Для постійного забезпечення тварин якісними кормами уся продукція повинна відповідати високим стандартам якості і проходити дослідження на всіх етапах виробництва.
В своїх дослідженнях лабораторія BLGG використовує також унікальний інструмент для перевірки якості загально змішаного раціону (ЗЗР) – RationCheck. Фактичний раціон, той який на кормовому столі, не завжди відповідає за складом розрахованому. Багато чинників може впливати на кінцевий продукт. Поживна цінність грубих кормів та побічних продуктів може знизитисявід самозігрівання, наявності цвілевихгрибів у вигляді цвілевих залишків та інших факторів зберігання. Може бути помилка в пропорціях при навантажуванні чи змішуванні, можливо, в результаті чого тварини фактично отримують різний раціон. Існують численні приклади з якими спеціалістиBLGG часто стикаються на практиці. Наприклад, із-за помилок в пропорціях чи раціонах можливо зниження виробництва молока, або збільшення витрат на його виробництво.
Як стверджує Пітер ван Дорен, технічний директор з ВРХ ГК «Агровет Атлантик», завдяки використанню RationCheck такій проблемі можна запобігти та отримати контроль над змішаним раціоном. Аналіз змішаного раціону дозволяє фермеру чи консультанту передбачити чи дійсно розрахункові значення поживності раціону будуть відповідати фактичним.
4 причини використовувати RationCheck:
1. Порівняння розрахованого раціону з фактичним
Відібравши проби змішаного раціону, ви можете достовірно порівняти склад ЗЗР із розрахунковим. Після цього ви можете шукати пояснення, у чому причина різниці між раціонами. Наприклад: Чи вміст кукурудзи нижче, ніж розраховано? Чи фактичне значення протеїну концентрованих кормів нижче ніж розрахунки?
2. Змішування зроблено якісно?
RationCheck дасть можливість перевірити чи змішування зроблено належним чином, а саме: чи є раціон однорідним, або як склад ЗЗР відрізняється на початку роздачі і в кінці? Ви можете зробити це, взявши кілька зразків. Наприклад, один на початку роздачі, один в середині і один в кінці роздачі. Якщо аналізи показують схожі результати – змішування зроблено належним чином. На жаль, на практиці однорідність ЗЗР не таке часте явище. Тому дослідження періодично потрібно повторювати. Також треба проводити аналіз мінерального складу: чи невеликі кількості солі і крейди гомогенно змішуються в раціоні?
3. Є багато варіантів?
Незважаючи на гарне змішування, корова все одно буде намагатися обирати собі корми (сортувати). Склад раціону визначає, чи має можливість корова це зробити. Наприклад, у раціонах з великою кількістю сухої речовини більш можливе розшаровування. Взявши зразок ЗЗР і зразок, коли 75% від раціону було з'їдено, ви можете порівняти аналізи. Є суттєві відмінності між результатами? Тоді є багато варіантів.
4. Аналіз невідомого раціону
Крім вищевказаних 3 варіантів, ви можете, використовувати аналіз невідомого раціону. Наприклад раціон для молодняка, який не був розрахований. Чи тварини достатньо забезпечені сирим протеїном? Чи достатня кількість мінералів у раціоні?
Контроль змішаних раціонів для Європи та США є нормальним явищем, особливо на великих фермах. Завдяки своїм розмірам, ці господарства не можуть дозволити собі зниження виробницвта молока або збільшення витрат на концентрати.
На прохання багатьох господарств, BLGG AgroXpertus розробила унікальну базу даних для аналізу змішаних раціонів швидко і без значних затрат, використовуючи техніку NIRS. Постійно аналізуючи змішаний раціон, фермер або зоотехнік контролює годівлю а, отже, і виробництво молока.
Різні тести на практиці показали, що метод RationCheck є одночасно простим у використанні і дуже точним.
Багато продуктів однакового хімічного складу мають різну кормову цінність для тварин. Наприклад, 10 грам білка із трав’яного силосу буде засвоюватись по-іншому, ніж 10 грамів білка із сої. Тому потрібно проводити широкий аналіз хімічного складу і, при бажанні, визначати мінеральний склад раціону.
Приклад роботи Racion Check.
Нижче наведений приклад аналізу ЗЗР добре ілюструє важливість аналізу ЗЗР з кормового столу:
Таблиця №1. Racion Check ЗЗР з кормового столу (Україна)
Показники |
ЗЗР початок роздачі |
ЗЗР середина роздачі |
ЗЗР кінець роздачі |
Середнє значення |
Розрахункові показники |
|||
1 |
2 |
1 |
2 |
1 |
2 |
|
|
|
Суха речовина, г |
462 |
481 |
486 |
487 |
473 |
473 |
477 |
500 |
Сирий протеїн, г |
155 |
168 |
171 |
161 |
168 |
158 |
164 |
160 |
Крохмаль, г |
156 |
208 |
201 |
180 |
217 |
215 |
196 |
200 |
Цукор, г |
42 |
34 |
41 |
39 |
37 |
33 |
38 |
40 |
Сира клітковина, г |
252 |
186 |
193 |
215 |
180 |
187 |
202 |
200 |
НДК/NDF, г |
462 |
372 |
379 |
417 |
369 |
376 |
396 |
380 |
КДК/ADF, г |
283 |
225 |
228 |
253 |
218 |
227 |
239 |
220 |
КДЛ/ADL, g |
38 |
30 |
30 |
33 |
30 |
31 |
32 |
30 |
NEL, Mj |
6,1 |
6,2 |
6,2 |
6,2 |
6,2 |
6,2 |
6 |
6 |
Перертравна органічна речовина, % |
72,4 |
77,1 |
76,5 |
73,6 |
76,9 |
76 |
75 |
- |
Сира зола, г |
91 |
91 |
81 |
83 |
88 |
95 |
88 |
- |
pH |
5,1 |
5,1 |
5,1 |
5 |
5 |
4,9 |
5 |
- |