Аграрний тиждень. Україна
» » Українці переходять на дешеву їжу
» » Українці переходять на дешеву їжу

    Українці переходять на дешеву їжу


    Частка картоплі в раціоні українців за останні п'ять років збільшилася на 8%, а частка яловичини катастрофічно скоротилася до 3,3 кг / рік на людину.

    За інформацією Держстату, в Україні за п'ять років значно знизилося споживання соків і газованих мінеральних вод - на 30 і 26% відповідно. Офіційна статистика показує також зниження споживання горілки: у 2011-му її виробництво зменшилося на 11% у порівнянні з 2007-м і на 22% у порівнянні з 2009-2010. Насправді горілки пити менше не стали, кажуть експерти, просто ціна легальної горілки після зростання вартості сировини і збільшення акцизних зборів стала такою, що все більша кількість співгромадян воліють купувати більш дешеву контрабандну. А ось споживання пива таки трохи скоротилася - на 4% за п'ять років.

    Українці стали більше їсти м'яса - 51,2 кг / рік на людину у 2011-му проти 45,7 кг / рік у 2007-му. Однак надбавку в м'ясному раціоні експерти пояснюють масовим переходом м'ясопереробних підприємств на більш дешеву куряче сировину: частка курятини в раціоні наших співвітчизників зросла на 50%, збільшившись з 25 до 37,5 кг / рік на людину (з урахуванням м'яса птиці в ковбасі). Споживання свинини залишилося відносно стабільним - 11,7 кг / рік у 2007-му і 10,4 кг / рік у 2011-му. У той же час частка яловичини скоротилася у 2,7 рази - з 9 кг / рік на людину до 3,3.

    Збільшення цін на молочну продукцію призвело до помітного скорочення обсягів її споживання. За минулу п'ятирічку продаж сирів впав на 25%, вершкового масла - на 24%, кисломолочних продуктів - на 11%. Але замінили «молочку» в раціоні не борошняні вироби і не каші. Пекарі та крупомоли також скаржаться на зниження обсягів продажів. Так, споживання хлібобулочних виробів знизилося на 11% - з 123 до 110 кг / рік на людину.

    Тим часом частка картоплі в раціоні українців за останні п'ять років збільшилася на 8%. А овочів і баштанних вітчизняні споживачі в минулому році з'їли на 37% більше, ніж у 2007-му.





    Схожі новини
  • Цього року українці споживають майже на 16% більше молока, ніж торік – Укрмолпром
  • Українці стали більше витрачати на їжу і змушені купувати більш дешеві продукти
  • Частка українських виробників на ринку дитячого харчування продовжує скорочуватися
  • Українці скорочують споживання хлібобулочних виробів
  • Потрібна допомога держави

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Українці переходять на дешеву їжу


Частка картоплі в раціоні українців за останні п'ять років збільшилася на 8%, а частка яловичини катастрофічно скоротилася до 3,3 кг / рік на людину.

За інформацією Держстату, в Україні за п'ять років значно знизилося споживання соків і газованих мінеральних вод - на 30 і 26% відповідно. Офіційна статистика показує також зниження споживання горілки: у 2011-му її виробництво зменшилося на 11% у порівнянні з 2007-м і на 22% у порівнянні з 2009-2010. Насправді горілки пити менше не стали, кажуть експерти, просто ціна легальної горілки після зростання вартості сировини і збільшення акцизних зборів стала такою, що все більша кількість співгромадян воліють купувати більш дешеву контрабандну. А ось споживання пива таки трохи скоротилася - на 4% за п'ять років.

Українці стали більше їсти м'яса - 51,2 кг / рік на людину у 2011-му проти 45,7 кг / рік у 2007-му. Однак надбавку в м'ясному раціоні експерти пояснюють масовим переходом м'ясопереробних підприємств на більш дешеву куряче сировину: частка курятини в раціоні наших співвітчизників зросла на 50%, збільшившись з 25 до 37,5 кг / рік на людину (з урахуванням м'яса птиці в ковбасі). Споживання свинини залишилося відносно стабільним - 11,7 кг / рік у 2007-му і 10,4 кг / рік у 2011-му. У той же час частка яловичини скоротилася у 2,7 рази - з 9 кг / рік на людину до 3,3.

Збільшення цін на молочну продукцію призвело до помітного скорочення обсягів її споживання. За минулу п'ятирічку продаж сирів впав на 25%, вершкового масла - на 24%, кисломолочних продуктів - на 11%. Але замінили «молочку» в раціоні не борошняні вироби і не каші. Пекарі та крупомоли також скаржаться на зниження обсягів продажів. Так, споживання хлібобулочних виробів знизилося на 11% - з 123 до 110 кг / рік на людину.

Тим часом частка картоплі в раціоні українців за останні п'ять років збільшилася на 8%. А овочів і баштанних вітчизняні споживачі в минулому році з'їли на 37% більше, ніж у 2007-му.





Схожі новини
  • Цього року українці споживають майже на 16% більше молока, ніж торік – Укрмолпром
  • Українці стали більше витрачати на їжу і змушені купувати більш дешеві продукти
  • Частка українських виробників на ринку дитячого харчування продовжує скорочуватися
  • Українці скорочують споживання хлібобулочних виробів
  • Потрібна допомога держави

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.