Аграрний тиждень. Україна
» » 50% експорту АПК – продукція харчової та переробної промисловості
» » 50% експорту АПК – продукція харчової та переробної промисловості

    50% експорту АПК – продукція харчової та переробної промисловості


    В Україні понад 550 підприємств харчової та переробної промисловості вже запровадили системи управління якістю і безпечністю продуктів харчування. Подібні системи дозволяють контролювати виробництво продуктів на кожному етапі. І свідченням їхньої якості є те, що їх успішно купують як всередині країни, так і на зовнішніх ринках. Так, близько 50% експорту вітчизняної сільгосппродукції становлять саме продукти харчування або товари з доданою вартістю. Про це заявив Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.
    «Свідченням високої якості харчової продукції українського виробництва є дедалі більший попит на неї, як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках. Близько 50% експорту продукції агропромислового комплексу – це продукція харчової та переробної промислової. При цьому, зовнішньоторговельне сальдо позитивне. Наприклад, якість продукції українського виробництва дає змогу експортувати 85% соняшникової олії, до 50% кондитерських виробів, 20% маргаринів та аналогічних продуктів та до 20% молочних виробів», − повідомив Міністр.
    За словами глави відомства, щоб забезпечити якість і безпечність продукції, яку споживають українці та яка постачається за кордон, на підприємствах встановлюється система управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Так, на сьогодні більш ніж на 500 виробничих потужностях діють такі системи, ще майже на 100 почали їх запроваджувати.
    «Сьогодні в Україні впроваджується світова система контролю якості та безпечності харчової продукції НАССР, яка дає можливість відстежити ланцюг від того, чим годували худобу, до того, що потрапило на прилавок. У разі, якщо виявлені недоліки, система дає змогу чітко зрозуміти, на якому етапі було допущено порушення і хто за це несе відповідальність. Якщо ми говоримо про м’ясну продукцію, то треба, щоб було відомо, чим годували худобу, де вона вирощувалася, які антибіотики застосовувалися. Щодо овочів і фруктів, то тут треба знати, які засоби захисту рослин використовувалися, хто контролював цей процес», − повідомив Міністр.
    Микола Присяжнюк також нагадав, що вже розроблено законодавче підґрунтя у сфері контролю якості та безпечності харчових продуктів. На сьогоднішній день у Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності харчових продуктів».
    «Цей законопроект передбачає перерозподіл повноважень між органами виконавчої влади, які здійснюють державний нагляд у сфері безпечності та якості харчових продуктів. Ухвалення цього закону дозволить зосередити ці повноваження в одному органі виконавчої влади – Держветфітослужбі, та забезпечить впровадження адміністративної реформи, започаткованої Президентом України», − підсумував глава відомства.





    Схожі новини
  • На більшості потужних вітчизняних підприємств діють системи управління безпечністю продукції
  • Україна на 18,3% збільшила експорт продукції харчової та переробної промисловості
  • Близько 95% харчової продукції у магазинах − від українського виробника
  • Залучення вітчизняних науковців до розробки методології HACCP поліпшить якість харчової продукції
  • Близько 90% харчової продукції, яку споживають українці, − вітчизняного виробництва

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

50% експорту АПК – продукція харчової та переробної промисловості


В Україні понад 550 підприємств харчової та переробної промисловості вже запровадили системи управління якістю і безпечністю продуктів харчування. Подібні системи дозволяють контролювати виробництво продуктів на кожному етапі. І свідченням їхньої якості є те, що їх успішно купують як всередині країни, так і на зовнішніх ринках. Так, близько 50% експорту вітчизняної сільгосппродукції становлять саме продукти харчування або товари з доданою вартістю. Про це заявив Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.
«Свідченням високої якості харчової продукції українського виробництва є дедалі більший попит на неї, як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках. Близько 50% експорту продукції агропромислового комплексу – це продукція харчової та переробної промислової. При цьому, зовнішньоторговельне сальдо позитивне. Наприклад, якість продукції українського виробництва дає змогу експортувати 85% соняшникової олії, до 50% кондитерських виробів, 20% маргаринів та аналогічних продуктів та до 20% молочних виробів», − повідомив Міністр.
За словами глави відомства, щоб забезпечити якість і безпечність продукції, яку споживають українці та яка постачається за кордон, на підприємствах встановлюється система управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Так, на сьогодні більш ніж на 500 виробничих потужностях діють такі системи, ще майже на 100 почали їх запроваджувати.
«Сьогодні в Україні впроваджується світова система контролю якості та безпечності харчової продукції НАССР, яка дає можливість відстежити ланцюг від того, чим годували худобу, до того, що потрапило на прилавок. У разі, якщо виявлені недоліки, система дає змогу чітко зрозуміти, на якому етапі було допущено порушення і хто за це несе відповідальність. Якщо ми говоримо про м’ясну продукцію, то треба, щоб було відомо, чим годували худобу, де вона вирощувалася, які антибіотики застосовувалися. Щодо овочів і фруктів, то тут треба знати, які засоби захисту рослин використовувалися, хто контролював цей процес», − повідомив Міністр.
Микола Присяжнюк також нагадав, що вже розроблено законодавче підґрунтя у сфері контролю якості та безпечності харчових продуктів. На сьогоднішній день у Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності харчових продуктів».
«Цей законопроект передбачає перерозподіл повноважень між органами виконавчої влади, які здійснюють державний нагляд у сфері безпечності та якості харчових продуктів. Ухвалення цього закону дозволить зосередити ці повноваження в одному органі виконавчої влади – Держветфітослужбі, та забезпечить впровадження адміністративної реформи, започаткованої Президентом України», − підсумував глава відомства.





Схожі новини
  • На більшості потужних вітчизняних підприємств діють системи управління безпечністю продукції
  • Україна на 18,3% збільшила експорт продукції харчової та переробної промисловості
  • Близько 95% харчової продукції у магазинах − від українського виробника
  • Залучення вітчизняних науковців до розробки методології HACCP поліпшить якість харчової продукції
  • Близько 90% харчової продукції, яку споживають українці, − вітчизняного виробництва

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.