Адже там продукцію перевіряють санітарні контролери. Особлива небезпека зараз – нітрати. Вирощені в тепличних умовах рослини містять їх більше, ніж овочі з відкритого грунту. А нині у продажу багато свіжих огірків, помідорів та редиски. Якщо овочі, то лише з офіційного ринку. Лише так можна уберегтися від отруєння нітратами, попереджають лікарі. Станіслав ЧЕРЕП, провідний лікар Полтавської міської лікарні ветеринарної медицини: «На кожному ринку, де здійснюється реалізація продукції тваринного і рослинного походження обладнана атестовані лабораторії на ветеринарно-санітарну експертизу. Вони атестовані на проведення певних видів дослідження. Нині особлива увага до тепличних овочів. Саме вони, як відомо, багаті не лише на вітаміни, а й на нітрати.
Оксана РЕМІНЯКА, лікар державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи: «В лабораторію відбираються зразки проб, робляться дослідження на нітрати, і тільки після цього дозволяємо продукцію в реалізацію».
Інша справа – стихійні ринки. Там продукти ніхто не перевіряє. Тому медики закликають не користуватися ними. Якщо ж з’явилися сумніви, фахівці радять вимагати документи, що свідчать про якість продуктів. Адже покупець має на це повне право.
Подальший розвиток АПК потребує створення інноваційних технологій виробництва, післязбиральної обробки та зберігання
Докладніше