Останнім часом використання пивної дробини стає все більш актуальним. І справа не тільки у її дешевизні, а й у широких можливостях використання.
Пивна дробина утворюється після фільтрації пивного сусла в процесі варки пива. Це натуральний, екологічно чистий продукт з високим вмістом протеїну (в 2-3 рази більшим, ніж в ячмені). З неї можна виробляти біогаз, екологічне добриво, електроенергію, застосовувати при виготовленні хліба, макаронних і ковбасних виробів. Але найчастіше пивна дробина все ж таки застосовується у потребах сільського господарства. Наприклад, у розвинених країнах Європи та Близького Сходу її використовують як високоякісний корм для тварин, як цілком натуральний, екологічно чистий та біологічно активний продукт без хімічних домішок. До того ж пивна дробина отримується з рослинної сировини, що не піддається генетичній модифікації, а як наслідок - не може проявляти мутагенні та інші негативні властивості.
У сільському господарстві пивну дробину можна використовувати у сирому, консервованому та сухому вигляді. Різниця полягає у строках придатності. За словами начальника комерційного відділу пластмаси та дробини ЗАТ «Оболонь» Євгена Козеренко, пивна дробина є високоякісним кормом для тварин як у сирому, так і в сухому вигляді. Та влітку, коли накопичується значна кількість пивної дробини, перевозити її у сирому вигляді практично неможливо, вона швидко псується. Перевагою ж сухої дробини є строк зберігання - півроку, крім того вона містить вітаміни групи В і необхідні мікроелементи.
Саме тому у квітні 2008 року на головному заводі компанії «Оболонь» у Києві запрацювала установка з виробництва сухих гранул пивної дробини, які отримують, висушуючи сиру дробину. В процесі сушки також додаються пивні дріжджі для підвищення вмісту повноцінного протеїну та вітамінів групи В. Наразі потужність установки дозволяє переробляти до 700 тонн сирої дробини на добу. До речі, в Україні це єдине підприємство, яке переробляє пивну дробину у сухі гранули.
Відгодівля тварин сухою пивною дробиною допомагає збільшити удої молока, приростити живу вагу великої рогатої худоби та свиней. До того ж в умовах поширення проблеми «коров'ячого сказу», коли використання кісткового борошна може становити загрозу для тварин, комбікорми на основі пивної дробини є цілком безпечними.
За словами завідуючої лабораторії ВАТ «Калитянський ЕЗКіП» (Київська область) Ніни Федорівни Твердохліб, пивна дробина є резервом якісних кормів, її можна застосовувати і як корм, і як домішок у комбікорм. «У себе на підприємстві ми додаємо пивну дробину у комбікорм для відгодівлі свиней», - додає Ніна Твердохліб.
Зараз уже існує кілька рецептів комбікормів на основі сухої пивної дробини та солодових ростків, які на замовлення керівництва компанії «Оболонь» були розроблені фахівцями Національного університету біотехнологій і природокористування. Крім того, спеціалістами Інституту кормів УААН (м. Вінниця) розроблені рецептури комбікормів і проведені експериментальні відгодівлі дійних корів та молодняку ВРХ в ряді господарств країни.