Частка картоплі в раціоні українців за останні п'ять років збільшилася на 8%, а частка яловичини катастрофічно скоротилася до 3,3 кг / рік на людину.
За інформацією Держстату, в Україні за п'ять років значно знизилося споживання соків і газованих мінеральних вод - на 30 і 26% відповідно. Офіційна статистика показує також зниження споживання горілки: у 2011-му її виробництво зменшилося на 11% у порівнянні з 2007-м і на 22% у порівнянні з 2009-2010. Насправді горілки пити менше не стали, кажуть експерти, просто ціна легальної горілки після зростання вартості сировини і збільшення акцизних зборів стала такою, що все більша кількість співгромадян воліють купувати більш дешеву контрабандну. А ось споживання пива таки трохи скоротилася - на 4% за п'ять років.
Українці стали більше їсти м'яса - 51,2 кг / рік на людину у 2011-му проти 45,7 кг / рік у 2007-му. Однак надбавку в м'ясному раціоні експерти пояснюють масовим переходом м'ясопереробних підприємств на більш дешеву куряче сировину: частка курятини в раціоні наших співвітчизників зросла на 50%, збільшившись з 25 до 37,5 кг / рік на людину (з урахуванням м'яса птиці в ковбасі). Споживання свинини залишилося відносно стабільним - 11,7 кг / рік у 2007-му і 10,4 кг / рік у 2011-му. У той же час частка яловичини скоротилася у 2,7 рази - з 9 кг / рік на людину до 3,3.
Збільшення цін на молочну продукцію призвело до помітного скорочення обсягів її споживання. За минулу п'ятирічку продаж сирів впав на 25%, вершкового масла - на 24%, кисломолочних продуктів - на 11%. Але замінили «молочку» в раціоні не борошняні вироби і не каші. Пекарі та крупомоли також скаржаться на зниження обсягів продажів. Так, споживання хлібобулочних виробів знизилося на 11% - з 123 до 110 кг / рік на людину.
Тим часом частка картоплі в раціоні українців за останні п'ять років збільшилася на 8%. А овочів і баштанних вітчизняні споживачі в минулому році з'їли на 37% більше, ніж у 2007-му.