В Україні, за даними Держкомстату, встановлено світовий рекорд урожайності сої - 102,3 ц/га (Херсонщина, 2005 р., зрошувані землі). Хоча про це майже ніхто не знає.
У короткоротаційній сівозміні на незрошуваних землях кукурудзяно-соєвого поясу можна досягти урожайності сої 31-35 ц/га, кукурудзи – 98-110 ц/га і більше. Завдяки високій ефективності бобово-ризобійної системи соя біологічно фіксує 150-190 кг/га азоту з атмосфери, завдяки цьому є продуцентом найдешевшого екологічно безпечного і збалансованого за амінокислотами рослинного білка. Після себе вона залишає чисте поле, а в ґрунті - значну частину біологічно фіксованого азоту, завдяки чому забезпечує підвищення урожайності зернових у сівозміні на 8-11 ц/га, порівняно з посівом після соняшнику.
На 2013 р. до Держреєстру сортів рослин України включено нові високоврожайні сорти сої. Тож оновлений склад сортів сої, придатних нині для поширення, має такий вигляд:
- ультраскоростиглі – Адамос, Анастасія, Аннушка, Александрит, Антрацит, Білявка, Вільшанка, Ворскла, Дені, Естафета, Єлена, Знахідка, Княжна, Ксеня, Лариса, Легенда, Либідь, Мавка, Меркур, ОАС Валлас, ОАС Чемпіон, Сіверка, Спринта, Танаіс, Терек, Устя, Фаворит, Фея, Фортуна, Хорол, Хуторяночка, Хвиля;
- ранньостиглі – Алмаз, Аметист, Анжеліка, Аполлон, Атланта, Аратта, Білосніжка, Блискавиця, Бояна, Говерла, Десна, Діона, Донька, ЕС Ментор, КиВін, Київська 98, Коннор, Корада, Кубань, Лара, Луна, Мальвіна, Медея, Мерлін, Монада, Мрія, ОАЦ-Віжіон, ПСВ 808, Подяка, Протеїнка, Романтика, Руса, Святкова, Седмиця, Смолянка, Спонсор, Срібна рута, Сузір’я, Черемош,Фаетон, Хортиця, Ювілейна, Юг 30;
- середньоранньостиглі – Антарес, Артеміда, Аркадія одеська, Берегиня, Богеміанс, Валюта, Васильківська, Величава, Вежа, Версія, Вілана, Георгіна, Горизонт, Горлиця, Даная, Данко, Дельта, Ельдорадо, Ентерпрайс, Золотиста, Іванка, Ізумрудна, Київська 27, Корсак, Крістіна, Медісон, Моравія, Омега вінницька, Оксана, Оріана, Особлива, Офелія, Подільська 416, Поема, Прикарпатська 96, Равніця, Ромашка, Скеля, Смуглянка, Сонячна, Спринт, Стратегія, Супра, Східна, Сяйво, Таврія, Чернівецька 9, Харківська зерноукісна, Фарватер, Шарм, Юг 40, Ятрань;
- середньостиглі - Агат, Анатоліївка, Антошка, Вінні, Вінничанка, Витязь 50, Галина, Деймос, Інна, Ірина, Колбі, КСБ-938, Маша, Мельпомена, Одеська 150А, Подільська 1, Подолянка, Полтава, Срібна, Успіх, Феміда, Чернівецька 8.
Потенціал урожайності вітчизняних сортів сої досить високий: ультраскоростиглих – 23-28 ц/га, ранньостиглих – 25-30 ц/га, середньоранньостиглих – 30-40, середньостиглих – 41-50 ц/га і більше.
Нові сорти сої селекції Інституту кормів і сільського господарства Поділля НААН у післяреєстраційному вивченні Вінницького обласного центру експертизи сортів рослин забезпечили таку врожайність: Діона – 34, Анатоліївка, Оксана і Феміда – по 37 ц/га, КиВін – 38, Артеміда і Золотиста – по 39 ц/га, Омега вінницька – 40, Монада – 44, Хуторяночка – 46, Смолянка – 49. Середня урожайність цих 11 сортів склала 39,7 ц/га, що є найкращим показником у Європі. Потенціал урожайності українських сортів використовується тільки на 35-50%, хоча стоїть завдання – досягти 78-88%.
Соя, як кращий попередник, активізує сівозмінний фактор, відкриє реальні перспективи для підвищення урожайності озимої пшениці, кукурудзи, озимого жита, вівса та одержання в країні 80 млн. т зерна. Без зернобобових культур (сої) досягти таких обсягів виробництва зерна малоймовірно. З соєю наша країна вийде на стратегічний напрям розвитку агросектору, зміцнення економіки і розв’язання продовольчої проблеми.
На жаль, урожайність сої в країні залишається невисокою – 17-20 ц/га. За рахунок вирощування нових сортів, освоєння новітньої технології вирощування й інтегрованого захисту посівів фактичну урожайність цієї культури у сільгосппідприємствах і фермерських господарствах можна підвищити вдвічі.
Анатолій БАБИЧ,
д. с.-г. н., проф., академік НААН України і Россільгоспакадемії, завідувач відділу селекції і насінництва сої і зернобобових культур Інституту кормів і сільського господарства Поділля НААН, м. Вінниця