У першому півріччі 2013 року Україна збільшила виробництво м’яса в забійній вазі на 9,3 % до 1,13 млн. т. Проте виробництво ковбас залишилося на колишньому рівні. Це означає, що українці споживають все більше необробленого м’яса. Про це повідомили в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).
У 1991 році споживання м’яса на душу населення в Україні становило 74 кг, 28% з яких складало безпосередньо м'ясо, а 72% ковбасні вироби. Разом зі зниженням платоспроможності населення скорочувалось і споживання м’ясних виробів. У 2001 році споживання склало 33,6 кг, а структура ковбасних виробів та м’яса розподілилась уже як 50% на 50%. В минулому році споживання м’яса склало 54,4 кг на душу населення, 30 % з яких було спожито у вигляді ковбасних виробів, а 70% безпосередньо як м'ясо. За прогнозами FAO, до 2020 року у структурі споживання м’яса українцями 80 % складе споживання саме м’яса натурального.
«Намагаючись якнайкраще задовольнити попит споживачів, все більше м’ясокомбінатів починають вводити в свій асортимент виробництво охолодженого та замороженого м’яса для роздрібної торгівлі. Мережі супермаркетів пропонують все більше різноманітних видів м’яса на будь який смак, а також забезпечують температурні і гігієнічні умови його зберігання, замінюючи цим самим, традиційні базари. Зі зростанням добробуту населення ковбаси все частіше буде замінюватися м’ясними делікатесами та м’ясом», повідомила експерт аграрних ринків Аліна Жарко.