Аграрний тиждень. Україна
» » Ягода родом з дитинства
» » Ягода родом з дитинства

    Ягода родом з дитинства


    Ця дивовижна ягода завжди асоціювалася з літом та насолодою. Оспіваний в народних піснях, соковитий дарунок літа, мабуть, у кожного пробуджує спогади про босоноге дитинство, запашні бабусині пироги та перше побачення.
    І не тільки ореолом романтики та незрівнянним смаком приваблює малина, а й своїми яскраво вираженими лікувальними властивостями. Щойно застуда намагається зачепитися в нашому тілі, першим помічником стає теплий чай із малиновим варенням. От уже де можна поєднати лікування із задоволенням! Та й результат очевидний. Малина – один із кращих природних потогінних, жарознижувальних та антисептичних засобів. А у поєднанні із обліпихою та ложечкою меду – ще й чудовий загальнозміцнювальний засіб. Та вік соковитої ягоди короткий, тому варто своєчасно подбати про те, щоб узимку запашні ліки були під рукою. Якщо ж малина росте на присадибній ділянці, то наприкінці плодоношення вже слід замислитися про врожай наступного року.
    Догляд у липні-серпні
    Поласувавши малинкою досхочу, беріться до справи. Якщо у вас молода плантація, головне завдання – належний догляд за нею: поливати, розпушувати грунт, боротися із бур’янами тощо. А на плодоносній плантації ще червоніють привабливі ягідки. Зривати їх рекомендується разом із плодоніжкою в перші години після того, як зійшла ранкова роса або увечері, коли спаде спека. Якщо ягоди потрібно кудись перевозити, варто їх перед цим охолодити – покласти у неглибоку тару (у два-три ряди) і помістити в холодильник. Відразу після закінчення збору урожаю виріжте стебла, що закінчили плодоношення і спаліть їх. Грунт, який за час збору врожаю ущільнився, потрібно розпушити, водночас знищуючи бур’яни і паростки малини у міжрядді. Рослини обробіть від шкідників та хвороб. І, звичайно, не забувайте поливати кущі хоча б раз у два тижні. Малина дуже любить вологу, а коли їй бракує води, ягідки вродять дрібненькі та несолодкі, швидко всихають.
    Ягода родом з дитинства
    Підживлення та прорідження малини
    Малина – рослина досить вибаглива та примхлива. Без підживлення не варто розраховувати на хороший урожай. Потрібно вносити під кущі органіку (перегній). І бажано робити це не лише навесні, а й після того, як рослина виснажиться, порадувавши нас плодами.
    Важливою умовою доброго врожаю є прорідження кущів. Кожен кущ дає близько двох десятків молодих пагонів. Залишити ж треба всього 5-6, стільки ж - і плодоносних гілок, для заміни старих, коли вони перестануть родити. Це мають бути міцні паростки. Для їх посилення відрізають дрібніші: просто зрубують на рівні грунту гострим лезом або плоскорізом. Перше прополювання здійснюється у травні, коли пагони сягнуть 50-70 см, за місяць процедура повторюється. Так створюються умови для багатого врожаю. А після плодоношення потрібно знову провести розрідження.
    Підв’язування малини
    Дбайливий господар завжди натягує дріт, який підтримує кущ та допомагає сформувати рівненькі, зручні рядочки. Після збору врожаю фахівці радять провести ще один дріт у відстані півметра від першого. До першого підв’язуватимуться плодові гілки, а на другий – приріст. Таким чином ніщо не перешкоджатиме сонцю. Якщо ви не встигли зробити це вчасно, не впадайте у відчай: процедуру можна відкласти й до осені.
    Підготовка до зими
    Коли пагони сягнули висотою до двох метрів, а ви бажаєте у наступному році мати крупні ягоди, настав час їх вкоротити. Верхню частину гілочки обрізають майже наполовину. Найкращий врожай буде в середній третині паростка. Це також стосується й ожини, винограду та інших ліан.
    Висаджуючи нові кущі, в жодному разі не залишайте довгих гілок: не буде врожаю та й приросту не отримаєте в наступному році. Не вкорінений кущик намагатиметься вижити і якщо не загине, то дуже затримається у розвитку. Взагалі малина чудово розмножується частинами коренів. Їх зрізають по 10-15 см і вкладають у грунт на глибину 5 см. Удобрюють та поливають землю. Це краще робити восени, до 15 жовтня.
    Цікавинки про малинку
    До речі, малина - єдина ягода, яку не обов’язково мити: вона не набирає ніякої інфекції. Звичайно, знайдуться ті, хто забажає посперечатися із таким твердженням. Їм пораджу чинити за власним переконанням, адже це чудовий спосіб зберегти нервову систему від зайвих стресів.
    Мабуть, кожному садоводу відомі мрії про малину, що дає врожаї кілька разів на рік. Сорти ремонтантної малини, яка вдруге плодоносить восени, в наших кліматичних умовах дає другий урожай наприкінці вересня, коли сонце вже майже не гріє. Через це осінні ягоди не солодкі, дрібненькі, і їх досить мало. Але російські селекціонери створили новий сорт ремонтантної малини «Катерина-II», який чудово плодоносить і восени в умовах помірного клімату. Ці ягоди жовті, червоні та абрикосового кольору. Для створення малинивого дива знадобилося 20 років ретельної праці. Проте тепер ми можемо насолоджуватися ягодою і сірою осінньою дниною.
    А от американські науковці виявили унікальні властивості чорної малини. Ці властивості пов’язані з вмістом антиоксидантів, які запобігають формуванню ракових клітин. Це відбувається завдяки активізації імунної системи і апоптоза (програмованої клітинної загибелі) і пригнічують процеси окислення ліпідів. Саме ці фактори контролюють в організмі боротьбу з постійно утворюваними в неймовірній кількості клітинами з пухлинними властивостями.

    Для дбайливих господинь
    Варення на зиму (1 спосіб):
    Для варення взяти стиглі ягоди, зібрані в суху погоду, перебрати, сполоснути водою, видалити плодоніжки. Якщо малина вражена личинками малинового жука, залити її соляним розчином. Коли личинки спливуть, зняти їх ложкою, ягоди промити водою і залити гарячим сиропом. Залишити на 4-5 годин, після чого сироп злити й уварити його до температури кипіння 107,5 градусів. Потім покласти в нього ягоди і доварити на маленькому вогні. Остужене варення розкласти у банки. На 1кг варення: 1,2-1,5 кг цукру, 1 склянка води.
    (2 спосіб):
    Перебрану малину засипати половиною норми цукру і поставити на 6-8 годин у холодне місце. Потім відділити сік і додати до нього решту цукру. Сироп довести до кипіння, щоб повністю розчинився цукор. Після цього охолодити, змішати з ягодами, і варити до готовності. Обов’язково зібрати піну. Якщо готове варення швидко охолодити, збережеться його красивий колір. Для цього таз із варенням можна помістити у більшу посудину з холодною водою або обкласти льодом. Розфасувати у підготовлені банки. На 1кг варення: 1,2-1,5 кг цукру.
    А коли за вікном буде сніжна ковдра, ви відкриєте до чаю баночку чудового малинового варення, вдихнете аромат літа та прекрасних дитячих мрій. І подякуєте природі за щедрий дарунок.
    Дарина Поліщук





    Схожі новини
  • Чорна малина
  • Полуниця: користь перевершує смак
  • Квітка, що святкує Різдво
  • Цілющі властивості дикої троянди
  • КИЗИЛ – СКАРБНИЦЯ ЗДОРОВ'Я Й ОКРАСА САДУ

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Ягода родом з дитинства


Ця дивовижна ягода завжди асоціювалася з літом та насолодою. Оспіваний в народних піснях, соковитий дарунок літа, мабуть, у кожного пробуджує спогади про босоноге дитинство, запашні бабусині пироги та перше побачення.
І не тільки ореолом романтики та незрівнянним смаком приваблює малина, а й своїми яскраво вираженими лікувальними властивостями. Щойно застуда намагається зачепитися в нашому тілі, першим помічником стає теплий чай із малиновим варенням. От уже де можна поєднати лікування із задоволенням! Та й результат очевидний. Малина – один із кращих природних потогінних, жарознижувальних та антисептичних засобів. А у поєднанні із обліпихою та ложечкою меду – ще й чудовий загальнозміцнювальний засіб. Та вік соковитої ягоди короткий, тому варто своєчасно подбати про те, щоб узимку запашні ліки були під рукою. Якщо ж малина росте на присадибній ділянці, то наприкінці плодоношення вже слід замислитися про врожай наступного року.
Догляд у липні-серпні
Поласувавши малинкою досхочу, беріться до справи. Якщо у вас молода плантація, головне завдання – належний догляд за нею: поливати, розпушувати грунт, боротися із бур’янами тощо. А на плодоносній плантації ще червоніють привабливі ягідки. Зривати їх рекомендується разом із плодоніжкою в перші години після того, як зійшла ранкова роса або увечері, коли спаде спека. Якщо ягоди потрібно кудись перевозити, варто їх перед цим охолодити – покласти у неглибоку тару (у два-три ряди) і помістити в холодильник. Відразу після закінчення збору урожаю виріжте стебла, що закінчили плодоношення і спаліть їх. Грунт, який за час збору врожаю ущільнився, потрібно розпушити, водночас знищуючи бур’яни і паростки малини у міжрядді. Рослини обробіть від шкідників та хвороб. І, звичайно, не забувайте поливати кущі хоча б раз у два тижні. Малина дуже любить вологу, а коли їй бракує води, ягідки вродять дрібненькі та несолодкі, швидко всихають.
Ягода родом з дитинства
Підживлення та прорідження малини
Малина – рослина досить вибаглива та примхлива. Без підживлення не варто розраховувати на хороший урожай. Потрібно вносити під кущі органіку (перегній). І бажано робити це не лише навесні, а й після того, як рослина виснажиться, порадувавши нас плодами.
Важливою умовою доброго врожаю є прорідження кущів. Кожен кущ дає близько двох десятків молодих пагонів. Залишити ж треба всього 5-6, стільки ж - і плодоносних гілок, для заміни старих, коли вони перестануть родити. Це мають бути міцні паростки. Для їх посилення відрізають дрібніші: просто зрубують на рівні грунту гострим лезом або плоскорізом. Перше прополювання здійснюється у травні, коли пагони сягнуть 50-70 см, за місяць процедура повторюється. Так створюються умови для багатого врожаю. А після плодоношення потрібно знову провести розрідження.
Підв’язування малини
Дбайливий господар завжди натягує дріт, який підтримує кущ та допомагає сформувати рівненькі, зручні рядочки. Після збору врожаю фахівці радять провести ще один дріт у відстані півметра від першого. До першого підв’язуватимуться плодові гілки, а на другий – приріст. Таким чином ніщо не перешкоджатиме сонцю. Якщо ви не встигли зробити це вчасно, не впадайте у відчай: процедуру можна відкласти й до осені.
Підготовка до зими
Коли пагони сягнули висотою до двох метрів, а ви бажаєте у наступному році мати крупні ягоди, настав час їх вкоротити. Верхню частину гілочки обрізають майже наполовину. Найкращий врожай буде в середній третині паростка. Це також стосується й ожини, винограду та інших ліан.
Висаджуючи нові кущі, в жодному разі не залишайте довгих гілок: не буде врожаю та й приросту не отримаєте в наступному році. Не вкорінений кущик намагатиметься вижити і якщо не загине, то дуже затримається у розвитку. Взагалі малина чудово розмножується частинами коренів. Їх зрізають по 10-15 см і вкладають у грунт на глибину 5 см. Удобрюють та поливають землю. Це краще робити восени, до 15 жовтня.
Цікавинки про малинку
До речі, малина - єдина ягода, яку не обов’язково мити: вона не набирає ніякої інфекції. Звичайно, знайдуться ті, хто забажає посперечатися із таким твердженням. Їм пораджу чинити за власним переконанням, адже це чудовий спосіб зберегти нервову систему від зайвих стресів.
Мабуть, кожному садоводу відомі мрії про малину, що дає врожаї кілька разів на рік. Сорти ремонтантної малини, яка вдруге плодоносить восени, в наших кліматичних умовах дає другий урожай наприкінці вересня, коли сонце вже майже не гріє. Через це осінні ягоди не солодкі, дрібненькі, і їх досить мало. Але російські селекціонери створили новий сорт ремонтантної малини «Катерина-II», який чудово плодоносить і восени в умовах помірного клімату. Ці ягоди жовті, червоні та абрикосового кольору. Для створення малинивого дива знадобилося 20 років ретельної праці. Проте тепер ми можемо насолоджуватися ягодою і сірою осінньою дниною.
А от американські науковці виявили унікальні властивості чорної малини. Ці властивості пов’язані з вмістом антиоксидантів, які запобігають формуванню ракових клітин. Це відбувається завдяки активізації імунної системи і апоптоза (програмованої клітинної загибелі) і пригнічують процеси окислення ліпідів. Саме ці фактори контролюють в організмі боротьбу з постійно утворюваними в неймовірній кількості клітинами з пухлинними властивостями.

Для дбайливих господинь
Варення на зиму (1 спосіб):
Для варення взяти стиглі ягоди, зібрані в суху погоду, перебрати, сполоснути водою, видалити плодоніжки. Якщо малина вражена личинками малинового жука, залити її соляним розчином. Коли личинки спливуть, зняти їх ложкою, ягоди промити водою і залити гарячим сиропом. Залишити на 4-5 годин, після чого сироп злити й уварити його до температури кипіння 107,5 градусів. Потім покласти в нього ягоди і доварити на маленькому вогні. Остужене варення розкласти у банки. На 1кг варення: 1,2-1,5 кг цукру, 1 склянка води.
(2 спосіб):
Перебрану малину засипати половиною норми цукру і поставити на 6-8 годин у холодне місце. Потім відділити сік і додати до нього решту цукру. Сироп довести до кипіння, щоб повністю розчинився цукор. Після цього охолодити, змішати з ягодами, і варити до готовності. Обов’язково зібрати піну. Якщо готове варення швидко охолодити, збережеться його красивий колір. Для цього таз із варенням можна помістити у більшу посудину з холодною водою або обкласти льодом. Розфасувати у підготовлені банки. На 1кг варення: 1,2-1,5 кг цукру.
А коли за вікном буде сніжна ковдра, ви відкриєте до чаю баночку чудового малинового варення, вдихнете аромат літа та прекрасних дитячих мрій. І подякуєте природі за щедрий дарунок.
Дарина Поліщук





Схожі новини
  • Чорна малина
  • Полуниця: користь перевершує смак
  • Квітка, що святкує Різдво
  • Цілющі властивості дикої троянди
  • КИЗИЛ – СКАРБНИЦЯ ЗДОРОВ'Я Й ОКРАСА САДУ

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.