Аграрний тиждень. Україна
» » Держпродспоживслужба посилить контроль у сфері безпечності харчових продуктів у Києві
» » Держпродспоживслужба посилить контроль у сфері безпечності харчових продуктів у Києві

    Держпродспоживслужба посилить контроль у сфері безпечності харчових продуктів у Києві












    Держпродспоживслужба у столиці посилює контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти. На цьому наголосив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві Олег Рубан під час спільної розширеної наради виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) та Держпродспоживслужби в м. Києві, присвяченої питанням організації безпечного харчування дітей у закладах освіти столиці.

    У нараді взяли участь фахівці Держпродспоживслужби та Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві, Центру громадського здоров’я МОЗ України, департаментів освіти і науки та охорони здоров’я КМДА, голови районних в м. Києві державних адміністрацій, начальники управлінь освіти, охорони здоров’я районних в місті Києві державних адміністрацій, представники МОЗ, Національної академії медичних наук  України, оператори ринку, які надають послуги з харчування дітей, постачальники харчових продуктів, педагогічний колектив, представники громадськості та батьківських комітетів.

    «В Україні загалом, і в м. Києві зокрема, зростає кількість спалахів гострих кишкових інфекцій, пов’язаних із вживанням харчових продуктів. Саме тому ми посилимо боротьбу з недобросовісними операторами ринку харчових продуктів, особливо з тими, які надають послуги з харчування дітей», - заявив Олег Рубан та додав, що Держпродспоживслужба зробить все для того, аби діяльність таких операторів ринку, які грубо порушують законодавство про харчові продукти, взагалі була заборонена в столиці.

    «Загалом, Держпродспоживслужба столиці посилить контроль у сфері безпечності харчових продуктів. Запевняю вас, що наша реакція на сигнали про порушення харчового чи санітарного законодавства буде однозначною та принциповою», - заявив начальник столичного управління Держпродспоживслужби.

    У свою чергу начальник Відділу організації санітарно-епідеміологічних розслідувань Держпродспоживслужби Олексій Даниленко зауважив, що аналіз санітарно-епідеміологічних розслідувань спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь за 9 місяців 2019 року, у яких брала участь Держпродспоживслужба, свідчить про погіршення санітарно-епідеміологічної ситуації на території нашої країни.

    «У порівнянні з минулим роком кількість спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань в Україні зросла, і вже сьогодні кількість спалахів ГКІ перевищила річні показники 2018 року. Це, відповідно, відображається і на кількості постраждалих: за 9 місяців поточного року постраждало понад 1,9 тис. осіб, із яких понад 1 тис. дітей; за аналогічний період минулого року ці показники становили понад 1,7 тис. і понад 900 відповідно», - заявив Олексій Даниленко.

    За його словами, майже половина спалахів виникла в закладах громадського харчування, на другому місці - дитячі організовані колективи. Статистика свідчить, що основним шляхом передачі збудника є харчовий.

    Окрема увага була приділена дотриманню загальноосвітніми, дошкільними навчальними закладами міста Києва та операторами ринку, які надають послуги з харчування дітей, вимог законодавства про харчові продукти. У цьому контексті в.о. начальника Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби м. Києва Дмитро Байраченко повідомив, що загалом в столиці функціонує 417 закладів загальної середньої освіти (ЗЗСО) та 590 закладів дошкільної освіти (ЗДО). У 2018 році перевірено 43 ЗДО і в 40 з них виявлені порушення; із 27 перевірених ЗЗСО порушення виявлені в 19-ти. За 9 місяців 2019 року перевірено 105 ЗДО (порушення в 73) та 32 ЗЗСО (порушення у 25).

    Серед основних порушень – незадовільний стан харчоблоків, овочесховищ, припливно-витяжної вентиляції з механічним спонуканням на харчоблоках; недостатня кількість технологічного та холодильного обладнання на харчоблоках; відсутні системи механічної вентиляції на харчоблоках; не встановлені або не в робочому стані посудомийні машини тощо.

    У той же час начальник Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві Ігор Басюк зазначив, що цьогоріч було проведено 115 заходів державного контролю у дитячих навчальних закладах (90 планових і 15 позапланових); у закладах освіти таких заходів було проведено 32 (5 планових і 27 позапланових). Більшість перевірок відбулося за скаргами громадян (52%). При проведенні планових та позапланових перевірок відбиралися зразки харчових продуктів для проведення лабораторних досліджень – майже у кожному п’ятому встановлені невідповідності вимогам законодавства.

    Під час заходу також були заслухані доповіді в. о. директора ДУ «Київський МЛЦ МОЗ України» Сергія Чумака, директора Департаменту освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) Олени Фіданян, завідувача відділу вікових особливостей здоров’я ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Ірини Сороки, а також виступи представників батьківського комітету.

    За результатами обговорення учасники наради вирішили посилити контроль за організацією якісного та безпечного харчування в столичних закладах освіти, а також за проведенням тендерних процедур із закупівлі робіт та послуг з організації харчування дітей.

    Було наголошено, що суб’єкти господарювання, які надають послуги з харчування дітей у закладах освіти, обов’язково повинні застосовувати постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Це питання – на особливому контролі Головного управління Держпродспоживслужби м. Києва, яке проводить відповідні аудити впровадження системи НАССР операторами ринку.

    Ще одне важливе питання розробка сучасних нормативно-правових актів з питань норм та харчових продуктів у закладах освіти, з урахуванням вимог законодавства про харчові продукти.  З відповідними пропозиціями та напрацюванням КМДА спільно з Держпродспоживслужби зобов’язалося звернутися до Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України.





    Схожі новини
  • На Харківщині готуються до оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2019 року
  • На Закарпатті фахівці Держпродспоживслужби активізували роботу з підготовки до оздоровчої кампанії у школах
  • Держпродспоживслужба, освітяни та громадськість обговорили питання організації здорового харчування в школі
  • Володимир Лапа та трудовий колектив Держпродспоживслужби Києва підбили підсумки 2018 року
  • Київ ярмаркуватиме п’ять днів поспіль

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Держпродспоживслужба посилить контроль у сфері безпечності харчових продуктів у Києві












Держпродспоживслужба у столиці посилює контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти. На цьому наголосив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві Олег Рубан під час спільної розширеної наради виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) та Держпродспоживслужби в м. Києві, присвяченої питанням організації безпечного харчування дітей у закладах освіти столиці.

У нараді взяли участь фахівці Держпродспоживслужби та Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві, Центру громадського здоров’я МОЗ України, департаментів освіти і науки та охорони здоров’я КМДА, голови районних в м. Києві державних адміністрацій, начальники управлінь освіти, охорони здоров’я районних в місті Києві державних адміністрацій, представники МОЗ, Національної академії медичних наук  України, оператори ринку, які надають послуги з харчування дітей, постачальники харчових продуктів, педагогічний колектив, представники громадськості та батьківських комітетів.

«В Україні загалом, і в м. Києві зокрема, зростає кількість спалахів гострих кишкових інфекцій, пов’язаних із вживанням харчових продуктів. Саме тому ми посилимо боротьбу з недобросовісними операторами ринку харчових продуктів, особливо з тими, які надають послуги з харчування дітей», - заявив Олег Рубан та додав, що Держпродспоживслужба зробить все для того, аби діяльність таких операторів ринку, які грубо порушують законодавство про харчові продукти, взагалі була заборонена в столиці.

«Загалом, Держпродспоживслужба столиці посилить контроль у сфері безпечності харчових продуктів. Запевняю вас, що наша реакція на сигнали про порушення харчового чи санітарного законодавства буде однозначною та принциповою», - заявив начальник столичного управління Держпродспоживслужби.

У свою чергу начальник Відділу організації санітарно-епідеміологічних розслідувань Держпродспоживслужби Олексій Даниленко зауважив, що аналіз санітарно-епідеміологічних розслідувань спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь за 9 місяців 2019 року, у яких брала участь Держпродспоживслужба, свідчить про погіршення санітарно-епідеміологічної ситуації на території нашої країни.

«У порівнянні з минулим роком кількість спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань в Україні зросла, і вже сьогодні кількість спалахів ГКІ перевищила річні показники 2018 року. Це, відповідно, відображається і на кількості постраждалих: за 9 місяців поточного року постраждало понад 1,9 тис. осіб, із яких понад 1 тис. дітей; за аналогічний період минулого року ці показники становили понад 1,7 тис. і понад 900 відповідно», - заявив Олексій Даниленко.

За його словами, майже половина спалахів виникла в закладах громадського харчування, на другому місці - дитячі організовані колективи. Статистика свідчить, що основним шляхом передачі збудника є харчовий.

Окрема увага була приділена дотриманню загальноосвітніми, дошкільними навчальними закладами міста Києва та операторами ринку, які надають послуги з харчування дітей, вимог законодавства про харчові продукти. У цьому контексті в.о. начальника Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби м. Києва Дмитро Байраченко повідомив, що загалом в столиці функціонує 417 закладів загальної середньої освіти (ЗЗСО) та 590 закладів дошкільної освіти (ЗДО). У 2018 році перевірено 43 ЗДО і в 40 з них виявлені порушення; із 27 перевірених ЗЗСО порушення виявлені в 19-ти. За 9 місяців 2019 року перевірено 105 ЗДО (порушення в 73) та 32 ЗЗСО (порушення у 25).

Серед основних порушень – незадовільний стан харчоблоків, овочесховищ, припливно-витяжної вентиляції з механічним спонуканням на харчоблоках; недостатня кількість технологічного та холодильного обладнання на харчоблоках; відсутні системи механічної вентиляції на харчоблоках; не встановлені або не в робочому стані посудомийні машини тощо.

У той же час начальник Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві Ігор Басюк зазначив, що цьогоріч було проведено 115 заходів державного контролю у дитячих навчальних закладах (90 планових і 15 позапланових); у закладах освіти таких заходів було проведено 32 (5 планових і 27 позапланових). Більшість перевірок відбулося за скаргами громадян (52%). При проведенні планових та позапланових перевірок відбиралися зразки харчових продуктів для проведення лабораторних досліджень – майже у кожному п’ятому встановлені невідповідності вимогам законодавства.

Під час заходу також були заслухані доповіді в. о. директора ДУ «Київський МЛЦ МОЗ України» Сергія Чумака, директора Департаменту освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) Олени Фіданян, завідувача відділу вікових особливостей здоров’я ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Ірини Сороки, а також виступи представників батьківського комітету.

За результатами обговорення учасники наради вирішили посилити контроль за організацією якісного та безпечного харчування в столичних закладах освіти, а також за проведенням тендерних процедур із закупівлі робіт та послуг з організації харчування дітей.

Було наголошено, що суб’єкти господарювання, які надають послуги з харчування дітей у закладах освіти, обов’язково повинні застосовувати постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Це питання – на особливому контролі Головного управління Держпродспоживслужби м. Києва, яке проводить відповідні аудити впровадження системи НАССР операторами ринку.

Ще одне важливе питання розробка сучасних нормативно-правових актів з питань норм та харчових продуктів у закладах освіти, з урахуванням вимог законодавства про харчові продукти.  З відповідними пропозиціями та напрацюванням КМДА спільно з Держпродспоживслужби зобов’язалося звернутися до Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України.





Схожі новини
  • На Харківщині готуються до оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2019 року
  • На Закарпатті фахівці Держпродспоживслужби активізували роботу з підготовки до оздоровчої кампанії у школах
  • Держпродспоживслужба, освітяни та громадськість обговорили питання організації здорового харчування в школі
  • Володимир Лапа та трудовий колектив Держпродспоживслужби Києва підбили підсумки 2018 року
  • Київ ярмаркуватиме п’ять днів поспіль

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.