Аграрний тиждень. Україна
» » Ситуації на молочному ринку країн Балтії
» » Ситуації на молочному ринку країн Балтії

    Ситуації на молочному ринку країн Балтії


    Українські виробники та переробники молока мають історично гарні, налагоджені, ділові та, навіть, дружні стосунки зі своїми колегами із країн Балтії. Разом працювали на російському молочному ринку, разом розмірковували над надуманими заборонами на ввезення своєї продукції в цю країну, разом прагнули до відкриття європейських ринків молока. Яка ж зараз ситуація на молочному ринку балтійських країн?

    Даючи загальну оцінку молочній галузі країн Балтії, американські експерти відзначають, що Естонія перебуває у глибокій кризі, Латвія все ще знаходиться під важким впливом заборони експорту до Росії, а от Литва одужує після кризи, що спіткала галузь багатьох світових виробників молока.

    Виробництво

    В 2016 році виробництво молока в кожній з цих трьох країн знизиться на 1% у порівнянні з 2015 роком. І це, слід відзначити, досить реальний прогноз, вважаючи на показники, що наводяться Eurostat.

    Естонія


    На початку 2016 року, протягом перших семи місяців виробництво молока в Естонії у порівнянні з таким же періодом минулого року збільшилося на 1,3%. Проте, у другій половині року, через низькі закупівельні ціни на молоко та скорочення стада на липень 2016 року на 10% у порівнянні з аналогічним періодом 2015 року, виробництво молока пішло на спад. За оцінкою експертів, за весь 2016 рік Естонія виробить 775 тис. тонн сирого молока.

    Історично, Естонія експортувала до Росії цільномолочні продукти. Незважаючи на заборону експорту до РФ та падіння цін на молоко, фермери Естонії продовжували його виробництво. У 2013 та 2014 роках вони, у передбаченні скасування квот в ЄС на молоко, з метою модернізації своїх господарств та виробництв залучили багато кредитних коштів, та тепер змушені за будь-яких умов розраховуватись з банками. Так, за даними Асоціації виробників молока Естонії (Eesti Piimaliit, перша половина 2016 року була одним з найскладнішим періодом за всю історію для естонських молочних фермерів.

    За оцінкою естонських фахівців у молочній галузі, через складну економічну ситуацію 7% молочних ферм Естонії вже припинили свою діяльність, а поголів’я молочних корів, як очікується, скоротиться у 2016 році на 10%. Естонські молочники намагаються пристосуватися до нових ринкових умов за рахунок переходу на виробництво, в першу чергу, вершкового масла і сиру, які, як і раніше, користуються певним попитом як на внутрішньому, так і на міжнародному ринку.

    В Естонії 92% від загального обсягу виробленого молока надходить на молокопереробні заводи. На початку 2016 року кількість молочних корів в Естонії становила 91 тис. голів і була на 5% нижче, ніж на січень 2015 року. Ця тенденція продовжується протягом всього 2016 року. Що ж до середнього щорічного виробництва молока на одну корову, то воно у 2015 році становило 8 442 кг, і було майже на 40% вищим, ніж в Латвії та Литві.

    Латвія

    За тими ж оцінками, в Латвії в 2016 році буде вироблено 970 тис. тонн молока, з яких 800 тис. тонн, або ж 82% буде доставлено на переробку. З цих 800 тис. тонн молока, що поставляється на молочні переробні підприємства Латвії, 120 тис. тонн переробляється в питне молоко для безпосереднього споживання, 440 тис. тонн спрямовується на вироблення сиру, а решта переробляється в цільномолочну продукцію, сушиться, а частина – експортується до найближчих країн як сировина (сире молоко).

    В Латвії лише 4 заводи виготовляють сухі молочні продукти. У відповідності до законодавства ЄС, дані щодо видів та обсягів виробництва, є конфіденційними. Проте відомо, що добова потужність з виробництва СЗМ і СНМ (сухого незбираного (цільного) молока) становить 750 тонн. Взагалі ж у Латвії налічується 50 заводів з переробки молока. Тільки 6 найбільших компаній переробляють 65% молока, що поставляється на молокозаводи.

    За перші сім місяців поточного року, у порівнянні з таким же періодом минулого, в Латвії було вироблено молока на 2% більше, проте друга половина 2016 року відзначилася спадом виробництва, що пов’язують з низькими закупівельними цінами та зменшенням експортного попиту. Латвійські заводи з переробки молока тісно співпрацюють з фермерами, які отримали пільгові кредити, що можуть бути оплачені якраз за рахунок поставок молока.

    У 2015 році виробництво сиру в Латвії, найбільш маржинального продукту, після цільномолочки, становило 41 130 тис. тонн і було на 16% вище, ніж у 2014 році. Зараз же очікується, що в результаті скорочення експорту, виробництво сиру в 2016 році зменшиться у порівнянні з 2015 роком. Так, у перші 8 місяців 2016 року вихід сиру знизився на 1%. Зниження цін на сире молоко в першому півріччі 2016 року миттєво скоротило прибутковість молочної продукції, що в свою чергу, призвело до зниження національного поголів'я молочних корів.

    На початку 2016 року кількість стада молочних корів в Латвії становила 162 тис. голів і була на 4 тис. голів нижче рівня 2015 року. Очікується, що кількість корів продовжить знижуватися до кінця 2016 року, така ж тенденція буде прослідковуватися і в 2017 році. Що ж до продуктивності виробництва молока, то у 2015 році середній річний обсяг виробництва молока в Латвії був 5 905 кг на одну корову.

    За даними Латвійської асоціації переробників молока, із загального обсягу виробленого молока в Латвії 35% використовується для внутрішнього ринку (молоко еквівалент), 32% експортується у вигляді сировини (сирого молока) в Литву і Польщу, а решта, 33% експортується у вигляді молочних продуктів у різні країни.

    Литва


    У Литві виробництво молока займає сегмент у 20% у грошовому еквіваленті від загального виробництва продукції сільського господарства. У поточному році обсяг виробленого сирого молока в Литві становитиме 1,42 млн. тонн. З січня по липень 2016 року, обсяг виробництва у порівнянні з таким же періодом 2015 року скоротився на 0,9% через такі ж причини, як і у сусідніх Естонії та Латвії.

    Слід відзначити, що всі країни Балтії направляли молоко на переробку для виробництва, у першу чергу, питного молока, сиру, СЗМ та вершкового масла.

    Зниження обсягів поставок сирого молока в Литві протягом перших семи місяців 2016 року, і поліпшення ситуації на експортних ринках молочної продукції, як очікується, призведе до збільшення фермерських цін на молоко з кінця 2016 року і в 2017 році. Це стимулюватиме виробництво молока в Литві у 2017 році. Литовські фермери, як і їх колеги з Латвії та Естонії, уклали в 2013 – 2014 роках низку кредитних договорів, спрямованих на модернізацію своїх господарств, й тепер для них єдиний вихід – продаж якісного молока по підходящим цінам.

    Очікується, що в кінці 2016 року поставки молока в Литві будуть спрямовані головним чином для виробництва сиру і масла, які залишаються затребувані як на внутрішньому, так і на міжнародному ринках. Природно, що таким чином, буде вироблятися й СЗМ. Переробники молока збільшили випуск продукції, яка має більші терміни зберігання. Так, цільномолочні продукти були частково замінені на користь виробництва вершкового масла і сухого знежиреного молока.

    За оцінками, в 2015 році виробництво СЗМ в Литві зросло на 10% і сягнуло 35 тис. тонн. Виробництво сиру в 2016 році знизилося в порівнянні з 2015 роком через російську заборону на експорт. Зниження цін на сире молоко в 2015 році і першій половині 2016 рік зменшило й розмір прибутку фермерів. В результаті почалося скорочення кількості молочної худоби. На початку 2016 року молочне стадо в Литві налічувало 300 489 голови, на 4% менше, ніж роком раніше. Тенденція скорочення молочного стада, як очікується, продовжиться і в 2017 році.

    У 2015 році середній річний обсяг виробництва молока був 5 636 кг на одну корову. Литовська молочна продукція майже повністю складається з коров'ячого молока. Козяче молоко становить лише 0,2% від загального обсягу виробництва.

    В литві працює 31 завод з переробки молока. Проте, п'ять основних молочних переробників в Литві, а саме: JSC Rokiškio Sūris, JSC Pieno Žvaigzdės, JSC Žemaitijos Pienas, JSC Vilkyškių Pieninė and Marijampolės Pieno Konservai, переробляють 93% всього молока, придбаного в країні.

    Ціна на сире молоко в країнах Балтії

    Якщо у 2015 році, середня ціна 100 кг сирого молока на литовських фермах становила 21 євро, що навіть тоді являло собою зниження на 23% від ціни 2014 року, то у серпні 2016 року ця ціна впала до 18 євро та була найнижчою у всьому Європейському Союзі. В Естонії ж, хоч середня ціна на сире молоко на фермі у серпні 2016 році знизилася на 10% у порівнянні із серпнем 2015 року, все ж таки, становила 21 євро за 100 кг молока. Друге місце за найнижчою ціною в ЄС у серпні 2016 року, з показником 19 євро за 100 кг, посіла Латвія. У порівнянні з ціною на молоко у серпні 2015 року, це також зниження на 10%.

    Торгівля

    Естонія

    Протягом перших восьми місяців 2016 року вартість естонського експорту молочної продукції була на 10% нижче, ніж в аналогічному періоді попереднього року. Проте, слід зазначити, що в 2015 році вартість експорту вже знизилася на 50% у порівнянні з 2014 роком. Зниження загального експорту було викликано як забороною ввезення продукції до РФ, так і зниженням попиту на молочні продукти в межах ЄС.

    Основні напрямки експорту для Естонії всередині ЄС – це Литва, Латвія, Фінляндія та Італія. Що стосується імпорту молочних продуктів до Естонії, то протягом перших восьми місяців 2016 року його обсяг скоротився на 12%. Основними постачальниками молочної продукції до Естонії були Латвія, Литва та Фінляндія. Очікується, що в зв'язку з ростом цін на СЗМ у порівнянні з ціновою інтервенцією ЄК, Естонія не буде продовжувати використовувати інтервенційні закупівлі ЄС СЗМ в кінці 2016 року.

    Латвія


    У перші сім місяців 2016 року обсяг латвійського експорту молочної продукції у грошовому еквіваленті знизився на 24% у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Зниження експорту, як і в Естонії, викликано, забороною ввезення продукції до РФ і зниженням попиту на молочні продукти в межах ЄС. Основні напрямки експорту в межах ЄС: Литва, Німеччина та Нідерланди.

    У перші сім місяців 2016 року обсяг імпорту молочних продуктів скоротився на 5%. Основними постачальниками молочної продукції до Латвії були Литва, Естонія і Польща. Латвія також експортує СЗМ, СНМ і твердий сир майже до 30 країн світу.

    Латвія перша країна Балтії, яка запустила онлайн торгівлю харчовими продуктами.
    Мережа Maxima дуже популярна серед латвійців та іноземців. Ціна харчових продуктів, що пропонуються, є конкурентною з ціною в традиційних магазинах та супермаркетах.

    Литва

    Протягом перших восьми місяців 2016 року експорт молочних продуктів Литви у грошовому вимірі скоротився на 8% у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Причини – ті ж самі, що й у експортерів з Естонії та Латвії - російська заборона експорту і зниження попиту на молочну продукцію в ЄС.

    Основні напрямки експорту в рамках ЄС це Італія, Польща і Латвія, в той час як Саудівська Аравія і Сполучені Штати були основними ринками за межами ЄС. У перші 8 місяців 2016 року вартість молочних продуктів (в основному сир), що експортувалися до США становила 13 млн. дол. США і була на 16% нижчою, ніж рік тому.

    Протягом перших восьми місяців 2016 року обсяг імпорту молочних продуктів до Литви зменшився на 10%. Основні постачальники молочної продукції були Латвія, Естонія та Польща. За перші вісім місяців 2016 року імпорт молочних продуктів (в основному сир чеддер з США) у грошовому вимірі сягнув 443 031 дол. США. Протягом того ж періоду 2015 року сир із Сполучених Штатів до Литви не ввозився. У 2014 році Литва імпортувала 156 тис. тонн сирого молока з Латвії та 82 тис. тонн з Естонії, яке повністю було спрямоване на переробку підприємствами литовської молочної промисловості.

    Литовський молочний сектор відверто орієнтований на експорт: більше 50% молока і молочної продукції експортується. Хоча більшу частину експорту становить сир, Латвія також продає за кордон сухі молочні продукти, масло та інші продукти. Після російської заборони на експорт, введеної в серпні 2014 року, литовські виробники змогли вийти на нові ринки експорту, а саме - Саудівської Аравії, Кореї, Таїланду і Філіппін.

    Запаси

    У відповідності до інтервенційних заходів, що були прийняті Європейською Комісією, Естонія розмістила на складах ЄС 672 тонни, Латвія 4 763 тонни, а Литва 33 635 тонн СЗМ та 2 616 тонн сиру.

    Крім того, за складською програмою PSA (Public Storage Common Stock) Європейської комісії з сільського господарства, Латвія поставила на склади ще 596 тонн СЗМ та 606 тонн вершкового масла. Литва, за цією ж програмою, розмістила на складах 926 тонн СЗМ та 1008 тонн вершкового масла.

    Висновки

    Заходи щодо покращення ситуації на молочному ринку країн Балтії вживаються, як на загальноєвропейському рівні, так і на рівні регіону, країн, об’єднань та асоціацій фермерів і переробників молока.

    Це, в першу чергу, участь в закупівельних інтервенціях, Європейської комісії з сільського господарства з профілактики і відновлення складської програми PSA, аби допомогти пом’якшити вплив падіння цін на молочну продукцію та зменшити дестабілізацію ринку.
    Є прецеденти, коли молочні кооперативи об’єднуються задля сумісного придбання та запуску сучасного сушильного обладнання.
    Або ж, навпаки, підприємці об’єднуються задля найбільш ефективного використання вже функціонуючих потужностей. Так, досягнута домовленість між латвійським молокозаводом в Єлгаві Latvijas Piens та естонським молокопереробним підприємством щодо направлення туди 100 тонн молока щомісячно, та отримання від естонців готового продукту – кефіру Trikata для продажу в мережі Rimi. Такі схеми набувають популярності в Балтії.

    Більш потужні підприємства самостійно модернізують обладнання або ж купують нове. Так керівництво латвійського молокозаводу Baltic Dairy Board оприлюднило заяву про встановлення потужної сушки, яка буду переробляти всі власні рідкі молочні продукти та надавати послуги іншим підприємствам.

    Естонські роздрібні мережі дозволяють покупцям жертвувати по два центи з кожної упаковки на користь фермерів, які страждають від молочного кризи; вже зібрано більше 60 тисяч євро.

    Представники фермерів розставили перед будівлею Рійгікогу (естонський КабМін) 10 тисяч молочних пляшок - по одній в пам'ять про кожну корову, пущену під ніж через низькі закупівельні ціни на молоко. На кожній пляшці вказана кличка корови і дата її смерті. Крім того, на площу перед парламентом доставили дерев'яну "троянську" корову, в яку вклали пакети з польським молоком. По периметру площі стояли десятки пенсіонерів, що чекали обіцяної роздачі безкоштовного молока. Проте ці акції носять мирний характер та їх проведення узгоджується з органами місцевого самоврядування.

    Деякі експерти в молочній галузі пропонують концептуальні зміни в самій структурі молочного бізнесу країн Балтії. Так, асоційований директор латвійської компанії Prudentia Даце Медне відзначає, що беручи до уваги той факт, що економіки балтійських країн на загальноєвропейському тлі порівняно малі і відкриті, важливо зрозуміти, що представникам галузі доводиться конкурувати не тільки між собою, але і на глобальному рівні. Поглянувши тільки на полицю молочних продуктів в магазині, чітко видно, що відбувається гостра конкуренція між латвійськими, балтійськими і великими глобальними галузевими компаніями. Саме тому, - робить вона висновок, - для збереження конкурентоспроможності на європейському і світовому ринках важливо зрозуміти, що тактика «кожен сам за себе» є невірною в даній ситуації - необхідно цілеспрямовано ставати більш ефективними на тлі конкурентів, досягати економії за рахунок збільшення масштабів виробництва, а також досягти економічного ефекту від обміну досвідом. Об’єднання компаній за рахунок проведення консолідації галузі в латвійському і балтійському масштабі гостро необхідно. Таким чином, - підсумовує Даце Медне, - щоб латвійські та балтійські компанії наблизилися до середньо – європейського рівню, підприємствам необхідно думати про «об’єднання сил». Цілеспрямованість і висока конкурентоспроможність була б необхідна також для більш ефективної конкуренції й на глобальних ринках, де ми знаходимося вже зараз.





    Схожі новини
  • Імпорт молочки зріс
  • Криза на ринку молочки триває третрій рік
  • Ціни на молоко впадуть вже у травні
  • За 11 місяців 2012 року Україна експортувала молочних продуктів на 508,1 мільйона доларів
  • Україна в 2012 році може збільшити виробництво молока майже на 2%

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Ситуації на молочному ринку країн Балтії


Українські виробники та переробники молока мають історично гарні, налагоджені, ділові та, навіть, дружні стосунки зі своїми колегами із країн Балтії. Разом працювали на російському молочному ринку, разом розмірковували над надуманими заборонами на ввезення своєї продукції в цю країну, разом прагнули до відкриття європейських ринків молока. Яка ж зараз ситуація на молочному ринку балтійських країн?

Даючи загальну оцінку молочній галузі країн Балтії, американські експерти відзначають, що Естонія перебуває у глибокій кризі, Латвія все ще знаходиться під важким впливом заборони експорту до Росії, а от Литва одужує після кризи, що спіткала галузь багатьох світових виробників молока.

Виробництво

В 2016 році виробництво молока в кожній з цих трьох країн знизиться на 1% у порівнянні з 2015 роком. І це, слід відзначити, досить реальний прогноз, вважаючи на показники, що наводяться Eurostat.

Естонія


На початку 2016 року, протягом перших семи місяців виробництво молока в Естонії у порівнянні з таким же періодом минулого року збільшилося на 1,3%. Проте, у другій половині року, через низькі закупівельні ціни на молоко та скорочення стада на липень 2016 року на 10% у порівнянні з аналогічним періодом 2015 року, виробництво молока пішло на спад. За оцінкою експертів, за весь 2016 рік Естонія виробить 775 тис. тонн сирого молока.

Історично, Естонія експортувала до Росії цільномолочні продукти. Незважаючи на заборону експорту до РФ та падіння цін на молоко, фермери Естонії продовжували його виробництво. У 2013 та 2014 роках вони, у передбаченні скасування квот в ЄС на молоко, з метою модернізації своїх господарств та виробництв залучили багато кредитних коштів, та тепер змушені за будь-яких умов розраховуватись з банками. Так, за даними Асоціації виробників молока Естонії (Eesti Piimaliit, перша половина 2016 року була одним з найскладнішим періодом за всю історію для естонських молочних фермерів.

За оцінкою естонських фахівців у молочній галузі, через складну економічну ситуацію 7% молочних ферм Естонії вже припинили свою діяльність, а поголів’я молочних корів, як очікується, скоротиться у 2016 році на 10%. Естонські молочники намагаються пристосуватися до нових ринкових умов за рахунок переходу на виробництво, в першу чергу, вершкового масла і сиру, які, як і раніше, користуються певним попитом як на внутрішньому, так і на міжнародному ринку.

В Естонії 92% від загального обсягу виробленого молока надходить на молокопереробні заводи. На початку 2016 року кількість молочних корів в Естонії становила 91 тис. голів і була на 5% нижче, ніж на січень 2015 року. Ця тенденція продовжується протягом всього 2016 року. Що ж до середнього щорічного виробництва молока на одну корову, то воно у 2015 році становило 8 442 кг, і було майже на 40% вищим, ніж в Латвії та Литві.

Латвія

За тими ж оцінками, в Латвії в 2016 році буде вироблено 970 тис. тонн молока, з яких 800 тис. тонн, або ж 82% буде доставлено на переробку. З цих 800 тис. тонн молока, що поставляється на молочні переробні підприємства Латвії, 120 тис. тонн переробляється в питне молоко для безпосереднього споживання, 440 тис. тонн спрямовується на вироблення сиру, а решта переробляється в цільномолочну продукцію, сушиться, а частина – експортується до найближчих країн як сировина (сире молоко).

В Латвії лише 4 заводи виготовляють сухі молочні продукти. У відповідності до законодавства ЄС, дані щодо видів та обсягів виробництва, є конфіденційними. Проте відомо, що добова потужність з виробництва СЗМ і СНМ (сухого незбираного (цільного) молока) становить 750 тонн. Взагалі ж у Латвії налічується 50 заводів з переробки молока. Тільки 6 найбільших компаній переробляють 65% молока, що поставляється на молокозаводи.

За перші сім місяців поточного року, у порівнянні з таким же періодом минулого, в Латвії було вироблено молока на 2% більше, проте друга половина 2016 року відзначилася спадом виробництва, що пов’язують з низькими закупівельними цінами та зменшенням експортного попиту. Латвійські заводи з переробки молока тісно співпрацюють з фермерами, які отримали пільгові кредити, що можуть бути оплачені якраз за рахунок поставок молока.

У 2015 році виробництво сиру в Латвії, найбільш маржинального продукту, після цільномолочки, становило 41 130 тис. тонн і було на 16% вище, ніж у 2014 році. Зараз же очікується, що в результаті скорочення експорту, виробництво сиру в 2016 році зменшиться у порівнянні з 2015 роком. Так, у перші 8 місяців 2016 року вихід сиру знизився на 1%. Зниження цін на сире молоко в першому півріччі 2016 року миттєво скоротило прибутковість молочної продукції, що в свою чергу, призвело до зниження національного поголів'я молочних корів.

На початку 2016 року кількість стада молочних корів в Латвії становила 162 тис. голів і була на 4 тис. голів нижче рівня 2015 року. Очікується, що кількість корів продовжить знижуватися до кінця 2016 року, така ж тенденція буде прослідковуватися і в 2017 році. Що ж до продуктивності виробництва молока, то у 2015 році середній річний обсяг виробництва молока в Латвії був 5 905 кг на одну корову.

За даними Латвійської асоціації переробників молока, із загального обсягу виробленого молока в Латвії 35% використовується для внутрішнього ринку (молоко еквівалент), 32% експортується у вигляді сировини (сирого молока) в Литву і Польщу, а решта, 33% експортується у вигляді молочних продуктів у різні країни.

Литва


У Литві виробництво молока займає сегмент у 20% у грошовому еквіваленті від загального виробництва продукції сільського господарства. У поточному році обсяг виробленого сирого молока в Литві становитиме 1,42 млн. тонн. З січня по липень 2016 року, обсяг виробництва у порівнянні з таким же періодом 2015 року скоротився на 0,9% через такі ж причини, як і у сусідніх Естонії та Латвії.

Слід відзначити, що всі країни Балтії направляли молоко на переробку для виробництва, у першу чергу, питного молока, сиру, СЗМ та вершкового масла.

Зниження обсягів поставок сирого молока в Литві протягом перших семи місяців 2016 року, і поліпшення ситуації на експортних ринках молочної продукції, як очікується, призведе до збільшення фермерських цін на молоко з кінця 2016 року і в 2017 році. Це стимулюватиме виробництво молока в Литві у 2017 році. Литовські фермери, як і їх колеги з Латвії та Естонії, уклали в 2013 – 2014 роках низку кредитних договорів, спрямованих на модернізацію своїх господарств, й тепер для них єдиний вихід – продаж якісного молока по підходящим цінам.

Очікується, що в кінці 2016 року поставки молока в Литві будуть спрямовані головним чином для виробництва сиру і масла, які залишаються затребувані як на внутрішньому, так і на міжнародному ринках. Природно, що таким чином, буде вироблятися й СЗМ. Переробники молока збільшили випуск продукції, яка має більші терміни зберігання. Так, цільномолочні продукти були частково замінені на користь виробництва вершкового масла і сухого знежиреного молока.

За оцінками, в 2015 році виробництво СЗМ в Литві зросло на 10% і сягнуло 35 тис. тонн. Виробництво сиру в 2016 році знизилося в порівнянні з 2015 роком через російську заборону на експорт. Зниження цін на сире молоко в 2015 році і першій половині 2016 рік зменшило й розмір прибутку фермерів. В результаті почалося скорочення кількості молочної худоби. На початку 2016 року молочне стадо в Литві налічувало 300 489 голови, на 4% менше, ніж роком раніше. Тенденція скорочення молочного стада, як очікується, продовжиться і в 2017 році.

У 2015 році середній річний обсяг виробництва молока був 5 636 кг на одну корову. Литовська молочна продукція майже повністю складається з коров'ячого молока. Козяче молоко становить лише 0,2% від загального обсягу виробництва.

В литві працює 31 завод з переробки молока. Проте, п'ять основних молочних переробників в Литві, а саме: JSC Rokiškio Sūris, JSC Pieno Žvaigzdės, JSC Žemaitijos Pienas, JSC Vilkyškių Pieninė and Marijampolės Pieno Konservai, переробляють 93% всього молока, придбаного в країні.

Ціна на сире молоко в країнах Балтії

Якщо у 2015 році, середня ціна 100 кг сирого молока на литовських фермах становила 21 євро, що навіть тоді являло собою зниження на 23% від ціни 2014 року, то у серпні 2016 року ця ціна впала до 18 євро та була найнижчою у всьому Європейському Союзі. В Естонії ж, хоч середня ціна на сире молоко на фермі у серпні 2016 році знизилася на 10% у порівнянні із серпнем 2015 року, все ж таки, становила 21 євро за 100 кг молока. Друге місце за найнижчою ціною в ЄС у серпні 2016 року, з показником 19 євро за 100 кг, посіла Латвія. У порівнянні з ціною на молоко у серпні 2015 року, це також зниження на 10%.

Торгівля

Естонія

Протягом перших восьми місяців 2016 року вартість естонського експорту молочної продукції була на 10% нижче, ніж в аналогічному періоді попереднього року. Проте, слід зазначити, що в 2015 році вартість експорту вже знизилася на 50% у порівнянні з 2014 роком. Зниження загального експорту було викликано як забороною ввезення продукції до РФ, так і зниженням попиту на молочні продукти в межах ЄС.

Основні напрямки експорту для Естонії всередині ЄС – це Литва, Латвія, Фінляндія та Італія. Що стосується імпорту молочних продуктів до Естонії, то протягом перших восьми місяців 2016 року його обсяг скоротився на 12%. Основними постачальниками молочної продукції до Естонії були Латвія, Литва та Фінляндія. Очікується, що в зв'язку з ростом цін на СЗМ у порівнянні з ціновою інтервенцією ЄК, Естонія не буде продовжувати використовувати інтервенційні закупівлі ЄС СЗМ в кінці 2016 року.

Латвія


У перші сім місяців 2016 року обсяг латвійського експорту молочної продукції у грошовому еквіваленті знизився на 24% у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Зниження експорту, як і в Естонії, викликано, забороною ввезення продукції до РФ і зниженням попиту на молочні продукти в межах ЄС. Основні напрямки експорту в межах ЄС: Литва, Німеччина та Нідерланди.

У перші сім місяців 2016 року обсяг імпорту молочних продуктів скоротився на 5%. Основними постачальниками молочної продукції до Латвії були Литва, Естонія і Польща. Латвія також експортує СЗМ, СНМ і твердий сир майже до 30 країн світу.

Латвія перша країна Балтії, яка запустила онлайн торгівлю харчовими продуктами.
Мережа Maxima дуже популярна серед латвійців та іноземців. Ціна харчових продуктів, що пропонуються, є конкурентною з ціною в традиційних магазинах та супермаркетах.

Литва

Протягом перших восьми місяців 2016 року експорт молочних продуктів Литви у грошовому вимірі скоротився на 8% у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Причини – ті ж самі, що й у експортерів з Естонії та Латвії - російська заборона експорту і зниження попиту на молочну продукцію в ЄС.

Основні напрямки експорту в рамках ЄС це Італія, Польща і Латвія, в той час як Саудівська Аравія і Сполучені Штати були основними ринками за межами ЄС. У перші 8 місяців 2016 року вартість молочних продуктів (в основному сир), що експортувалися до США становила 13 млн. дол. США і була на 16% нижчою, ніж рік тому.

Протягом перших восьми місяців 2016 року обсяг імпорту молочних продуктів до Литви зменшився на 10%. Основні постачальники молочної продукції були Латвія, Естонія та Польща. За перші вісім місяців 2016 року імпорт молочних продуктів (в основному сир чеддер з США) у грошовому вимірі сягнув 443 031 дол. США. Протягом того ж періоду 2015 року сир із Сполучених Штатів до Литви не ввозився. У 2014 році Литва імпортувала 156 тис. тонн сирого молока з Латвії та 82 тис. тонн з Естонії, яке повністю було спрямоване на переробку підприємствами литовської молочної промисловості.

Литовський молочний сектор відверто орієнтований на експорт: більше 50% молока і молочної продукції експортується. Хоча більшу частину експорту становить сир, Латвія також продає за кордон сухі молочні продукти, масло та інші продукти. Після російської заборони на експорт, введеної в серпні 2014 року, литовські виробники змогли вийти на нові ринки експорту, а саме - Саудівської Аравії, Кореї, Таїланду і Філіппін.

Запаси

У відповідності до інтервенційних заходів, що були прийняті Європейською Комісією, Естонія розмістила на складах ЄС 672 тонни, Латвія 4 763 тонни, а Литва 33 635 тонн СЗМ та 2 616 тонн сиру.

Крім того, за складською програмою PSA (Public Storage Common Stock) Європейської комісії з сільського господарства, Латвія поставила на склади ще 596 тонн СЗМ та 606 тонн вершкового масла. Литва, за цією ж програмою, розмістила на складах 926 тонн СЗМ та 1008 тонн вершкового масла.

Висновки

Заходи щодо покращення ситуації на молочному ринку країн Балтії вживаються, як на загальноєвропейському рівні, так і на рівні регіону, країн, об’єднань та асоціацій фермерів і переробників молока.

Це, в першу чергу, участь в закупівельних інтервенціях, Європейської комісії з сільського господарства з профілактики і відновлення складської програми PSA, аби допомогти пом’якшити вплив падіння цін на молочну продукцію та зменшити дестабілізацію ринку.
Є прецеденти, коли молочні кооперативи об’єднуються задля сумісного придбання та запуску сучасного сушильного обладнання.
Або ж, навпаки, підприємці об’єднуються задля найбільш ефективного використання вже функціонуючих потужностей. Так, досягнута домовленість між латвійським молокозаводом в Єлгаві Latvijas Piens та естонським молокопереробним підприємством щодо направлення туди 100 тонн молока щомісячно, та отримання від естонців готового продукту – кефіру Trikata для продажу в мережі Rimi. Такі схеми набувають популярності в Балтії.

Більш потужні підприємства самостійно модернізують обладнання або ж купують нове. Так керівництво латвійського молокозаводу Baltic Dairy Board оприлюднило заяву про встановлення потужної сушки, яка буду переробляти всі власні рідкі молочні продукти та надавати послуги іншим підприємствам.

Естонські роздрібні мережі дозволяють покупцям жертвувати по два центи з кожної упаковки на користь фермерів, які страждають від молочного кризи; вже зібрано більше 60 тисяч євро.

Представники фермерів розставили перед будівлею Рійгікогу (естонський КабМін) 10 тисяч молочних пляшок - по одній в пам'ять про кожну корову, пущену під ніж через низькі закупівельні ціни на молоко. На кожній пляшці вказана кличка корови і дата її смерті. Крім того, на площу перед парламентом доставили дерев'яну "троянську" корову, в яку вклали пакети з польським молоком. По периметру площі стояли десятки пенсіонерів, що чекали обіцяної роздачі безкоштовного молока. Проте ці акції носять мирний характер та їх проведення узгоджується з органами місцевого самоврядування.

Деякі експерти в молочній галузі пропонують концептуальні зміни в самій структурі молочного бізнесу країн Балтії. Так, асоційований директор латвійської компанії Prudentia Даце Медне відзначає, що беручи до уваги той факт, що економіки балтійських країн на загальноєвропейському тлі порівняно малі і відкриті, важливо зрозуміти, що представникам галузі доводиться конкурувати не тільки між собою, але і на глобальному рівні. Поглянувши тільки на полицю молочних продуктів в магазині, чітко видно, що відбувається гостра конкуренція між латвійськими, балтійськими і великими глобальними галузевими компаніями. Саме тому, - робить вона висновок, - для збереження конкурентоспроможності на європейському і світовому ринках важливо зрозуміти, що тактика «кожен сам за себе» є невірною в даній ситуації - необхідно цілеспрямовано ставати більш ефективними на тлі конкурентів, досягати економії за рахунок збільшення масштабів виробництва, а також досягти економічного ефекту від обміну досвідом. Об’єднання компаній за рахунок проведення консолідації галузі в латвійському і балтійському масштабі гостро необхідно. Таким чином, - підсумовує Даце Медне, - щоб латвійські та балтійські компанії наблизилися до середньо – європейського рівню, підприємствам необхідно думати про «об’єднання сил». Цілеспрямованість і висока конкурентоспроможність була б необхідна також для більш ефективної конкуренції й на глобальних ринках, де ми знаходимося вже зараз.





Схожі новини
  • Імпорт молочки зріс
  • Криза на ринку молочки триває третрій рік
  • Ціни на молоко впадуть вже у травні
  • За 11 місяців 2012 року Україна експортувала молочних продуктів на 508,1 мільйона доларів
  • Україна в 2012 році може збільшити виробництво молока майже на 2%

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.