Аграрний тиждень. Україна
» » » А ЯК У НИХ, В НІМЕЧЧИНІ?
» » » А ЯК У НИХ, В НІМЕЧЧИНІ?

    А ЯК У НИХ, В НІМЕЧЧИНІ?


    Наприкінці минулого року на запрошення Міністерства сільського та лісового господарства Баварії, в рамках діючої українсько-баварської робочої програми, в Німеччині побувала група фахівців агропромислового комплексу України.
    Німеччина належить до країн з високорозвиненим сільським господарством. Із 35,7 млн. га загальної площі в аграрному секторі використовується 17 млн. га, площа пашні складає майже 12 млн. гектарів. Щороку виробляється приблизно 51 млн. т зернових, 13 млн. т картоплі, 3 млн. т овочів, 1,3 млн. т фруктів, 1,4 млн. т м’яса яловичини і телятини, 4 млн. т м’яса свинини, 1,7 млн. т м’яса птиці, 13 млрд. яєць, 28 млн. т молока.
    Працюючи у тісній економічній інтеграції з країнами Європейського Союзу і виконуючи при цьому роль провідного індустріального партнера, Німеччина підтримує високий рівень сільгоспвиробництва, що дозволяє по основним продуктам харчування практично повністю забезпечувати власні потреби.
    Рівень самозабезпеченості населення країни основними продуктами харчування складає в середньому: по м’ясу яловичини і телятини – 110%, м’ясу свинини – 96%, м’ясу птиці – 85%, яйцю – 70%, молочним продуктам – 102%. Тому середньорічне споживання на душу населення по м’ясу (яловичини, телятини, свинини) складає 61 кг, по м’ясу птиці – 17 кг, по яйцю – 210 шт., по кисломолочній продукції – 65 кг, маслу тваринному – 6,5 кг, сиру – 22 кг в рік.
    Виробництво тваринницької продукції
    Провідною галуззю сільського господарства Німеччини є тваринництво. На його частку припадає майже 50% загальної вартості сільгосппродукції і для нього характерний м’ясо-молочний напрямок.
    Виробництво молока в країні
    1951 1990 2000 2006
    Чисельність корів, млн. гол. 5804 4771 4564 4054
    Середній річний удій, кг на 1 корову 2600 4857 6122 6761
    Загальне виробництво молока, тис. т 15171 23672 28331 28100
    Поставки молока на молокопереробні підприємства, тис. т 10346 21390 26984 26847
    Питома вага від загального обсягу виробництва, % 66 90 95 96
    Вміст в молоці, %
    -жиру
    -білку
    3,48
    4,10
    4,22
    3,41
    4,16
    3,40
    Рівень самозабезпеченості молоком, % 94 104 102 102
    Закупівельні ціни при 3,7 % жиру та 3,4 % білку, євро/100 кг 12,78 30,87 31,08 27,40
    З наведених даних видно, що в Німеччині протягом останніх років виробляється в середньому до 28 млн. т молока при чисельності близько 4,2 млн. корів. В Україні, на превеликий жаль, виробляється майже в 2 рази менше при середній чисельності корів за останні 3 роки у 3,4 млн. голів. Привертає до себе увагу такий показник як питома вага продажу молока переробним підприємствам (товарність). За майже 15 років він не падає нижче 95% (у нас у 2002 р. – 26,3%, у 2006 р. – 42,3%).
    Майже стабільними в Німеччині залишалися ціни на молоко, але торік вони досягли і навіть в деяких регіонах перетнули відмітку в 40 євроцентів за кілограм. Причин тут багато. Перш за все те, що в світі ростуть дефіцит і ціни на молоко та молокопродукти. Обсяги молочної продукції скорочуються, ринок перебуває в скрутному становищі.
    У країнах ЄС обсяги виробленого молока в 2007 р. нижчі встановлених квот. Попит на нього тут перевищує внутрішню пропозицію на 1 млрд. літрів. Крім того, німецькі фермери в багатьох випадках взагалі відмовляються займатися тваринництвом, переключаючись на культивацію рослинних культур, які йдуть на виробництво біопалива.

    А ЯК У НИХ, В НІМЕЧЧИНІ?

    Індустріалізація галузі
    В Німеччини повсюди в галузі запроваджено електронну техніку, хімізацію, а також досягнення в сфері селекційної роботи. Основою продуктивної і конкурентоспроможної популяції молочного скота є чітко організована селекційно-племінна програма, що здійснюється за сучасними критеріями. В тісному співробітництві племінних союзів, станцій штучного запліднення, організацій з оцінки продуктивності, а також державних установ по племінній справі здійснюється втілення цієї програми в життя.
    Для досягнення по можливості більш високого генетичного прогресу в племінну програму поряд з кращими за показниками індексу племінної цінності продуктивності та екстер’єрних даних кращих порід із закінченою лактацією цілеспрямовано включаються молоді корови і молодняк, які походять від кращих ліній. Шляхом пересадки ембріонів й застосування інших методів біотехнології додатково підвищується ефективність селекційно-племінної програми.
    В країні розповсюджені, в основному, чотири породи великої рогатої худоби: німецька чорно-ряба, симментальська, а також німецька червоно-ряба і німецька бура.
    В останній час по всій країні спостерігається підвищена зацікавленість німецькою бурою худобою. Середня бура корова розводиться з мінімальним річним надоєм від 8000 до 9000 кг молока при загальному від 7 до 8% вмісту в ньому жиру і білку при їх найкращому співвідношенні. При цьому кількості білку, що виробляється, надається найбільше значення, його виробництво за належних умов годування повинно бути понад 300 кг на рік.
    По якості білку і, відповідно, виходу сиру німецька бура худоба значно перевищує інші породи. Водночас ці корови відрізняються довготривалістю використання, що, в свою чергу, дуже позитивно впливає на економічні показники (середній вік вибуття – 6,5 років, у всіх інших – 5,7 років). Недарма південь країни, де переважає ця порода, називається “сироробна кухня Німеччини”. Через чудову придатність молока для виробництва сирів саме на німецьку буру корову робиться ставка у виробництві незліченних видів сиру відмінної якості.
    Поголів’я
    Середній розмір молочного стада в країні складає 38 корів, в т.ч. у “старих” землях – 32, а в “нових” (колишня НДР) – 176 корів.
    На більшості ферм працює тільки фермер та члени його родини. Основну частину загальних витрат складає вартість кормів, дві третини від яких припадають на концентрати. Для скорочення виробничих витрат за рахунок використання дешевих кормів й зниження трудовитрат розроблена та застосовується автоматизована система з управління молочним стадом. Вона включає багатоваріантну оціночну систему розрахунку потреби в концентратах для кожної корови, використання роздатчиків концентратів, що контролюються мікропроцесором, автоматичні вимірювачі надоїв.
    Наша делегація ознайомилась з практикою роботи фермера Ф. Кайзера, господарство якого розташоване в окрузі міста Кемптена, Баварія. В даний час фермер має 45 корів і 30 телят. Середня продуктивність корів складає 7460 кг із вмістом жиру 4,34% та білку 3,80%. Молоко після доїння охолоджується безпосередньо на фермі до температури 80С при щоденному відвантаженні та до 60С – при відправці один раз на два дні.
    У відповідності до законодавства молоко аналізується за органо-лептичними, санітарно-гігієнічними і фізико-хімічними показниками. Протягом року відбирається 11 проб (через кожні 33 дні), на основі яких визначається вміст жиру, білку, соматичних клітин, наявність інгібуючих речовин.
    Фермер, окрім того, володіє 30 га пасовищ, 4 га ріллі та 2 га лісу. В господарстві зайнято всього три працівники – господар, його дружина та син, який має сільськогосподарську освіту.
    Німецький селянин живе, звичайно, скрутно: отримуючи відносно менші доходи за свою працю, ніж найманий робітник у промисловості, він працює більше в порівнянні з міським мешканцем, але є господарем своєї землі, впевненим у своєму майбутньому і знає, що його інтереси є кому захищати.
    Микола Бутенко,
    віце-президент Спілки молочних підприємств України

    Продовження матеріалу читайте в наступних номерах газети.





    Схожі новини
  • Виробництво збільшилось
  • У Херсонській області збільшилися обсяги виробництва сільськогосподарської продукції
  • В Україні зросло поголів’я корів на 1,3%, свиней – на 2,7% та птиці – на 8,7%
  • Херсонська ОДА: Виробництво тваринницької продукції зросло на 4,5%
  • Молочне скотарство: досвід Ізраїлю

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

А ЯК У НИХ, В НІМЕЧЧИНІ?


Наприкінці минулого року на запрошення Міністерства сільського та лісового господарства Баварії, в рамках діючої українсько-баварської робочої програми, в Німеччині побувала група фахівців агропромислового комплексу України.
Німеччина належить до країн з високорозвиненим сільським господарством. Із 35,7 млн. га загальної площі в аграрному секторі використовується 17 млн. га, площа пашні складає майже 12 млн. гектарів. Щороку виробляється приблизно 51 млн. т зернових, 13 млн. т картоплі, 3 млн. т овочів, 1,3 млн. т фруктів, 1,4 млн. т м’яса яловичини і телятини, 4 млн. т м’яса свинини, 1,7 млн. т м’яса птиці, 13 млрд. яєць, 28 млн. т молока.
Працюючи у тісній економічній інтеграції з країнами Європейського Союзу і виконуючи при цьому роль провідного індустріального партнера, Німеччина підтримує високий рівень сільгоспвиробництва, що дозволяє по основним продуктам харчування практично повністю забезпечувати власні потреби.
Рівень самозабезпеченості населення країни основними продуктами харчування складає в середньому: по м’ясу яловичини і телятини – 110%, м’ясу свинини – 96%, м’ясу птиці – 85%, яйцю – 70%, молочним продуктам – 102%. Тому середньорічне споживання на душу населення по м’ясу (яловичини, телятини, свинини) складає 61 кг, по м’ясу птиці – 17 кг, по яйцю – 210 шт., по кисломолочній продукції – 65 кг, маслу тваринному – 6,5 кг, сиру – 22 кг в рік.
Виробництво тваринницької продукції
Провідною галуззю сільського господарства Німеччини є тваринництво. На його частку припадає майже 50% загальної вартості сільгосппродукції і для нього характерний м’ясо-молочний напрямок.
Виробництво молока в країні
1951 1990 2000 2006
Чисельність корів, млн. гол. 5804 4771 4564 4054
Середній річний удій, кг на 1 корову 2600 4857 6122 6761
Загальне виробництво молока, тис. т 15171 23672 28331 28100
Поставки молока на молокопереробні підприємства, тис. т 10346 21390 26984 26847
Питома вага від загального обсягу виробництва, % 66 90 95 96
Вміст в молоці, %
-жиру
-білку
3,48
4,10
4,22
3,41
4,16
3,40
Рівень самозабезпеченості молоком, % 94 104 102 102
Закупівельні ціни при 3,7 % жиру та 3,4 % білку, євро/100 кг 12,78 30,87 31,08 27,40
З наведених даних видно, що в Німеччині протягом останніх років виробляється в середньому до 28 млн. т молока при чисельності близько 4,2 млн. корів. В Україні, на превеликий жаль, виробляється майже в 2 рази менше при середній чисельності корів за останні 3 роки у 3,4 млн. голів. Привертає до себе увагу такий показник як питома вага продажу молока переробним підприємствам (товарність). За майже 15 років він не падає нижче 95% (у нас у 2002 р. – 26,3%, у 2006 р. – 42,3%).
Майже стабільними в Німеччині залишалися ціни на молоко, але торік вони досягли і навіть в деяких регіонах перетнули відмітку в 40 євроцентів за кілограм. Причин тут багато. Перш за все те, що в світі ростуть дефіцит і ціни на молоко та молокопродукти. Обсяги молочної продукції скорочуються, ринок перебуває в скрутному становищі.
У країнах ЄС обсяги виробленого молока в 2007 р. нижчі встановлених квот. Попит на нього тут перевищує внутрішню пропозицію на 1 млрд. літрів. Крім того, німецькі фермери в багатьох випадках взагалі відмовляються займатися тваринництвом, переключаючись на культивацію рослинних культур, які йдуть на виробництво біопалива.

А ЯК У НИХ, В НІМЕЧЧИНІ?

Індустріалізація галузі
В Німеччини повсюди в галузі запроваджено електронну техніку, хімізацію, а також досягнення в сфері селекційної роботи. Основою продуктивної і конкурентоспроможної популяції молочного скота є чітко організована селекційно-племінна програма, що здійснюється за сучасними критеріями. В тісному співробітництві племінних союзів, станцій штучного запліднення, організацій з оцінки продуктивності, а також державних установ по племінній справі здійснюється втілення цієї програми в життя.
Для досягнення по можливості більш високого генетичного прогресу в племінну програму поряд з кращими за показниками індексу племінної цінності продуктивності та екстер’єрних даних кращих порід із закінченою лактацією цілеспрямовано включаються молоді корови і молодняк, які походять від кращих ліній. Шляхом пересадки ембріонів й застосування інших методів біотехнології додатково підвищується ефективність селекційно-племінної програми.
В країні розповсюджені, в основному, чотири породи великої рогатої худоби: німецька чорно-ряба, симментальська, а також німецька червоно-ряба і німецька бура.
В останній час по всій країні спостерігається підвищена зацікавленість німецькою бурою худобою. Середня бура корова розводиться з мінімальним річним надоєм від 8000 до 9000 кг молока при загальному від 7 до 8% вмісту в ньому жиру і білку при їх найкращому співвідношенні. При цьому кількості білку, що виробляється, надається найбільше значення, його виробництво за належних умов годування повинно бути понад 300 кг на рік.
По якості білку і, відповідно, виходу сиру німецька бура худоба значно перевищує інші породи. Водночас ці корови відрізняються довготривалістю використання, що, в свою чергу, дуже позитивно впливає на економічні показники (середній вік вибуття – 6,5 років, у всіх інших – 5,7 років). Недарма південь країни, де переважає ця порода, називається “сироробна кухня Німеччини”. Через чудову придатність молока для виробництва сирів саме на німецьку буру корову робиться ставка у виробництві незліченних видів сиру відмінної якості.
Поголів’я
Середній розмір молочного стада в країні складає 38 корів, в т.ч. у “старих” землях – 32, а в “нових” (колишня НДР) – 176 корів.
На більшості ферм працює тільки фермер та члени його родини. Основну частину загальних витрат складає вартість кормів, дві третини від яких припадають на концентрати. Для скорочення виробничих витрат за рахунок використання дешевих кормів й зниження трудовитрат розроблена та застосовується автоматизована система з управління молочним стадом. Вона включає багатоваріантну оціночну систему розрахунку потреби в концентратах для кожної корови, використання роздатчиків концентратів, що контролюються мікропроцесором, автоматичні вимірювачі надоїв.
Наша делегація ознайомилась з практикою роботи фермера Ф. Кайзера, господарство якого розташоване в окрузі міста Кемптена, Баварія. В даний час фермер має 45 корів і 30 телят. Середня продуктивність корів складає 7460 кг із вмістом жиру 4,34% та білку 3,80%. Молоко після доїння охолоджується безпосередньо на фермі до температури 80С при щоденному відвантаженні та до 60С – при відправці один раз на два дні.
У відповідності до законодавства молоко аналізується за органо-лептичними, санітарно-гігієнічними і фізико-хімічними показниками. Протягом року відбирається 11 проб (через кожні 33 дні), на основі яких визначається вміст жиру, білку, соматичних клітин, наявність інгібуючих речовин.
Фермер, окрім того, володіє 30 га пасовищ, 4 га ріллі та 2 га лісу. В господарстві зайнято всього три працівники – господар, його дружина та син, який має сільськогосподарську освіту.
Німецький селянин живе, звичайно, скрутно: отримуючи відносно менші доходи за свою працю, ніж найманий робітник у промисловості, він працює більше в порівнянні з міським мешканцем, але є господарем своєї землі, впевненим у своєму майбутньому і знає, що його інтереси є кому захищати.
Микола Бутенко,
віце-президент Спілки молочних підприємств України

Продовження матеріалу читайте в наступних номерах газети.





Схожі новини
  • Виробництво збільшилось
  • У Херсонській області збільшилися обсяги виробництва сільськогосподарської продукції
  • В Україні зросло поголів’я корів на 1,3%, свиней – на 2,7% та птиці – на 8,7%
  • Херсонська ОДА: Виробництво тваринницької продукції зросло на 4,5%
  • Молочне скотарство: досвід Ізраїлю

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.