Аграрний тиждень. Україна
» » » Чернігівські мікробіологи подбали про зелені корми
» » » Чернігівські мікробіологи подбали про зелені корми

    Чернігівські мікробіологи подбали про зелені корми


    У сучасних, нерідко нетипових погодно-кліматичних умовах заготівля кормів для худоби потребує нових підходів і технологій зберігання. Це змушує агровиробників все частіше звертатися за порадою до науковців. І небезрезультатно: в їхньому інтелектуальному портфелі напрацювань кожен знаходить для себе щось корисне.

     

    Знаючи про це, Департамент агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації час від часу проводить наради на базі Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва (ІСМАВ) НААН України, розташованого у Чернігові. Відбулася така й напередодні початку «зелених жнив».

    Начальник Департаменту АПР Анатолій Максак, зокрема, наголосив на необхідності застосування на місцях ефективного менеджменту та високопродуктивних технологій. Після цього говорили вчені мужі. Адже їх дослідження і розробки спрямовані саме на підвищення ефективності та якості агровиробництва.

    Як розповів заступник директора ІСМАВ, кандидат економічних наук Анатолій Москаленко, виробникам сільгосппродукції чернігівські мікробіологи пропонують широкий спектр препаратів землеудобрювальної дії, якісний посадковий матеріал високоврожайних сортів картоплі, оригінальне й елітне насіння агрокультур, біологічні засоби захисту рослин і тварин та підвищення якості кормів. Учені також виконують роботи на замовлення, надають кваліфіковані консультації. Якість послуг і розробок інституту вже оцінило понад 700 аграріїв з усіх областей України.

    Значний інтерес до чернігівчан проявляють іноземні фахівці. Нині договори про науково-технічне співробітництво в галузі сільгоспмікробіології ІСМАВ має з науковими установами Росії, Білорусі, Німеччини та Китаю.

    Особливу увагу на нараді приділили біопрепаратам, розробленим у Чернігові для підвищення якості зеленої маси, її ефективного зберігання та використання. Мова – про закваски для заготівлі силосу та сінажу.

    Представляючи асортимент заквасок, науковий співробітник лабораторії пробіотиків ІСМАВ Лариса Божок підкреслила, що при їхньому застосуванні у кормах на 23-28% зростає вміст молочної кислоти, вітамінів, каротину, пригнічується розвиток гнильних процесів, на 18-36% меншає шкідливої масляної кислоти. На відміну від хімічних консервантів, біодобавки безпечні для людей, тварин і довкілля в цілому. Гальмуючи бродіння в законсервованих кормах, вони зводять до мінімуму втрату їх поживності, й ті тваринники, хто користувався заквасками, в цьому пересвідчились.

    «За своєю ефективністю мікробні препарати інституту, призначені для кормовиробництва, не поступаються аналогам, представленим на ринку України, а в деяких випадках суттєво перевершують їх. Це доведено і нашими дослідженнями, і результатами наших споживачів», – зазначила Л. Божок.

    За її словами, 2012 року з мікробними консервантами чернігівського виробництва в Україні було закладено на зберігання близько 130 тис. т зеленої маси, з яких майже 90 тис. – на Чернігівщині. Перший з них – це силосна закваска, призначена для підвищення якості та терміну зберігання силосу. Препарат виготовляється на основі активного штаму сінної палички, який володіє високою аміло- та протеолітичною активністю, здатний синтезувати незамінні амінокислоти, вітаміни групи В, виступає антагоністом до гнильних та маслянокислих бактерій. Виготовлений з використанням закваски силос має виразні пробіотичні властивості. Його згодовування сприяє народженню здорового приплоду, зниженню захворюваності молодняка на шлунково-кишкові хвороби та підвищенню продуктивності худоби до 19%.

    Другий препарат – це мікробний консервант для сінажу. Його застосування дозволяє регулювати мікробіологічні процеси під час зберігання сінажу і отримувати корми високої якості. Завдяки дії консерванту високим у сінажі залишається вміст каротиноїдів та вітаміну С.

    Виробничі штами, покладені в основу зазначених препаратів, позитивно впливають не лише на якість корму, а й на організм жуйних тварин: сприяють прискоренню процесів травлення та кращому засвоєнню поживних речовин; активізують імунну та антиоксидантну системи худоби.

    Завершуючи презентацію ще нових, проте вже досить популярних у тваринників розробок, Лариса Божок наголосила на зручності їх застосування та дешевизні: одного літра закваски вартістю 50 грн. достатньо для обробки 40 т зеленої маси.

    В період заготівлі кормів, підкреслила вона, інститут готовий забезпечити всіх бажаючих необхідною кількістю мікробних консервантів.

     

    Наталія ПОТАПЧУК





    Схожі новини
  • Мікробні препарати для сільськогосподарських культур
  • Ефективність, доведена практикою
  • Заготовлюй вигідний та ефективний сінаж сьогодні!
  • А скільки корова дасть молока?
  • Бактеризувати й протруювати можна одночасно

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Чернігівські мікробіологи подбали про зелені корми


У сучасних, нерідко нетипових погодно-кліматичних умовах заготівля кормів для худоби потребує нових підходів і технологій зберігання. Це змушує агровиробників все частіше звертатися за порадою до науковців. І небезрезультатно: в їхньому інтелектуальному портфелі напрацювань кожен знаходить для себе щось корисне.

 

Знаючи про це, Департамент агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації час від часу проводить наради на базі Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва (ІСМАВ) НААН України, розташованого у Чернігові. Відбулася така й напередодні початку «зелених жнив».

Начальник Департаменту АПР Анатолій Максак, зокрема, наголосив на необхідності застосування на місцях ефективного менеджменту та високопродуктивних технологій. Після цього говорили вчені мужі. Адже їх дослідження і розробки спрямовані саме на підвищення ефективності та якості агровиробництва.

Як розповів заступник директора ІСМАВ, кандидат економічних наук Анатолій Москаленко, виробникам сільгосппродукції чернігівські мікробіологи пропонують широкий спектр препаратів землеудобрювальної дії, якісний посадковий матеріал високоврожайних сортів картоплі, оригінальне й елітне насіння агрокультур, біологічні засоби захисту рослин і тварин та підвищення якості кормів. Учені також виконують роботи на замовлення, надають кваліфіковані консультації. Якість послуг і розробок інституту вже оцінило понад 700 аграріїв з усіх областей України.

Значний інтерес до чернігівчан проявляють іноземні фахівці. Нині договори про науково-технічне співробітництво в галузі сільгоспмікробіології ІСМАВ має з науковими установами Росії, Білорусі, Німеччини та Китаю.

Особливу увагу на нараді приділили біопрепаратам, розробленим у Чернігові для підвищення якості зеленої маси, її ефективного зберігання та використання. Мова – про закваски для заготівлі силосу та сінажу.

Представляючи асортимент заквасок, науковий співробітник лабораторії пробіотиків ІСМАВ Лариса Божок підкреслила, що при їхньому застосуванні у кормах на 23-28% зростає вміст молочної кислоти, вітамінів, каротину, пригнічується розвиток гнильних процесів, на 18-36% меншає шкідливої масляної кислоти. На відміну від хімічних консервантів, біодобавки безпечні для людей, тварин і довкілля в цілому. Гальмуючи бродіння в законсервованих кормах, вони зводять до мінімуму втрату їх поживності, й ті тваринники, хто користувався заквасками, в цьому пересвідчились.

«За своєю ефективністю мікробні препарати інституту, призначені для кормовиробництва, не поступаються аналогам, представленим на ринку України, а в деяких випадках суттєво перевершують їх. Це доведено і нашими дослідженнями, і результатами наших споживачів», – зазначила Л. Божок.

За її словами, 2012 року з мікробними консервантами чернігівського виробництва в Україні було закладено на зберігання близько 130 тис. т зеленої маси, з яких майже 90 тис. – на Чернігівщині. Перший з них – це силосна закваска, призначена для підвищення якості та терміну зберігання силосу. Препарат виготовляється на основі активного штаму сінної палички, який володіє високою аміло- та протеолітичною активністю, здатний синтезувати незамінні амінокислоти, вітаміни групи В, виступає антагоністом до гнильних та маслянокислих бактерій. Виготовлений з використанням закваски силос має виразні пробіотичні властивості. Його згодовування сприяє народженню здорового приплоду, зниженню захворюваності молодняка на шлунково-кишкові хвороби та підвищенню продуктивності худоби до 19%.

Другий препарат – це мікробний консервант для сінажу. Його застосування дозволяє регулювати мікробіологічні процеси під час зберігання сінажу і отримувати корми високої якості. Завдяки дії консерванту високим у сінажі залишається вміст каротиноїдів та вітаміну С.

Виробничі штами, покладені в основу зазначених препаратів, позитивно впливають не лише на якість корму, а й на організм жуйних тварин: сприяють прискоренню процесів травлення та кращому засвоєнню поживних речовин; активізують імунну та антиоксидантну системи худоби.

Завершуючи презентацію ще нових, проте вже досить популярних у тваринників розробок, Лариса Божок наголосила на зручності їх застосування та дешевизні: одного літра закваски вартістю 50 грн. достатньо для обробки 40 т зеленої маси.

В період заготівлі кормів, підкреслила вона, інститут готовий забезпечити всіх бажаючих необхідною кількістю мікробних консервантів.

 

Наталія ПОТАПЧУК





Схожі новини
  • Мікробні препарати для сільськогосподарських культур
  • Ефективність, доведена практикою
  • Заготовлюй вигідний та ефективний сінаж сьогодні!
  • А скільки корова дасть молока?
  • Бактеризувати й протруювати можна одночасно

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.