За підсумками перших двох місяців року обсяги виробництва свіжого, охолодженого та мороженого м’яса склали 237,4 тис. т. Посилаючись на відповідний звіт ДССУ, аналітики Асоціації «Свинарі України» відзначають, що цей двомісячний доробок переробної галузі на 7,7% ми майже на 20 тис. т менше ніж роком раніше.
Так, головним «винуватцем» такого просідання стало менше виробництво м’яса птиці. Зокрема, мова йде про менше виробництва курячих морожених тушок та охолоджених їх частин тушок у порівнянні з аналогічним періодом минулого року: мінус 35,5% та 25,5%, відповідно, що сумарно зменшило обсяги виробництва м’яса птиці майже на 24 т. Обсяг виробництва морожених курячих частин у цей же час збільшився на 12% чи 6.1 тис. т (до 56,94 тис. т), в тому числі і завдяки приросту об’ємів виробництва за лютий більш ніж на 1/5. Проте це не змогло компенсувати втрат.
«Таке скорочення переробки м’яса птиці в умовах експортної ізоляції через спалах пташиного грипу було необхідне для ринку. Особливо це стає зрозуміло при порівнянні об’ємів перехідних запасів. Так, на кінець аналізованого періоду нагромадження м’яса птиці сягнуло 47,4 тис. т проти 26,4 тис. т на кінець лютого 2019-го. Тож це, безумовно, негативно сказалося на ціновій ситуації на ринку не тільки пташатини, а й мало певний тиск на закупівельну ціну свинини: у середині лютого спостерігалося послаблення цін закупівлі до критичної межі — до 40 грн та, подекуди, нижче», — коментує керівник аналітичного відділу Асоціації «Свинарі України» Олександра Бондарська.
«З іншого боку, вплив на цінову динаміку мало двократне збільшення запасів свинини. Зокрема, залишки мороженого м’яса свиней на складах станом на кінець лютого склали 1,8 тис. т, що втричі більше ніж у кінці зими 2019-го. Тим не менш, свинина — єдиний вид м'яса, виробництво якого не скоротилося за перші місяці року. Навпаки, сукупний випуск охолодженого, мороженого та соленого м'яса свиней у січні-лютому додав майже 1% та склав 44,3 тис. т.» — додає аналітик.