З кожним роком зростає кількість населення на планеті і разом з ним змінюються споживчі смаки. Попри поширення у світі ідей вегетаріанства, маємо протилежний тренд – зростання попиту на м’ясо різних видів, особливо у країнах Азії, де збільшення доходів населення зумовлює нарощення споживання протеїну. Основними гравцями на ринку м’яса є США, Бразилія і ЄС. Як зміняться смаки споживачів до 2025 року і куди буде рухатися ринок?
За розрахунками FAO та OECD світове виробництво м’яса всіх видів у 2025 році зросте на 16%, порівняно з середнім обсягом виробництва у 2013-15 рр. Найбільше зростання виробництва прогнозується серед групи країн, що розвиваються. У 2013-15 роках у світі превалювало виробництво свинини – близько 117 млн т (у забійній вазі), м’яса птиці вироблялося близько 110,3 млн т, а м’яса ВРХ – 69 млн т. У 2025 році структура споживання зміниться з урахуванням зміни споживчих смаків. Так, популярну наразі свинину посуне м’ясо птиці з орієнтовним обсягом виробництва близько 131,3 млн т, виробництво свинини ж в свою чергу зросте до 131 млн т, а м’яса ВРХ – до 77,8 млн т.
Таким чином, м’ясо птиці буде головним драйвером зростання загального виробництва як відповідь на збільшення світового попиту на цей більш доступний, порівняно з червоним м’ясом продукт. Птицю обиратимуть як виробники, так і споживачі у країнах, що розвиваються, через його доступність. Розвинуті країни також поступово відмовлятися від червоного м’яса, у зв’язку з повідомленнями про його шкідливість для здоров’я, знову ж таки віддаючи перевагу м’ясу птиці.
За прогнозами FAO та OECD в 2025 році обсяг світового експорту в середньому зросте на 22% порівняно з 2013-15 рр і становитиме близько 38,6 млн т (у забійній вазі) на противагу 31,7 млн т у 2015р. Таким чином, експорт зростатиме швидшими темпами, ніж обсяги виробництва м’яса. У розрізі видів м’яса ситуація виглядатиме наступним чином: експорт м’яса птиці у 2025 зросте на 28,7% і становитиме 15,3 млн т, поставки свинини збільшаться на 20% до 13,3 млн т, а м’яса ВРХ – на 15,4%, до 8,4 млн т.
Основними гравцями ринку залишатимуться США, Бразилія, Аргентина, ЄС, а також Індія та Австралія. Більше ніж чверть зростання світового експорту м’яса всіх видів забезпечать США, в той час як експорт з ЄС зросте незначно. Частка розвинених країн все ще займатиме більше ніж половину світового експорту м’яса, проте вона стабільно зменшуватиметься. Бразилія, а також Аргентина отримають вигоду від поточної девальвації своїх валют і наростять поставки за кордон. Очікується, що частка Бразилії у світовому експорті зросте приблизно до 26%, що складатиме майже половину очікуваного збільшення протягом прогнозованого періоду.
Темпи збільшення імпорту протягом перших років прогнозованого періоду будуть слабкими, головним чином через зниження закупівель через заборону Російської Федерації та сповільнене нарощення імпорту Китаєм. Однак в цілому, загальний імпорт м’яса почне зростати в другій половині прогнозного періоду. Основним драйвером цього процесу стануть країни, що розвиваються. Найбільш значне нарощення імпорту спостерігатиметься у В'єтнамі, що пов’язано зі значним економічним розвитком країни. Африка також збільшує обсяги імпорту м’яса, особливо це стосується таких країн: Гана, Конго та Ангола.