В Україні додається ферм, де нові технології на користь продуктивності худоби. Втім, ще більше їх, де такі нововведення заплановані на перспективу. Зрештою, у тих, хто хоче робити великий молочний бізнес, вибору немає: «дідівськими» методами тут нічого не досягнеш.
Кожній корові – по модулю
Отже, які технології «запрошувати» на ферми? Вибір тут робити кожному особисто. А прикладом, скажімо, може бути Ізраїль. Тут добре знають, у яких країнах світу, наскільки успішно, а головне - у якій послідовності використовується сучасне обладнання для фермерських приміщень.
На переконання ізраїльських експертів, однією з важливих умов збільшення виробництва і якості молока є не лише запровадження сучасних технологій, а й методів господарювання. Зокрема, сучасна комп’ютерна система управління молочною фермою в Ізраїлі складається з програмного забезпечення, модулей системи ідентифікації худоби і визначення охоти, системи обліку надоїв та контролю здоров’я, системи сортування корів, контролю ваги, системи індивідуального годування. Тобто, така система дозволяє контролювати виробництво молока, відтворення стада, його здоров’я.
У чому успіх?
В цілому комп’ютеризація ферм є запорукою ведення успішного бізнесу на молочних фермах. А ефективне її застосування на практиці у великій мірі залежить від високопрофесійних кадрів, добросовісного ними виконання виробничих обов’язків.
Важлива деталь: в Ізраїлі є власні компанії, що не лише пропонують своє обладнання фермам, а й мають напрацьовані проекти доїльних зал і навіть цілих агрокомплексів. Реалізуючи їх на практиці, компанії враховують як побажання клієнта, так і кліматичні та інші особливості певної місцевості.
Корові – душ, ветеринару – запрошення
Головна специфіка згадуваних ферм Ізраїлю: тут не тримають у штаті, економлячи кошти, ряд спеціалістів. Їх наймають за договорами на відповідні години. Час тут на вагу золота: приїхав ветеринар, а худобу десь затримали - не чекатиме, поїде у своїх справах. Фермі ж від того - матеріальні збитки.
Комп’ютер ферми контролює годівлю, надої, якість молока, котре постачається на молокозаводи, результати штучного осіменіння і генетичну інформацію про биків-плідників, діагностику маститів і програми управління стадом (продуктивність, охота, отелення, запуск, вибраковка, яловість, хвороби, лікування тощо). Це дозволяє своєчасно бракувати непродуктивних корів, відбирати найкращих для репродукції, зрештою отримувати на фермі високі надої молока. В середньому молочна корова перебуває у стаді три роки, а потім її заміщує молода, більш продуктивна.
Важливо, що ветеринари не лише лікують хворих тварин, а й займаються профілактикою інфекційних та метаболічних захворювань, слідкують за здоров’ям стада та його відтворенням, умовами утримання. Ветлікар відвідує кожну ферму 1-2 рази на тиждень, а за необхідності його викликають у будь-який час.
Ознака молочної галузі Ізраїлю і та, що тут розмежовано утримання худоби і виробництво кормів. Практика довела, що це також на користь галузі.
Ізраїльські ферми не подібні до українських, бо не мають ні вікон, ні дверей, ні стін. Тентовий дах прикриває худобу від пекучого (+40оС і вище!) сонця. А щоби від спеки не знизились надої, і вона негативно не вплинула на репродуктивність тварин, корів охолоджують за допомогою спеціальних дощувально-вентиляційних систем. Тварин утримують без прив’язу, а підстилкою є висушені фракції гною.
Огорожа кормового столу – самоблокуючі ґрати із системою автоматичного розблокування. Поїлки - з неіржавіючого металу, поворотні. Гній видаляється за допомогою сплавної системи, а по відкритих проходах змивається водою з баків, розміщених на даху. Напіврідкі відходи сепаруються: рідина відділяється і знову закачується у баки для зливу, а тверда фракція висушується і йде, як уже мовлено, на підстилку.
Має свою специфіку і доїння. У великих господарствах корів доять тричі, а на сімейних фермах - двічі на день. Доїльні зали, як правило, обладнані установками типу «паралель», «карусель-паралель» і «ялинка». Переддоїльні майданчики мають гумову підлогу, обладнані «делікатною» системою автопідганяння, миття та сушіння худоби, у т.ч. її вимені. Все це дозволяє до мінімуму звести можливий стрес корів. У доїльних станках вим’я не миють, а дезінфікують йодовмісними препаратами до і після доїння.
В Ізраїлі такий догляд утриманням корів - у великій повазі.
Тож нині, коли молочна галузь нашої країни на порозі великого молока, без автоматизації ферм не обійтись. Зрештою, пропозиції на ринку є, а вибір, як мовиться, суто за кожним.
Ірина ГРИЦАК