На думку Юрія Петрова, генерального директора асоціації птахівничих підприємств «Птахопром України», птахівництво чи не єдине здатне у найближчі роки корінним чином поліпшити забезпечення населення високоякісними біологічно повноцінними продуктами харчування та зміцнити продовольчу безпеку держави.
Про деякі аспекти роботи галузі ми і говорили з Юрієм Петровим під час нашої нещодавньої зустрічі.
- Юрію Євгеновичу, з якою метою була створена Ваша асоціація?
- По-перше, у птахівничих підприємств повинна бути своя професійна асоціація, щоб відчувати і знати проблеми галузі, а головне - вчасно на них реагувати. А по-друге, необхідно координувати господарську діяльність птахогосподарств, більш повно використовувати майнові, виробничі, фінансові та комерційні зусиллля наших засновників по виробництву і реалізації продукції птахівництва та іншої сільгосппродукції. І безперечно, для сприяння розвитку галузі птахівництва в цілому.
- Які питання вона допомагає вирішувати на законодавчому, фінансовому або інших рівнях?
- Ми всіляко намагаємося організувати вивчення передових методів роботи в галузі та впровадити їх у виробництво на наших підприємствах. Також працюємо над удосконаленням технологічної політики птахівництва – беремо участь у розробці стандартів, рекомендацій, випробуванні кросів птиці, спеціальних машин і обладнання. Надаємо допомогу птахогосподарствам з питань технології ведення птахівництва, племінної роботи, ветеринарії, реалізації продукції, придбання матеріально-технічних ресурсів, пошуку інвесторів. Завжди намагаємося готувати і вносити на розгляд державним органам законодавчі матеріали, що стосуються галузі птахівництва.
Спеціалісти асоціації виконують великий обсяг роботи по зведенню статистичної звітності діяльності птахогосподарств різних форм власності у племінній справі. Досить велику роботу ми зробили з підготовки та проведення атестації племінних птахогосподарств країни. За її результатами ті підприємства, які пройшли конкурс, отримали племінні атестати з присвоєнням господарству статусу племзавода чи племрепродуктора.
Спеціалізовані господарства, які входять до складу «Птахопрому України», через мережу інкубаторно-птахівничих організацій забезпечують населення молодняком птиці, роблячи визначальний вплив на розвиток птахівництва саме в індивідуальному секторі. При цьому досягнення в селекції кросів птиці українських племгосподарств та кращих іноземних фірм у найкоротший час стають надбанням господарств багатьох форм власності.
- Які господарства Ви б виділили як найбільш успішні?
- Варто сказати, що за останні роки держава створила, хоч і недостатню, правову базу для роботи галузі. А завдяки дії аграрних реформ здійснюються заходи щодо подальшого розвитку птахівництва.
Нині вся галузь об'єднує більше 600 птахогосподарств різних форм власності, з них понад 80 спеціалізуються на виробництві племінної продукції, близько 100 - на виробництві яєць харчових, до 50 – на виробництві м'яса птиці. Чимало є інкубаторно-птахівничих і дрібних підприємств з виробництва яєць та м’яса птиці. З племптахозаводів (гуси, кури загально-користувальних порід, страуси, перепели) працюють, зокрема, ДППП «Роздольне», ДП «ДГ «Борки» (обидва - Харківщина), з племптахорепродукторів - ВАТ «Коробівське» (Черкащина), ДП «НДППЗ ім. Фрунзе» НУБіП України (АР Крим), ПАТ «Кожухівське (Київщина).
- Що можете сказати про інвестиції в птахівництво?
- За останні 10 років великі капіталовкладення зроблені у потужні яєчні та м’ясні підприємства. Тільки на 2002 рік іноземних і вітчизняних інвесторів було майже 70. Саме за рахунок серйозних інвестицій відновлені й потужно працюють великі підприємства з виробництва яєць і м’яса птиці. На жаль, птахогосподарства «Птахопрому України» отримали незначні інвестиції, та все одно працюють і дають якісну продукцію. Наприклад, потужно розвивається нині ТОВ «Агрохолдинг «Авангард» (виробництво яєць), який будує 2 великі комплекси у Хмельницькій (на 23 млн. гол.) та Херсонський (до 5 млн. гол.) областях. Оскільки зростає попит населення на цінний білковий продукт, то в останні роки збільшилась кількість перепелиних ферм. Скажімо, стабільно працюють ТОВ «Агрокомплекс Фенікс» і ФГ «Повіт-Агро» (Київщина), ТОВ Фірма «Сільпостачсервіс» (Херсонщина) та інші. Інвестиції дозволили відновити і розвинути виробництво гусячої племінної продукції. Зокрема, непогані показники демонструє СТОВ «Нікомарівське» (Одещина), ФГ «Орбіта» (Миколаївщина), ТОВ «Колос-Агро Трейд» (Сумщина).
- Яким, на Вашу думку, є майбутнє цієї галузі в Україні?
- На ринку м’ясопродуктів як в Україні, так і в світі, птахівництво має велике майбутнє, бо сьогодні м’ясо птиці в ціновій категорії найбільш конкурентоздатне. Тож переконаний, що ця галузь тільки збільшуватиме свої потужності й нарощуватиме обсяги виробництва. Звичайно, найбільша частка у виробництві продукції залишатиметься за промисловими комплексами, та водночас у найближчі 10-15 років працюватимуть і невеликі підприємства, які забезпечуватимуть населення молодняком птиці, а інкубаторні підприємства – інкубаційним яйцем.
Ірина АКІНФІЄВА