Світове виробництво м’яса птиці в 2020 році зросло на 1,3% і досягло 133,3 млн тонн. Утім, цей приріст – найменший, починаючи з 1960 року. Більше за середньосвітове зростання виробництва м’яса птиці спостерігалося в Африці (2,27%), Океанії (2,04%) та Азії (1,41%). Водночас менше за середньосвітове – в Америці (1,13%) та Європі (0,91%). Всього на Азію в 2020 році припало 37,79% світового виробництва м’яса птиці, Америку – 39,21%, Європу – 16,73%, Африку – 5,07%, Океанію – 1,2%.
З-поміж великих виробників найбільший приріст виробництва м’яса птиці (5,31%) був у Китаї. В США виробництво зросло на 1,15% – до 23 млн тонн, у Бразилії – на 1,6% – до 14 млн тонн.
Бразильські виробники виграли внаслідок збільшення імпорту низкою країн, головним чином азійських. Достатня купівельна спроможність споживачів також підтримувалася різними програмами державної підтримки, пов’язаними з пандемією COVID-19.
Виробництво м’яса птиці в ЄС теж зросло (0,5%), хоча й менше, ніж у 2019 році, що відображає скорочення внутрішнього попиту.
При цьому істотно скоротилося виробництво в Індії (майже на 10%) та Індонезії (на 10,9%) – через падіння внутрішнього попиту внаслідок зменшення купівельної спроможності населення й обмеження його пересування під час пандемії.
Також впало виробництво м’яса птиці в Таїланді (-1,51%), Канаді (-2,93%) та деяких інших країнах.
В Україні, за даними ФAO, виробництво м’яса птиці в 2020 році збільшилося на 4,11% (що, однак, дещо не збігається з даними Держстату України).
ІЦ УАК за матеріалами agrotimes
agroconf.org