягом останнього місяця піднімаються. Уряд не може дозволити собі допустити інфляцію цін на бобові, і очікується, що якщо ціни продовжуватимуть зростати, уряд може  повернути старі тарифи на сочевицю, щоб зняти ціновий тиск.
    Звичайно, найважливіший фактор, що обумовлює торгівлю Австалії з Індією – це  щорічний період мусонів, що триває з червня по вересень. Зараз ми спостерігаємо ранні ознаки того, що цього року кількість опадів у період мусонів буде нижчою за норму. Це  також може підсилити інфляцію цін на бобові, що створить додатковий тиск на уряд, щоб той зменшив обмеження на імпорт.
    Глобальна геополітична ситуація
    У сучасному світі геополітика є важливим фактором впливу на ринок бобових культур та створює певні умови. Те, що раніше можна було вважати одноразовими порушеннями торгівлі в світі бобових, тепер все частіше  стає «новою нормою». Китай створює проблеми навколо австралійського ячменю і канадського рапсу  та свинини; Індія, як ми знаємо, значною мірою виходить за межі ринку з тарифами, квотами та заборонами, які негативно впливають на  торгівлю; Рішення Ірану 12 місяців тому вийти з ядерного договору, змушуючи США відновити санкції, лише додає невизначеності та ризику у світову геополітичну ситуацію.
    Збільшення або загроза нових тарифів на китайський експорт матимуть потенціал для скорочення імпорту ключових товарів і послуг, що завдасть шкоди експорту австралійців. Також бомбардування Великодньої неділі в Шрі-Ланці може призвести до тривалої політичної напруги в цій країні, що призведе до відсутності довіри до ринку.
    Розглядаючи конкретні товарні наслідки, оскільки світові ціни на зернові все ще впливають на конкуренцію з боку Чорноморського регіону, навряд чи ми побачимо велику втрату площі бобових культур у всьому світі. Таким чином, ми будемо продовжувати спостерігати сильну конкуренцію з боку традиційних та нетрадиційних експортерів ряду бобових культур, включаючи нут, сочевицю, горох і боби фаба.
    Австалійські боби фаба протягом  останніх 9 місяців користувалися популярністю, в основному внаслідок високих температур та засухи у ключових регіонах виробництва. Попит до 2020 року залишатиметься стабільним, однак, ми очікуємо, що країни Балтії, Великобританії та Канади знову стануть головним конкурентом для експорту Австралії з жовтня цього року.
    Канадська загальна площа бобових навряд чи істотно зміниться. Площа під сочевицею знизиться приблизно на 10% до 3,4 млн. акрів, під горохом приблизно на 10% - трохи більше 4 млн. акрів,  під бобовими на 10% - приблизно з 325 000 акрів 25% до 335 000 акрів.
    Канадські фермери нічим не відрізняються від будь-якого іншого фермера в усьому світі, вважаючи, що, хоча їм не подобаються ціни, сочевиця принаймні буде експортована в Індію, а жовтий горох в Індію і Китай. Незважаючи на 30% мито на сочевицю, фермери все ж планують експортувати її. Австралійські ціни були занадто високими, щоб зробити те ж саме в будь-якому обсязі.

    Лічильник цін
    Ціни на нут, ймовірно, продовжуватимуть знижуватись, враховуючи те, що є достаньо опадів  у ключових районах його вирощування. Хоча ми навряд чи побачимо такі результати як у 2016 році за площею та врожайністю, нуту віддають перевагу у ротації, бо на пшеницю на світовому ринку немає достатнього попиту, щоб надати їй перевагу у сівозміні.
    Рисунок демонструє взаємозв'язок між цінами на пшеницю, горох і нут (CFR Mumbai). Пшениця продовжує стримувати ціни на горох і нут. Цікаво відмітити, що ціни на нут в Індії майже такі ж як ціни на горох або навіть нижчі, що є найбільш незвичайним, але, ймовірно, це пов’язано з великими урядовими запасами  нуту та меншою наявністю жовтого гороху.
    В той час як минулого року в Австралії була менша врожайність червоної сочевиці, в інших країнах-експортерах, на наприклад, Канаді та у  Казахстані, досі зберігаються її запаси.
    В той час, як боби фаба були привабливими, хоч і постраждали від засухи  в Австралії, ми очікували, що вони повернуться до більш традиційних рівнів ціноутворення.
    2019 рік, швидше за все, стане роком "повернення до норми" після крайностей, які ми бачили на ринках бобових культур  за останні 3 роки. Дефіцит кормів підтримує деякі ціни на пшеницю та бобові, а сезонна невизначеність висуває на перший план варіанти зниження ризиків.
    Очікуючи, що Індія буде «відкрита для бізнесу» до цього часу наступного року (сподіваємося, і раніше!), до 2020 року австралійські зимові ротації повинні бути набагато ближчими до норми.
    Також додаємо таблицю періодів посіву та збору врожаю бобових у різних країнах світу.

     
    Індія: уряд може збільшити квоту на імпорт гороху
     
    Індійський уряд може збільшити квоти на імпорт, повідомляють  виробники і торговці бобовими. Зниження поставок гороху на внутрішньому та світовому ринках призвело до зростання роздрібних цін до 100 рупій кг. Ціни на жовтий горох також залишаються високими.
    Уряд може дозволити додатковий імпорт кількох сотень тисяч тонн гороху, окрім існуючої квоти.
    «Після двохрічної перерви, ціни на горох дуже зростають. Ми також очікуємо нерівномірне поширення мусонів у регіонах, де вирощуються бобові. Зважаючи на цю ситуацію, уряд може надати додаткову квоту на імпортні бобові культури», - сказав Бімал Котарі, віцепрезидент Індійської асоціації зернових та бобових культур.
    Ціни на горох за додатковою квотою можуть бути більшими за 7-8 рупій за тонну повідомив трейдер у м. Делі. Щодо інших бобових культур,  державні органи мають запаси і можуть розвантажити їх, коли буде необхідність.
    Бімал Котарі сказав, що в усьому світі виробництво гороху зменшилося, оскільки протягом останніх років Індія обмежила імпорт. Індія імпортує горох з Мозамбіку, Малаві і Танзанії, М'янми, Канади, України та Росії. На даниий момент Індія дозволила імпорт 200 тис. тонн гороху та по 150 тис. тонн машу та ураду.
    Суреш Агравал, президент асоціації «All India Dal Millers Association» заявив, що вони попросили міністра торгівлі Суреша Прабху дозволити їм імпортувати додаткові 400 тис. тонн жовтого гороху через низькі запаси в Індії. «Мусони відіграватимуть важливий фактор впливу на ціни на бобові та стратегію імпорту уряду. Можливо, нам доведеться імпортувати бобові, якщо мусони будуть слабкими», - сказав він.
    Нещодавно зібраний у сезоні рабі врожай гороху виявився меншим на 12-15%. Це призвело до підвищення цін більш ніж на 65% за останні два місяці, до 5600-5700 рупій. «Ми очікуємо зниження врожаю за сезон хариф у зв'язку з посухою у штатах Махараштра, Телангана і Андхра», - сказав пан Суреш Агравал.
    * Сезон мусонів - період, року, коли випадає непропорційно велика кількість атмосферних опадів у вигляді дощів, зокрема злив.
     
    Цього року американські виробники нуту, сочевиці та бобів отримають допомогу від держави
    Представники адміністрації Президента повідомили, що загальну суму допомоги цього року було збільшено, і формула розподілу її була виправлена через розширення торговельної війни президента Трампа з Китаєм та іншими країнами.
    "Ми також враховуємо деякі інші змінні, такі як спотворення торговельної політики Китаєм та іншими країнами, що сприяли сповільненню регулювання ринку та торгівлі у сільськогосподарському виробництві", - сказав головний економіст Департаменту сільського господарства США Роберт Йоханссон.
    З 16 мільярдів доларів допомоги в цьому році 14,5 мільярда доларів будуть надані фермерам у вигляді прямих платежів, так само як і в минулому році. Однак формула визначення виплат була змінена.
    У минулому році пакет допомоги забезпечив виплати фермерам на основі посівів, які вони посіяли. Цьогорічна програма допомоги буде враховувати показник, який присвоюється врожаю.
    "Плануючи наші дії, ми аналізуємо, що саме Китай купував у нас протягом кількох  минулих років", - сказав Йоханссон.
    Цьогоріч допомогу отримають виробники люцерни, ячменю, рапсу, кукурудзи, гороху, бавовни, сочевиці, рису, гірчиці, бобів, вівса, арахісу, кунжуту, нуту, сорго, сої, насіння соняшника та пшениці.
    Виплати здійснюватимуться  посупово: перший наприкінці липня або початку серпня, а подальші платежі визначатимуться на основі ринкових умов.
    джерело: Pulse Australia

    www.ukraine-pulse.org
    www.facebook.com/ukraine.pulse.org





    Схожі новини
  • День бобових розпочався з України
  • Необхідна консолідація зусиль усіх країн задля забезпечення сталого розвитку бобової галузі
  • Третя Міжнародна Конференція «Бобові культури. Нові ринки. Нові можливості»
  • Бобові культури. Назустріч викликам глобального попиту
  • Глобальні продовольчі товарні ринки в цілому стабільні

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Актуальна ситуація світового ринку бобових


Цей матеріал про бобові було підготовано виданням Pulse Australia, а також Форумом доступу до ринку збуту зерна (GIMAF), за підтримки Австралійсько – Індійської Ради, щоб повідомити про тенденції та події на світовому ринку бобових. Наша мета полягає в тому, щоб створити якісний інформаційний простір,  допомогти  виробникам бобових  впевнено приймати правильні рішення, та краще планувати  свої дії на наступний рік.
Ключові моменти:

Вибори в Індії
900 мільйонів людей проголосували на виборах в Індії, і результатом є гучна перемога нинішнього прем'єр-міністра Індії, Нарендри Моді, та його «Народної партії Індії» (BJP).  На найбільших демократичних виборах в історії планети, що тривали 5 тижнів, близько 900 мільйонів людей обирали з більш ніж 8000 кандидатів на 545 місць у Лок Сабха, нижню палату індійського парламенту.
Важливість цього процесу не повинна бути недооцінена Австралією, яка історично покладалася на Індію як на основний ринок збуту австралійських бобових.
Але що означає перемога прем'єр-міністра Моді  для австралійських виробників бобових? Наступні вибори відбудуться за п'ять років, тому актуальність вирішення питань, які опозиційна партія назвала «аграрним лихом», послабилася.
Питання, з яким стикається новий уряд - це інфляція продовольства. Бобові, як основний продукт, є частиною рушійної сили з інфляцією продуктів. Як повідомляється, нинішній врожай голубиного гороху становить приблизно 20% від очікуваного об’єму, а ціни на нього протягом останнього місяця піднімаються. Уряд не може дозволити собі допустити інфляцію цін на бобові, і очікується, що якщо ціни продовжуватимуть зростати, уряд може  повернути старі тарифи на сочевицю, щоб зняти ціновий тиск.
Звичайно, найважливіший фактор, що обумовлює торгівлю Австалії з Індією – це  щорічний період мусонів, що триває з червня по вересень. Зараз ми спостерігаємо ранні ознаки того, що цього року кількість опадів у період мусонів буде нижчою за норму. Це  також може підсилити інфляцію цін на бобові, що створить додатковий тиск на уряд, щоб той зменшив обмеження на імпорт.
Глобальна геополітична ситуація
У сучасному світі геополітика є важливим фактором впливу на ринок бобових культур та створює певні умови. Те, що раніше можна було вважати одноразовими порушеннями торгівлі в світі бобових, тепер все частіше  стає «новою нормою». Китай створює проблеми навколо австралійського ячменю і канадського рапсу  та свинини; Індія, як ми знаємо, значною мірою виходить за межі ринку з тарифами, квотами та заборонами, які негативно впливають на  торгівлю; Рішення Ірану 12 місяців тому вийти з ядерного договору, змушуючи США відновити санкції, лише додає невизначеності та ризику у світову геополітичну ситуацію.
Збільшення або загроза нових тарифів на китайський експорт матимуть потенціал для скорочення імпорту ключових товарів і послуг, що завдасть шкоди експорту австралійців. Також бомбардування Великодньої неділі в Шрі-Ланці може призвести до тривалої політичної напруги в цій країні, що призведе до відсутності довіри до ринку.
Розглядаючи конкретні товарні наслідки, оскільки світові ціни на зернові все ще впливають на конкуренцію з боку Чорноморського регіону, навряд чи ми побачимо велику втрату площі бобових культур у всьому світі. Таким чином, ми будемо продовжувати спостерігати сильну конкуренцію з боку традиційних та нетрадиційних експортерів ряду бобових культур, включаючи нут, сочевицю, горох і боби фаба.
Австалійські боби фаба протягом  останніх 9 місяців користувалися популярністю, в основному внаслідок високих температур та засухи у ключових регіонах виробництва. Попит до 2020 року залишатиметься стабільним, однак, ми очікуємо, що країни Балтії, Великобританії та Канади знову стануть головним конкурентом для експорту Австралії з жовтня цього року.
Канадська загальна площа бобових навряд чи істотно зміниться. Площа під сочевицею знизиться приблизно на 10% до 3,4 млн. акрів, під горохом приблизно на 10% - трохи більше 4 млн. акрів,  під бобовими на 10% - приблизно з 325 000 акрів 25% до 335 000 акрів.
Канадські фермери нічим не відрізняються від будь-якого іншого фермера в усьому світі, вважаючи, що, хоча їм не подобаються ціни, сочевиця принаймні буде експортована в Індію, а жовтий горох в Індію і Китай. Незважаючи на 30% мито на сочевицю, фермери все ж планують експортувати її. Австралійські ціни були занадто високими, щоб зробити те ж саме в будь-якому обсязі.

Лічильник цін
Ціни на нут, ймовірно, продовжуватимуть знижуватись, враховуючи те, що є достаньо опадів  у ключових районах його вирощування. Хоча ми навряд чи побачимо такі результати як у 2016 році за площею та врожайністю, нуту віддають перевагу у ротації, бо на пшеницю на світовому ринку немає достатнього попиту, щоб надати їй перевагу у сівозміні.
Рисунок демонструє взаємозв'язок між цінами на пшеницю, горох і нут (CFR Mumbai). Пшениця продовжує стримувати ціни на горох і нут. Цікаво відмітити, що ціни на нут в Індії майже такі ж як ціни на горох або навіть нижчі, що є найбільш незвичайним, але, ймовірно, це пов’язано з великими урядовими запасами  нуту та меншою наявністю жовтого гороху.
В той час як минулого року в Австралії була менша врожайність червоної сочевиці, в інших країнах-експортерах, на наприклад, Канаді та у  Казахстані, досі зберігаються її запаси.
В той час, як боби фаба були привабливими, хоч і постраждали від засухи  в Австралії, ми очікували, що вони повернуться до більш традиційних рівнів ціноутворення.
2019 рік, швидше за все, стане роком "повернення до норми" після крайностей, які ми бачили на ринках бобових культур  за останні 3 роки. Дефіцит кормів підтримує деякі ціни на пшеницю та бобові, а сезонна невизначеність висуває на перший план варіанти зниження ризиків.
Очікуючи, що Індія буде «відкрита для бізнесу» до цього часу наступного року (сподіваємося, і раніше!), до 2020 року австралійські зимові ротації повинні бути набагато ближчими до норми.
Також додаємо таблицю періодів посіву та збору врожаю бобових у різних країнах світу.

 
Індія: уряд може збільшити квоту на імпорт гороху
 
Індійський уряд може збільшити квоти на імпорт, повідомляють  виробники і торговці бобовими. Зниження поставок гороху на внутрішньому та світовому ринках призвело до зростання роздрібних цін до 100 рупій кг. Ціни на жовтий горох також залишаються високими.
Уряд може дозволити додатковий імпорт кількох сотень тисяч тонн гороху, окрім існуючої квоти.
«Після двохрічної перерви, ціни на горох дуже зростають. Ми також очікуємо нерівномірне поширення мусонів у регіонах, де вирощуються бобові. Зважаючи на цю ситуацію, уряд може надати додаткову квоту на імпортні бобові культури», - сказав Бімал Котарі, віцепрезидент Індійської асоціації зернових та бобових культур.
Ціни на горох за додатковою квотою можуть бути більшими за 7-8 рупій за тонну повідомив трейдер у м. Делі. Щодо інших бобових культур,  державні органи мають запаси і можуть розвантажити їх, коли буде необхідність.
Бімал Котарі сказав, що в усьому світі виробництво гороху зменшилося, оскільки протягом останніх років Індія обмежила імпорт. Індія імпортує горох з Мозамбіку, Малаві і Танзанії, М'янми, Канади, України та Росії. На даниий момент Індія дозволила імпорт 200 тис. тонн гороху та по 150 тис. тонн машу та ураду.
Суреш Агравал, президент асоціації «All India Dal Millers Association» заявив, що вони попросили міністра торгівлі Суреша Прабху дозволити їм імпортувати додаткові 400 тис. тонн жовтого гороху через низькі запаси в Індії. «Мусони відіграватимуть важливий фактор впливу на ціни на бобові та стратегію імпорту уряду. Можливо, нам доведеться імпортувати бобові, якщо мусони будуть слабкими», - сказав він.
Нещодавно зібраний у сезоні рабі врожай гороху виявився меншим на 12-15%. Це призвело до підвищення цін більш ніж на 65% за останні два місяці, до 5600-5700 рупій. «Ми очікуємо зниження врожаю за сезон хариф у зв'язку з посухою у штатах Махараштра, Телангана і Андхра», - сказав пан Суреш Агравал.
* Сезон мусонів - період, року, коли випадає непропорційно велика кількість атмосферних опадів у вигляді дощів, зокрема злив.
 
Цього року американські виробники нуту, сочевиці та бобів отримають допомогу від держави
Представники адміністрації Президента повідомили, що загальну суму допомоги цього року було збільшено, і формула розподілу її була виправлена через розширення торговельної війни президента Трампа з Китаєм та іншими країнами.
"Ми також враховуємо деякі інші змінні, такі як спотворення торговельної політики Китаєм та іншими країнами, що сприяли сповільненню регулювання ринку та торгівлі у сільськогосподарському виробництві", - сказав головний економіст Департаменту сільського господарства США Роберт Йоханссон.
З 16 мільярдів доларів допомоги в цьому році 14,5 мільярда доларів будуть надані фермерам у вигляді прямих платежів, так само як і в минулому році. Однак формула визначення виплат була змінена.
У минулому році пакет допомоги забезпечив виплати фермерам на основі посівів, які вони посіяли. Цьогорічна програма допомоги буде враховувати показник, який присвоюється врожаю.
"Плануючи наші дії, ми аналізуємо, що саме Китай купував у нас протягом кількох  минулих років", - сказав Йоханссон.
Цьогоріч допомогу отримають виробники люцерни, ячменю, рапсу, кукурудзи, гороху, бавовни, сочевиці, рису, гірчиці, бобів, вівса, арахісу, кунжуту, нуту, сорго, сої, насіння соняшника та пшениці.
Виплати здійснюватимуться  посупово: перший наприкінці липня або початку серпня, а подальші платежі визначатимуться на основі ринкових умов.
джерело: Pulse Australia

www.ukraine-pulse.org
www.facebook.com/ukraine.pulse.org





Схожі новини
  • День бобових розпочався з України
  • Необхідна консолідація зусиль усіх країн задля забезпечення сталого розвитку бобової галузі
  • Третя Міжнародна Конференція «Бобові культури. Нові ринки. Нові можливості»
  • Бобові культури. Назустріч викликам глобального попиту
  • Глобальні продовольчі товарні ринки в цілому стабільні

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.