Україна у ТОП-10 світових експортерів свинини
20 February, Розділ Новини, переглядів 10 264
Найбільшими експортерами яловичини у світі є Бразилія (19% світового експорту), Австралія (18%) та Індія (16%). Останні дві країни мають велике поголів’я ВРХ (разом з буйволами) і є світовими топ-виробниками молока. Звичайно, вони не споживають стільки яловичини, скільки залишає молочна галузь, тому значна частина експортується. В Індії, крім того, внутрішнє споживання яловичини обмежене з релігійних і традиційних міркувань.
Бразилія і США, навпаки, є, так би мовити, професійними виробниками яловичини, що активно використовують спеціальні м’ясні породи тварин.
Примітка: у перерахунку на забійну вагу, без жиру і субпродуктів; до експорту з України додані обсяги вивезення до ВЕЗ «Крим»
Джерело: OECD-FAO Agricultural Outlook 2016-2025, meatbalance.org.ua (для України)
Свининою світ забезпечують США (31% світового експорту), ЄС (29%) і Канада (19%). Разом вони відвантажують майже 80% обсягів світової торгівлі цим м’ясом. Бразилія також є великим гравцем (7%), але протягом останніх років не демонструє позитивної динаміки у експорті.
В Топ-10 світових експортерів свинини за підсумками 2015 року потрапила і Україна (0,6%) але, на жаль, тимчасово. Справа в тому, що більше 95% обсягу експорту пішло до Росії, а з 2016 року, як відомо, Росія заборонила закупівлю українського продовольства у зв’язку з початком дії вільної торгівлі між Україною та ЄС. В 2016 р. українські експортери свинини не змогли знайти нові ринки збуту, і експорт майже зупинився.

Примітка: у перерахунку на забійну вагу, без жиру і субпродуктів; до експорту з України додані обсяги вивезення до ВЕЗ «Крим»
Джерело: OECD-FAO Agricultural Outlook 2016-2025, meatbalance.org.ua (для України)
Серед експортерів м’яса птиці також виділяється трійка лідерів – Бразилія (36% світового експорту), США (26%) і ЄС (12%). Ці країни вже давно знаходяться у топі, але варто відзначити ще дві нові зірки, яким вдалося суттєво збільшити експорт протягом останніх років – це Туреччина (3,1%) і Україна (1,5%). Сподіваємось, що на відміну від сектору свинини, це досягнення українських експортерів матиме довготривалу перспективу. Рекордний експорт курятини з України у 2016 р. (більше 240 тис. тонн) поки що виправдовує ці сподівання.

Джерело: OECD-FAO Agricultural Outlook 2016-2025, meatbalance.org.ua (для України)
аналітик ФАО, експерт сільськогосподарських ринків Андрій Панкратов
Схожі новини
Найбільші світові імпортери м'ясаВиробницто яловичини програє світову конкуренціюСвітове виробництво молока зрослоЕкспорт м’яса птиці в минулому році зріс на 80%Україна експортувала м’яса та м’ясної продукції на 316 мільйонів доларів