Аграрний тиждень. Україна
» » На Житомирщині затверджено обласну програму «Дітям Житомирщини – безпечне та якісне харчування»
» » На Житомирщині затверджено обласну програму «Дітям Житомирщини – безпечне та якісне харчування»

    На Житомирщині затверджено обласну програму «Дітям Житомирщини – безпечне та якісне харчування»


    18 грудня начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Житомирській області Олександр Шпита взяв участь у засіданні  сесії Житомирської обласної ради, на якій  депутати  затвердили обласну програму «Дітям Житомирщини – безпечне та якісне харчування».

    Завдяки програмі діти в освітніх закладах зможуть отримувати повноцінне, збалансоване, якісне  та безпечне  харчування.

    Програмою передбачено покращення матеріально-технічної бази закладів освіти, забезпечення безперебійної роботи інженерних мереж, укомплектування харчоблоків достатньою кількістю холодильного та технологічного обладнання, кухонного та столового посуду, інвентарю, забезпечення безперебійної подачі питної води гарантованої якості, створення умов для дотримання правил особистої гігієни персоналом харчоблоків та дітьми, здійснення відомчого контролю, у тому числі і лабораторного, за безпечністю та якістю сировини і продуктів   харчування, які використовуються для харчування дітей, посилення державного нагляду за дотриманням вимог діючих санітарних норм за дотримання протиепідемічного режиму на харчоблоках та буфетах закладів освіти, проведення лабораторних досліджень об’єктів санітарних заходів (питної води, готових страв на калорійність та мікробіологічне забруднення, змивів з навколишнього середовища та обладнання) у процесі здійснення планових та позапланових заходів державного нагляду, недопущення для харчування дітей сировини  або харчових продуктів сумнівної якості та небезпечних для здоров’я дітей.

                Аналіз захворюваності дітей свідчить про неналежне харчування у закладах освіти, його незбалансованість та не раціональність. Внаслідок цього у Житомирській області протягом останніх 5 років спостерігається негативна тенденція з погіршення показників здоров'я школярів. Також не забезпечується виконання фізіологічних норм харчування дітей через недостатнє фінансування закладів освіти. Зокрема, у закладах загальної середньої освіти області вартість харчування 1 дитини в день становить 13-18 грн, у результаті чого норми харчування виконуються в середньому на 70%. У закладах дошкільної освіти області при 3-разовому харчуванні вартість одного дня харчування становить 20-35 грн, при цьому 40% вартості у сільській місцевості та 60%, - у містах – складає батьківська доплата, решта – бюджетні кошти. Таке фінансування не забезпечує виконання натуральних норм.

    Загальний обсяг програми на три роки становить понад 101 млн грн. На 2020 рік буде передбачено понад 42 млн грн., з яких майже 13,5 млн грн. – кошти державного бюджету, решта суми – обласний бюджет. У 2021-2022 роках планується витратити по 29,2 млн грн коштів обласного бюджету. Також у межах можливостей до фінансування заходів програми можуть долучатися й місцеві бюджети.





    Схожі новини
  • На Харківщині фахівці Держпродспоживслужби та освітяни консолідувалися задля здорового та безпечного харчування дітей в закладах освіти
  • На Закарпатті обговорили питання забезпечення якісного та безпечного харчування в закладах освіти
  • Держпродспоживслужба та освітяни Житомирщини обговорили питання організації безпечного харчування в закладах освіти
  • На Черкащині напрацьовані пропозиції щодо вирішення проблемних питань у організації харчування дітей в освітніх закладах
  • У 2018 році Держпродспоживслужба виявила порушення санітарного законодавства у 40 відсотках перевірених дитсадків та шкіл

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

На Житомирщині затверджено обласну програму «Дітям Житомирщини – безпечне та якісне харчування»


18 грудня начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Житомирській області Олександр Шпита взяв участь у засіданні  сесії Житомирської обласної ради, на якій  депутати  затвердили обласну програму «Дітям Житомирщини – безпечне та якісне харчування».

Завдяки програмі діти в освітніх закладах зможуть отримувати повноцінне, збалансоване, якісне  та безпечне  харчування.

Програмою передбачено покращення матеріально-технічної бази закладів освіти, забезпечення безперебійної роботи інженерних мереж, укомплектування харчоблоків достатньою кількістю холодильного та технологічного обладнання, кухонного та столового посуду, інвентарю, забезпечення безперебійної подачі питної води гарантованої якості, створення умов для дотримання правил особистої гігієни персоналом харчоблоків та дітьми, здійснення відомчого контролю, у тому числі і лабораторного, за безпечністю та якістю сировини і продуктів   харчування, які використовуються для харчування дітей, посилення державного нагляду за дотриманням вимог діючих санітарних норм за дотримання протиепідемічного режиму на харчоблоках та буфетах закладів освіти, проведення лабораторних досліджень об’єктів санітарних заходів (питної води, готових страв на калорійність та мікробіологічне забруднення, змивів з навколишнього середовища та обладнання) у процесі здійснення планових та позапланових заходів державного нагляду, недопущення для харчування дітей сировини  або харчових продуктів сумнівної якості та небезпечних для здоров’я дітей.

            Аналіз захворюваності дітей свідчить про неналежне харчування у закладах освіти, його незбалансованість та не раціональність. Внаслідок цього у Житомирській області протягом останніх 5 років спостерігається негативна тенденція з погіршення показників здоров'я школярів. Також не забезпечується виконання фізіологічних норм харчування дітей через недостатнє фінансування закладів освіти. Зокрема, у закладах загальної середньої освіти області вартість харчування 1 дитини в день становить 13-18 грн, у результаті чого норми харчування виконуються в середньому на 70%. У закладах дошкільної освіти області при 3-разовому харчуванні вартість одного дня харчування становить 20-35 грн, при цьому 40% вартості у сільській місцевості та 60%, - у містах – складає батьківська доплата, решта – бюджетні кошти. Таке фінансування не забезпечує виконання натуральних норм.

Загальний обсяг програми на три роки становить понад 101 млн грн. На 2020 рік буде передбачено понад 42 млн грн., з яких майже 13,5 млн грн. – кошти державного бюджету, решта суми – обласний бюджет. У 2021-2022 роках планується витратити по 29,2 млн грн коштів обласного бюджету. Також у межах можливостей до фінансування заходів програми можуть долучатися й місцеві бюджети.





Схожі новини
  • На Харківщині фахівці Держпродспоживслужби та освітяни консолідувалися задля здорового та безпечного харчування дітей в закладах освіти
  • На Закарпатті обговорили питання забезпечення якісного та безпечного харчування в закладах освіти
  • Держпродспоживслужба та освітяни Житомирщини обговорили питання організації безпечного харчування в закладах освіти
  • На Черкащині напрацьовані пропозиції щодо вирішення проблемних питань у організації харчування дітей в освітніх закладах
  • У 2018 році Держпродспоживслужба виявила порушення санітарного законодавства у 40 відсотках перевірених дитсадків та шкіл

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.