Питання забезпечення безпечного харчування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти Черкащини обговорили в Черкаській облдержадміністрації під час наради під керівництвом першого заступника голови Черкаської облдержадміністрації Бориса Лебедцова. Захід був організований за результатами всеукраїнської селекторної наради з питань безпечності харчування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти, яку минулого тижня провів Прем’єр-міністр України
Спільно з представниками Держпродспоживслужби в області, Департаментів освіти і науки ОДА, також фінансів, юридичного управління виокремили низку першочергових кроків, що сприятимуть поліпшенню ситуації в цілому.
Так, зараз є потреба посилити нагляд за дотриманням законодавства щодо безпечності харчових продуктів, санітарно-гігієнічних та протиепідемічних норм і правил. Також потрібно забезпечити належний контроль за якістю продуктів, належної матеріально-технічної бази, впровадження системи НАССР на харчоблоках закладів освіти, укомплектування професійно підготовленим персоналом, організації та проведення відомчого мікробіологічного лабораторного контролю готових страв, питної води тощо.
За словами першого заступника голови Черкаської ОДА, найближчим часом буде сформоване доручення з чітким переліком основних завдань, реалізація яких сприятиме поліпшенню системи безпечного харчування. Як сказав перший заступник, відповідні ініціативи й бачення спрямують до профільних міністерств.
У свою чергу Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області інформує, що стан санепідблагополуччя та показники захворюваності дитячого населення Черкащини нині перевищують середньодержавні. Зокрема, спостерігається ріст захворювань, пов’язаних з аліментарним фактором (хвороб ендокринної системи, розладів харчування, порушень обміну речовин, анемії тощо).
«Напруженою є санітарно-епідемічна ситуація щодо спалахів гострих кишкових інфекцій у дитячих організованих колективах. Упродовж останніх трьох років та 9 місяців поточного року в навчально-виховних закладах Черкащини зареєстрували 16 групових захворювань на гострі кишкові інфекції, внаслідок яких постраждало 94 дитини», - повідомила в ході наради начальник Головного управління Держпродспоживслужби області Альона Бойко.
Вона зауважила, за результатами проведених Держпродспоживслужбою перевірок закладів освіти у 2019 році були виявлені суттєві порушення санітарного законодавства, законодавства з питань безпечності харчових продуктів, зокрема в частині організації харчування дітей, дотримання санітарно-протиепідемічного режиму на харчоблоках тощо.
За словами Альони Бойко, потребує заміни 20% технологічного, холодильного обладнання, розроблювального інвентарю, столового та кухонного посуду на харчоблоках. У зв’язку з відсутністю необхідного набору приміщень харчоблоків не завжди дотримується поточність приготування страв, що збільшує ризики мікробіологічного забруднення готових страв.
Актуальним залишається питання забезпечення освітніх закладів питною водою гарантованої якості. За результатами проведених Черкаською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби України у поточному році майже кожна п’ята проба води не відповідала гігієнічним нормативам за санітарно-хімічними показниками (високий вміст нітратів, заліза), кожна 10 – за мікробіологічними. У зв’язку з цим Держпродспоживслужба вимушена забороняти використання води для питних потреб.
Альона Бойко також зазначила, що Головне управлінням Держпродспоживслужби в Черкаській області уже напрацювало конкретні пропозиції стосовно вирішення проблемних питань. Їх реалізація дозволить суттєво поліпшити якість та безпечність харчування дітей в організованих колективах.