Аграрний тиждень. Україна
» » Заготовлюй вигідний та ефективний сінаж сьогодні!
» » Заготовлюй вигідний та ефективний сінаж сьогодні!

    Заготовлюй вигідний та ефективний сінаж сьогодні!



    Як заготовити сінаж?

     

                Сінаж, як відомо,- це консервований у герметичних умовах корм, виготовлений із трав, пров’ялених до вологості 50-55%. Сировиною для нього слугують трави природних сінокосів і посівні культури, в т.ч. бобові, скошені не пізніше початку цвітіння, а також злакові культури у фазі колосіння тощо.

     

    Сінаж - дуже зручний корм. Він сипкий, що полегшує механізацію роздавання його тваринам. Завдяки невеликій вологості, сінаж не замерзає за низьких температур. У раціонах великої рогатої худоби він може повністю й з успіхом замінити силос, сіно і коренеплоди. Використання сінажу дасть змогу за порівняно короткий термін перейти до вищого рівня раціонального, повноцінного годування тварин - його типізації. Корови дослідної групи мали удій на 2,5 кг вищий, аніж тварини контрольної групи. Сінаж добре поїдають і корови, і молодняк ВРХ.

    У процесі закладання сінажу з пров’яленої сировини першочергове значення мають терміни (тривалість) завантаження маси в сховище і його герметичність. Оскільки нестача вологи лімітує розвиток процесів бродіння, то за усунення доступу кисню інтенсивність газообміну в сховище і ступінь окислення поживних речовин корму знижуються. У герметичній споруді мікроорганізми швидко (за 4-5 год.) поглинають кисень, що залишився всередині сховища, а в результаті дихання рослин накопичується вуглекислий газ, що обмежує розвиток окислювальних процесів у кормі.

    Тому технологія заготівлі сінажу являє певні труднощі, і фахівці постійно намагаються її вдосконалювати. Одним із найефективніших сучасних способів закладання сінажу є застосування бактеріальних сінажних заквасок. Заготівля сінажу із застосуванням бактеріальної закваски - найефективніший спосіб консервації багаторічних трав за багатоукісного їхнього використання. Кормові достоїнства правильно закладеного сінажу визначаються його високою енергетичною і протеїновою цінністю - в середньому 0,4-0,5 к. о. на кілограм.

     На жаль, під час сінажування бобових і сумішей з бобовими культурами складно досягти оптимальної вологості зеленої маси. Пересушена маса погано трамбується, а за малосонячної і дощової погоди маса з підвищеною вологістю неминуче зіпсується. У будь-якому разі ці проблеми можна вирішити спеціальними амілолітичними молочнокислими стрептококами, які входять до складу сінажної закваски, консерванта кормів - «Бактосил АМС». До її складу входять живі культури: Streptococcus lactis diastaticus, Propionibacteriun shermani, Lactobacillus plantarum та Lactococcus lactis.

    «Бактосил АМС» - це один із найякісніших і найдоступніших консервантів для сінажу на ринку України. Особливістю цієї закваски є те, що в її складі є пропіоновокисла бактерія, яка нейтралізує масляну кислоту і таким чином запобігає виникненню кетову у тварин. Також молочна бактерія Lactococcus lactis запобігає розвитку клостридій, а у особливому симбіозі з Lactobacillus plantarum консервант дає винятковий захист проти цілого ряду патогенних бактерій.   

    Застосування технології заготівлі кормів із закваскою «Бактосил АМС» дає змогу регулювати процеси бродіння і забезпечує збереження кормів. Вона вдвічі підвищує збереження каротиноїдів і вітаміну С, поліпшує склад органічних і амінокислот, підвищує засвоюваність вуглеводневої фракції кормів, за рахунок біосинтезу в сінажі збільшується вміст вітамінів групи В (В2, В6, В12). Закваска забезпечує збереження сухої речовини на 90-91%, органічних речовин - на 90-95%, у т.ч. сирого протеїну - на 85-90%, захищає консервовану масу від гниття, пліснявіння, маслянокислого бродіння, сприяє отриманню корму з хорошим запахом і смаком, знижує в 1,5-2 рази витрати кормів і збільшує їхню конверсію.

    Під час застосування закваски «Бактосил АМС» бобові трави і їхні трав’яні суміші мають бути пров’ялені до вологості 45-50%, перед закладанням у сховище не менше 80% пров’яленої маси має бути подрібнено до часток завдовжки 2-3 сантиметри.

    Отже, застосування бактеріальної закваски «Бактосил АМС» - це біологічно, технологічно й економічно дуже вигідний прийом заготівлі кормів для тваринництва.

     

    О. ТКАЧУК,

    консультант із тваринництва і птахівництва,

    гол. ветлікар ТОВ СГП «Нива»

     

     

     

     





    Схожі новини
  • Чернігівські мікробіологи подбали про зелені корми
  • Заготівля кормів в умовах 2013 року
  • Бобові трави у кормовиробництві та землеробстві
  • А скільки корова дасть молока?
  • Якість кормів і ефективність молочного скотарства

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Заготовлюй вигідний та ефективний сінаж сьогодні!



Як заготовити сінаж?

 

            Сінаж, як відомо,- це консервований у герметичних умовах корм, виготовлений із трав, пров’ялених до вологості 50-55%. Сировиною для нього слугують трави природних сінокосів і посівні культури, в т.ч. бобові, скошені не пізніше початку цвітіння, а також злакові культури у фазі колосіння тощо.

 

Сінаж - дуже зручний корм. Він сипкий, що полегшує механізацію роздавання його тваринам. Завдяки невеликій вологості, сінаж не замерзає за низьких температур. У раціонах великої рогатої худоби він може повністю й з успіхом замінити силос, сіно і коренеплоди. Використання сінажу дасть змогу за порівняно короткий термін перейти до вищого рівня раціонального, повноцінного годування тварин - його типізації. Корови дослідної групи мали удій на 2,5 кг вищий, аніж тварини контрольної групи. Сінаж добре поїдають і корови, і молодняк ВРХ.

У процесі закладання сінажу з пров’яленої сировини першочергове значення мають терміни (тривалість) завантаження маси в сховище і його герметичність. Оскільки нестача вологи лімітує розвиток процесів бродіння, то за усунення доступу кисню інтенсивність газообміну в сховище і ступінь окислення поживних речовин корму знижуються. У герметичній споруді мікроорганізми швидко (за 4-5 год.) поглинають кисень, що залишився всередині сховища, а в результаті дихання рослин накопичується вуглекислий газ, що обмежує розвиток окислювальних процесів у кормі.

Тому технологія заготівлі сінажу являє певні труднощі, і фахівці постійно намагаються її вдосконалювати. Одним із найефективніших сучасних способів закладання сінажу є застосування бактеріальних сінажних заквасок. Заготівля сінажу із застосуванням бактеріальної закваски - найефективніший спосіб консервації багаторічних трав за багатоукісного їхнього використання. Кормові достоїнства правильно закладеного сінажу визначаються його високою енергетичною і протеїновою цінністю - в середньому 0,4-0,5 к. о. на кілограм.

 На жаль, під час сінажування бобових і сумішей з бобовими культурами складно досягти оптимальної вологості зеленої маси. Пересушена маса погано трамбується, а за малосонячної і дощової погоди маса з підвищеною вологістю неминуче зіпсується. У будь-якому разі ці проблеми можна вирішити спеціальними амілолітичними молочнокислими стрептококами, які входять до складу сінажної закваски, консерванта кормів - «Бактосил АМС». До її складу входять живі культури: Streptococcus lactis diastaticus, Propionibacteriun shermani, Lactobacillus plantarum та Lactococcus lactis.

«Бактосил АМС» - це один із найякісніших і найдоступніших консервантів для сінажу на ринку України. Особливістю цієї закваски є те, що в її складі є пропіоновокисла бактерія, яка нейтралізує масляну кислоту і таким чином запобігає виникненню кетову у тварин. Також молочна бактерія Lactococcus lactis запобігає розвитку клостридій, а у особливому симбіозі з Lactobacillus plantarum консервант дає винятковий захист проти цілого ряду патогенних бактерій.   

Застосування технології заготівлі кормів із закваскою «Бактосил АМС» дає змогу регулювати процеси бродіння і забезпечує збереження кормів. Вона вдвічі підвищує збереження каротиноїдів і вітаміну С, поліпшує склад органічних і амінокислот, підвищує засвоюваність вуглеводневої фракції кормів, за рахунок біосинтезу в сінажі збільшується вміст вітамінів групи В (В2, В6, В12). Закваска забезпечує збереження сухої речовини на 90-91%, органічних речовин - на 90-95%, у т.ч. сирого протеїну - на 85-90%, захищає консервовану масу від гниття, пліснявіння, маслянокислого бродіння, сприяє отриманню корму з хорошим запахом і смаком, знижує в 1,5-2 рази витрати кормів і збільшує їхню конверсію.

Під час застосування закваски «Бактосил АМС» бобові трави і їхні трав’яні суміші мають бути пров’ялені до вологості 45-50%, перед закладанням у сховище не менше 80% пров’яленої маси має бути подрібнено до часток завдовжки 2-3 сантиметри.

Отже, застосування бактеріальної закваски «Бактосил АМС» - це біологічно, технологічно й економічно дуже вигідний прийом заготівлі кормів для тваринництва.

 

О. ТКАЧУК,

консультант із тваринництва і птахівництва,

гол. ветлікар ТОВ СГП «Нива»

 

 

 

 





Схожі новини
  • Чернігівські мікробіологи подбали про зелені корми
  • Заготівля кормів в умовах 2013 року
  • Бобові трави у кормовиробництві та землеробстві
  • А скільки корова дасть молока?
  • Якість кормів і ефективність молочного скотарства

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.