Сучасна ринкова економікависуваєновівимоги до якості
продукції, що
випускається. Тому що, виживання будь-якого підприємства, його стійке становище на споживчому ринку визначається
рівнем конкуренто-спроможності продукції. У свою чергуконкурентоспроможністьпов'язана з двома надзвичайно важливими показниками -
рівнем ціни та рівнем якості продукції. Причому другий фактор на сьогодні
виходить на перше місце.
Щоб допомогти любителям морозива та заморожених напівфабрикатів зробити правильний вибір і споживати дійсно якісну продукцію, вже третій рік підряд відбувається добровільне тестування продукції провідних вітчизняних підприємств-членів Асоціації українських виробників "Морозиво і заморожені продукти" в рамках програми контролю якості харчових продуктів.
Чергові такі дослідження продукції були проведені в жовтні 2018 року за фізико-хімічними, органолептичними, мікробіологічними та молекулярно-генетичними показниками в лабораторії ДП "Всеукраїнсь-кий державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів".
Цього разу були досліджені: морозиво пломбір "Ескімос" та морозиво з комбінованим складом сировини "100% Морозиво" (ТМ "Рудь", ПАТ "Житомирський маслозавод"), морозиво з комбінованим складом сировини "Мадам Брюль" ТМ "Laska" і морозиво з комбінованим складом сировини з полуничним наповнювачем ТМ "Премія" (ПОГ "АПВТ "Фірма Ласка"), морозиво пломбір 15% жиру в вафельному стаканчику "Хрещатик" і морозиво фісташкове 12% жиру в вафельному стаканчику "Хладік фісташка" (ТОВ "Хладопром" ), а також морозиво пломбір у вафельному ріжку марки "Біла Бяроза" і Морозиво з комбінованим складом сировини з какао і вареним згущеним молоком в вафельному стакані з кондитерською глазур'ю "Стакан Велетень" (ТОВ "Ласунка").
Тестування також пройшли напівфабрикати в оболонці з тіста з начинкою заморожені: вареники з картоплею і смаженою цибулею "Сита Хата" (ПОГ АПВТ "Фірма Ласка") і Вареники з вишнями (ТОВ "Пирятин-ський делікатес").
Експерти, в черговий раз, підтвердили, що всі протестовані зразки повністю відповідають нормам і вимогам відповідних ДСТУ.
В умовах гострої конкурентної боротьби українські виробники зможуть успішно розвиватися за умови впроваджуючи дієвої системи управління безпечністю та якістю продукції. Адже, зростаюча вимогливість споживачів до підвищення якості виробів в даний час – одна з характерних рис вітчизняного та світового ринків і є необхідною умовою формування сталого іміджу підприємства як економічно надійного партнера та забезпечення йому стабільного прибутку і фінансового становища.
Таблиця 1
Результати досліджень якості морозива, виробленого за ДСТУ 4733:2007
|   
					 Показники  |   
				  
					 Морозиво пломбір "Ескімос» ТМ «Рудь", 450 г (ПАТ "Житомирський маслозавод")  |   
				  
					 Морозиво пломбір 15% жиру у вафельному стаканчику "Хрещатик", 100 г (ТОВ Хладопром")  |   
				  
					 Морозиво пломбір у вафельному ріжку марки "Белая Бяроза", 120 г (ТОВ "Ласунка")  |  
			|||
|   
					 Вимоги НД  |   
				  
					 Результат  |   
				  
					 Вимоги НД  |   
				  
					 Результат  |   
				  
					 Вимоги НД  |   
				  
					 Результат  |  
			|
|   
					 Масова частка жиру, %  |   
				  
					 не менше 12,0  |   
				  
					 12,0  |   
				  
					 не менше 15,0  |   
				  
					 15,5  |   
				  
					 не менше 15,0  |   
				  
					 15,5  |  
			
|   
					 Масова частка загального цукру, %  |   
				  
					 не менше 15,0  |   
				  
					 15,2  |   
				  
					 не менше 14,0  |   
				  
					 14,5  |   
				  
					 не менше 14,0  |   
				  
					 16,7  |  
			
|   
					 Массовая доля сухих веществ, %  |   
				  
					 не менше 36,0  |   
				  
					 36,0  |   
				  
					 не менше 39,0  |   
				  
					 39,0  |   
				  
					 не менше 39,0  |   
				  
					 42,0  |  
			
|   
					 Сумарна масова частка тригліцеридів С26, С28, С30, С32, С34, С40, С42, С44, С46 з врахуванням коефіцієнтів (загальна формула), %  |   
				  
					 95,68-104,32*  |   
				  
					 96,84  |   
				  
					 95,68-104,32*  |   
				  
					 95,90  |   
				  
					 95,68-104,32*  |   
				  
					 95,81  |  
			
|   
					 Масова частка немолочних жирів, % від загального жиру  |   
				  
					 не допускається  |   
				  
					 не виявлено  |   
				  
					 не допускається  |   
				  
					 не виявлено  |   
				  
					 не допускається  |   
				  
					 не виявлено  |  
			
|   
					 *Вимоги НД наведені згідно з ДСТУ ISO 17678: 2010 "Молоко та молочні продукти. Визначення чистоти молочного жиру методом газового хроматографічного аналізування тригліцеридів (референс метод)"  |  
			||||||
Таблиця 2
Результати досліджень якості морозива, виробленого за ДСТУ 4735:2007
|   
					 Показники  |   
				  
					 Морозиво з комбінованим складом сировини "100% Морозиво", 70 г (ПАТ "Житомирський маслозавод")  |   
				  
					 Морозиво з комбінованим складом сировини з какао та вареним згущеним молоком у вафельному стакані з кондитерською глазур’ю "Стакан Великан", 100г (ТОВ "Ласунка")  |   
				  
					 Морозиво з комбінованим складом сировини з полуничним наповнювачем ТМ "Премія", 500 г (ПОГ "АПВТ "Фірма Ласка")  |   
				  
					 Морозиво з комбінованим складом сировини "Мадам Брюле" ТМ "Laska", 60 г (ПОГ "АПВТ "Фірма Ласка")  |   
				  
					 Морозиво фісташкове 12% жиру у вафельному стаканчику "Хладик Фісташка", 70 г (ТОВ "Хладопром")  |  
			|||||
|   
					 Фізико-хімічні  |   
				  
					 Вимоги НД  |   
				  
					 Результат  |   
				  
					 Вимоги НД  |   
				  
					 Результат  |   
				  
					 Вимоги НД  |   
				  
					 Результат  |   
				  
					 Вимоги НД  |   
				  
					 Результат  |   
				  
					 Вимоги НД  |   
				  
					 Результат  |  
			
|   
					 Масова частка жиру, %  |   
				  
					 Не менше 12,0  |   
				  
					 12,0  |   
				  
					 12,0-15,0  |   
				  
					 15,5  |   
				  
					 12,0-15,0  |   
				  
					 12,5  |   
				  
					 8,0-11,5  |   
				  
					 10,0  |   
				  
					 12,0-15,0  |   
				  
					 12,0  |  
			
|   
					 Масова частка загального цукру, %  |   
				  
					 Не менше 14,0  |   
				  
					 15,4  |   
				  
					 Не менше 14,0  |   
				  
					 17,3  |   
				  
					 Не менше 14,0  |   
				  
					 15,7  |   
				  
					 Не менше 14,0  |   
				  
					 16,0  |   
				  
					 Не менше 14,0  |   
				  
					 14,8  |  
			
|   
					 Масова частка сухих речовин, %  |   
				  
					 Не менше 36,0  |   
				  
					 37,6  |   
				  
					 Не менше 36,0  |   
				  
					 44,7  |   
				  
					 Не менше 36,0  |   
				  
					 36,0  |   
				  
					 Не менше 32,0  |   
				  
					 34,9  |   
				  
					 Не менше 36,0  |   
				  
					 36,3  |  
			
|   
					 Штучні барвники  |  
			||||||||||
|   
					 Наявність штучних харчових барвників (Е 102, Е104, Е110, Е122, Е123, Е124, Е127, Е128, Е129, Е131, Е132, Е133, Е151, Е155) і нехарчових барвників (Судан I, Судан II, Судан III, Судан IV, Red-7B,)  |   
				  
					 -  |   
				  
					 -  |   
				  
					 -  |   
				  
					 -  |   
				  
					 -  |   
				  
					 -  |   
				  
					 -  |   
				  
					 -  |   
				  
					 -  |   
				  
					 -  |  
			
|   
					 
  |  
			||||||||||
Таблиця 3
Результати досліджень якості напівфабрикатів у тістовій оболонці з начинкою заморожених
|   
					 Фізико-хімічні показники  |   
				  
					 Вареники з картоплею та смаженою цибулею ТМ "Сита Хата"  |   
				  
					 Вареники з вишнями  |  
			|||
|   
					 ПОГ АПВТ "Фірма Ласка"  |   
				  
					 Мікробіологічні показники  |   
				  
					 ТОВ "Пирятинський делікатес"  |  
			|||
|   
					 Вимоги НД  |   
				  
					 Результати  |   
				  
					 Вимоги НД  |   
				  
					 Результати  |  
			||
|   
					 Масова частка вологи в начинці, %  |   
				  
					 -  |   
				  
					 79,3  |   
				  
					 Кількість мезофільних аеробних і факльтативно анаеробних мікроорга-нізмів, КОЕ/г  |   
				  
					 Не більше 1,0х103 
  |   
				  
					 Не більше 1,0х103 
  |  
			
|   
					 Масова частка жиру в начинці, %  |   
				  
					 Не більше 5,0  |   
				  
					 0,3  |  
			|||
|   
					 Масова частка солі в начинці, %  |   
				  
					 Не більше 2,0  |   
				  
					 1,5  |   
				  
					 Бактерії групи кишкової палочки (коліформа), в 1 г  |   
				  
					 Не допускається  |   
				  
					 Не виявлено  |  
			
|   
					 Масова частка начинки до маси вареника, %  |   
				  
					 Не більше 40,0  |   
				  
					 53,8  |   
				  
					 У тому числі: - Staphylococcus aureus, в 1 г - бактерії роду Salmonella, в 25 гр - Listeria monocytogenes, в 25 гр  |   
				  
					 
 
 Не допускається  |   
				  
					 
 
 Не виявлено  |  
			
|   
					 Маса одного вареника, г  |   
				  
					 Не більше 35  |   
				  
					 13,2  |  
			|||
Забезпечення безперебійної роботи сільськогосподарської техніки безпосередньо залежить від своєчасного та якісного
Докладніше