В Україні все більше дорожчає м’ясо. Протягом квітня вартість курятини зросла з 54,6 до 55,2 грн/кг, яловичини та свинини — на 30 та 50 коп./кг відповідно. І найближчим часом на подешевшання очікувати не варто, вважають в Українському клубі аграрного бізнесу.
З даних Держстату за останні кілька років можна констатувати, що найбільшою популярністю серед українців користується саме м’ясо курятини. За результатами 2017 року його українці спожили понад мільйон тонн.
А от обсяги споживання свинини та яловичини демонструють негативну динаміку — за період з 2013 по 2017 рік споживання свинини впало на 25%, яловичини — теж на 25%. Причинами цього є низька купівельна спроможність українців та ріст собівартості виробництва даних видів м’яса, пояснюють в УКАБ.
Курятина є найбільш доступним видом м’яса, проте і тут динаміка росту цін не додає оптимізму, говорять аналітики. Українські виробники курятини в основному орієнтуються на експортний ринок, який у продовж останнього часу демонструє стабільний ріст цін. Підігріває ціни на міжнародній арені і зростання імпортного попиту, що дає можливість очікувати подальшого росту вартості курятини. Як результат, висхідний світовий ціновий тренд може вдарити і по кишенях українців.
Більш суттєвого росту вартості всіх видів м’яса можна очікувати вже в період травневих свят. Аналогічна тенденція спостерігалась і в 2017 році, коли на кінець травня у порівнянні з кінцем квітня вартість курятини зросла в середньому на 5%, свинини — на 27%, яловичини — на 6%, додали в УКАБ.
https://agroday.com.ua