Міністерство аграрної політики та продовольства України та Державна служба статистики фіксують зниження цін на овочі. Ситуація на ринку овочів в Україні на сьогодні залишається стабільною. Окрім цього, в країні створені всі передумови, щоб така цінова ситуація збереглася і в подальшому.
Ціна на будь-який продукт формується залежно від пропозиції та попиту. Так, протягом останніх років українці почали споживати більше овочів. У 2012 році споживання склало 162 кілограма на особу проти 153,8 у 2011 році. При цьому, пропозиція ринку суттєвих змін не зазнала.
Для того ж, щоб ціна залишалася стабільною, Уряд ініціював низку заходів, спрямованих на розвиток продовольчої інфраструктури. Так, вже зараз в Україні активно працюють 3 оптових ринки сільськогосподарської продукції. Крім того, до 1,4 мільйона тонн збільшилися ємності картоплесховищ, до 0,9 мільйона тонн – овочесховищ. Тобто ринок картоплі та овочів стає все більш організованим − збільшується насичення ринку, усунуто цілу низку посередників у ланцюгах просування продукції.
Поточні роздрібні ціни на картоплю та овочі, за оцінками експертів, є цілком вмотивованими. Водночас, оцінкам консалтингових компаній про зростання оптово-відпускних цін на картоплю та овочі, тобто цін виробників, суперечити не варто. Так, ціни виробників й за даними Міністерства є цілком пристойними та забезпечують достатній рівень економічної ефективності для виробника. Це пов’язано, насамперед, з активізацією зовнішніх споживачів. При цьому, завдяки вжитим заходам, знизилася саме маржа роздрібних мереж.
На сьогодні можна констатувати, що найвищі ціни, наприклад, на картоплю, зафіксовані в Севастополі − середня ціна − 2,88 грн/кг, та в Києві – 2,49 грн/кг. При цьому, найнижчі ціни на цей вид продукції у Волинській – 1,09 грн/кг, Житомирській – 1,34, Рівненській – 1,42 та Чернігівській областях – 1,44. При цьому, середня ціна по Україні становить 1,82 грн/кг, що на 8,1% нижче від відповідної ціни минулого року.
Ще одним прикладом можуть слугувати ціни на цибулю. Середня її вартість становить 1,85 грн/кг і є на 14,7% нижчою, ніж минулорічна на відповідну дату. Знову ж таки, у Севастополі ріпчаста коштує 2,70 грн/кг, Києві – 2,70 грн, та Донецькій області – 2,69 грн. При цьому в Кіровоградській області – 1,39 грн/кг, Житомирській – 1,50, Волинській – 1,55, та Херсонській – 1,64 грн за 1 кілограм.
Також потрібно підкреслити, що дані Мінагрополітики та Державної служби статистики щодо цінової політики на овочеву продукцію збігаються. Обидві установи фіксують зниження цін.
Использование специальной техники для сельскохозяйственных задач позволяет повысить качество и сохранность сухих
Докладніше