В Україні останні три роки росте попит на спаржу, а її вирощування – це доволі прибутковий бізнес.
Півкілограмова в’язочка коштує 125 грн.
Першу українську спаржу почали вирощувати в Херсонській області, де наразі зосереджено дві третини полів. Однак, в самій області цей продукт не такий вже і популярний.
На місцевих ринках спаржу не продають, інколи її можна зустріти в супермаркетах. Майже весь урожай вивозять до великих міст або поштою на замовлення.
Оптова ціна спаржі з поля під Києва – 100 грн за кг. Уже посередники овоч чистять, сортують і продають. У промислових масштабах спаржа родить протягом семи років – на п’ятий рік від посадки. Вся робота ручна, тому і така висока ціна.
У м. Дніпро за кілограм спаржі просять у середньому 130 грн. Дачники стали самі її вирощувати. Один кущ розсади обійдеться в 25 грн.
За словами аграріїв, ще через декілька років спаржа в Україні стане ще популярнішою та дешевшою. Адже її дедалі більше висаджують фермери з усіх регіонів країни.
ІЦ УАК за матеріалами Агробізнес Сьогодні
agroconf.org