Аграрний тиждень. Україна
» » В Кіровоградській області вживають заходи щодо покращення стану харчування дітей у закладах освіти
» » В Кіровоградській області вживають заходи щодо покращення стану харчування дітей у закладах освіти

    В Кіровоградській області вживають заходи щодо покращення стану харчування дітей у закладах освіти


    Начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Олена Черненко та начальник відділу безпечності харчових продуктів Держпродспоживслужби Кіровоградщини Руслан Крайносвіт взяли участь у онлайн-засіданні колегії управління освіти і науки Кіровоградської ОДА. Посадовці розглянули питання стану харчування дітей у закладах освіти та заходи щодо його покращення.

    В кінці 2019-на початку 2020 років було проведено інвентаризацію харчоблоків, їдалень закладів освіти області та складено паспорти щодо стану їх матеріально-технічної бази й організації харчування дітей.

    Фахівці Держпродспоживслужби зазначили, що станом на 25 березня 2020 року в області паспортизовано 885 харчоблоків та їдалень, що складає 98,7% від загальної їх кількості. Не паспортизованими залишаються 2 професійно-технічні заклади та 7 коледжів.

    За результатами паспортизації харчоблоків 574 заклади (213 ДНЗ, 347 ЗНЗ) потребують зміцнення матеріально-технічної бази, санітарно-технічного стану приміщень для покращення організації харчування дітей. Найбільшу кількість невідповідностей виявили в навчальних закладах м. Олександрії, Вільшанського, Голованівського, Долинського, Знам’янського, Новомиргородського та Новоукраїнського районів. Не встановлено розбіжностей в закладах освіти Петрівського району.

    Основні невідповідності у сферах санітарного законодавства та безпечності харчових продуктів - це недостатня кількість виробничих та підсобних приміщень; необхідність проведення ремонтних робіт; неефективні системи вентиляції; недостатня кількість технологічного, холодильного обладнання та посуду; не проведена метрологічна повірка високотемпературного обладнання (духових шаф); не погоджене з Держпродспоживслужбою примірне двотижневе меню або ж є випадки його недотримання; відсутні рецептурні збірники та картки-розклади на страви, зазначені в меню; персонал не володіє знаннями щодо дотримання гігієни; порушуються строки проходження періодичного медичного огляду працівників; відсутня гаряча проточна вода біля рукомийників у їдальнях для дотримання особистої гігієни дітьми; не проводиться відомчий лабораторний контроль готових страв, змивів.

    Також встановлено порушення поточності технологічного процесу приготування страв; в холодильному обладнанні відсутні термометри та порушується температурний режим зберігання; супровідні документи на харчові продукти наявні не у повному обсязі, чим не забезпечено систему простежуваності; система НАССР впроваджена не на всіх об’єктах. Зокрема, станом на 25 березня 2020 року, система безпечності харчової продукції НАССР впроваджена лише в 423 закладах освіти (48%), в інших закладах запровадження системи триває.

    Протягом І кварталу 2020 року в 232 закладах освіти розпочали виконання плану заходів для покращення організації харчування дітей. Найбільше невідповідностей у сферах санітарного законодавства та безпечності харчових продуктів усунули навчальні заклади в Благовіщенському, Гайворонському, Голованівському, Компанївському, Олександрійському, Устинівському, Олександрівському, Онуфріївському та Кропивницькому районах, м. Олександрія та м. Світловодськ. Не змінилася ситуація у Бобринецькому, Вільшанському, Добровеличківському, Новоархангельському, Новомиргородському та Світловодському районах.

    За І квартал цього року з керівниками закладів освіти, медичними працівниками, органами місцевого самоврядування та місцевими органами влади проведено 86 нарад та 44 семінари з питання стану харчування дітей. Робота триває.





    Схожі новини
  • На Запоріжжі фахівці Держпродспоживслужби області обговорили питання з організації харчування дітей в закладах освіти
  • На Запоріжжі фахівці Держпродспоживслужби напрацювали алгоритм дій щодо виявлення проблем системи шкільного харчування
  • 25 відсотків шкільних меню не відповідає нормам – Держпродспоживслужба
  • Держпродспоживслужба продовжує роз'яснювальну роботу щодо впровадження системи НАССР у навчальних закладах Вінниччини
  • На Харківщині фахівці Держпродспоживслужби та освітяни консолідувалися задля здорового та безпечного харчування дітей в закладах освіти

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

В Кіровоградській області вживають заходи щодо покращення стану харчування дітей у закладах освіти


Начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Олена Черненко та начальник відділу безпечності харчових продуктів Держпродспоживслужби Кіровоградщини Руслан Крайносвіт взяли участь у онлайн-засіданні колегії управління освіти і науки Кіровоградської ОДА. Посадовці розглянули питання стану харчування дітей у закладах освіти та заходи щодо його покращення.

В кінці 2019-на початку 2020 років було проведено інвентаризацію харчоблоків, їдалень закладів освіти області та складено паспорти щодо стану їх матеріально-технічної бази й організації харчування дітей.

Фахівці Держпродспоживслужби зазначили, що станом на 25 березня 2020 року в області паспортизовано 885 харчоблоків та їдалень, що складає 98,7% від загальної їх кількості. Не паспортизованими залишаються 2 професійно-технічні заклади та 7 коледжів.

За результатами паспортизації харчоблоків 574 заклади (213 ДНЗ, 347 ЗНЗ) потребують зміцнення матеріально-технічної бази, санітарно-технічного стану приміщень для покращення організації харчування дітей. Найбільшу кількість невідповідностей виявили в навчальних закладах м. Олександрії, Вільшанського, Голованівського, Долинського, Знам’янського, Новомиргородського та Новоукраїнського районів. Не встановлено розбіжностей в закладах освіти Петрівського району.

Основні невідповідності у сферах санітарного законодавства та безпечності харчових продуктів - це недостатня кількість виробничих та підсобних приміщень; необхідність проведення ремонтних робіт; неефективні системи вентиляції; недостатня кількість технологічного, холодильного обладнання та посуду; не проведена метрологічна повірка високотемпературного обладнання (духових шаф); не погоджене з Держпродспоживслужбою примірне двотижневе меню або ж є випадки його недотримання; відсутні рецептурні збірники та картки-розклади на страви, зазначені в меню; персонал не володіє знаннями щодо дотримання гігієни; порушуються строки проходження періодичного медичного огляду працівників; відсутня гаряча проточна вода біля рукомийників у їдальнях для дотримання особистої гігієни дітьми; не проводиться відомчий лабораторний контроль готових страв, змивів.

Також встановлено порушення поточності технологічного процесу приготування страв; в холодильному обладнанні відсутні термометри та порушується температурний режим зберігання; супровідні документи на харчові продукти наявні не у повному обсязі, чим не забезпечено систему простежуваності; система НАССР впроваджена не на всіх об’єктах. Зокрема, станом на 25 березня 2020 року, система безпечності харчової продукції НАССР впроваджена лише в 423 закладах освіти (48%), в інших закладах запровадження системи триває.

Протягом І кварталу 2020 року в 232 закладах освіти розпочали виконання плану заходів для покращення організації харчування дітей. Найбільше невідповідностей у сферах санітарного законодавства та безпечності харчових продуктів усунули навчальні заклади в Благовіщенському, Гайворонському, Голованівському, Компанївському, Олександрійському, Устинівському, Олександрівському, Онуфріївському та Кропивницькому районах, м. Олександрія та м. Світловодськ. Не змінилася ситуація у Бобринецькому, Вільшанському, Добровеличківському, Новоархангельському, Новомиргородському та Світловодському районах.

За І квартал цього року з керівниками закладів освіти, медичними працівниками, органами місцевого самоврядування та місцевими органами влади проведено 86 нарад та 44 семінари з питання стану харчування дітей. Робота триває.





Схожі новини
  • На Запоріжжі фахівці Держпродспоживслужби області обговорили питання з організації харчування дітей в закладах освіти
  • На Запоріжжі фахівці Держпродспоживслужби напрацювали алгоритм дій щодо виявлення проблем системи шкільного харчування
  • 25 відсотків шкільних меню не відповідає нормам – Держпродспоживслужба
  • Держпродспоживслужба продовжує роз'яснювальну роботу щодо впровадження системи НАССР у навчальних закладах Вінниччини
  • На Харківщині фахівці Держпродспоживслужби та освітяни консолідувалися задля здорового та безпечного харчування дітей в закладах освіти

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.