Сучасна ринкова економікависуваєновівимоги до якості продукції, що випускається. Тому що, виживання будь-якого підприємства, його стійке становище на споживчому ринку визначається рівнем конкуренто-спроможності продукції. У свою чергуконкурентоспроможністьпов'язана з двома надзвичайно важливими показниками - рівнем ціни та рівнем якості продукції. Причому другий фактор на сьогодні виходить на перше місце.
Щоб допомогти любителям морозива та заморожених напівфабрикатів зробити правильний вибір і споживати дійсно якісну продукцію, вже третій рік підряд відбувається добровільне тестування продукції провідних вітчизняних підприємств-членів Асоціації українських виробників "Морозиво і заморожені продукти" в рамках програми контролю якості харчових продуктів.
Чергові такі дослідження продукції були проведені в жовтні 2018 року за фізико-хімічними, органолептичними, мікробіологічними та молекулярно-генетичними показниками в лабораторії ДП "Всеукраїнсь-кий державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів".
Цього разу були досліджені: морозиво пломбір "Ескімос" та морозиво з комбінованим складом сировини "100% Морозиво" (ТМ "Рудь", ПАТ "Житомирський маслозавод"), морозиво з комбінованим складом сировини "Мадам Брюль" ТМ "Laska" і морозиво з комбінованим складом сировини з полуничним наповнювачем ТМ "Премія" (ПОГ "АПВТ "Фірма Ласка"), морозиво пломбір 15% жиру в вафельному стаканчику "Хрещатик" і морозиво фісташкове 12% жиру в вафельному стаканчику "Хладік фісташка" (ТОВ "Хладопром" ), а також морозиво пломбір у вафельному ріжку марки "Біла Бяроза" і Морозиво з комбінованим складом сировини з какао і вареним згущеним молоком в вафельному стакані з кондитерською глазур'ю "Стакан Велетень" (ТОВ "Ласунка").
Тестування також пройшли напівфабрикати в оболонці з тіста з начинкою заморожені: вареники з картоплею і смаженою цибулею "Сита Хата" (ПОГ АПВТ "Фірма Ласка") і Вареники з вишнями (ТОВ "Пирятин-ський делікатес").
Експерти, в черговий раз, підтвердили, що всі протестовані зразки повністю відповідають нормам і вимогам відповідних ДСТУ.
В умовах гострої конкурентної боротьби українські виробники зможуть успішно розвиватися за умови впроваджуючи дієвої системи управління безпечністю та якістю продукції. Адже, зростаюча вимогливість споживачів до підвищення якості виробів в даний час – одна з характерних рис вітчизняного та світового ринків і є необхідною умовою формування сталого іміджу підприємства як економічно надійного партнера та забезпечення йому стабільного прибутку і фінансового становища.
Таблиця 1
Результати досліджень якості морозива, виробленого за ДСТУ 4733:2007
Показники |
Морозиво пломбір "Ескімос» ТМ «Рудь", 450 г (ПАТ "Житомирський маслозавод") |
Морозиво пломбір 15% жиру у вафельному стаканчику "Хрещатик", 100 г (ТОВ Хладопром") |
Морозиво пломбір у вафельному ріжку марки "Белая Бяроза", 120 г (ТОВ "Ласунка") |
|||
Вимоги НД |
Результат |
Вимоги НД |
Результат |
Вимоги НД |
Результат |
|
Масова частка жиру, % |
не менше 12,0 |
12,0 |
не менше 15,0 |
15,5 |
не менше 15,0 |
15,5 |
Масова частка загального цукру, % |
не менше 15,0 |
15,2 |
не менше 14,0 |
14,5 |
не менше 14,0 |
16,7 |
Массовая доля сухих веществ, % |
не менше 36,0 |
36,0 |
не менше 39,0 |
39,0 |
не менше 39,0 |
42,0 |
Сумарна масова частка тригліцеридів С26, С28, С30, С32, С34, С40, С42, С44, С46 з врахуванням коефіцієнтів (загальна формула), % |
95,68-104,32* |
96,84 |
95,68-104,32* |
95,90 |
95,68-104,32* |
95,81 |
Масова частка немолочних жирів, % від загального жиру |
не допускається |
не виявлено |
не допускається |
не виявлено |
не допускається |
не виявлено |
*Вимоги НД наведені згідно з ДСТУ ISO 17678: 2010 "Молоко та молочні продукти. Визначення чистоти молочного жиру методом газового хроматографічного аналізування тригліцеридів (референс метод)" |
Таблиця 2
Результати досліджень якості морозива, виробленого за ДСТУ 4735:2007
Показники |
Морозиво з комбінованим складом сировини "100% Морозиво", 70 г (ПАТ "Житомирський маслозавод") |
Морозиво з комбінованим складом сировини з какао та вареним згущеним молоком у вафельному стакані з кондитерською глазур’ю "Стакан Великан", 100г (ТОВ "Ласунка") |
Морозиво з комбінованим складом сировини з полуничним наповнювачем ТМ "Премія", 500 г (ПОГ "АПВТ "Фірма Ласка") |
Морозиво з комбінованим складом сировини "Мадам Брюле" ТМ "Laska", 60 г (ПОГ "АПВТ "Фірма Ласка") |
Морозиво фісташкове 12% жиру у вафельному стаканчику "Хладик Фісташка", 70 г (ТОВ "Хладопром") |
|||||
Фізико-хімічні |
Вимоги НД |
Результат |
Вимоги НД |
Результат |
Вимоги НД |
Результат |
Вимоги НД |
Результат |
Вимоги НД |
Результат |
Масова частка жиру, % |
Не менше 12,0 |
12,0 |
12,0-15,0 |
15,5 |
12,0-15,0 |
12,5 |
8,0-11,5 |
10,0 |
12,0-15,0 |
12,0 |
Масова частка загального цукру, % |
Не менше 14,0 |
15,4 |
Не менше 14,0 |
17,3 |
Не менше 14,0 |
15,7 |
Не менше 14,0 |
16,0 |
Не менше 14,0 |
14,8 |
Масова частка сухих речовин, % |
Не менше 36,0 |
37,6 |
Не менше 36,0 |
44,7 |
Не менше 36,0 |
36,0 |
Не менше 32,0 |
34,9 |
Не менше 36,0 |
36,3 |
Штучні барвники |
||||||||||
Наявність штучних харчових барвників (Е 102, Е104, Е110, Е122, Е123, Е124, Е127, Е128, Е129, Е131, Е132, Е133, Е151, Е155) і нехарчових барвників (Судан I, Судан II, Судан III, Судан IV, Red-7B,) |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
|
Таблиця 3
Результати досліджень якості напівфабрикатів у тістовій оболонці з начинкою заморожених
Фізико-хімічні показники |
Вареники з картоплею та смаженою цибулею ТМ "Сита Хата" |
Вареники з вишнями |
|||
ПОГ АПВТ "Фірма Ласка" |
Мікробіологічні показники |
ТОВ "Пирятинський делікатес" |
|||
Вимоги НД |
Результати |
Вимоги НД |
Результати |
||
Масова частка вологи в начинці, % |
- |
79,3 |
Кількість мезофільних аеробних і факльтативно анаеробних мікроорга-нізмів, КОЕ/г |
Не більше 1,0х103
|
Не більше 1,0х103
|
Масова частка жиру в начинці, % |
Не більше 5,0 |
0,3 |
|||
Масова частка солі в начинці, % |
Не більше 2,0 |
1,5 |
Бактерії групи кишкової палочки (коліформа), в 1 г |
Не допускається |
Не виявлено |
Масова частка начинки до маси вареника, % |
Не більше 40,0 |
53,8 |
У тому числі: - Staphylococcus aureus, в 1 г - бактерії роду Salmonella, в 25 гр - Listeria monocytogenes, в 25 гр |
Не допускається |
Не виявлено |
Маса одного вареника, г |
Не більше 35 |
13,2 |