За даними Державної служби статистики за 10 місяців 2020-го м’ясопереробні підприємства випустили 251,7 тис. т свіжої, охолодженої та мороженої свинини. Це на 5,5% чи понад 13 тис. т більше ніж за відповідний період минулого року, додають аналітики Асоціації «Свинарі України».
«Значною мірою згаданий приріст обумовило активніше виробництво мороженої свинини. Так, хоча частка такої продукції в структурі загального виробництва залишається досить невеликою, проте на станом на кінець жовтня м’ясокомбінати випустили 24,4 тис. т такої продукції, тобто на 40% чи майже 7 тис. т більше ніж рік тому. За рахунок цього питома вага мороженого м’яса в структурі виробництва свинини зросла з 7% до майже 10%,» — роз’яснили в Асоціації «Свинарі України.
«Крім цього, на 5,9 тис. т збільшилося і виробництво основного продукту — свіжої, охолодженої та мороженої свинини, яке за звітний період склало 219,7 тис. т. При цьому, хоча понад ¾ цих об’ємів приходиться на охолоджені півтуші, позитивну динаміку забезпечило активніше ніж торік виробництво так званого «крупного куска» — необвалених окостів, лопаток та їх відрубів: якщо за січень-жовтень 2019-го випуск такої продукції склав 12 тис. т, то цьогоріч він зріс на 65% та майже сягнув 20 тис. т,» — додають галузеві аналітики.
Щодо загального доробку м’ясопереробної галузі, то сумарний випуск м’яса, субпродуктів та жиру склав 1,33 млн т за аналізований період. Хоча в натуральному вираженні такий результат на 21,4 тис. т менше ніж рік тому, проте за підсумками 10 місяців відставання показника скоротилося до 1,5% з майже 2% за результатами трьох кварталів.
Джерело: Pigua.info