Аграрний тиждень. Україна
» » УКРАЇНСЬКЕ СЕЛО ЗАПРОШУЄ
» » УКРАЇНСЬКЕ СЕЛО ЗАПРОШУЄ

    УКРАЇНСЬКЕ СЕЛО ЗАПРОШУЄ


    Під час економічної кризи сільський зелений туризм, можливо, нарешті отримає шанс до активного розвитку. Сьогодні відпочиваючих та туристів ситуація зумовлює вибирати економніші тури, водночас Міністерство аграрної політики спільно зі Спілкою сприяння розвитку сільського зеленого туризму працюють над створенням законодавчої бази для даного напрямку. Чергове обговорення цієї теми відбулося 12 червня під час круглого столу «Перспективи розвитку сільського зеленого (аграрного) туризму та його законодавче забезпечення».


    altЗа статистикою, в сільській місцевості знаходиться майже мільйон приватних садиб, які реально можуть працювати на ринку зеленого туризму. Але наразі в 20 регіонах України зареєстровано і офіційно приймають відпочиваючих лише близько двох тисяч садиб. Найбільш розвинений сільський зелений туризм на Закарпатті. Хоча голова Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму Володимир Васильєв впевнений, що практично всі регіони України, крім Чорнобильської зони, цілком придатні для розвитку сільського туризму. «Переваги сільського зеленого туризму - це створення робочих місць, розвиток інфраструктури сільської місцевості, а ще презентація культурних та історичних традицій», - запевняє Володимир Васильєв.

    Та попри те, що такий вид туризму має значні переваги, в Україні поки що він не отримав бажаної популяризації. Представники Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму пояснюють це тим, що в нашій країні сільський зелений туризм не прописаний належним чином в законодавчій площині. Таку теорію підтримує і заступник міністра аграрної політики Роман Шмідт, який зазначає, що сьогодні справді існує проблема введення зеленого туризму в законодавче поле. «Вже понад 10 років ведеться ця робота, але до цього часу окремого закону для сільського зеленого туризму не існує, - повідомив Роман Шмідт - Перед Міністерством аграрної політики наразі стоїть завдання врегулювати аграрний зелений туризм в законодавчому плані».

    У Мінагрополітики сподіваються, що завдяки активному розвитку зеленого туризму вдасться також розвивати і відроджувати сільські території. Щоб зробити все якнайкраще, торік українська делегація навіть побувала у Польщі, де, як відомо, сільський зелений туризм набув масштабності. Повернувшись із навчальної поїздки, представники Міністерства аграрної політики і Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму розробили проект Закону «Про розвиток сільського зеленого (аграрного) туризму», де чітко прописали не лише туристичні складові, але й врахували аграрний сектор. Цьогоріч цей законопроект має потрапити на розгляд Верховної Ради, де парламентарі й вирішать долю українського сільського зеленого туризму. «Прийняття такого закону необхідно для регулювання сфери діяльності та розвитку зеленого туризму. - з впевненістю говорить голова Державної служби туризму і курортів Міністерства культури і туризму України Анатолій Пахля. - Бо сьогодні ми лише маємо розпорядження «Про розвиток сільського зеленого туризму до 2010 року», але, чесно кажучи, цей документ не задовольняє багатьох, хто працює чи волів би працювати за цим напрямом».

    За словами Володимира Васильєва, в законі треба прописати стимулюючу і заохочувальну базу і розробити стратегію, яка б сприяла розвитку сільського зеленого туризму в Україні. Також Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму планує найближчим часом розробити агротуристичний продукт, який виходитиме за рамки звичайного туризму і враховуватиме історичні та природні складові місцевості. Якщо altговорити про довготермінові плани, то спілкою заплановано підготувати туристичні коридори до 2012 року, адже саме тоді очікується найбільший наплив туристів в Україну.

    Кожна країна презентує сільський туризм відповідним чином, і в цьому плані Україна не відстає, адже має добровільну систему екологічного маркування агросадиб "Зелена садиба". Ця система розроблена на основі кращих міжнародних зразків і використовується як ефективний маркетинговий інструмент. Щоб отримати таке маркування, найперше потрібно бути власником агротуристичної садиби - членом Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні. Знак "Зелена садиба" має три рівні якості, від першого (найнижчого) до третього (найвищого). Для проведення добровільної сертифікації до господаря агросадиби виїжджає інспектор, який перевірить відповідність садиби зазначеним вимогам. Зібрана інспектором інформація буде надана комісії, затвердженій правлінням Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні, яка і винесе остаточне рішення. Знак "Зелена садиба" та відповідний сертифікат надається терміном на 2 роки. Наприклад, в селі Нижній Бистрій Хустського району Закарпаття із десяти садиб, які приймають туристів, шість мають екологічний сертифікат і, відповідно, знак «Зелена садиба». У найбільшому верховинському селі Колочава, яке розкинулося на декількох пагорбах Межигірського району під горою Стримба, наразі нараховується 9 садиб, які завжди чекають на гостей, а їх господарі в умовах безробіття вчаться заробляти гроші, не виходячи з власного будинку.

    Загалом, сільський зелений туризм базується на звичайній сільській родині, яка запрошує до себе гостей, знайомить їх з культурними традиціями та історією окремого регіону. Розпочати власну справу з сільського туризму - справа не хитра, altпотрібна лише мальовнича місцевість, чиста екологія, обладнана садиба. Але, щоб все було законно, потрібно оформити документи. В Україні всі працюють на єдиному податку для підприємців, та наше законодавство, за словами голови Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму Володимира Васильєва, дозволяє займатися зеленим туризмом в якості фізичної особи за умови, якщо в садибі приймається не більше 9 осіб одночасно.

    Якщо звернутися за досвідом до інших країн, то варто зазначити, що, приміром, у Франції налічується 40 тисяч садиб, які займаються сільським зеленим туризмом. 5,4 тисяч євро - такий середній прибуток однієї садиби за рік. У Швейцарії, насамперед, піклуються, щоб кожна сільська садиба, яка приймає туристів, використовувала продукти із власного господарства. В Італії зелений туризм розвивається завдяки винними турам. Всі країни, які пропагують сільський зелений туризм, об'єднує єдина мотивація - залучення в країну якомога більшої кількості туристів та покращання життя людей в сільській місцевості. Крім того, у Європі зелений туризм вважається престижним, а в Україні тенденції зовсім інші. Здебільшого свою відпустку в сільській садибі виявляють бажання провести сім'ї з дітьми віком до 12 років, люди пенсійного віку та українці, яким відпочинок в Єгипті чи Туреччині не по кишені. Сьогодні відпочинок в Закарпатті з харчуванням коштує від 55 гривень за добу, в Івано-Франківській області - 100, Волинській - від 60 гривень. Починаючи від 80 гривень коштує відпочинок у селах Луганської та Одеської областей, а Крим, враховуючи сезонний фактор, коштує дорожче.

     

     

                                                                                       Людмила ЛЕБІДЬ

     

     

     

     

     





    Схожі новини
  • Зелений туризм розпочинається з прибирання
  • ГОСТИННЕ УКРАЇНСЬКЕ СЕЛО ЧЕКАЄ НА ТУРИСТІВ
  • Мінагрополітики розробило проект закону про сільський туризм
  • ВІДБУДЕТЬСЯ ВИСТАВКА-ЯРМАРОК СІЛЬСЬКОГО ЗЕЛЕНОГО ТУРИЗМУ «УКРАЇНСЬКЕ СЕЛО З ...
  • На Херсонщині розвивається зелений туризм

  • Додати комментар

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.