Аграрний тиждень. Україна
» » Не більше 10 кг на рік: аграрії Херсонщини збирають найдорожчу спецію в світі
» » Не більше 10 кг на рік: аграрії Херсонщини збирають найдорожчу спецію в світі

    Не більше 10 кг на рік: аграрії Херсонщини збирають найдорожчу спецію в світі


    Не більше 10 кг на рік: аграрії Херсонщини збирають найдорожчу спецію в світі

    На Херсонщині збирають найціннішу спецію: обережно, обов’язково руками. Мова іде про шафран — це рід трав’янистих багаторічних рослин родини півникових. Вирощується як джерело прянощів. По іншому спецію ще називають, крокус.

    У херсонському господарстві, де вирощують крокус, кінцевого продукту мало, а от ручної праці багато. Саме через це спеція і є такою дорогою. Від 2 до 15 доларів за грам. Її використовують тисячі років: у косметології, фармацевтиці та кулінарії. Додають у десерти, інші страви, навіть в алкоголь.

    «За 20 хвилин я зібрав 500 штук квітів. Сухої маси вийде 2-3 г. Вчора збирали, а зранку квіти знов можуть вирости. Потрібно довго збирати, тому потрібно терпіння. Ми використовуємо шафран. І тоді можемо не брати інших спецій. Бо шафран допомагає будь-якій страві розкрити всі якості. Крім того, він дає колір гарний», — говорять у господарстві.

    Родина Демченків одна із перших в Україні, яка ризикнула взятися за створення спеції шафран. Цибулинки крокусів везли аж з Нідерландів. На диво ґрунт та клімат Херсонщини підійшли рослині. Квітка не потребує значного поливу та особливого догляду, не боїться холодів і швидко розмножується. Натепер шафран вирощують майже в усіх областях України.

    «Кращий в світі вважається Кашмірський шафран. Вирощують його в одній області Індії. На другому місці іспанський. Наш український шафран по своїм якостям нагадує іспанський шафран», — резюмує Олег Демченко, фермер.

    Поки що загалом в Україні шафрану збирають не більше 10 кілограмів на рік. Але Олег Демченко припускає, що за кілька років це може бути врожай на рівні Греції, до 10 тонн щорічно.

    ІЦ УАК за матеріалами Seeds

    agroconf.org





    Схожі новини
  • Король спецій
  • Заробити на найдорожчій у світі спеції
  • В Україні вирощуватимуть шафран
  • Крокуси: краса зі смаком
  • Квіткова прелюдія весни

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Не більше 10 кг на рік: аграрії Херсонщини збирають найдорожчу спецію в світі


Не більше 10 кг на рік: аграрії Херсонщини збирають найдорожчу спецію в світі

На Херсонщині збирають найціннішу спецію: обережно, обов’язково руками. Мова іде про шафран — це рід трав’янистих багаторічних рослин родини півникових. Вирощується як джерело прянощів. По іншому спецію ще називають, крокус.

У херсонському господарстві, де вирощують крокус, кінцевого продукту мало, а от ручної праці багато. Саме через це спеція і є такою дорогою. Від 2 до 15 доларів за грам. Її використовують тисячі років: у косметології, фармацевтиці та кулінарії. Додають у десерти, інші страви, навіть в алкоголь.

«За 20 хвилин я зібрав 500 штук квітів. Сухої маси вийде 2-3 г. Вчора збирали, а зранку квіти знов можуть вирости. Потрібно довго збирати, тому потрібно терпіння. Ми використовуємо шафран. І тоді можемо не брати інших спецій. Бо шафран допомагає будь-якій страві розкрити всі якості. Крім того, він дає колір гарний», — говорять у господарстві.

Родина Демченків одна із перших в Україні, яка ризикнула взятися за створення спеції шафран. Цибулинки крокусів везли аж з Нідерландів. На диво ґрунт та клімат Херсонщини підійшли рослині. Квітка не потребує значного поливу та особливого догляду, не боїться холодів і швидко розмножується. Натепер шафран вирощують майже в усіх областях України.

«Кращий в світі вважається Кашмірський шафран. Вирощують його в одній області Індії. На другому місці іспанський. Наш український шафран по своїм якостям нагадує іспанський шафран», — резюмує Олег Демченко, фермер.

Поки що загалом в Україні шафрану збирають не більше 10 кілограмів на рік. Але Олег Демченко припускає, що за кілька років це може бути врожай на рівні Греції, до 10 тонн щорічно.

ІЦ УАК за матеріалами Seeds

agroconf.org





Схожі новини
  • Король спецій
  • Заробити на найдорожчій у світі спеції
  • В Україні вирощуватимуть шафран
  • Крокуси: краса зі смаком
  • Квіткова прелюдія весни

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.