Аграрний тиждень. Україна
» » Мультифазова годівля поросят
» » Мультифазова годівля поросят

    Мультифазова годівля поросят


    7 липня 2015 року в м. Дніпропетровськ відбувся круглий стіл на тему: «Мультифазова годівля поросят», організований ГК «АгроВет Атлантик».
    У роботі круглого столу взяли участь міжнародний експерт, технічний директор зі свинарства ГК «АгроВет Атлантик» Пітер-Ян Маас та інноваційний менеджер із напрямку «Корма-Свині» ГК «АгроВет Атлантик» Володимир Шило.
    Мета круглого столу – обговорити мультифазову годівлю поросят, отримати корисну інформацію від експертів, поділитися досвідом із провідними українськими підприємствами.
    Основні питання, які були розглянуті під час круглого столу:
    • Годівля поросят у відповідності до фаз розвитку
    • Рішення ГК «АгроВет Атлантик» в мультифазовій годівлі поросят
    • Практичні аспекти роботи з поросятами до та після відлучення
    Пітер-Ян Маас, технічний директор зі свинарства ГК «АгроВет Атлантик»:
    «Розвиток шлунково-кишкового тракту поросят – дуже складний процес, який розпочинається вже упродовж ембріонального періоду та триває після народження. І найголовнішим чинником у процесі, що модулює структуру та функцію кишечнику, є годівля».
    Під час круглого столу учасники розглянули 3 стадії мультифазової годівлі поросят з практичними прикладами та рекомендаціями щодо кожного етапу.
    Для досягнення найкращих результатів в першій фазі слід застосовувати спеціальний корм для молодих поросят, який задовольнятиме всі їхні потреби. Гранули такого комбікорму повинні мати відмінні смакові властивості, добре засвоюватися та містити спеціальні добавки для стимулювання розвитку слизової оболонки і кишкової бактеріальної флори – такі як масляна кислота, глютамін, спеціальні суміші органічних кислот та імуноглобуліни, що модулюють імунну систему поросяти.
    Період відлучення у другій фазі пов'язаний із динамічним розвитком кишкової мікрофлори. Її активність істотно впливає на всі процеси, що відбуваються в кишечнику. У цей період продовжують підвищуватися секреція соляної кислоти в шлунку та активність ферментів у підшлунковій залозі.
    Не слід також забувати, що поросята, яких відлучили від свиноматки, при перегрупуванні піддаються стресу. Разом із цим їхня травна система звикає до зміни харчування від молока до твердого корму. Молочний білок замінюється рослинним, лактозу заміщує крохмаль - складний вуглевод, що стає найважливішим джерелом енергії. Стрес у цій фазі призводить до падіння секреції ферментів та активності підшлункової залози, зміни складу бактеріальної мікрофлори та серйозної атрофії ворсинок у тонкому кишечнику Як наслідок, неперетравлені частинки корму потраплятимуть у товстий відділ кишечнику, що призводитиме до розвитку патогенної мікрофлори та діареї.
    Кишкова атрофія слизової оболонки, викликана відлученням від свиноматки - це найголовніша причина пригнічення росту поросяти. На її відновлення потрібно близько двох тижнів, але головним чином тривалість цього періоду залежить від складу корму та рівня його споживання.
    У цей період важливим є засвоєння протеїну, оскільки неперетравлений протеїн у кишечнику провокує ризик діареї. Окрім цього раціон для відлучених поросят повинен бути збалансований за вуглеводами: легко доступні джерела енергії допоможуть кишковим клітинам швидко відновлюватися.
    Не менш важливе значення має вживання поросятами відповідної кількості розчинних і нерозчинних видів клітковини. Пребіотичні розчинні NSP (волокнисті компоненти) такі як β-глюкани і фруктоолігосахариди оптимізують мікробну активність від кінця тонкого кишечнику до задньої кишки.
    Що стосується продуктів метаболізму бактерій (наприклад, таких як масляна кислота), то вони, так само як і наявність мікроорганізмів у шлунково-кишковому тракті, мають велике значення для розвитку кишкового епітелію і захисних бар'єрних властивостей.
    З іншого боку, нерозчинна клітковина сприятиме більш рівномірному споживанню корму поросятами після відлучення, запобігаючи «кормовій ямі» (днів без споживання корму з подальшим переїданням).
    Цінності корму для відлучених поросят додають і специфічні добавки. Наприклад, глутамін як основний енергетичний матеріал для ентероцитів, покращує структуру кишечнику (зокрема, висоту ворсинок) та його функціонування. Крім того, синергічна суміш органічних кислот із середньоланцюговими жирними кислотами підтримує здоров’я кишечнику і збільшує резистентність до патогенної мікрофлори
    У фазі 1 - поросята повинні навчитися їсти; у фазі 2 - навчитися перетравлювати корм. Це дуже тонкий процес, баланс у шлунково-кишковому тракті поросят можна легко порушити.
    Після успішного відлучення починається період вирощування. Для гарного росту необхідний добре збалансований, приємний на смак корм із високим енергетичним та амінокислотним складом.
    Оскільки кишечник у поросят старшого віку краще розвинений, корм для них може містити більшу кількість клітковини, необхідну для здоров'я тварини та подальшого розвитку кишечнику. Щоб перехід на таку їжу не був надто різкий, важливо, аби компоненти, що використовуються в кормі для фази 3, були подібні до інгредієнтів, які застосовувалися у період відлучення.
    У третій фазі також дуже важливим є знайти баланс між потенціалом росту (поштовхом) та безпечною годівлею (гальмами). Цей баланс для кожного господарства може відрізнятися, оскільки залежить від багатьох факторів. Важливо пам’ятати, що високий рівень менеджменту, гарні умови утримання і збалансована годівля суттєво покращуватимуть темпи росту поросят.
    Також у рамках заходу відбулася презентація преміум-програми з годівлі поросят АLPHA VFC. Нова преміум-приграма АLPHA VFC передбачає отримання максимально можливих результатів в різних умовах господарства, враховуючи: генетичний потенціал, ветеринарні умови, особливості кормової бази, менеджмент та заплановану продуктивність тварин
    Alpha V – програма годівлі, орієнтована на підтримання здоров’я тварин 
    Alpha F – програма годівлі, орієнтована на отримання максимальних приростів та скороченню термінів відгодівлі
    Alpha С – програма годівлі, орієнтована на мінімальне навантаження на менеджмент та зручність у використанні з одночасним отриманням оптимальних результатів. 





    Схожі новини
  • Відлучення поросят: нові підходи для зменшення стресу
  • Природна стимуляція росту та продуктивності у свиней
  • Життя і здоров’я тварин
  • Запорука успішного бізнесу
  • ЯК ВИБРАТИ ТА ВИРОСТИТИ ПОРОСЯ

  • Додати комментар

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.