Аграрний тиждень. Україна
АТУ»Новини»Чому аграрна галузь має стати пріоритетом України
АТУ»Новини»Чому аграрна галузь має стати пріоритетом України

    Чому аграрна галузь має стати пріоритетом України


     

     

    Звичайно, те, що ми рухаємося до домінування у структурі ВВП продукції АПК і сільського господарства, - не привід для оптимізму. Проте якщо вже склалася така ситуація, то ми повинні як прагнути до повернення у клуб промислово розвинених країн, так і наполегливо працювати над збереженням нинішніх позицій українського сільського господарства у світі.

    На Україну припадає близько 3,5-4% світового виробництва зернових. За останнє десятиліття експорт сільгосппродукції з України в країни Європи виріс у 2,75 рази. Якщо врахувати, що підвищення світового попиту на продовольство у поєднанні зі зниженням площ родючих ґрунтів створює передумови для зростання цін на продукцію сільського господарства в середньостроковій перспективі, то висока привабливість українського АПК очевидна. 

    Експорт продукції АПК - сировинний. Сирі овочі, фрукти, ягоди - нульовий переділ. Вироблена з них продукція у вигляді варення або консервів - низький або середній переділ. Необроблене м'ясо - продукція нульового переділу. Якщо його акуратно нарізати й упакувати у вакуумні лотки, вийде продукція нижчого переділу. Якщо будуть упаковані м'ясні напівфабрикати, з яких вдома можна швидко приготувати страву, - це продукція низького переділу. Але якщо будуть зроблені готові вироби (ковбаса, буженина) - це вже продукція високого переділу. Зернові, у вирощуванні яких ми лідируємо, з технологічного погляду, є продукцією нижчого переділу. Борошно - також продукція низького технологічного переділу. Хлібобулочні вироби, залежно від їхньої складності і якості, можуть належати до продукції середнього переділу.

    Звичайно, те, що ми рухаємося до домінування у структурі ВВП продукції АПК і сільського господарства, - не привід для оптимізму. Домогтися виробництва продукції вищого технологічного переділу в АПК і сільському господарстві нелегко через об'єктивні причини - не така вже й велика частина асортименту цієї продукції, яка може бути віднесена до високого технологічного переділу.

    В умовах нарощування питомої ваги сільгоспгалузі у ВВП нам потрібно прагнути відійти від домінування виробництва сільгоспсировини. Тим більше, що в нашій практиці є вдалі приклади. Так, за останні 10 років одним з кращих прикладів переходу від експорту сільськогосподарської сировини до експорту готової продукції є випадок з соняшником. Рішучі протекціоністські заходи призвели до того, що з великого експортера насіння соняшнику наша країна перетворилася на одного з лідерів світового ринку соняшникової олії. Експортери продукції з нульовим переділом (насіння соняшнику) чинили потужний опір. Але вийти в лідери світового ринку виробництва соняшникової олії не вдалося б без протекціоністських заходів підтримки тих компаній, які вирішили відійти від експорту насіння і почати його переробляти.

    Але хіба не є логічною підтримка тих комерційних структур, які мають намір виробляти продукцію більш високого технологічного переділу та випускати товари з більшою доданою вартістю? Є у цій ситуації і додаткові позитивні ефекти: серед українських переробників насіння соняшнику зберігається високий рівень конкуренції за це насіння, що, в свою чергу, забезпечує попит на нього з боку сільгоспвиробників. А лідируючі позиції з продажу готової продукції забезпечують передачу певної частини доходів і доданої вартості від продажу соняшникової олії на експортних ринках до тих, хто вирощує соняшник. Тому Україна тепер посідає топові позиції у світі і з виробництва насіння соняшнику, і з експорту соняшникової олії. Але ж для сільського господарства соняшник - друга за важливістю культура після зернових. 

    Є й інші позитивні приклади експорту сільгосппродукції, а не сировини для її виробництва. Експорт продуктів переробки молока поступово зростає: за січень-червень 2017 року експорт молокопродуктів був на 77% більше, ніж за аналогічний період 2016 року. Такі темпи зростання дають надію на те, що через деякий час вдасться подолати негативні наслідки закриття російського ринку для українських молокопродуктів. 

    Розглянемо борошномельну галузь. У минулому році Україна експортувала 443 тис. т борошна, зростання порівняно з 2016 роком склало 20%. Але проблеми почали з'являтися з іншого боку: виробництво борошна в Україні знизилося - у 2017 році було вироблено 1,94 млн т борошна, що на 2% менше, ніж у 2016 році. Що потрібно для того, щоб Україна значно поліпшила позиції в рейтингу світових виробників борошна? Слід мати сировину, яку можна переробити на борошно, тобто зерно відповідної якості. Це у нас є - українські зернові культури знані якістю. Потрібно мати сучасні потужності, які можуть перемелювати зерно на борошно з ефективністю не меншою, ніж у конкурентів. Потрібно мати логістичну інфраструктуру, яка зможе без втрат і в необхідні терміни відвантажити борошно на експорт. І, звичайно, необхідний персонал, який зможе все це забезпечити. У цих трьох напрямах нам є куди розвиватися. До підгалузей сільського господарства, в яких ми виробляємо та експортуємо переважно продукцію нульового або низького переділів, належать тваринництво і овочівництво, тому саме вони і повинні стати предметом особливої уваги держави. 

    Описана проблема - не єдина для нашого сільського господарства. Так, площа українських чорноземів дорівнює площі Великобританії, проте використовуємо ми наші землі не найефективнішим чином - великі обсяги експорту забезпечуються швидше великими площами під зернові, ніж високою врожайністю. Однак, я вважаю, що до більш високої ефективності ми можемо прийти і через акцент на виробництві готової агропродукції. 

    Якщо в 2007 році, перед світовою економічною кризою, частка сільського господарства у ВВП України становила 6,3%, а обробної промисловості - 18,4%, то в 2016 році - 11,6% і 12% відповідно. При цьому третина обробної промисловості - харчопром, який переробляє сільськогосподарську сировину і також є частиною АПК.

    Як оцінити, чи відбулися зміни в структурі економіки? Вище я вже відповів на це питання. Але якщо зараз склалася така ситуація, ми повинні як прагнути до повернення у клуб промислово розвинених країн, так і наполегливо працювати над збереженням нинішніх позицій українського сільського господарства у світі, над підвищенням у структурі його виробництва і експорту питомої ваги готової продукції, особливо продукції середнього і високого технологічних переділів. 

    Як цього домогтися? Давайте подивимося на те, завдяки чому Україна забезпечила свої топові позиції з експорту соняшникової олії у світі. Так, специфіка сільськогосподарського виробництва вимагає зваженої, помірно жорсткої державної політики протекціонізму. У більшості провідних країн світу основною метою такої політики є підтримка прибутковості сільськогосподарського товарного виробництва, забезпечення належних умов для конкурентоспроможних товаровиробників в міжнародному поділі.

    Таким чином, державні заходи, спрямовані на створення сприятливих умов для виробників агропродукції з високою часткою доданої вартості, - правильний крок. Як і щодо виробників високотехнологічної промислової продукції. Ресурси України обмежені, тому їх потрібно задіяти переважно для розвитку тих компаній, які випускають продукцію високого технологічного переділу. 

    Для цього можуть застосовуватися різні підходи і механізми, але є два основних. Перший - створення правил гри, які гарантують дотримання прав власності та захист інвестицій. Друге - бюджетне і податкове стимулювання, що дозволяє на більш якісному рівні здійснювати планування фінансових ресурсів і зосереджувати їх на пріоритетних напрямах розвитку агропромислового виробництва для досягнення максимальної ефективності інвестицій.

    Я не випадково розташував ці два фактори в такий послідовності: слід враховувати, що державні заходи податкового і бюджетного стимулювання - це важливий тактичний засіб підтримки розвитку, але не його основне джерело. Головна увага має бути зосереджена на залученні інвестицій, насамперед внутрішніх, в аграрний сектор, а також на поліпшення загального інвестиційного клімату в країні. 

    Сто років тому Україна вирощувала більше всіх у світі пшениці і виробляла більше всіх у світі цукру. Через століття Україна входить в трійку світових лідерів з виробництва ячменю, є одним з найбільших виробників цукрового буряка, а також входить до світових лідерів з виробництва меду, цукру, олії, свинини і картоплі. Наша країна стабільно належить до п'ятірки найбільших експортерів кукурудзи, ріпаку, зернових. Стартові позиції у нас досить хороші. Тепер важливо зосередитися на тому, щоб українські агровиробники займали високомаржинальні ніші світового ринку продовольства. І держава має їм в цьому допомагати.

     

    //agronews.ua






    Схожі новини
  • Виробництво соняшникової олії на кінець року становитиме 3,1 млн тонн
  • США поліпшило прогноз виробництва соняшникової олії в Україні
  • В 2013 році експорт соняшникової олії зменшився на 11%
  • Україна на 18,3% збільшила експорт продукції харчової та переробної промисловості
  • За три місяці Україна експортувала сільгосппродукції на 1 млрд доларів, - Владислава Рутицька

  • Додати комментар
    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Чому аграрна галузь має стати пріоритетом України

12 лютий, Розділ Новини, переглядів 2 681

 

 

Звичайно, те, що ми рухаємося до домінування у структурі ВВП продукції АПК і сільського господарства, - не привід для оптимізму. Проте якщо вже склалася така ситуація, то ми повинні як прагнути до повернення у клуб промислово розвинених країн, так і наполегливо працювати над збереженням нинішніх позицій українського сільського господарства у світі.

На Україну припадає близько 3,5-4% світового виробництва зернових. За останнє десятиліття експорт сільгосппродукції з України в країни Європи виріс у 2,75 рази. Якщо врахувати, що підвищення світового попиту на продовольство у поєднанні зі зниженням площ родючих ґрунтів створює передумови для зростання цін на продукцію сільського господарства в середньостроковій перспективі, то висока привабливість українського АПК очевидна. 

Експорт продукції АПК - сировинний. Сирі овочі, фрукти, ягоди - нульовий переділ. Вироблена з них продукція у вигляді варення або консервів - низький або середній переділ. Необроблене м'ясо - продукція нульового переділу. Якщо його акуратно нарізати й упакувати у вакуумні лотки, вийде продукція нижчого переділу. Якщо будуть упаковані м'ясні напівфабрикати, з яких вдома можна швидко приготувати страву, - це продукція низького переділу. Але якщо будуть зроблені готові вироби (ковбаса, буженина) - це вже продукція високого переділу. Зернові, у вирощуванні яких ми лідируємо, з технологічного погляду, є продукцією нижчого переділу. Борошно - також продукція низького технологічного переділу. Хлібобулочні вироби, залежно від їхньої складності і якості, можуть належати до продукції середнього переділу.

Звичайно, те, що ми рухаємося до домінування у структурі ВВП продукції АПК і сільського господарства, - не привід для оптимізму. Домогтися виробництва продукції вищого технологічного переділу в АПК і сільському господарстві нелегко через об'єктивні причини - не така вже й велика частина асортименту цієї продукції, яка може бути віднесена до високого технологічного переділу.

В умовах нарощування питомої ваги сільгоспгалузі у ВВП нам потрібно прагнути відійти від домінування виробництва сільгоспсировини. Тим більше, що в нашій практиці є вдалі приклади. Так, за останні 10 років одним з кращих прикладів переходу від експорту сільськогосподарської сировини до експорту готової продукції є випадок з соняшником. Рішучі протекціоністські заходи призвели до того, що з великого експортера насіння соняшнику наша країна перетворилася на одного з лідерів світового ринку соняшникової олії. Експортери продукції з нульовим переділом (насіння соняшнику) чинили потужний опір. Але вийти в лідери світового ринку виробництва соняшникової олії не вдалося б без протекціоністських заходів підтримки тих компаній, які вирішили відійти від експорту насіння і почати його переробляти.

Але хіба не є логічною підтримка тих комерційних структур, які мають намір виробляти продукцію більш високого технологічного переділу та випускати товари з більшою доданою вартістю? Є у цій ситуації і додаткові позитивні ефекти: серед українських переробників насіння соняшнику зберігається високий рівень конкуренції за це насіння, що, в свою чергу, забезпечує попит на нього з боку сільгоспвиробників. А лідируючі позиції з продажу готової продукції забезпечують передачу певної частини доходів і доданої вартості від продажу соняшникової олії на експортних ринках до тих, хто вирощує соняшник. Тому Україна тепер посідає топові позиції у світі і з виробництва насіння соняшнику, і з експорту соняшникової олії. Але ж для сільського господарства соняшник - друга за важливістю культура після зернових. 

Є й інші позитивні приклади експорту сільгосппродукції, а не сировини для її виробництва. Експорт продуктів переробки молока поступово зростає: за січень-червень 2017 року експорт молокопродуктів був на 77% більше, ніж за аналогічний період 2016 року. Такі темпи зростання дають надію на те, що через деякий час вдасться подолати негативні наслідки закриття російського ринку для українських молокопродуктів. 

Розглянемо борошномельну галузь. У минулому році Україна експортувала 443 тис. т борошна, зростання порівняно з 2016 роком склало 20%. Але проблеми почали з'являтися з іншого боку: виробництво борошна в Україні знизилося - у 2017 році було вироблено 1,94 млн т борошна, що на 2% менше, ніж у 2016 році. Що потрібно для того, щоб Україна значно поліпшила позиції в рейтингу світових виробників борошна? Слід мати сировину, яку можна переробити на борошно, тобто зерно відповідної якості. Це у нас є - українські зернові культури знані якістю. Потрібно мати сучасні потужності, які можуть перемелювати зерно на борошно з ефективністю не меншою, ніж у конкурентів. Потрібно мати логістичну інфраструктуру, яка зможе без втрат і в необхідні терміни відвантажити борошно на експорт. І, звичайно, необхідний персонал, який зможе все це забезпечити. У цих трьох напрямах нам є куди розвиватися. До підгалузей сільського господарства, в яких ми виробляємо та експортуємо переважно продукцію нульового або низького переділів, належать тваринництво і овочівництво, тому саме вони і повинні стати предметом особливої уваги держави. 

Описана проблема - не єдина для нашого сільського господарства. Так, площа українських чорноземів дорівнює площі Великобританії, проте використовуємо ми наші землі не найефективнішим чином - великі обсяги експорту забезпечуються швидше великими площами під зернові, ніж високою врожайністю. Однак, я вважаю, що до більш високої ефективності ми можемо прийти і через акцент на виробництві готової агропродукції. 

Якщо в 2007 році, перед світовою економічною кризою, частка сільського господарства у ВВП України становила 6,3%, а обробної промисловості - 18,4%, то в 2016 році - 11,6% і 12% відповідно. При цьому третина обробної промисловості - харчопром, який переробляє сільськогосподарську сировину і також є частиною АПК.

Як оцінити, чи відбулися зміни в структурі економіки? Вище я вже відповів на це питання. Але якщо зараз склалася така ситуація, ми повинні як прагнути до повернення у клуб промислово розвинених країн, так і наполегливо працювати над збереженням нинішніх позицій українського сільського господарства у світі, над підвищенням у структурі його виробництва і експорту питомої ваги готової продукції, особливо продукції середнього і високого технологічних переділів. 

Як цього домогтися? Давайте подивимося на те, завдяки чому Україна забезпечила свої топові позиції з експорту соняшникової олії у світі. Так, специфіка сільськогосподарського виробництва вимагає зваженої, помірно жорсткої державної політики протекціонізму. У більшості провідних країн світу основною метою такої політики є підтримка прибутковості сільськогосподарського товарного виробництва, забезпечення належних умов для конкурентоспроможних товаровиробників в міжнародному поділі.

Таким чином, державні заходи, спрямовані на створення сприятливих умов для виробників агропродукції з високою часткою доданої вартості, - правильний крок. Як і щодо виробників високотехнологічної промислової продукції. Ресурси України обмежені, тому їх потрібно задіяти переважно для розвитку тих компаній, які випускають продукцію високого технологічного переділу. 

Для цього можуть застосовуватися різні підходи і механізми, але є два основних. Перший - створення правил гри, які гарантують дотримання прав власності та захист інвестицій. Друге - бюджетне і податкове стимулювання, що дозволяє на більш якісному рівні здійснювати планування фінансових ресурсів і зосереджувати їх на пріоритетних напрямах розвитку агропромислового виробництва для досягнення максимальної ефективності інвестицій.

Я не випадково розташував ці два фактори в такий послідовності: слід враховувати, що державні заходи податкового і бюджетного стимулювання - це важливий тактичний засіб підтримки розвитку, але не його основне джерело. Головна увага має бути зосереджена на залученні інвестицій, насамперед внутрішніх, в аграрний сектор, а також на поліпшення загального інвестиційного клімату в країні. 

Сто років тому Україна вирощувала більше всіх у світі пшениці і виробляла більше всіх у світі цукру. Через століття Україна входить в трійку світових лідерів з виробництва ячменю, є одним з найбільших виробників цукрового буряка, а також входить до світових лідерів з виробництва меду, цукру, олії, свинини і картоплі. Наша країна стабільно належить до п'ятірки найбільших експортерів кукурудзи, ріпаку, зернових. Стартові позиції у нас досить хороші. Тепер важливо зосередитися на тому, щоб українські агровиробники займали високомаржинальні ніші світового ринку продовольства. І держава має їм в цьому допомагати.

 

//agronews.ua






Схожі новини
  • Виробництво соняшникової олії на кінець року становитиме 3,1 млн тонн
  • США поліпшило прогноз виробництва соняшникової олії в Україні
  • В 2013 році експорт соняшникової олії зменшився на 11%
  • Україна на 18,3% збільшила експорт продукції харчової та переробної промисловості
  • За три місяці Україна експортувала сільгосппродукції на 1 млрд доларів, - Владислава Рутицька

  • Додати комментар
    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.