Аграрний тиждень. Україна
» » Фермер закладає величезний горіховий сад
» » Фермер закладає величезний горіховий сад

    Фермер закладає величезний горіховий сад


    Михайло Пакуш із села Нова Митниця, що в Радивилівському районі на Рівненщині, заповзявся закласти найбільший в Україні горіховий сад. Наразі в нього вже тридцять тисяч сіянців й плани засадити горіхом п’ятдесят гектарів. Щоправда, стільки землі у фермера немає, тому він планує об’єднатися з іншими землевласниками. А от на найближчий час сім-вісім гектарів, за переконанням Михайла Пакуша, в Новій Митниці точно опиняться «під горіхом».
    Михайло Пакуш (праворуч) — «автор» горіхового саду на Рівненщині разом із Петром Скрипчуком — науковцем, який допомагає йому в цій справі.
    — Українські фермери нині роблять ставку переважно на пшеницю, молоко-м’ясо, овочівництво, — каже керівник фермерського господарства «БІО-ТРІО» Михайло Пакуш. — А ось на такий продукт, як горіх, мало хто звертає увагу. Тим не менш, в об’єднаній Європі він за якістю та вживаністю доволі популярний і навіть деяким чином дефіцитний.Відтак, зваживши всі «за» і «проти», моя фермерська родина віддала перевагу саме горіхам. Торік підготували для посадки тисячу сіянців. У цьому році збільшимо їх кількість до тридцяти тисяч. А далі, сподіваюся, щороку нарощуватимемо площі під горіховим садом.
    Посадковий матеріал фермер заготовляв шляхом так званого природного відбору. Причому, саме із тих плодів, які ростуть на прилеглій до нього території й відповідно адаптовані до тутешнього клімату. Відбирав найбільш якісні, цілісні, аби мати відповідну насіннєву основу. А ще для закладки саду використав чисто біологічний матеріал — органічні добрива, вироблені каліфорнійськими черв’яками.Цей метод він почав освоювати два роки тому, накопив десяток тонн «цілющих» для землі органічних добрив, які мають давати енергію горіхам.
    — Від закладки саду до перших повноцінних врожаїв — шлях довготривалий, — розповідає Михайло Пакуш, — років чотири-п’ять. Але, як на мене, справа варта уваги. Бо горіхи — це панацея від багатьох недуг,запорука людського здоров’я. Недарма ж у світі вони ціняться. Загалом я попервах не розраховую на якийсь високий прибуток, це в перспективі. Горіх потребує догляду, клопотів. Зараз, приміром, ми займаємося щепленням дерев, бо саме взимку, при морозі, воно найбільш ефективне. І саме щеплений горіх — найбільш плідний.
    У закладці горіхового саду Михайло Пакуш покладається на науку. Звернувся до низки вчених, знаних в Україні за садівництвом. Отримав рекомендації. На них і спирається у своєму «горіховому» проекті. //www.golos.com.ua/article/283872





    Схожі новини
  • Світові ціни на горіхи у поточному році зростуть
  • Після анексії Криму найбагатшим регіоном на сади стала Вінниччина
  • Фундук на грядці може зробити закарпатців мільйонерами
  • Сучасне садівництво – в пошуках нових «ніш»
  • Погода вбила українські абрикоси та персики

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Фермер закладає величезний горіховий сад


Михайло Пакуш із села Нова Митниця, що в Радивилівському районі на Рівненщині, заповзявся закласти найбільший в Україні горіховий сад. Наразі в нього вже тридцять тисяч сіянців й плани засадити горіхом п’ятдесят гектарів. Щоправда, стільки землі у фермера немає, тому він планує об’єднатися з іншими землевласниками. А от на найближчий час сім-вісім гектарів, за переконанням Михайла Пакуша, в Новій Митниці точно опиняться «під горіхом».
Михайло Пакуш (праворуч) — «автор» горіхового саду на Рівненщині разом із Петром Скрипчуком — науковцем, який допомагає йому в цій справі.
— Українські фермери нині роблять ставку переважно на пшеницю, молоко-м’ясо, овочівництво, — каже керівник фермерського господарства «БІО-ТРІО» Михайло Пакуш. — А ось на такий продукт, як горіх, мало хто звертає увагу. Тим не менш, в об’єднаній Європі він за якістю та вживаністю доволі популярний і навіть деяким чином дефіцитний.Відтак, зваживши всі «за» і «проти», моя фермерська родина віддала перевагу саме горіхам. Торік підготували для посадки тисячу сіянців. У цьому році збільшимо їх кількість до тридцяти тисяч. А далі, сподіваюся, щороку нарощуватимемо площі під горіховим садом.
Посадковий матеріал фермер заготовляв шляхом так званого природного відбору. Причому, саме із тих плодів, які ростуть на прилеглій до нього території й відповідно адаптовані до тутешнього клімату. Відбирав найбільш якісні, цілісні, аби мати відповідну насіннєву основу. А ще для закладки саду використав чисто біологічний матеріал — органічні добрива, вироблені каліфорнійськими черв’яками.Цей метод він почав освоювати два роки тому, накопив десяток тонн «цілющих» для землі органічних добрив, які мають давати енергію горіхам.
— Від закладки саду до перших повноцінних врожаїв — шлях довготривалий, — розповідає Михайло Пакуш, — років чотири-п’ять. Але, як на мене, справа варта уваги. Бо горіхи — це панацея від багатьох недуг,запорука людського здоров’я. Недарма ж у світі вони ціняться. Загалом я попервах не розраховую на якийсь високий прибуток, це в перспективі. Горіх потребує догляду, клопотів. Зараз, приміром, ми займаємося щепленням дерев, бо саме взимку, при морозі, воно найбільш ефективне. І саме щеплений горіх — найбільш плідний.
У закладці горіхового саду Михайло Пакуш покладається на науку. Звернувся до низки вчених, знаних в Україні за садівництвом. Отримав рекомендації. На них і спирається у своєму «горіховому» проекті. //www.golos.com.ua/article/283872





Схожі новини
  • Світові ціни на горіхи у поточному році зростуть
  • Після анексії Криму найбагатшим регіоном на сади стала Вінниччина
  • Фундук на грядці може зробити закарпатців мільйонерами
  • Сучасне садівництво – в пошуках нових «ніш»
  • Погода вбила українські абрикоси та персики

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.