Аграрний тиждень. Україна
» » Пітер ван ДОРЕН: «Якісний кукурудзяний силос підвищує молочну продуктивність на 5 кг»
» » Пітер ван ДОРЕН: «Якісний кукурудзяний силос підвищує молочну продуктивність на 5 кг»

    Пітер ван ДОРЕН: «Якісний кукурудзяний силос підвищує молочну продуктивність на 5 кг»


    16 лютого вперше в Україні в рамках виставки Agro Animal Show 2017 відбулась щорічна церемонія нагородження тваринницьких господарств за найкращий кукурудзяний силос - «Кукурудзяний Оскар 2016». Його переможцем обрано ТОВ «Агросет» (Харківська область). Ідея проведення такої цікавої щорічної премії належить ГК «АгроВет Атлантик».

     

    Головна ідея конкурсу полягає в тому, щоби розпочати серед фахівців дискусію навколо якості й кількості об’ємистих кормів для ВРХ, а також впливу цих кормів на продуктивність тварин молочного та м’ясного напрямків скотарства в Україні.

    Як відомо, фураж (об’ємисті корми) є базою будь-якого раціону для корів. У загальному раціоні для корів такий корм може мати в своєму складі від 40% і навіть до 100% фуражу. Тому якість об’ємистих кормів має надзвичайно великий вплив на продуктивність корів, а отже і економічні результати господарства.

    ГК «АгроВет Атлантик» інтенсивно співпрацює з голландською лабораторією BLGG AgroXpertus. І протягом останніх 4 років саме в цій лабораторії проаналізовано більше 10 000 зразків об’ємистих кормів з України.

     

    Якість кукурудзяного силосу в Україні: середні значення

    У таблиці 1 наведено середні показники якості кукурудзяного силосу в Україні, а також наведено результати аналізу кукурудзяного силосу переможця «Кукурудзяного Оскару 2016».

     

    Табл. 1. Поживність кукурудзяного силосу в Україні у 2016 р.: середні значення і переможець «Кукурудзяного Оскару 2016»

    Показник

    Середні значення по Україні в 2016 р.

    Переможець «Кукурудзяного Оскару 2016»

    Суха речовина

    318

    333

    pH

    4,0

    4,1

    VEM (чиста енергія лактації)

    900

    999

    NEL VC (чиста енергія лактації)

    6,0

    7,1

    Сирий протеїн, г/кг СР

    79

    80

    NH3-фракція, %

    9

    8

    Сира зола, г/кг СР

    48

    36

    Крохмаль, г/кг СР

    227

    390

    Bypass («байпас»/нерозщеплюваний у рубці) крохмаль, %

    22

    32

    NDF/НДК (нейтрально-детергентна клітковина), г/кг СР

    462

    350

    ADF/КДК (кислотно-детергентна клітковина), г/кг СР

    264

    179

    ADL/КДЛ (лігнін), г/кг СР

    21

    17

    Перетравність органічної речовини, %

    72

    77,4

    Перетравність NDF, %

    53

    51,9

     

    Як бачимо, між середнім за якістю кукурудзяним силосом в Україні та силосом-переможцем 2016 року маємо велику різницю. Особливо це стосується рівня крохмалю, коефіцієнту перетравності органічної речовини і, як результат, чистої енергії лактації, яка є набагато вищою в кукурудзяному силосі-переможці.


    Дана годівельна різниця може легко трансформуватися в потенційну молочну продуктивність. Різниця в енергетичній цінності між «середнім» кукурудзяним силосом (900 VEM) та «ТОП-силосом» (999 VEM) трансформується в додаткові 5 кг молока за добу.

     

    Крохмаль

    В кукурудзяному силосі справжня якість і молочний потенціал від згодовування залежить від рівня крохмалю. Загалом, чим вищий рівень крохмалю, тим кращим є кукурудзяний силос, і тим більше молока (та молочного протеїну) корова може продукувати. У якісному силосі рівень (%) крохмалю повинен бути як мінімум ідентичним до рівня (%) сухої речовини.

    В українських же кукурудзяних силосах показник крохмалю є дуже низьким (22%). Тому найбільше уваги слід приділяти саме підвищенню рівня крохмалю. Якщо господарство зможе отримати вищий рівень крохмалю в кукурудзі, то й загальна якість і кількість кукурудзяного силосу стане набагато кращою.

    На збільшення рівня крохмалю впливають декілька факторів:

    ·удобрення (базуючись на аналізі ґрунту);

    ·обробіток ґрунту;

    ·вибір гібридів кукурудзи;

    ·водопостачання;

    ·момент закладки.

     

    «Байпас» крохмаль

    Рівень «байпас» крохмалю є набагато вищим у силосі-переможці й складає 32%. «Байпас» крохмаль є дуже цікавим показником поживності, що використовується при розрахунках раціонів. «Байпас» крохмаль належить до так званих «глюкогенних» джерел енергії та є потужним нутрієнтом для підтримки високих надоїв молока на піку лактації. «Байпас» крохмаль також піднімає рівень протеїну в молоці.

    Дослідження показують, що рівень «байпас» крохмалю в кукурудзяному силосі не є стабільним. Так, відразу після закладки рівень «байпас» крохмалю є найвищим, але він може відрізнятися у різних силосних траншеях. Тому при розрахунку раціонів рівень «байпас» крохмалю завжди повинен братись до уваги.

    Коли корови споживають завелику кількість «байпас» крохмалю, то, як результат, багато неперетравлених частинок виходить із гноєм. А це – втрата поживних речовин, отож даний аспект потрібно враховувати.

    Через кілька місяців зберігання силосу у траншеї рівень «байпас» крохмалю значно знижується. Це може призвести до ацидотичної ситуації, адже більша кількість крохмалю буде ферментуватися в рубці. Тому завжди слід коригувати раціони, беручи до уваги зміну рівня «байпас» крохмалю.

     

    Порівняння з іншими країнами

    Лабораторія BLGG AgroXpertus аналізує об’ємисті корми в багатьох країнах світу і має найбільшу в світі доступну базу даних. В таблиці 2 наведено порівняльний аналіз середньої якості кукурудзяного силосу в Україні, Данії та Нідерландах.

     

    Табл. 2. Поживність кукурудзяного силосу в Україні, Данії та Нідерландах

    Показники поживності

    Україна (2016)

    Данія (2015)

    Нідерланди (2015)

    Суха речовина

    318

    313

    357

    pH

    4,0

    4,0

    3,9

    VEM

    900

    973

    985

    Крохмаль

    227

    297

    361

    Bypass крохмаль

    22

    32

    29

    NDF

    462

    422

    369

    ADF

    264

    229

    204

    ADL

    21

    17

    16

    Перетравність OM

    72

    75,6

    76,5

    Перетравність NDF

    53

    56,8

    53,6

     

    Порівняння з Данією

    Данія є відносно холодною країною, з досить коротким сезоном, і тому не найкращими умовами для вирощування кукурудзяного силосу. Особливо коротким сезон є на півночі Данії. Датський кукурудзяний силос, вирощений у 2015 році, є відносно вологим – він містить 313 г сухої речовини і є подібним за цим показником до українського кукурудзяного силосу.

    Незважаючи на тотожність за вмістом сухої речовини, якість датського кукурудзяного силосу дуже відрізняється. Рівень крохмалю в ньому набагато вищий і наближається до 30%. Також набагато вищими є показники перетравності органічної речовини та NDF. Дуже важливою в даному випадку є особливо висока перетравність NDF, бо вміст NDF у силосі складає 42%. Чим краща перетравність стінок клітин, тим більше молока корова може продукувати з даного силосу.

    У голландському кукурудзяному силосі набагато більший вміст сухої речовини за рахунок високого рівня крохмалю. Як результат, маємо високу енергетичну цінність корму, що дозволяє коровам виробити більшу кількість молока з об’ємистого корму.

    Нідерландські фермери завжди багато уваги приділяли якості та кількості кукурудзяного силосу. У сприятливий рік фермер там може зібрати близько 20 т сухої речовини силосу з 1 гектару. Тому використання концентратів у Нідерландах є відносно низьким, з середнім показником 27 кг концентрованих кормів на 100 кг молока.

    Якість фуражних кормів є фундаментом для гарної продуктивності корови. І саме кукурудзяний силос є найкращим об’ємистим кормом для корів. Але щоб отримати від використання в годівлі кукурудзяного силосу максимальну користь, потрібно найбільше уваги приділяти рівню крохмалю, бо це - найважливіший чинник.

    Регулярно перевіряйте і покращуйте якість вашого кукурудзяного силосу, консультуйтесь і співпрацюйте з фахівцями в даному напрямку. А за гарний силос корови завжди вам віддячать більшою кількістю молока.

     

     

    Пітерван ДОРЕН, технічний директор по ВРХ

     





    Схожі новини
  • Конкурс «Кращий люцерновий силос — 2016»
  • Презентація нових продуктів та розробок в області годівлі та ветеринарії
  • Аналіз фуражу по мікотоксинам за 2015 рік
  • У США зріс обсяг переробки кукурудзи
  • Організація повноцінної годівлі високопродуктивних корів

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Пітер ван ДОРЕН: «Якісний кукурудзяний силос підвищує молочну продуктивність на 5 кг»


16 лютого вперше в Україні в рамках виставки Agro Animal Show 2017 відбулась щорічна церемонія нагородження тваринницьких господарств за найкращий кукурудзяний силос - «Кукурудзяний Оскар 2016». Його переможцем обрано ТОВ «Агросет» (Харківська область). Ідея проведення такої цікавої щорічної премії належить ГК «АгроВет Атлантик».

 

Головна ідея конкурсу полягає в тому, щоби розпочати серед фахівців дискусію навколо якості й кількості об’ємистих кормів для ВРХ, а також впливу цих кормів на продуктивність тварин молочного та м’ясного напрямків скотарства в Україні.

Як відомо, фураж (об’ємисті корми) є базою будь-якого раціону для корів. У загальному раціоні для корів такий корм може мати в своєму складі від 40% і навіть до 100% фуражу. Тому якість об’ємистих кормів має надзвичайно великий вплив на продуктивність корів, а отже і економічні результати господарства.

ГК «АгроВет Атлантик» інтенсивно співпрацює з голландською лабораторією BLGG AgroXpertus. І протягом останніх 4 років саме в цій лабораторії проаналізовано більше 10 000 зразків об’ємистих кормів з України.

 

Якість кукурудзяного силосу в Україні: середні значення

У таблиці 1 наведено середні показники якості кукурудзяного силосу в Україні, а також наведено результати аналізу кукурудзяного силосу переможця «Кукурудзяного Оскару 2016».

 

Табл. 1. Поживність кукурудзяного силосу в Україні у 2016 р.: середні значення і переможець «Кукурудзяного Оскару 2016»

Показник

Середні значення по Україні в 2016 р.

Переможець «Кукурудзяного Оскару 2016»

Суха речовина

318

333

pH

4,0

4,1

VEM (чиста енергія лактації)

900

999

NEL VC (чиста енергія лактації)

6,0

7,1

Сирий протеїн, г/кг СР

79

80

NH3-фракція, %

9

8

Сира зола, г/кг СР

48

36

Крохмаль, г/кг СР

227

390

Bypass («байпас»/нерозщеплюваний у рубці) крохмаль, %

22

32

NDF/НДК (нейтрально-детергентна клітковина), г/кг СР

462

350

ADF/КДК (кислотно-детергентна клітковина), г/кг СР

264

179

ADL/КДЛ (лігнін), г/кг СР

21

17

Перетравність органічної речовини, %

72

77,4

Перетравність NDF, %

53

51,9

 

Як бачимо, між середнім за якістю кукурудзяним силосом в Україні та силосом-переможцем 2016 року маємо велику різницю. Особливо це стосується рівня крохмалю, коефіцієнту перетравності органічної речовини і, як результат, чистої енергії лактації, яка є набагато вищою в кукурудзяному силосі-переможці.


Дана годівельна різниця може легко трансформуватися в потенційну молочну продуктивність. Різниця в енергетичній цінності між «середнім» кукурудзяним силосом (900 VEM) та «ТОП-силосом» (999 VEM) трансформується в додаткові 5 кг молока за добу.

 

Крохмаль

В кукурудзяному силосі справжня якість і молочний потенціал від згодовування залежить від рівня крохмалю. Загалом, чим вищий рівень крохмалю, тим кращим є кукурудзяний силос, і тим більше молока (та молочного протеїну) корова може продукувати. У якісному силосі рівень (%) крохмалю повинен бути як мінімум ідентичним до рівня (%) сухої речовини.

В українських же кукурудзяних силосах показник крохмалю є дуже низьким (22%). Тому найбільше уваги слід приділяти саме підвищенню рівня крохмалю. Якщо господарство зможе отримати вищий рівень крохмалю в кукурудзі, то й загальна якість і кількість кукурудзяного силосу стане набагато кращою.

На збільшення рівня крохмалю впливають декілька факторів:

·удобрення (базуючись на аналізі ґрунту);

·обробіток ґрунту;

·вибір гібридів кукурудзи;

·водопостачання;

·момент закладки.

 

«Байпас» крохмаль

Рівень «байпас» крохмалю є набагато вищим у силосі-переможці й складає 32%. «Байпас» крохмаль є дуже цікавим показником поживності, що використовується при розрахунках раціонів. «Байпас» крохмаль належить до так званих «глюкогенних» джерел енергії та є потужним нутрієнтом для підтримки високих надоїв молока на піку лактації. «Байпас» крохмаль також піднімає рівень протеїну в молоці.

Дослідження показують, що рівень «байпас» крохмалю в кукурудзяному силосі не є стабільним. Так, відразу після закладки рівень «байпас» крохмалю є найвищим, але він може відрізнятися у різних силосних траншеях. Тому при розрахунку раціонів рівень «байпас» крохмалю завжди повинен братись до уваги.

Коли корови споживають завелику кількість «байпас» крохмалю, то, як результат, багато неперетравлених частинок виходить із гноєм. А це – втрата поживних речовин, отож даний аспект потрібно враховувати.

Через кілька місяців зберігання силосу у траншеї рівень «байпас» крохмалю значно знижується. Це може призвести до ацидотичної ситуації, адже більша кількість крохмалю буде ферментуватися в рубці. Тому завжди слід коригувати раціони, беручи до уваги зміну рівня «байпас» крохмалю.

 

Порівняння з іншими країнами

Лабораторія BLGG AgroXpertus аналізує об’ємисті корми в багатьох країнах світу і має найбільшу в світі доступну базу даних. В таблиці 2 наведено порівняльний аналіз середньої якості кукурудзяного силосу в Україні, Данії та Нідерландах.

 

Табл. 2. Поживність кукурудзяного силосу в Україні, Данії та Нідерландах

Показники поживності

Україна (2016)

Данія (2015)

Нідерланди (2015)

Суха речовина

318

313

357

pH

4,0

4,0

3,9

VEM

900

973

985

Крохмаль

227

297

361

Bypass крохмаль

22

32

29

NDF

462

422

369

ADF

264

229

204

ADL

21

17

16

Перетравність OM

72

75,6

76,5

Перетравність NDF

53

56,8

53,6

 

Порівняння з Данією

Данія є відносно холодною країною, з досить коротким сезоном, і тому не найкращими умовами для вирощування кукурудзяного силосу. Особливо коротким сезон є на півночі Данії. Датський кукурудзяний силос, вирощений у 2015 році, є відносно вологим – він містить 313 г сухої речовини і є подібним за цим показником до українського кукурудзяного силосу.

Незважаючи на тотожність за вмістом сухої речовини, якість датського кукурудзяного силосу дуже відрізняється. Рівень крохмалю в ньому набагато вищий і наближається до 30%. Також набагато вищими є показники перетравності органічної речовини та NDF. Дуже важливою в даному випадку є особливо висока перетравність NDF, бо вміст NDF у силосі складає 42%. Чим краща перетравність стінок клітин, тим більше молока корова може продукувати з даного силосу.

У голландському кукурудзяному силосі набагато більший вміст сухої речовини за рахунок високого рівня крохмалю. Як результат, маємо високу енергетичну цінність корму, що дозволяє коровам виробити більшу кількість молока з об’ємистого корму.

Нідерландські фермери завжди багато уваги приділяли якості та кількості кукурудзяного силосу. У сприятливий рік фермер там може зібрати близько 20 т сухої речовини силосу з 1 гектару. Тому використання концентратів у Нідерландах є відносно низьким, з середнім показником 27 кг концентрованих кормів на 100 кг молока.

Якість фуражних кормів є фундаментом для гарної продуктивності корови. І саме кукурудзяний силос є найкращим об’ємистим кормом для корів. Але щоб отримати від використання в годівлі кукурудзяного силосу максимальну користь, потрібно найбільше уваги приділяти рівню крохмалю, бо це - найважливіший чинник.

Регулярно перевіряйте і покращуйте якість вашого кукурудзяного силосу, консультуйтесь і співпрацюйте з фахівцями в даному напрямку. А за гарний силос корови завжди вам віддячать більшою кількістю молока.

 

 

Пітерван ДОРЕН, технічний директор по ВРХ

 





Схожі новини
  • Конкурс «Кращий люцерновий силос — 2016»
  • Презентація нових продуктів та розробок в області годівлі та ветеринарії
  • Аналіз фуражу по мікотоксинам за 2015 рік
  • У США зріс обсяг переробки кукурудзи
  • Організація повноцінної годівлі високопродуктивних корів

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.