13-го січня традиційно відзначають народно-православне свято Маланки та Старий Новий рік. Сьогоднішній вечір українці називають Щедрим вечором, який святкують на передодні канонічного релігійного свята — Дня святителя Василя Великого
Святий Василь є покровителем свинарства та землеробства, тому основні страви на святковому столі зі свинини: пироги з м’ясом, варені та жарені ковбаси, фарширований свинячий шлунок, також важливою стравою вважалося смажене порося, яке є символом родючості.
Традиційно на Щедрий вечір готують кутю. З давніх-давен її потрібно було варити з цільної пшениці, а сама каша могла бути як солодкою, так і солоною. За старовинними рецептами, солона кутя — це відварена пшениця, котра заправляється піджаркою з сала, м’яса та цибулі.
Сучасні господині основою для куті стали використовувати не тільки пшеницю, а й перлову крупу та рис.
Наші предки вірили, що чим багатшими будуть в цей вечір гуляння та щедріший стіл, тим заможніше буде жити сім’я в новому році!
Джерело: Pigua.info