Офіційна статистика стверджує, що, наприклад, споживання соків з 2007 скоротилося на третину, мінеральних вод, сиру і вершкового масла — на 25%, кисломолочних продуктів — на 11%.
Начебто м‘яса українці стали їсти трохи більше, однак тут статистика лукавить! Справа в тому, споживання свинини за 5 останніх років скоротилося на 10%, а яловичини і зовсім майже втричі! А «приріст» по м’ясу досягнуто за рахунок збільшення споживання більш дешевої курятини.
Відповідно, в меню українців збільшилася частка дешевих овочів — картоплі та баштанних (приріст 8 і 37% відповідно).
Загальна структура витрат середньостатистичної української сім‘ї, на жаль, залишилася незмінною. Тоді як жителі розвинених країн витрачають на продукти лише 10% сімейного бюджету, наші співгромадяни думають в першу чергу про те, як себе прогодувати. Кожна друга гривня іде на харчування, а кожна дев’ята — на оплату комунальних послуг. Все інше — купівля одягу та взуття, оплата освіти і лікування, витрати на відпочинок і розваги — фінансується за принципом «на що залишиться».